Різношерста рада. Хто матиме найбільший вплив в Івано-Франківській облраді

 

/data/blog/92616/96308a158fd4fc667808aa9ae40fc5b9.jpg

 

Івано-Франківщина обрала облраду. Не зовсім нову, радше – оновлену. Тепер обранці до 30 листопада мають визначитися, чи не змінилися їхні наміри та пріоритети, після чого обласна виборча комісія проведе першу сесію Івано-Франківської обласної ради VII демократичного скликання.

Найсуттєвіші зміни у облраді – це кількість депутатів. Замість 114 мандатів тепер передбачено лише 84, хоча кількість крісел у залі для засідань навряд чи зміниться, пише Репортер.

Згідно із результатами голосування за кандидатів у депутати до Івано-Франківської облради, у вже не найновіших кріслах сидітимуть 23 представники від БПП «Солідарність», 18 – від ВО «Батьківщина», 16 «свободівців», 12 «УКРОПівців», вісім делегатів від «Самопомочі» й сім – від «Волі». Серед обраних до ради найчисельнішу категорію становлять різного роду директори – 24 людини. Представляти свої інтереси прикарпатці довірили також чиновникам (15), працівникам освітньої галузі (14), підприємцям (12), лікарям (6) і юристам (2). Семеро обраних працюють в інших сферах, а четверо офіційно є безробітними.

З часом новоспечені депутати заявлятимуть про створення фракцій у обласній раді та оберуть з-поміж себе її голову.

 

Шкура невбитого ведмедя

 

Ймовірних кандидатур напосаду голови облради є декілька. Наприклад, її теперішній очільник, «свободівець» Василь Скрипничук. Їздячи в зону АТО, Скрипничук, як він сам стверджував, «виконував покладені на нього обов’язки» і «згрібав листя», чим, напевно, намагався показати свою наближеність до простолюду та проукраїнську позицію. Щоправда, конкуренцію уже немолодому Скрипничуку складає інший «свободівець» – Олександр Сич, який також має досвід керування радою. Обшуки у квартирі Сича напередодні виборів додали йому авторитету серед колег і рейтингу серед виборців.

Також на голову облради «сватають» теперішнього очільника ОДА Олега Гончарука, який отримає мандат депутата від «Солідарності». Аби Президент був задоволений, Гончаруку треба домовитись із членами інших фракцій, але хто замінить чиновника на посаді, в кулуарах обговорюють уже зараз.

Згадаємо і про першого заступника голови облради, за якого «проголосувало купа людей» – Олександра Левицького.

«Там встав якийсь художник, я його перший раз бачу в житті, дякувати Богу… Та при всій повазі, чуєш – за мене проголосувало купу людей, чоловіче Божий, – а ти помовчи, будь ласка!», – не так давно емоційно виголошував Левицький, чим прославився і запам’ятався.

«Купа людей» підтримала Левицького і цього разу – майже п’ять тисяч виборців і партія «Батьківщина» зробили його депутатом.

Зважаючи на те, що «Свобода» і УКРОП перед виборами міського голови почали симпатизувати одна одному, то боротьба за крісло очільника обласної ради буде серйозною.

Один із новообраних депутатів на умовах анонімності розповів «Репортеру», що більшість в облраді, найімовірніше, створять фракції «Батьківщина», «Свобода», УКРОП і, можливо, «Самопоміч», які й ділитимуть посади у відповідності до кількості депутатських мандатів. За словами депутата, пріоритетною кандидатурою на посаду голови є Олександр Сич, хоча конкуренцію йому може скласти Василь Гладій – перший кандидат у списку «Батьківщини».

«Проте для Олега Гончарука дуже важливо, аби більшість у раді мала «Солідарність», – каже анонім. – Я так розумію, що Гончарук обіцяв керівництву партії більшість у раді й міського голову. Він перший розпочав перемовини і навіть намагався очолити цей процес. Але домовляються у Києві, тому схоже на те, що нинішньому голові ОДА доведеться шукати собі роботу».

 

Бюджет треба відкривати

 

Теперішній і майбутній депутат Сергій Адамович вважає, що новий склад обласної ради буде мозаїчним і саме тому досягати консолідованих рішень стане важче.

«Першочергове завдання для нас – відкритість використання бюджету. Конкурс проектів місцевого самоврядування треба модернізувати, залучивши до експертної ради представників громадських організацій і звичайних мешканців області. Так можна уникнути лобіювання інте­ресів, – упевнений Адамович. – Громади майже нічого не знають про конкурс та його умови, а тому потрібно проводити просвітницьку роботу серед органів місцевого самоврядування».

За словами депутата, теперішній розподіл бюджету – це лобіювання депутатами інтересів своїх виборчих округів. Натомість обласна рада має дбати про інфраструктурні проекти і концентрувати зусилля – будувати нові оздоровчі табори, мости чи які-небудь інші об’єкти, що сприятимуть зростанню добробуту населення, каже Сергій Адамович.

«Дороги і статус прикордонної області – це дві складові, які дозволять Прикарпаттю здійснити економічний стрибок», – переконує Ольга Федишина, яка буде депутатом облради уперше.

Вона впевнена, що залучення інвестицій, відкриття Румунського переходу, контроль за якістю ремонту автодоріг і використанням бюд­жетних коштів – мають бути пріоритетами діяльності облради.

 

Корабель пливе

 

«Чекаємо до кінця місяця, поки обрані депутати мають право писати заяви або відмови. Реєстрація передбачає, що обрання не означає автоматичного отримання статусу депутата. Треба прийти до ОВК і визначитись.

«Для прикладу, Руслан Марцінків, якого обрали і міським головою, і депутатом облради, може прийти до нас і написати відмову від мандату», – говорить голова Івано-Франківської ОВК Віталій Юрчишин.

За його словами, перша сесія облради має відбутися напочатку грудня, як того вимагає закон.

«Усе залежить від процесу реєстрації. Аби провести першу сесію, необхідна згода 2 / 3 кількісного складу ради. Наразі заяви написали близько 30 обраних депутатів», – каже Юрчишин.

Поки триває процедура реєстрації, триває і процес переговорів між політичним партіями. Сподіваємось, що вже на початку грудня усе стане на свої місця й депутати Івано-Франківської облради гідно представлятимуть інтереси своїх виборців та області.

 

Микола Гурак

Репортер


23.11.2015 Микола Гурак 1607 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1914
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1836
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1835
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5396 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2130 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1488

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

708

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

758

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

955

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

987
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1739
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3655
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10223
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26103
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10154 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7691
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

873
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

111
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

223
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

361
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1256
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

853