Московська Церква будує «русскій мір» за імперіалістичним сценарієм російського керівництва

 

 

У переддень Хрещення Руси-України та св. рівноапостольного князя Володимира Великого патріарх Московскій і всєя Русі Кіріл звершив богослужіння на Володимирській гірці в Києві і знову наголосив на необхідності єднання Росії, України та Білорусі. Це вже п’ятий візит патріарха Кіріла в Україну. І, що цікаво, з кожним разом його зустрічає все менше віруючих: біля пам’ятника св. Володимирові Великому цього разу молилося не більше 700 чоловік.

 

«Коли нас ще не було, все ваше вже було нашим», — лише так можна оцінити слова патріарха Кіріла на молебні: «Сьогодні наслєднікі тієї святої Русі живуть у різних державах, але наша сила — завжди в святій Русі. Це той духовний генетичний код, який ми всотуємо з молоком матері, та система духовних цінностей, яка об’єднує наслєдніков святої Русі». Зрозуміло, до «наслєдніков» зараховують лише вірних РПЦ та УПЦ МП і жодної згадки про УПЦ КП, УАПЦ чи, боронь Боже, УГКЦ! А всі храми та монастирі, що набудували діди-прадіди українців, — теж «ісконно русскіє». І вже зовсім несуттєвим є те, що, за даними соцопитувань, прихильників УПЦ МП в Києві — всього 19%. Поглянемо детальніше, на чому базується ця система цінностей РПЦ, так би мовити, теодіцея па-масковскі (Теодіцея — це сукупність релігійно-філософських доктрин, які виправдовують поєднання благісного управління Абсолютом Всесвіту і присутності зла у світі).

 

 

 

Хрест добре, а ядерна боєголовка — ще краще!


І це без перебільшення. Ось батюшка РПЦ Міхаїл (Васільєв), який перебуває в штаті російських військ стратегічного призначення, гордо заявив: «Сьогодні в частинах РВСН діють 16 наших храмів. Для наших священнослужителів уже стало доброю традицією освячення міжконтинентальних балістичних ракет перед їх запуском». В тому числі найпотужнішої ракети в світі — РС-20В «Воєвода», відомої також як «Сатана». Освячували ж не лише ракетні установки, а й винищувач-бомбардувальник СУ-34 та стратегічний бомбардувальник ТУ-95МС «Козєльск», атомні підводні човни і т. ін.

 


Як бачимо, — на тлі «ісконно правосланово» поєднання молитви і зброї ісламські фундаменталісти з їхнім джихадом виглядають аматорами-початківцями.
Тому, напевно, цілком слушно один з учасників форуму євангельських християн-баптистів зауважує: «Хіба не парадоксально те, що Церква бореться за життя людських ембріонів, осуджує аборти й евтаназію, але при цьому благословляє зброю, яка може забрати не десять, а мільйони людських життів?

 

Чи не абсурдом є зіставлення зброї, яку духовенство освячувало ще в XIX столітті, з ядерною боєголовкою? Невже молебень на честь ювілею ядерного збройного комплексу Росії — не нонсенс? Миротворницький запал РПЦ залишився десь у 70–80-х роках минулого століття».

 


А інший відвідувач підсумовує: «Я ставлюся до цього процесу, як втрати священиками РПЦ своєї причетності до Євангелія Ісуса Христа, який доручив своїй Церкві спасати грішників, лікувати душі людей та бути миротворцями. Господь не поручав своїй Церкві створювати армію та флот. Таким чином, РПЦ виконує роль політвідділу Російської держави».

 

 

 

Тютюн і алмази для диктатури РПЦ


Друга цінність не така страшна, однак не менш переконлива. Здається не випадковим те, що у містичному романі Володимира Даниленка «Кохання в стилі бароко» диявол приїжджає в гості до настоятеля Києво-Печерської лаври, бо комфортно почувається в цій святині серед близьких йому за духом людей. До одного з чільних «обитателів» лаври — митрополита Чорнобильського Павєла, який хотів приписати в українській монашій святині російського патріарха Кіріла, ми повернемося іншим разом. А сьогодні згадаємо про деякі бізнесові інтереси патріарха Кіріла, про які днями розповів згадуваний український прозаїк в інтерв’ю УНіАН: «Ще за Алексія II Кіріл був замішаний у скандалі, пов’язаному з торгівлею тютюном. Про це писало багато російських видань. Без митних зборів пан Гундяєв провозив через кордон як гуманітарну допомогу великі партії сигарет фірми «Філіпп Моріс», які надходили в Данилів монастир. У митних документах було зазначено, що продавцем сигарет є Московська патріархія. У тютюновому бізнесі обертається й рідня нинішнього патріарха. Його сестра Лідія Леонова має близько 300 тютюнових структур. Під опікою патріарха також макаронна фабрика в Смоленську. Московська патріархія має комерційний банк «Пересвєт», який зосередив величезні капітали. А жоден зі 140 з гаком російських єпархіальних архієреїв публічно не підтвердив, що ці кошти було спрямовано на відбудову напівзруйнованих храмів і монастирів. У відомстві патріарха Кіріла є завод, що випускає воду «Святой источник». Гроші від продажу води надходять у той же банк «Пересвєт». Свого часу пан Гундяєв підписав угоду з компанією «Артгемма» про створення спільного підприємства з обробки й торгівлі алмазами.

 


Отож сьогодні Московська патріархія — потужна бізнесова імперія, що займається торгівлею тютюном, алкоголем, алмазами, нерухомістю, а також туристичним і готельним бізнесом. Комерційна структура Московської патріархії придбала в Москві супермаркет «Скобєлєвскій», а потім продала його за два мільярди рублів. Це лише невелика частина того, чим насправді займається патріарх Кіріл, якому цих грошей, очевидно, хронічно не вистачає, тож він уже давно носиться з ідеєю законодавчо закріпити церковні збори з кожного громадянина Російської Федерації».

 

І це лише приказка, а казочка — далі...

 

 

За вєру... в Лєніна

 

А вершиною «теодіцеї па-масковскі» є поєднання непоєднуваного. В день, коли мав відбутися собор УПЦ МП, у київському міськкомі Компартії пройшло всеукраїнське зібрання «православної громадськості України», в якому взяло участь близько 100 жіночок похилого віку. Цікаво виглядали декорації заходу: на тлі великого портрета В. Лєніна з підписом «Наша цель — соціалізм» встановили ікону Богоматері й прапори з написами «За вєру, царя і отєчєство. Союз руссково народа». Що мало не викликало скандал. Коли віруючі розпочали своє зібрання з молитви «Царю небесний», під час співу до зали ввійшла старша жінка і як тільки поглянула на такі «образи», сильно обурилася: «То це ваш Цар Небесний? Що за святотатство!?» — викрикнула віруюча і зразу ж покинула зібрання. А решті жіночок активісти проросійських братств довго розповідали про концепцію «русского міра», за якої «только єдінство с Росієй і Білорусієй поможет сохраніть вєру». Ще, правда, лякали стареньких змінами в статуті УПЦ МП, які планував розглянути собор того ж дня, і пообіцяли не допустити її автокефалії від Російської Православної Церкви.

 


Незважаючи на різку, відверто промосковську опозицію окремих ієрархів, собор УПЦ МП затвердив усі рішення  засідань архієрейських соборів і синоду, прийнятих з 1992 року. Це створило колізію, смисл якої в тому, що рішенням синоду від 14 червня до семи постійних архієреїв долучилося ще три: митрополит Донецький і Маріупольський іларіон (Шукало), намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павєл (Лебедь) та архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Алєксандр (Драбинко). А це вже ледь не автокефалія.

 

 

 

Між прірвою і простягнутою рукою


Торік у квітні, якраз по святкуванні єднання народів Білорусі й Росії, брати-білоруси опублікували в часописі «Народная газета» матеріал доктора політичних наук Андрія Савельєва «Деградація Росії при Путіні відображена в цифрах». Наведемо кілька фактів із неї. Росія займає перше місце в світі за кількістю ув’язнених — один мільйон осіб, чотири мільйони росіян — безпритульні, три мільйони — жебракують, три мільйони — вуличних повій, один мільйон — наркоманів. За рік стається понад 80 тисяч убивств. Ще 100 тисяч люду гине від наркотичного передозування. У Росії за рік випивають 14 літрів умовного спирту на душу населення (за іншими даними — 18). Вважається, що з вісьми літрів починається фізична деградація нації.

 


Та за такої ситуації патріарх Кіріл разом з ієрархами та усім кліром РПЦ має непочатий край роботи в самій Росії на найближчі 50 років! Чи, може, він має намір поділитися з Україною вище зазначеними проблемами Росії?

 


А тим часом ієрархи Священного синоду УПЦ КП 27 липня, якраз на час перебування Кіріла в Україні, вкотре звернулися до УПЦ МП із закликом до продовження конструктивного діалогу з метою подолання церковного поділу і «бажанням церковної єдності в Україні». «Ми щирі у намірі відновити церковну єдність, разом з вами збудувати в Україні єдину помісну православну Церкву», — говориться в зверненні. Як раніше Московська патріархія влаштувала боротьбу з рішеннями Собору УПЦ 1991 р., так і сьогодні вона намагається посіяти недовіру і до Собору УПЦ МП 8 липня 2011 р. Останні події ще раз підтверджують, наголошують ієрархи УПЦ КП, що в «українському питанні» Московська патріархія діє не за приписами канонів Церкви, а з точки зору політичних інтересів Російської держави. А «священноначаліє РПЦ продовжує доводити своїми діями в Україні, Естонії, Молдові, Грузії та й у всьому вселенському православ’ї, що для Московського патріархату нині головне не благо Церкви, а утвердження «русского міра» як політичного знаряддя впливу Москви на пострадянському просторі».

 

Роман Івасів,
 

 

 

 

 


30.07.2011 Роман ІВАСІВ 1473 0
Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6435 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12150 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5797
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2956

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

479

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1052
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

374
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18040
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758