Будівельні війни в Івано-Франківську. "Ущільнення" триває...

Вчора, 28 липня 2011 року мешканці будинку № 12 по вул. Північний Бульвар ім. А.С. Пушкіна і Заболотівська, 23 у місті Івано-Франківську протестували з вимогою запобігти будівництву дев'ятиповерхового житлового будинку з мансардою та гаражами в цокольному поверсі на прилеглій до їхнього будинку території, за адресою вул. Заболотівська, 25.

 

На думку мешканців зведення на цій земельній ділянці багатоквартирного житлового будинку суперечить усім нормам чинного законодавства. За проектною документацією розміри будинку складають 15 на 24 метри і прибудинкова парковка автомобілів - 9 метрів, згідно виробленого проекту, а тоді відстань до п'ятиповерхового будинку № 12 по вул. Північний Бульвар ім. Пушкіна буде складати 11 метрів, а відстань до будинку № 23 по вул. Заболотівській буде складати 4,5 метри, причому цей будинок дерев’яний.

 

Невідомо, яким чином, прилегла до будинку №12 по вул. Північний Бульвар ім. Пушкіна територія площею 5 соток була приєднана до земельної ділянки по вул. Заболотівська, 25, яка мала раніше приблизно 3 сотки, та потрапила в державний акт на право власності на землю, якщо зі слів начальника ЖЕО № 2, О.Петрик по даній території, прилеглій до будинку № 12 по вул. Північний Бульвар ім. А.С. Пушкіна, проходить каналізаційний колектор і документи про приєднання прибудинкової території до земельної ділянки за адресою Заболотівська, 25 керівництво ЖЕО № 2 ніколи не підписувало.

 

Проте, забудівник в особі Светловського Віталія Васильовича, показав Державний акт на право власності на земельну ділянку за адресою вул. Заболотівська, буд.25, кв.1 (рішення сесії міської ради від 3 серпня 2010 року) на 0,0803 га, виданий Непийводі Олені Ігорівні. Також він показав дозвіл Івано-Франківського міськвиконкому, який у лютому 2011 року дав дозвіл на складання містобудівного обґрунтування будівництва, а далі саме містобудівне обґрунтування будівництва дев'ятиповерхового житлового будинку з мансардою та гаражами в цокольному поверсі та ще із приміщеннями громадського користування, затверджене головним архітектором Івано-Франківська Ігором Гаркотом.

 

Сумнівно, що пакет дозвільних документів та проектна документація на будівництво, на прилеглій до будинку за адресою вул. Північний Бульвар ім. О.С. Пушкіна, № 12 території, дев’ятиповерхового житлового будинку з мансардою та гаражами у цокольних приміщеннях, із приміщеннями громадського користування, були добуті законним шляхом.

 

8.07.2011 року дане питання мало розглядатися на сесії Івано-Франківської міської ради з метою погодження містобудівного обґрунтування даного будівництва. Депутати міської ради від ВО «Свобода» зняли дане питання з розгляду і відправили відповідне звернення у правоохоронні та інші компетентні органи для перевірки.

 

P.S. 27.07.2011. Забудівником самовільно були зрізані дерева і кущі, на територію клумби будинку №12 було висипано дві машини щебеню.

 

28.07.2011. Мешканці будинку №12 чергували біля майбутнього будівельного майданчика аж до вечора. Придбали і встановили у себе на подвір’ї дерев’яний хрест. Далі стався інцидент між будівельниками і громадянами. Під’їхала машина щоб розвантажувати на подвір’ї бетонні блоки, люди перегородили дорогу, хтось кинув камінь і розбив у машині лобове скло. Водій вибіг з машини і почав бити першого зустрічного, була викликана міліція…

 

29.07.2011. На перший погляд на будівельному майданчику все спокійно, двоє будівельників розбирають стару хату по Заболотівській, 25.

 

Агенція новин "Фіртка" слідкує  за розвитком подій. Далі буде…


29.07.2011 3803 42
Коментарі (42)

Роман 2011.07.29, 16:55
Гаркот хабарник - це і в судах доказувати не треба. Сам маю власний досвід. Якщо "Свобода" не допустить забудови - респект їй! Хоча є сумніви - бо у лавах цеї партії теж є забудовники Івано-Франківська.
Михась 2011.07.29, 18:30
От і перевірка Свободи на вошивість!
Івано-Франківець 2011.07.29, 18:40
Це справді тест влади на злочинні дозволи будувати на таких клаптиках,на яких тільки плювок і поміщається. Може досить? Може СВОБОДА зупинити цей "беспредел"? Якщо ні - грош їй ціна в базарний день!
знавець 2011.07.29, 19:55
Треба закликати сюди О.Сича. Він депутат обласної ради по цьому округу, він допоможе. "Свобода" не підведе. Я голосував за О.Сича, "Свободу" і Стефанка.
давидюк 2011.07.29, 20:26
Я голосував за Свободу. Бо я знаю Сергія Стефанка. Він вчився зі мною в одній 13 школі, якщо несправедливість, він не підкупний, не підведе ніколи. Думаю, що будівництва не буде. Бачив його на зустрічі з мешканцямси будинку Північний Бульвар, 12. Хай тільки мешканці йому допомагають.
Пушик 2011.07.30, 09:29
Нічого вам Свобода не поможе. Ви знаєте хто від Свободи члени виконкому міської ради? - Олег Гаркот, рідний брат головного архітектора Ігоря Гаркота... Другий член, це Андрій Луцький, син священника, ректора приватного інституту на Коновальця, Івана Луцького, який був депутатом обл.ради від БЮТ і втікав з сесії, коли треба було голосувати проти Януковича. А він, ви бачили що набудував на місці колишнього дитсадка на Північному Бульварі? Корпус дитсадка лишив людям у дворі, зносити відмовляється, дорогу самосвалами, камазами розбив, будова закінчилася, а він дорогу між будиками не хоче асфальтувати. Можна було б продовжувати, але шкода прихильників Свободи, які мали на них такі надії.
123 2011.07.29, 23:34
ну це вже взагалі вакханалія почалась. чи здуріли там на горі. страхали донецькими а виходить то свої так розпродали ще за шкутяка :(((
Франківчанка 2011.07.29, 23:52
Бачила те,що відбувалося того дня біля будинку 12. Можу сказати,що виконроби поводили себе зухвало і нагло. Хоча вони просто підставні особи. Бо замовником є Івано-Франківськміськбуд,за цією компанією стоять чиновники,тому пркуратура і вімовила вам у розгляді справи, себе судити не можуть,бо совість у нас вимірюється не людяністю,а кількістю зелених та депутатськими значками!
Зубюк В.Ф. 2011.07.30, 08:24
Забудівник просто обнаглів і почав роботи без погодження з Еконаглядом, ДАЇ, пожежниками це вже перевірено, навіть інспекція з благоустрою міста не давала дозволу на розкопки. Думаю, що тут і заступник Вишиванюка з питань будівництва Руслан Гусак не допоможе. А цей чиновник прикриває такі незаконні будови і за це з забудовників бере гроші.
Піонер 2011.07.30, 08:32
Руслан Гусак закриває подібні будівництва і за те щоб не відкрили кримінальну справу бере гроші?
Хмара З.О. 2011.07.30, 08:41
Р.Гусак "кришує" такі будівництва, це він і є "Франківськміськбуд". Бачили який він будинок збудував на вул.Мазепи, захопивши частину території міського парку, ще і написав на стіні "с прівєтом Франківськміськбуд". Что називається Вишиванюк призначив вовка стеречь ягнят...
Пушик 2011.07.30, 09:45
А дозвіл Івано-Франківського міськвиконкому у лютому 2011 року на складання містобудівного обґрунтування будівництва,хто дав? та оці О.Гаркот з А.Луцьким з подачі головного архітектора Ігоря Гаркота. Свій до свого по своє, називається, а ви кажете Свобода нам поможе. Хоча "Наша україна" ще гниліша організація, син З.Шкутяка - Петро Шкутяк і далі керує РДА в Долині. Виходить тато патріот, а син зрадник? але чи взяв би Янукович малого Шкутяка на таку посаду, якби батько не був запроданцем?
Мешканець 2011.07.30, 12:44
Має бути: Єдиний реєстр запланованих, розпочатих будівництв Івано-Франківська з послідовними датами рішень міськвиконкомів та сесій Івано-Франківської міської по виділенню, розгляду та обґрунтуванню кожного будівництва. Єдиний реєстр має бути доступний для кожного мешканця міста. Щоб не сталося як з будовою Луцького на Північному Бульварі 5Б - розробили проект на 6 поверхів збудували 11. Думали стару будівлю знести - подумали вирішили добудувати та зробити реконструкцію. Тепер ламають голову що там зробити - може капличку. Що буде далі, може вул.Достоєвського, частина якої вже належить університету права ім. Короля Данила Галицького, треба перейменувати.
Моя думка 2011.07.30, 13:16
Тільки партія СВОБОДА та ії дії може зупинити цей "безпредел". Депутатський запит на перевірку тої самої будівлі - навчального корпусу на Північному Бульварі. Просимо Депутатів партії СВОБОДА перевірити законність «перепогоджень» та змін проекту на відповідність дозволу наданому на початку будівництва житлового будинку №5Б та виділення землі під будівництво, яка б дозволяла будівництво нового будинку в недозволеній близькості до старого будинку №5А. І на цьому прикладі здійснювати контроль за подібним будівництвом, аналізувати звернення громадян.
Франківчанка 2011.07.30, 13:53
Як стало відомо забудівельник показав документи на 8 сотих,але ж попередньому власнику належало 3.5 сотих,про що є запис реєстрі за 2007 рік.Звідки взялися 4.5 можемо тільки здогадатися! В перепалці з мешканцями забудівельник сказав,що він потратив вже 2 міл.гривень,хоча в куплі-продажу вказана сума 160 тис.грн. Решта мабуть пішла на взятки!
Франківчанка 2011.07.30, 13:56
Панове юристи,адвокати допоможіть мешканцям даного будинку оформити всі позовні заяви належним чином.Незалишайтеся байдужими,ми не знаємо де вони ще запланували свої безчинсва!
Франківчанка 2011.07.30, 14:03
Хочу сказати пану священнику Луцькому,ви кажете в проповідях про людський гріх,та відповідальність перед Богом. Скажіть своєму сину,що підкуп посадовців,забудова обманним шляхом-це гріх!!!!
новий 2011.07.30, 15:49
Партії СВОБОДА повинна ініціювати створення депутатської комісії з депутатсько-прокурорськими повноваженнями для перевірки неконтрольованого будівництва. Кожний забудовник перед початком будівництва обіцяє зробити благо-устрій зруйнованої будівництвом території та відремонтувати частини дороги розбитої після будівельної техніки. Коли він закінчує будову, здає будинок - дорога залишається якою була. Новостворена комісія повинна впливати на забудовника виконувати необхідні роботи. Покласти обов'язок підтримувати належний стан на протязі якогось гарантійного терміну. Тоді забудовник буде зацікавлений зробити ремонт дороги якісно.
Мишель 2011.07.30, 15:59
Так. ТзОВ ЕСПО побудувало 200 кв.будинок на вул.Північний Бульвар 5 з великою кількістю нежитлових приміщень, Луцький заробив свої мільйони, а дорогу від Бульвару - Достоєвського, де 5 років зберігали будівельні матеріали відремонтувати не збираються. Напевне міське управління благо-устрою про це і не знає.
новий 2011.07.30, 16:03
Немає кому порахувати скільки держава втратила (згідно угоди Кукула-Луцький)
і 2011.07.30, 16:28
3.13 Відстань між житловими будинками, житловими і громадськими, а також між виробничими будинками треба приймати на основі розрахунків інсоляції і освітленості відповідно до норм (розділ 10), протипожежних вимог (додаток 3.1). Між довгими сторонами житлових будинків заввишки 2-3 поверхи треба приймати відстані (побутові розриви) не менше 15 м, а заввишки в 4 поверхи і більше - 20 м, між довгими сторонами і торцями з вікнами із житлових кімнат цих будинків - не менше 15 м. Примітка 1. При розміщенні 9-16-поверхових житлових будинків суміжно з кварталами садибної забудови, що зберігається, відстань між садибним будинком і довгими сторонами багатоповерхового будинку приймається не меншою за висоту будинку, що зводиться.(Наказ Держкоммістобудування 17.04.1992 N 44 Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень ДБН 360-92**)
місцевий 2011.07.30, 16:46
Проект можливо затверджують згідно ДБН, а будують та здають за іншим принципом. Проектують так щоб отримати дозвіл. А будують як вигідно.
Розуміючий 2011.07.30, 16:52
Коливання: Розвиток Війна Розвиток Війна Розвиток- будоваа від неі живуть від виробників цементу і цегли до продавців коврів і картин Війна- ніхто не живе, втамування голоду і виплескування зайвоі енергіі конфліктами . Розвиток творить ринок і звичайні люди, а держава сприяє або не заважає Якщо керівництво міста держави села не сприяє і не заважає а блокує , то це війна. Розвиток- підтримка керівництва містом- РоЗВИТОК розвиток- блокування і хаяння мешканцями, які живуть від будівництва- війна
і 2011.07.30, 17:49
Мова йде про конкретний об"єкт у конкретному місці,не треба узагальнувати та обзивати нормальних людей навіть професору з двома "Ф".А в цілому типова логіка "шабашника".
і 2011.07.30, 17:17
Про "коливання" : в нашій сейсмічній зоні (7-9 балів) заборонено будівництво 1-2 секційних багатоповерхових будинків,така "свічка" може,не дай Бог,накрити майже всю Заболотівську або 1 школу,чи пятиповерховий,зате дасть "розвиток" деяким будівельникам і уже "розвинула" пару чиновників. Вибирайте
Проффесор 2011.07.30, 17:24
Йой боже боже. Чого бідні бо дурні, а чого дурні бо у всьому винні козли- будівельники. Шановний народе, а саме: Мулярі, штукатури, виробники будматеріалів Віконники Ріелтори Деревообробникм Хімічна промисловість Постачальники енергоресурсів Працівники карєрів Машиністи будтехніки та шофери Проектувальники Професори які живуть на вулиці і не мають дітей Вчителі також живуть на вулиці і всі іхні діти також вчителі і лікарі і жити ім не треба Працівники податковоі звідки зарплата ваша береться і взятки хто вам носить І багато багато інший а нумо всі блокувати будови урааааа!!!! П.с.а якщо будуть коливання 7-9 балів , то посипеться все і Заболотом і перед болотом
Остап 2011.07.30, 18:34
Шабашник чи ні , але без будівництва мій син поіхав би назад до португаліі , а так здає в оренду ріштовку яку купив напахавшись як папа карло щоб купити тею риштовку. Нема будови то риштовку на металолом здавати...А де будувати то влада вирішувати має. Якщо будівельник захватив незаконно землю , то карати такого. А якщо влада дала то очевидно що набрались хабарів ящо невідповідає закону..напевно має якийсь проєкт і пічатки
Франківчанка 2011.07.31, 10:00
Шановні панови, ми не проти,щоб забудівельник проводив свої роботи на своїх 8 сотих! Але,він вирубав дерева на прибудинковій території,яка йому не належить,при цьому немаючи ніяких на це дозвільних документів. Дальше він хоче встановити паркан на цій же території,також немаючи на це документів,а це може розглядатися як незаконний захват землі.
Остапу 2011.07.30, 22:19
Дуже велику ціну треба заплатити франківчанам, щоб ваш син не поїхав до Португалії! Якщо кожен буде виходити з таких позицій , то ми дуже далеко зайдем. Наприклад, якщо чиновники не будуть "брати", їм не ставатиме на брильянти і модні курорти і т. д. А де гратися дітям, де гуляти мамам з колясками, будують за хабарі, порушуючи в сі норми, відхоплюють куски парку, балкони нависають над тротуарами, може досить? Центр міста не гумовий, все рівно всі злочинні апетити не вдасться задовільнити. Якщо СВОБОДА цього не зупинить, голосувати за неї більше не будемо!
Франківчанка 2011.07.31, 10:05
В четвер архітектура відреагувала на депутатський запит і прислала свого представника. Він сказав,що дозвіл дав попередній архітектор, якиого звільнили за хабарі! При цоьму зауважив,що на такій маленькій території не може бути зведена висотка. На депутатський запит вже створина комісія,яка має встановити з технічної сторони чи є можливим на даній території будівництво.
Франківчанка 2011.07.31, 10:10
Хочу зауважити ще один момент: у власності попереднього власника було приблизно 3.5 сотих,звідки взялося 8,потрібно щоб зв"ясовувала прокуратура. Про це також є депутатський запит в ОБТІ. Доречі хочу подякувати депутату Стефанко Сергію Львовичу за допомогу мешканцям будинку 12.
Франківчанка 2011.07.31, 10:23
Зверніть увагу,що дана фірма вже обманула жителів сусідніх будинків по вул. Півн.бульвар 5б. Обіцяли одне,а зробили як захотіли! Тому ми не дамо поставити паркан на нашій прибудинковій території. На своїй робіть що хочете,на Людське зась!!!!
Франківчанка 2011.07.31, 10:30
Пане,Остап,запитайте у сина чи в Португалії також будують так хаотично, без смаку,лиш би заробити гроші.Нехай ваш син співпрацює і заробляє. Але потрібно щоб все це відбувалося згідно технічних норм і законівЧого на превеликий жаль немає.
місцевий 2011.07.31, 20:25
Редакції Фirtka.if.ua Створіть тему по надії та розчарування згідно будівництва будинку по вул.Північний Бульвар №5. Є фото.
місцевий 2011.07.31, 22:15
Дякую за "Спрут"
fgghj 2011.08.01, 22:19
Щоб ми всі правильно розуміли,навіть якщо земля приватна на ній не можна будувати будь-що,а тільки те що відповідає ДБНу (державним будівельним нормам)та іншим нормативним документам,після погодження з відповідними органами.Проект на Заболотівській 25,десятиповерхова "свічка" не відповідає ніяким нормам,розміщений на ділянці через яку проходить колектор,декларація оформлена від старого власника,дозволів на початок будівництва немає.Відповідно будівництво НЕЗАКОННЕ.Однак наглість з якою хотів діяти нібито підрядник свідчить про те,що за ним стоять люди які вважають себе "крутими",на щастя практика показує що при розмові з досвідченим слідчим крутизна сходить з більшості швидко.Борітесь і поборете,а в єдності сила,і жителі будинку це уже довели. "... 14. У разі коли право на будівництво об'єкта передано іншому замовнику або змінено генерального підрядника чи підрядника (якщо будівельні роботи виконуються без залучення субпідрядників) або осіб, відповідальних за проведення авторського і технічного нагляду, чи відповідальних за виконання будівельних робіт, замовник протягом трьох робочих днів звертається до Інспекції, яка зареєструвала декларацію, з повідомленням про зміну даних у зареєстрованій декларації за формою згідно з додатком 3.
Мешканець 2011.08.01, 23:19
Кажуть, помилки лікаря приховує земля, а от помилки архітектора муляють очі багатьом поколінням!
Петро 2011.08.02, 22:04
Сьогодні міліція роззброїла приватну охорону забудовника. Треба подавати на забудовника до суду.
Франківчанка 2011.08.04, 15:28
На депутатський запит була сьворина комісія яка ніяк не могла зібратися,мешканці пішли в Міськвиконком,щоб прискорити прихід тієї комісії. Пан Фіголь прислав інспектора,який прийшов без будь-яких документів,і не зміг дати оцінку даним подіям. Інший інспектор припинив роботи до п"ятниці,але через півгодини в нього на столі стояв дозвіл від будівельної фірми підписаний мером. То хто стоїть за безправними діями забудівельника? Потрібно щоб на це звернули увагу правоохоронні органи!
Франківчанка 2011.08.04, 15:31
Хочу додати,що представник з архітектури так і не прийшов. На чисельні дзвінки архітектура не відповідала.Невже їм немає що сказати людям?
Франківчанка 2011.08.04, 17:08
На депутатський запит була сьворина комісія яка ніяк не могла зібратися,мешканці пішли в Міськвиконком,щоб прискорити прихід тієї комісії. Пан Фіголь прислав інспектора,який прийшов без будь-яких документів,і не зміг дати оцінку даним подіям. Інший інспектор припинив роботи до п"ятниці,але через півгодини в нього на столі стояв дозвіл від будівельної фірми підписаний мером. То хто стоїть за безправними діями забудівельника? Потрібно щоб на це звернули увагу правоохоронні органи!
petro 2011.08.13, 15:00
Мешканці Івано-Франківська, Північний бульвар, 12, обурені незаконною приватизацією (захопленням) території 5-ти поверхового будинку та сумнівним (з усіма порушеннями) будівництвом 9-ти поверхової будови поруч, по вул. Заболотівська, 25 (власник - Себедин В.Т., 22.05.1987 р.н., тел. 050-3737872, забудовник - Свєтловський В.В.) Опікає це будівництво за словами будівельників заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Руслан Гусак, власник Ресторану-клубу Паллада (Pallada). Відчутний "Дах" Руслана Гусака, коли на мирні акції протесту мешканців проти земельно-будівельного свавілля завітали озброєні автоматами охоронці, коли на людей, що понад 50 років мешкають поруч, їде будівельна техніка, не дивлячись на те, що хтось може попасти під колеса. Проте завдяки оперативній роботі правоохоронців не пролилася кров людей, які виступають проти булівництва та крадіжки їхньої землі. Приватизація землі була незаконна, використовувався службовий підлог документів, підробки земельних планів, підписів. Дозвільні документи та сам проект містять безліч порушень норм і правил, а місцева влада закриває на це очі. Перевірки не звертають увагу на те, що документація на будівництво зроблена на бувшого власника (Непийвода Олена Ігорівна, і.к. 3053008861), яка до землі та будівництва ніякого відношення немає.
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

68
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

105
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12167 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

501

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

760

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

428
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

694
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

814