Містичне озеро Несамовите – там, де народжується град та спочивають грішні душі (фото)

 

/data/blog/87807/3f041f73dfd75f93d321bb16bd5b5ee6.jpg

 

На одній з вершин Українських Карпат, у лоні Чорногори, під самими хмарами, лежить незвичайне озеро. Розповіді про його містичну славу вже впродовж століть передаються з уст в уста. Здавна горяни вірили, що саме у води того озера потрапляють всі душі самогубць і вбивців. Кажуть, звідси виходить вершник на білому коні, що відламує копитами лід зі скель… І не дай боже комусь кинути камінь у ті води! Тоді почнеться нечувана буря і лютуватимуть всі гори і небеса. Недарма ж те озеро носить назву Несамовите…

Де народжуються громовиці

Тут, у Карпатах, люди здавна дуже поважають природу. Шанобливо ставляться до різних природних явищ, вбачаючи в них образ божественного та потойбічного. Наприклад, у Громові свята (так називали сім днів до Перунового свята, коли дуже часто випадала гроза) не можна було братись за ніяку роботу. Люди вірили, що руйнівну негоду на них може наслати Чорногора – гора, яка, за давніми віруваннями, народжує град. Так розповідають у найближчих до неї селах (Дземброня, Бистриця, Зелене).

Мінлива Чорногора

Насправді для масиву характерна асиметрія між його південними стрімкими схилами, та північними, які розпадаються на численні розгалуження. Тут погода дуже мінлива. Безхмарне небо в першій половині дня не означає хорошої погоди надалі. Всього за лічені хвилини може зірватись сильний вітер і гроза. Тому й кажуть, що Чорногора підступна і мінлива. Саме на Чорногорі розташоване озеро Несамовите.

А точніше – на північно-східному схилі гори Туркул, на висоті 1750 метрів над рівнем моря. Тому несамовите – одне з найвище розташованих озер Українських Карпат. Озеро заповнює невелику впадину, тож глибина води тут 1-1,5 метра.

Довкола озера – мальовнича природа контрастів. Кам`яні вершини, насаджені гострими списами гірських сосен та глибокі долини, вкриті зеленими килимами трав і мохів. Звідси, з гори, відкриваються неймовірні, просто чарівні краєвиди. Пронизані вузесенькими стежинами і дрібними струмочками із голубою водою.

Холодна тиша древнього озера

Несамовите лежить у Карпатах вже тисячі років, адже це озеро льодовикового походження. (Цікаво, що на Чорногорі є близько 20 таких озер, які утворились на дні льодовикових впадин (карів)). Довжина озера 88 метрів, ширина – 45. Несамовите має кам`янисті береги та вкрите валунами дно. Живиться воно дощами та талими снігами.

Гуцули кажуть, що із дерева, вимоченого у водах Несамовитого виходять найдзвінкіші трембіти. Та ніхто не радив би вам купатись в цьому озері. Здається, й сама його природа того не хоче – вода тут завжди страшенно холодна. Навіть влітку на поверхні можуть плавати частинки льоду. Не водяться тут ні риби, ні навіть жаби. Холодне і спокійне, красиве, наче гірське око, яке ніколи не засинає. Ним приємно милуватись. Сюди варто приходити, щоб побачити одне з чудес природи Українських Карпат. Містичне і загадкове, легендарне озеро Несамовите.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Івано-Франківська область, Надвірнянський район. Озеро знаходиться на території Говерлянського заповідника.

GPS:
48°7’21”N, 24°32’21”E

Поради бувалого мандрівника:
Маршрут до озера Несамовите найкраще розпочинати зі спортбази «Заросляк». При вході до заповідника потрібно зареєструватись на КПП. Прямуючи тією ж дорогою, що на гору Говерлу, ви побачите вказівник. Коли повернете наліво, пройшовши кілька кілометрів, зустрінете стенд з описом маршруту та інформацією про озеро Несамовите.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

nesamovite

wKkS5SkIAi8

фото: bookvachka

фото: bookvachka

nesamovite

фото: grouptravel.ua

фото: grouptravel.ua

фото: Helena

фото: Helena

На березі квітнуть крокуси

На березі квітнуть крокуси

фото:  grouptravel.ua

фото: grouptravel.ua

nesamovite

фото: Kotenko

фото: Kotenko

Схід сонця на озері Несамовите фото: U-235

Схід сонця на озері Несамовите
фото: U-235

Вказівник на дорогу до озера

Вказівник на дорогу до озера

Гора Туркул. Схід сонця

Гора Туркул. Схід сонця

Чорногірський хребет фото: bookvachka

Чорногірський хребет фото: bookvachka


28.09.2015 1154 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1947 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1088

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

76
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

756
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

80
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667