Молодіжний доброчинний фонд «Заради добра» організував поїздку до Зарваниці (ФОТО)

Зарваницький духовний центр – всесвітнє марійське відпустове місце, одна з найбільших святинь Української греко-католицької церкви. Традиційна хресна дорога єднає не одне покоління прочан, що приходять у Зарваницю скласти поклін чудотворній іконі Матері Божої.

 

Марійський духовний центр у Зарваниці входить до двадцятки Марійських центрів світу. Щороку на всеукраїнські прощі сюди приходить до 100 тис. паломників.

 

Цьогоріч на Всеукраїнську  та Молодіжну прощі, які відбулися одночасно 16-17 липня, прибуло близько 150 тис. прочан. Участь у заході взяли Його еміненція Луїс Кардинал Мартінес Сістак, Владика Михаїл (Гринчишин), Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії, Владика Ігор (Возняк), Архиєпископ Львівський, Владика Михаїл (Колтун), Єпарх Сокальсько- Жовківський, Владика Василь (Семенюк), Єпарх Тернопільсько- Зборівський, високопреподобний отець Вечеслав Тумір, тимчасово повірений у справах Апостольської Нунціатури в Україні, а також Глава української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав. У проповіді Блаженніший Святослав виокремив ознаки молоді, а саме: непосидющість, активний оптимізм та максималізм.

 

– Сьогодні світ говорить про нас, як про молоду Церкву, тому маю радість звернутись до вас із словом заохоти бути вічно молодими, – сказав Блаженніший Святослав. –  Бажаю, щоб Боже благословення спочивало на кожному і робило кожне серце щораз молодшим і сильнішим у вірі, а Зарваницька Божа Мати випросила доброї долі для кожного із нас.

 

Його еміненція Луїс Кардинал Мартінес Сістак передав вітання із сестриної Церкви Барселони:

 

– Перебуваючи з вами моє серце омолоджується. Закликаю молодь підтримувати віру у сучасному світі», − зазначив почесний гість прощі.  – Бажаю  усім осягнути істину, адже Бог споконвіку Тебе знав, про Тебе думав, і Тебе полюбив. Будьте сильними і мужніми.

 

Члени молодіжного доброчинного фонду «Заради добра» також  відвідали святе місце. Більше 50 студентів та старших людей зібралися для того, щоб помолитися Зарваницькій Матері Божій. Студентка Ірина Човганюк вирішила поїхати в Зарваницю разом зі своїм хлопцем. Каже, що рада, що пережили ці щасливі відчуття разом:

 

– У Зарваниці я вперше, раніше мені ще не доводилося тут бувати,хоча дуже хотілося. Для мене Зарваниця – це святе місце, куди кожна людина може приїхати і помолитись за близьких та рідних їй людей. На мою думку, це обов'язок кожної людини хоча б раз на рік приїхати в Зарваницю. Мене вразила Хресна дорога – попри те , що людей було дуже багато,всі вони прагнули пройти той шлях, який пройшов Ісус Христос. Це дуже вражаюче дійство.

 

Для Надії Дубиської молодіжна проща до Зарваниці стала четвертою в її житті. Вперше святе місце вона відвідала з батьками в одинадцятирічному віці.

 

– Завжди із задоволенням їду в Зарваницю, – ділиться дівчина. –  Вражає похід зі свічками, коли тисячі людей ідуть в одному напрямку з запаленими свічками, піднімають їх вгору та співають. Напевно, кожен під час такого походу відчуває велике піднесення... Враження незабутні, відчуваю зміни всередині…

 

Члени молодіжного фонду разом з керівництвом взяли участь у освяченні води, яке традиційно відбувається опівночі, після походу зі свічками та молебені до Богородиці. Опісля почався духовний концерт на Співочому полі. Його побудували талановиті українські будівничі, вірні та студенти Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Блаженного на пожертвування із України та діаспори. Воно має вигляд амфітеатру і вміщає до 50 тисяч глядачів.

 

До речі, кожен, хто відчував потребу посповідатися, міг це зробити одразу на подвір’ї парафіяльної церкви. Більше тридцяти священиків готові були вислухати, порадити та дати настанови для життя. Олег Глиняйлюк заздалегідь готувався до Зарваниці: приїхав у вишитій сорочці. Вперше відвідав святе місце семирічним хлопчиком.

 

– Ідучи  до Зарваниці чи перебуваючи в ній, ти маєш нагоду відбути покуту за свої гріхи, переосмислити всі свої вчинки і своє життя для того, щоб зняти тягар з душі і очиститись, – каже Олег. –  Зарванця – це  спокій на душі, приємні емоції, відчуття полегшення і усвідомлення, що потрібно жити заради добра! Дякую за поїздку молодіжному доброчинному фонду, адже молодь згуртувалася, корисно і гарно провела час, очистилися і оновилися духовно, зробила для себе певні висновки.

 

А для товариша Олега Назара Удуда Зарваниця – можливість побути наодинці з думками. Він вважає, що такі поїздки виховують людину духовно та морально , підкреслюють справжню ціннісь речей та життя.

 

– Емоції лишень позитивні, робиш для себе корисні висновки, а зміни відчуваю після кожного відвідування Зарваниці, але це особисто кожної людини – випробування, віра і неймовірні емоції.

 

Нині Зарваницький марійський відпустовий центр досяг найбільшого розвитку за всі роки свого існування. На початку третього тисячоліття він перетворився у духовну твердиню християнської віри на шляху згуртування мирян.

 

Оксана Романенчук, спеціально для "Фіртки"

Фото автора


19.07.2011 2823 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

668
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1935 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11395 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1082

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

62
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4442
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

65
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664