Коломийська міська рада. Комісії розділили між переможцями (інфографіка)

 

/data/blog/93067/1dacb058fdf4c9b2614b443feba7c1b5.jpg

 

Друге пленарне засідання Коломийської міськради нового скликання, яке відбулося у вівторок, 24 листопада, депутати продовжили організаційними питаннями.

 

На минулій сесії у ратуші визначалися із заступниками міського голови та секретарем, цього разу – перейшли до утворення постійних депутатських комісій та обрали їхніх керівників.

 

Як повідомляє кореспондент “Дзеркала Коломиї”, сесія стартувала з обговорення регламенту Коломийської міськради VII скликання. Група депутатів від «Свободи», «Народного руху»та «Народного контролю» пропонувала забрати обмеження щодо кількості членів депутатських комісій.

 

«В минулій каденції, – наголосив перед голосуванням за поправку міський голова Ігор Слюзар, – я мав досвід, коли в одній депутатській комісії було по 9 осіб, а в іншій – лише двоє. І відповідно, ті двоє на засідання не ходили. Я, звісно, ставлю цю пропозицію на голосування, але її підтримувати не буду».

 

Більшсть депутатів пішли за прикладом мера – і за поправку не проголосували. Її підтримали лише ті, які власне й вносили цю пропозицію на голосування.

 

Згідно з рішенням, відтепер максимальна кількість членів депутатських комісій становитиме п’ять осіб. Вперше у Коломийській міськраді кількість членів депутатських комісій буде обмеженою, досі – була лише рекомендованою.

 

Міський голова та його депутатська більшість встановили обмеження на кількість членів у комісіях штучно, як вважають опозиційні депутати. Таким чином, у комісіях, зокрема в бюджетній, земельній та комісії з питань комунальної власності, не будуть представлені всі дев’ять політичних сил, які пройшли до міськради.

 

Згідно з регламентом, перед голосуванням депутати написали заяви, в яких комісіях хочуть працювати та зможуть бути корисними. Заяву писали на вступ до однієї комісії відповідно до свого фаху і досвіду, а потрапили в геть іншу. Так деякі освітяни, які добре обізнані з цією галуззю і знають її проблеми не з чуток, до комісії з питань освіти не потрапили. Натомість туди «відрядили» трьох приватних підприємців і лише одного працівника освіти.

 

Пропозиції більшості не були враховані – депутатів розкинули по комісіях згідно міркувань представників політсил, які отримали більшість у раді – «Самопоміч», БПП «Солідарність» та «Батьківщина». Власне вони й гратимуть першу скрипку при розгляді життєво важливих для міста питань, адже саме представники цих партій створили більшість у комісіях.

 

Члени комісій, до слова, займаються вивченням, попереднім переглядом і підготовкою питань, які належать їхній компетенції, а також здійснюють контроль за виконанням рішень ради та поданих рекомендацій, виходячи зі своїх повноважень.

 

«У мене є пропозиція поставити на голосування питання про утворення постійних депутатських комісій без обговорення», – одразу запропонував Ігор Слюзар.

 

За новоутворені комісії проголосували 26 депутатів із 32 присутніх.

 

DzerKol20151127_049.indd

34 депутатів поділили на сім комісій. Голів обирали, виходячи з квотного принципу. Дві постійні комісії відійшли представникам «Об’єднання «Самопоміч». Володимир Андрейченко (приватний підприємець) очолив найменш людну комісію, куди, окрім нього, увійшли ще двоє обранців, – з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини, законності та правопорядку.

 

Роман Крутко, теж приватний підприємець, директор пабу «Кружало» біля міського озера, очолив бюджетну комісію, яка попередньо розглядає практично всі фінансові документи міськради: проекти міського бюджету, проекти плану економічного та соціального розвитку міста, щоквартально звіти про виконання міського бюджету, питання щодо розподілу переданих з державного та обласного бюджетів кошти у вигляді дотацій і субвенцій і вносить на розгляд міськради, та інші.

 

Можна стверджувати, що у Коломийській міськраді нового скликання економічні питання будуть під контролем «Самопомочі». Їхній представник – Сергій Коцюр курує саме економічні питання на посаді першого заступника міського голови.

 

Дві комісії «віддали» БПП «Солідарність». Олег Романюк, колишній заступник начальника РУ МНС, а нині – пенсіонер, керуватиме комісією з питань комунальної власності, приватизації та оренди.

 

Начальниця вокзалу в Коломиї Ольга Петрів очолила комісію з питань підприємництва, регуляторної політики, архітектури, містобудування, транспорту та зв’язку.

 

Земельні питання в Коломийській міськраді відтепер у певній мірі будуть вирішувати представники «Батьківщини». Від цієї політсили, як відомо, заступником міського голови з питань землі та архітектури обрано Олега Дячука. А його однопартієць Сергій Федчук очолив земельну комісію, яка власне й вирішує питання регулювання земельних відносин, розглядає питання розмежування земель державної і комунальної власності на території міста та інше.

 

Ще дві комісії розділили між представниками «УНП» та «Народного контролю».

 

Комісію з питань житлово-комунального господарства та комунікацій очолив Василь Козоріз («УНП»), найстарший за віком і найдосвідченіший депутат міськради.

 

Лідер «контролерів» Геннадій Романюк, теж приватний підприємець, став головою комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту та охорони здоров’я.

 

Наприкінці сесії міськради Ігор Слюзар оголосив про утворення п’яти депутатських фракцій. Депутати переважно розділилися по фракціях тих політсил, за списками яких пройшли до міськради.

 

Так до фракції «Об’єднання «Самопоміч» увійшло семеро депутатів, головою обраний Іван Гуменюк. Фракція «УКРОПу» складається з двох осіб, голова – Ігор Костюк. Фракцію «Радикальної партії Ляшка» з трьох осіб очолила Тамара Базюк. Утворилося у міськраді й перше міжфракційне об’єднання, до складу якого увійшло шестеро осіб з «Народного руху» та «Свободи».

 

Якщо на минулому засіданні нової ради лише припускали про розкол між депутатами від БПП «Солідарність», то тепер про це заявляють майже відкрито. У міськраді БПП «Солідарність» утворила фракційне об’єднання, до складу якого увійшли лише троє осіб – Любомир Жупанський, Костянтин Станко та Олег Романюк. Депутати Ігор Ільчишин та Ольга Петрів, які на вибори йшли за списком цієї політсили, вирішили залишитися у раді самостійними фігурами. Основна причина – не підтримка рішень керівника партійного осередку, секретаря міськради Любомира Жупанського.

 

Коментарі

Крутко РоманРоман КРУТКО, голова бюджетної комісії («Самопоміч»): «До процедури обрання голів депутатських комісій у мене немає застережень. Усі кандидатури пройшли попереднє обговорення, у роботі погоджувальної групи взяли участь не тільки керівники депутатських фракцій, але й окремі депутати. Я написав заяву з проханням працювати в бюджетній комісії, і колеги-депутати виявили мені довіру, сім фракцій з дев’ятьох наявних проголосували за мене як за керівника комісії. А всього проголосувало «за» 26 депутатів, тобто значна більшість. Для мене це і відповідальність, і висока честь, тому буду старатися виправдати довіру».

ПетрівОльга ПЕТРІВ, голова комісії з питань підприємництва, містобудування, транспорту і зв’язку (позафракційна): «Моїм бажанням було працювати в бюджетній комісії. Проте, як мені пояснили, змінився регламент, тож кількість членів комісії тепер обмежений. Запропонували комісію з питань будівництва, транспорту й архітектури, на що я погодилась, оскільки тут є певна дотичність до моєї посади начальниці вокзалу. А загалом процедура обрання постійних комісій міськради викликала в мене неоднозначні думки. Не думаю, що така вертикаль влади, при якій заступники міського голови і голови депутатських комісій належать до однієї й тієї ж партії, – це правильно. Залишається хіба надіятися, що це не зашкодить плідній праці всієї міської ради задля реалізації даних коломиянам передвиборних обіцянок».

Базюк Тамара_Тамара БАЗЮК, член бюджетної комісії («Радикальна партія Ляшка»): «Здавалося б, особисто я не маю підстав не бути задоволеною результатом формування постійних комісій міськради. Подавала заяву з проханням зарахувати мене в бюджетну комісію, і моє прохання, на відміну від прохання нашого однопартійця Руслана Слободяна, взяли до уваги. Однак чи матиму я можливість сповна виконувати свої функції члена комісії, тобто моніторити, контролювати бюджетний процес? Дуже сумніваюся. Дивлячись на склад нашої комісії, підозрюю, що не виключені ситуації, коли я буду «за» якесь рішення, а всі інші – «проти», оскільки всі інші – однодумці міського голови. Принцип формування постійних депутатських комісій змушує, на жаль, згадувати таке нехороше слово, як узурпація влади. Хоча з подальшої роботи комісії буде видно, наскільки виправдані мої побоювання».

Прусак МирославМирослав ПРУСАК, член комісії з питань житлово-комунального і дорожнього господарства («Народний рух України»): «Мушу заявити, що результатами вівторкової сесії, на якій формували склад постійних депутатських комісій, я абсолютно незадоволений. За яким принципом обирали голів комісій? Для мене це залишилося загадкою. Щось коїться в нашій міській раді, а що саме – наразі незрозуміло. Невже знову доведеться нам повторювати вислів, що набив оскому: маємо те, що маємо?

А поки що я зосереджуюся на своїй ділянці роботи, тобто в комісії з питань комунального господарства. Ця ділянка мені близька, маю надію, що наша комісія працюватиме продуктивно, без якихось конфліктів і непорозумінь».

Заграновський ЄвгенЄвген ЗАГРАНОВСЬКИЙ, член комісії з питань депутатської діяльності, етики, регламенту («Свобода»): «Це ніщо інше, як диктатура більшості. Маю на увазі формування постійних комісій, процес якого взяли під свій контроль фракції БПП «Солідарність», «Батьківщини» і «Самопомочі». Я, скажімо, мав бажання працювати в комісії з питань оренди і приватизації. Не можна, – почув, – підете в комісію з регламенту. І не тільки мені відмовили, ніхто з нашої «свободівської» фракції не потрапив у ту комісію, в якій мав бажання працювати. А це, нагадаю, обмеження наших прав, гарантованих законодавством. Цікаво буде побачити, наскільки вміло справлятимуться обрані волею більшості комісії зі своїми обов’язками вимогливих контролерів керівництва ратуші. Передбачаю, що вони не стільки контролюватимуть, скільки підіграватимуть владі. А кому це нині потрібно?».


27.11.2015 2582 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1989
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1872
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5553 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2164 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1523

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

758

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1788
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3695
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10271
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

912
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

236
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

397
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1296
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898