Керівник Офісу Реформ на Прикарпатті: Про вибори в об’єднаних територіальних громадах, що чекати громадам з 1 січня та коли адмінтерреформа отримає логічне завершення

 

 

В Україні триває процес адміністративно-територіальної реформи. На разі КМУ затвердив перспективний план формування територіальних громад на Прикарпатті, згідно з яким в області повинно бути сформовано 53 ОТГ. У трьох з них - Верхнянській (Калуський район), Печеніжинській (Коломийський район) та Старобогородчанській (Богородчанський район)  об’єднаній територіальній громаді 25 жовтня вже відбулися вибори.

 

У зв’язку із цим «Фіртка» поспілкувалася із керівником Офісу Реформ в Івано-Франківській області Русланом Панасюком про подальші перспективи реформи, втілення на практиці законодавчих норм у нових громадах, чого очікувати ОТГ з 1 січня 2016 року та коли нововведення вийдуть на фінішну пряму.

 

Руслане Володимировичу, в Україні до виборів об’єдналося 7% громад. У нас утворено 3 громади. Що чекає інші громади? Як триватиме об’єднання далі?

- Думаю, якби до нас прислухалися у громадах (а ми керувалися методикою) на етапі формування перспективного плану, то таких ОТГ було б не три, а відсоток наближався б до загальноукраїнського.

 

Але маємо сьогодні три. Також маємо на етапі завершення утворення Білоберізьку та Бурштинську ОТГ.

 

Ми свідомо пішли шляхом пілотного об’єднання громад. Там, де були готові перші особи, керівники, там де була готова громада об’єднуватися, ми це підтримали. Далі ми відпрацюємо на цих громадах всі необхідні моменти – від процесу утворення, реєстрації, формування керівних органів у громадах до налагодження усіх необхідних сфер життєдіяльності. Добре спрацювавши на цих наших пілотних проектах, ми покажемо хороший приклад того, що процес реформи незворотній.

 

Чому не взяли до уваги методичні рекомендації? Яка аргументація?

- Були моменти політичного характеру, емоційного і нерозуміння усієї відповідальності і складності процесу. Ми на цьому наголошували, коли говорили, що процес не закінчується накресленням карти області. Потрібен був великий багаж знань, кадри. А це, як підтверджує сьогодні практика, є великою проблемою для наших громад. Але маємо добрий приклад наших трьох ОТГ – Старобогородчанської, Верхнянської та Печеніженської, де керівники на своєму місці, і вибори це підтвердили.

 

Схвалений перспективний план – ми подали на розгляд Уряду проект 63 ОТГ. Уряд запропонував, що карта області мала б складати 53 об’єднані громади.

 

А яка тоді доля тих десяти, які викреслили фактично?

- Вирішення питання цих десятьох – це спільне завдання ОДА і Офісу реформ пропрацювати план приєднання даних населених пунктів до тієї чи іншої ОТГ.

 

Ми сьогодні допомагаємо нашим громадам, що вже об’єдналися, організаційними питаннями і як вони забезпечуватимуть своє життя вже з 1 січня 2016 року.

 

Але з листопада ставимо собі завдання продовжити роботу у громадах, щоб ті ставали на шлях об’єднання. Бо, як ми бачили, процес не легкий – треба пройти погодження на 4 рівнях, досягти згоди усіх учасників процесу. Маємо два роки, щоб максимально закінчити цей перехідний період в області.

 

А взагалі за скільки років можливе остаточне втілення реформи?

- Я вірю, що ми багато зробимо. Але це буде не правильно, якщо я зараз скажу, що ми зробимо усе. Практика наших сусідів показує, що реформа у них триває близько 20 років. І вони кажуть, що далекі до того, щоб сказати, що зробили усе.

 

Ми намагатимемося шукати плюси у тому форматі об’єднання, який окреслений. Він не є сталим, а – мінливий. Сьогодні побажання кожної громади повинні бути аргументованими і економічно розрахованими. Ми готові вислуховувати і дискутувати. Але, на разі, є шаблон, якого ми дотримуватимемося.

 

Наступає 1 січня 2016 року. Нові утворені громади мали б жити за новим законодавством. У той же час, експерти кажуть, що для подальшого розвитку утворених громад потрібні ще законодавчі зміни. Як були далі? Що робити?

- У нас є відрізок від моменту обрання депутатів і голови у цих громадах до 1 січня. Він буде підготовчим для того, щоб з 1 січня 2016 року громада уособлювала собою район з тими відповідними фінансовими ресурсами і тими зобов’язаннями, які сьогодні ставить законодавець.

 

Питань, однозначно, зараз дуже багато.

 

Але, якщо усе проаналізувати, то, скажімо, на прикладі Печеніжина, маємо обраного голову і 26 депутатів. Вони володіють усією необхідною підготовчою базою, щоб приймати регламент, формувати виконком, оголошувати вибори старост. До моменту обрання старост у тих населених пунктах, які не є центром, виконувати обов’язки будуть сільські голови. Утворити треба робочу групу і пропрацювати усі моменти – від офіційної реєстрації до ліквідації сільських рад, які є у периметрі об’єднаної громади. Є сьогодні дискусія – чи простіше піти шляхом ліквідації сільських рад, чи шляхом приєднання до центру усіх сільських рад, які входять до ОТГ. Простіша процедура приєднання, оскільки є правонаступник.

 

Так, законодавчо ще не всі питання врегульовано. Для цього є проект закону, який і врегульовує ці моменти.

 

Йдемо шляхом поступовим. Є велика команда, яка над цим працює – Мінрегіон, Асоціація міст України, закордонні партнери, громадські організації, донори. Ніколи не було б таких темпів реформи, якби це не було волею громади і підтримкою донорів.

 

Наскільки об’єднання є добровільним? Адже так виглядає, що все-таки реформу спускають зверху і не завжди думка громади є вирішальною. На прикладі нашої ж області – пропонували 63 ОТГ, а КМУ затвердив 53.

- Є момент державної доцільності і державної безпеки.

 

Я б сказав, що на відміну від нашої, в жодній іншій області не було такого широкого обговорення. Потім на нашому прикладі усі інші області утворювали робочі групи тощо. Ми провели масу роботу протягом травня-червня. Ми намагалися максимально консультувати і допомагати. Не буває так, щоб усі були задоволені. Але ми намагалися максимально прислухатися до побажань і думок у громадах.

 

Чимало експертів з реформування місцевого самоврядування стверджують, що чергові місцеві вибори відбудуться через два роки. Чи означає це, що до цього моменту реформу повинно бути реалізовано?

- Ми собі зараз ставимо таке завдання, щоб на прикладі утворених громад активно працювати з тими, хто є діяльним. Таких є десять потенційних ОТГ. І ми хочемо якнайперше працювати з цим десятком щоб і вони поповнили лави об’єднаних громад.

 

Розуміємо, що коли маємо два роки перехідного періоду, то сільські голови не поспішатимуть до змін. Це може і призупинити процес. Але усе залежатиме від того наскільки разючими будуть зміни у тих громадах, що об’єдналися. Їхні зміни будуть поштовхом для усіх інших.

 

 

Розмовляла Марія Лутчин


04.11.2015 1345 1
Коментарі (1)

Євгеній Ротерман 2015.11.09, 01:51
Є надія, що новообраний склад обласної ради не допустить цієї, згубної для українського села,"децентралізації"...
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1026
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2418
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2060
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2095
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6372 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2388 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

261

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1078

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1117

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1326
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

203
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

540
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1999
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26441
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

497
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10400 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7940
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

485
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

345
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

491
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

570
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1513