ЗМІ: Скандальна прикарпатська суддя Царевич розблокувала рахунки сепаратистів

 

tsarevuch

 

СБУ підозрює топ-менеджмент «Укрсоцбанку» в допомозі «Новоросії». У банку було відкрито рахунок, де, на думку спецслужби, лежали 5 млн гривень для бойовиків Донбасу. Незважаючи на протести слідчих, Печерський суд Києва зняв арешт з цих грошей.

 


Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 19 серпня, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє  sprotiv.org.

 

Як стало відомо з матеріалів справи, на рахунок одного з клієнтів «Укрсоцбанку» 20 травня 2015 був накладеним арешт в рамках розслідування у пособництві терористам Донбасу.
Підставою стали відомості про те, що «протягом 2014-2015 років, група переселенців з Луганської області, використовувала корупційні зв’язки серед керівництва ПАТ« Укрсоцбанк », для надання послуг з переказу коштів у готівку платників податків, які зареєстровані на території« ДНР »і« ЛНР », а також підприємств Київського регіону, які мають відокремлені підрозділи на зазначених територіях».

 

Так, в «Укрсоцбанку» ця група відкрила рахунки для ряду компаній, які мають ознаки фіктивності: «Енергогранд», «Алектор-Строй», «Інтерпро», «Корнел Систем», «Трейденерго», «Сарман Торг», «Сінкор Логістик »,« Олбані Південь »,« Доброхліб Груп »,« Янфінг ГМБХ »,« Трейдісон »,« Ревіндоторг »,« Промсфер плюс »,« Оушенсайд ЛТД »,« Едпартнер ».

 

Потім підприємства-вигодонабувачі з окупованих територій – ВАТ «Луганський енергозавод» (Луганська область, г … Луч), дочірнє підприємство «Техноскрап» (Донецьк), «Донбас Вугілля 2004» (Донецьк), «Євро Атлант Груп» (Донецьк) , «Союзенергопром» (Донецьк) – перераховували гроші на рахунки вищевказаних «фіктивних» товариств в якості оплати товарів, робіт, послуг.

 

Згодом фірми-прокладки, як фінансову допомогу, здійснили перерахування коштів на відкриті в ПАТ «Укрсоцбанк» рахунки підконтрольних фізосіб, у тому числі фігуранта вищезгаданої судової справи. Клієнти, у свою чергу, щодня знімають кошти по 150 тис. Гривень на добу в касах банківських установ. Потім готівкові доставляється на окуповану територію «для потреб невизнаних« республік».

Слідство веде Головне управління СБУ в Києві та області за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-3 КК України.

 

Подання про суми, які переправлялися на окуповані території, дозволяє скласти інформація про рахунок клієнта, згадані в судово справі. В «Укрсоцбанку» жінка зберігала 5 млн. Гривень. Рахунок, відкритий 3 березня 2015, був заарештований у травні.

 

Адвокати власниці цього рахунку стверджували в суді, що арешт є незаконним, ці гроші не були засобом або знаряддям вчинення кримінального злочину, з їх допомогою не відбувалося фінансування кримінального злочину, по ньому лише здійснювалося зарахування заробітної плати, перераховувалися гроші, пов’язані з відрядженнями і дивідендами, поповнення карткового рахунку, зарахування по депозитах.

 

«Укрсоцбанк», у свою чергу, надав суду довідку, в якій підтверджувалися слова адвокатів.

 

Також зазначалося, що компанії, які слідство вважає фіктивними – «Енергогранд», «Алектор-Строй», «Інтерпро», «Корнел Систем», «Трейденерго», «Сарман Торг», «Сінкор Логістик», «Олбані Південь», « Доброхліб Груп »,« Янфінг ГМБХ »,« Трейдісон»,«Ревіндоторг »,« Промсфер плюс »,« Оушенсайд ЛТД »,« Едпартнер »- не здійснювали перерахування коштів фігуранту справи.

 

На цій підставі, спочатку суддя Печерського суду Києва Світлана Смик у своїй постанові від 4 серпня зазначила, що необхідність у застосуванні арешту майна відпала, оскільки слідчим не доведено, що грошові кошти на двох депозитних рахунках клієнта (на одному з них розміщувалися 5 млн гривень) були здобуті злочинним шляхом. Вона зняла арешт. Правда, залишила заблокованими інші три рахунки, відкриті у ВАТ «Укрсоцбанк».

 

Згодом, 19 серпня, суддя того ж суду Оксана Царевич зняла арешт з ще одного рахунку цього клієнта. Сума, яка зберігалася там, не уточнюється. Мотив суддів Печерського суду: стороною обвинувачення не надано доказів в спростування зазначених доводів клопотання та наданих матеріалів.

 

Слід зазначити, що напередодні рішень, які прийняли судді першої інстанції, Апеляційний суд Києва відмовив власниці цих рахунків у знятті арешту. Суд вислухав клієнта банку, запевняла, що договір банківського вкладу, згідно з яким було відкрито депозит на суму 5 млн гривень, – сімейні кошти від підприємницької діяльності її чоловіка.

 

16 червня апеляція відмовила. Колегія суддів Апеляційного суду Києва визнала, що арешт на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках, відкритих цим клієнтом в ПАТ «Укрсоцбанк», накладено правомірно.

 

Судді апеляції порахували, що вищевказані грошові кошти на рахунках «Укрсоцбанку» виступають у кримінальному провадженні в якості «знаряддя вчинення кримінального злочину і були придбані в результаті його вчинення, а це, у свою чергу, є підставою (передбаченим ч. 2 ст. 170, ч. 2 ст. 167 КПК України) для покладення на них арешту. Більше того, на думку апеляції, матеріали виробництва свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання в права та інтереси власника майна з метою запобігання зникнення майна, яке може перешкодити кримінальному виробництву.

 

Довідка

Вища кваліфікаційна комісія в березні відсторонила суддів Печерського райсуду столиці Сергія Вовка, Оксану Царевич, Віктора Кицюка і Світлану Волкову від займаних посад на два місяці у зв’язку з кримінальними виробництвами. Їх звинувачують у переслідуванні активістів Майдану. Потім стало відомо, що Оксана Царевич по-новому повернулася до роботи в Печерському суді Києва.


29.08.2015 581 1
Коментарі (1)

nat3947901 2015.08.29, 15:15
скажіть,чого ще й досі ця особа працює на роботі?
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1206
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2521
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2110
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2168
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6543 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2452 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

335

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1146

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1281

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1400
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

277
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

584
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2059
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26511
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

553
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10463 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8010
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

533
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

402
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

544
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

622
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1583