Вишиванюк: За масове розповсюдження борщівника Сосновського будуть звільнені заступники голів РДА

Як повідомив кореспонденту "Фіртки" Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, найближчим часом будуть звільнені з займаних посад керівники районного рівня, які допустили масове розповсюдження на землях своїх районів борщівника Сосновського. А саме будуть звільнені відповідальні за сільське господарство заступники голів РДА Рожнятівського, Тисминецького, Рогатинського та Надвірнянського районів, а також начальник управліня сільського господарства Рожнятівської райдержадміністрації, де ситуація найгірша.

 

"Немає їм там що робити. Колись за такі бур'яни судили. Це повна безвідповідальність керівників", - сказав Михайло Вишиванюк.

 

 

Як повідоми вчора сайт ОДА, 18 липня голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк провів чергову робочу нараду з головами райдержадміністрацій та міськими головами міст обласного значення, на якій наголосив на боротьбі з бур'янами, зокрема особливо отруйним борщівником Сосновського. Ця висока багаторічна рослина (до 3—5 м, товщина стебла до 10 см) рясно «родить» у багатьох районах області, зокрема Рожнятівському, Тисменицькому, Надвірнянському, Рогатинському та інших.




Голова ОДА дав доручення керівникам усіх районів «негайно провести об'їзди полів, поки до кінця не висипалося насіння, і вжити заходів адміністративного впливу до тих горе-господарів, які допустили на своїх присадибних ділянках отруйні зарості, що дають небезпечні термічні опіки».

За словами Михайла Вишиванюка, десятеро краян стали жертвами борщівника Сосновського, з яким «боротися складно, але можна і треба, причому якнайоперативніше».

Довідково.

Різновидів борщівнику існує понад 60. Борщівник Сосновського, який містить речовини, що викликають фотохімічні опіки у людей і тварин, у наших краях з’явився після війни. Його батьківщиною є Кавказ. Свого часу було наказано розводити борщівник Сосновського по всьому Союзу. Проте, як виявилося, він має дуже токсичний сік і викликає важкі опіки. З часом від розведення цієї культури відмовилися, проте було вже пізно. Борщівник здичавів, розсіялося насіння, розповзлося коріння… І стебла, і листя, і квіти борщівнику містять фуранокумарини. Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання.

Медики застерігають: досить торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце – і опік гарантований. Найсильніші опіки борщівник викликає при контакті з вологою шкірою у сонячні дні. Спочатку шкіра червоніє, виникає біль, набряк. З’являються пухирі, наповнені світлою рідиною. Пухирі можуть рости по декілька днів, захоплюючи нові ділянки шкіри. При ураженні великої ділянки тіла людину морозить, нудить, піднімається температура. Борщівник викликає і алергійні реакції. У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.

Особливо слід берегти від борщівника Сосновського дітей. Борщівник найбільш комфортно почуває себе у місцях, де багато вологи. Якщо на шкіру потрапив сік, не слід його розтирати; треба промокнути серветкою чи хустинкою, негайно закрити уражене місце від світла кількома шарами тканини. Можна накласти щільну пов’язку або замотати одягом, але щоб світло не проникало під тканину. Вдома місце контакту необхідно ретельно промити спиртом або водою з милом, заховати його від сонця. Опіки від борщівника досить глибокі, „на пам’ять” залишаються темні пігментні плями. Вони тримаються до шести місяців, а в тяжких випадках залишаються і на все життя. Наслідки бувають важкими. Сильні опіки можуть привести до омертвіння тканин. Особливо обережними треба бути людям, схильним до алергії. У них може розвинутися набряк Квінке, а це вже загроза життю. Якщо пухирі невеликі, краще їх не чіпати. Коли пухир продовжує рости, необхідно звернутися до лікаря. У жодному разі не слід змащувати йодом, опік буде подвійним.


19.07.2011 2264 8
Коментарі (8)

ВАСЯ 2011.07.19, 14:04
НАПРАВДУ, В НИНІШНІХ РЕАЛІЯХ ВИШИВАНЮК ЄДИНИЙ ГУБЕРНАТОР РЕАЛЬНО НА СВОЄМУ МІСЦІ. Є АЛЬТЕРНАТИВА? Я НЕ БАЧУ. ХОЧА І НЕ ФАНАТ ВИШИВАНЮКА І НЕ ВСІ МЕТОДИ ЙОГО ПІДТРИМУЮ. АЛЕ ЯКЩО НЕ ВІН - ТО ХАОС І ПУСТА БАЛАКАНИНА, ЯК ЗА ПАЛІЙЧУКА.
зівака 2011.07.19, 14:06
g2tnhj. Правильно криза всесвітня, правильно не в одних нас погано, але ми чомусь постійно чуємо що у нас стає краще, як це зрозуміти? Оте краще в деяких галузях так само не є заслугою влади, а лиш роботою 24 години добу тих хто у цих "кращих" умовах ще не склав рук та працює, тобто бізнесу. Я не кажу, що підняте питання недоречне, все правильно, просто влада могла б ці бур"яни просто знищити і не заявляти в черговий раз. Народ не дурний, він і без заяв оцінить хто кращий. Юля чи не Юля мені по великому рахунку до дупи, я, певно як і ви хочу бачити результат, а його немає і термін вже не малий. Прийде наступна влада і буде кивати на ЦЮ, а нам з вами треба буде продовжувати жити у цій поки що дикій країні, пробачте за таке порівняння.
зівака 2011.07.19, 12:44
Саме основне що пан Вишиванюк за своєї попередньої каденції голови ОДА не бачив цієї проблеми а тут на тобі. Рожнятівщина потерпає від цього бур"яну вже років 15, чому явище не ліквідували в зародку, ще тоді? В кого спитати?
gtnhj 2011.07.19, 12:50
2 зівака. Кожна посадова особа має своє коло відповідальності. Не повинен президент чи губернатор микати по трайонах борщівник. Проблема ця за останні два роки, коли помаранчева влада Юля і Ющ занедбали сільське господарство, землі почали простоювати. Зараз Вишиванюк цю проблему починає вирішувати, надаючи таким чиногм "методичну" допомогу районам. Все правильно робить, бо і чиновники в районах взагалі невідомо чим займаються, під носом в себе не бачать.
Зівака 2011.07.19, 13:04
Не за останні 2 роки, як мінімум 15 рожнятівщина потерпає від цього бур"яну, особливо це стосується напрямку Рожнятів-Ценява-Дуба-Перегінськ. Не треба звалювати все на попередню владу, бо це смішно. Вже скоро два роки поспіль ЦЯ влада на будь який закид апелює - а це все Юля винна, дуже "конструктивно" а основне "дієво", як був занепад так і залишається. А стосовно голів райрад, які нічим не займаються, ну так це "вертикальна" влада, хто і за рекомендацією кого назначав цих "професіоналів"?
gtnhj 2011.07.19, 13:28
2 зівака. Погоджуюся, що проблема стара. Погоджуюся, що погіршення ситуації триває 15 років. Але не будемо лукавити. За 4 післяпомаранчевих роки обвал був найбільший, - кількість необроблюваної землі збільшилася як мінімум вдвоє. А борщівник якраз плодиться на тій занедбаній землі. Я думаю, що ЦЯ влада при всіх її вадах, потрохи такі речі приведе до порядку. І цих районних чиновників треба штуркати і лякати - інші методи вона не завжди сприймає. Просто давайте порівняємо губернатора Палійчука і губернатора Вишиванюка. Є що порівнювати? Чи попередник ставив хоч одне подібне питання? НІЧОГО. Нічого не вирішував, бо нічого не знав і не бачив в себе під носом. А Вишиванюк бачить. І вирішує своїми методами. Але саме вирішує.
Зівака 2011.07.19, 13:45
2 gtnhj . Погоджуюсь стосовно Палійчука, я б ще і Ткача згадав, який передумав господарювати і втік у ВР, там взагалі нічого не треба робити. Але ж і 10 років тому і 15 при владі був Михайло Васильович, це добре що він зараз це підняв, тільки виглядає воно якось не дуже щиро. Два роки ЦЯ влада не може нічого вдіяти, 2 роки ЦЯ влада ставить і франківчан у тому числі в нелюдські умови ІСНУВАННЯ, зауважте про цивілізоване життя мова не йде, 2 роки повністю антиукраїнської, антилюдської політики і все це на фоні цинічних витрат на Межигір"я, Гуту, гелікоптери і т.д. то ці бур"яни просто ще одна заява, така моя думка. Поживемо побачимо, можливо ще одна зачва не кане в лєту.
gtnhj 2011.07.19, 13:53
2 зівака. І тут погоджуся майже зі всім. Але запитаю - то що не тнеба було говорити зараз про цю проблему, не треба шугати чиновників, які нічого не бачуть в себе під носом? Про що ви? Хай би було як є? А щодо погіршення. Це загальносвітова тенденція. І нема на то ради. З кожним роком буде гірше і гірше. В Україні, в Португалії, в Іспанії, і Ісландії, в Греції. Тепер до цього списку долучається Італія. США на меже дефолту - якщо до 2 серпня Конгрес не підніме межу запозичень уряду США, то гаплик. Тому будьмо реалістами - краще вже в найближчі років 50 не буде! Але уявімо собі, що зараз Юля президент. Я наприклад собі уявляти це боюся. Бо вже давно був би нам повний п....ц. Ці в Києві хоч щось роблять в перерві між дерибаном.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1964
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1861
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1858
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5499 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2154 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1510

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

746

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

799

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1001

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1005
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1772
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3682
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10259
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26150
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10187 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7715
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

899
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

210
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

265
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

382
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1278
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

885