Чим труїтимуть онкохворих дітей?

 

Онкологічна галузь України – в очікуванні колапсу. До всіх звичних бід цього року додалася ще одна, якої останнім часом вдавалося уникати. Держава досі не закупла жодної упаковки ліків для онкологічних та онкогематологічних відділень. І справа навіть не в грошах. Цього року лише на дитячу онкологію бюджетом передбачено 60 млн. грн. (це на 20 млн. більше, ніж торік). За рахунок цих коштів можна було б закупити 40% необхідних ліків. І це набагато більше, ніж в усі попередні роки, коли забезпечення ліками складало 10-20% від потреби лікарень.

 

Але попри те, що кошти передбачені, досі не проведено жодного тендеру. Зазвичай підготовчу документацію впорядковують у лютому-березні. Тендери проходять у квітні. Закуплені ліки починають надходити до відділень у серпні. Зараз уже середина липня. Навіть якби тендери пройшли просто зараз, через паперові процедури закуповувати ліки держава могли б лише наприкінці року. Але уже у листопаді, коли фінансовий рік наближається до закінчення, гроші на потреби бюджетників припиняють видавати. Тобто, навіть при найкращих розкладах галузь може не встигнути освоїти бюджетні кошти.

 

Але наразі про «найкращі розклади» не доводиться і мріяти. Про підготовку тендерів нічого не чутно. Невідомо навіть, чи прийняті ТЕО – техніко-економічні обгрунтування закупівель ліків згідно із заявками регіональних онкологічних відділень. Затвердження ТЕО – перший етап підготовки тендеру, без якого останній просто не може бути проведений. Тим часом, закуплені минулого року ліки тануть на очах. Деякі дитячі регіональні відділення уже залишилися без препаратів. Лікарі із жахом дивляться у майбутнє. Проте, найбільше вони бояться того, що на цьогорічному тендері будуть закуплені низькоякісні, навіть небезпечні препарати. І що проведення тендерів затримується саме з метою надати фармацевтичній мафії можливість їх пропхнути.

 

Слід пояснити схему, за якою діють недобросовісні фармацевтичні компанії. В онкологічній галузі є три різновиди препаратів за якіст. «Оригінали» – дорогі ліки, що випускаються та використовуються у країнах Єврозони та США. «Генерики» – більш дешеві ліки, які виробляються за формулою та технологією оригіналів. Багато з генериків теж використовуються у Єврозоні та США, і дають хороші результати. Проте, існують ще так звані «аналоги». Їх виробляють напівлегально у країнах Сходу (ті, що потрапляють на пострадянський ринок, в основному родом з Індії). Формула «аналогів» співпадає із формулою генериків. Але через недосконалість технологічного процесу ліки дають не той результат, який повинні. Зате коштують дешево. Із Індії їх експортують «in bulk» - не розфасованими. Вітчизняні компанії закуповують такі препарати за бросовими цінами. Реєструють їх, ліцензують, фасують. І подають на тендери в якості не  дуже дорогих, до того ж – вітчизняних.

 

Для дорослої онкології такі ліки закуповуються уже давно. Дитячу онкологію та, особливо, онкогематологію, досьогодні вдавалося рятувати від них. Провідні фахівці дитячої онкології, що входили до експертної комісії при тендерному комітеті, чіплялися за будь-які зачіпки, аби не допустити до тендеру цих згубних препаратів. Проте, нещодавно склад експертної комісії змінили. До неї увійшли «свої» лікарі. І ті, що не працюють у відділеннях. Не дивляться в очі дітям, які вмирають від раку та їхнім батькам.

 

Минулого року тендер для дитячої онкогематології виглядав наступним чином. Приймається рішення закуповувати певний препарат. Лікарі категорично проти, аргументовано доводять низьку якість препарату. Економісти ж МОЗу не можуть дати згоду на закупівлю іншого, тому що цей – найбільш прийнятний за ціною. Тендери декілька разів закривали та відкривали знову – у надії, що на новий тендер дані препарати не будуть виставлятися. Тоді лікарям  вдалося дотиснути ситуацію. Цього року, з огляду на зміни в експертній комісії, є велика небезпека проходження тендеру індійськими препаратами. Тим паче, є інформація про те, що одна із українських фармкомпаній, відома своїми махінаціями із індійськими препаратами, терміново зареєструвала декілька нових найменувань ліків.

 

Державні закупівлі – це завжди великі гроші, великі відкати, домовленості і т.д. Тільки у даному випадку заручниками чиїхось ігор із грошима стають важкохворі. У першу чергу – діти. Чи зглянуться на них чиновники від медицини? Чи будуть купуватися ліки? А якщо будуть, то лікуватимуть вони, чи труїтимуть? І хто відповість за смерть дітей через нестачу або низьку якість препаратів? Питання залишаються відкритими. І чи закриються вони коли-небудь у державі, для чиновників якої відкати важливіші за дітей – велике питання. Своїх дітей вони лікують закордоном.

 

Павло Гуцуйло


14.07.2011 Павло Гуцуйло 1376 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1183
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2508
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2105
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2158
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6524 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2446 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

330

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1139

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1271

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1390
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

266
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

580
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2056
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26505
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

546
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10454 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8004
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

529
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

397
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

540
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

618
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1575