У франківських архітекторів виникли зауваження до багатоповерхівки, яку хочуть звести на місці "садиби Гриневичів" (фото)

 

 

Сьогодні, 24 липня, відбулась містобудівна рада по садибі Гриневичів.

 

За словами голови франківського осередку «Союзу Українок» Раїси Романюк, вони мають намір зберегти музей родини Гриневичів, передає Фіртка.

 

Нагадаємо, згідно документів частина будинку 12% перебуває у власності «Союзу українок», а частина - 88% - у приватній власності. Також у власності "Союзу українок" є дві ділянки землі 2 і 6 соток, а у співвласника будівлі 3 сотки.

 

Союзянка розповіла, що протягом останніх 20 років звертались до влади за допомогою, однак відповідей не було.

 

«Там почало все псуватись. Ми боялись, що зіпсуються експонати, меблі, посуд і забрали їх, зберігаємо в іншому місці. Але хочемо, щоб там був музей. Тепер знайшлися інвестори, які готові за це взятись. Забудівник погодився відновити садибу з колонами та виділити у новому будинку кімнати під «Музей родини Гриневичів», - пояснила Романюк.

 

Також союзянка зазначила, що інший будинок побудований впритул до музею, мовляв «куди дивився департамент архітектури, коли він будувався».

 

В ході наради вияснилось, що статусу музей немає, але намір зробити у новобудові музей Гриневичів у союзянок є. Відтак, за словами Романюк, планують подавати документи на присвоєння статусу музею, але коли вже все буде збудовано.

 

Під музей, як повідомив співвласник будівель, представник фірми «ВД Груп» Дмитро Сіреджук віддають 150 м2 «під ключ».

 

«Це не просто комерційний проект, це певним чином соціальний проект. У договорі вказано, що ми віддаємо цю площу під ключ, щоб зробити там музей», - каже Сіреджук.

 

У присутніх архітекторів виникли питання, щодо розташування будинку, поверховості та розміщення самого планованого музею.

 

«Варіант проекту відрізняється від попереднього лише тим, що на попередньому вхід до музею був з вулиці Богунської», - відзначив архітектор Володимир Ідак.

 

Також, архітектор Володимир Ідак наголосив, що через дорогу росте унікальне реліктове дерево гінкго. А там планується будівництво підвалу, що може зашкодити дереву. Крім того, він зауважив, що аварійність садиби Гриневичів треба довести.

 

«Я не вірю всім цим актам, які написали ваші «ручні» експерти. Нам потрібно залучити сюди кваліфіковану організацію, яка думаю також дасть висновок, що ця будівля не підлягає реставрації, але вона й надасть інші варіанти збереження цієї пам’ятки», – сказав він.

 

Свої зауваження мав і начальник відділу захисту культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин. Він зазначив, що після будівництва садиба Гриневичів перестане бути пам’яткою.

 

«Цей будинок цінний не лише фасадом, а наметовим дахом, пропорціями, фактурою. Коли залишиться тільки фасад, цінність зникне, не буде такого образу. Це останній такий будинок в Івано-Франківську. Сумніваюся, що його можна буде відтворити. Але це ті речі, які називаються автентикою, їх треба берегти. Нам треба намагатись зберегти вінтажність», – сказав Панчишин.

 

У присутніх архітекторів виникли сумніви, що у проекті дотримані державні будівельні норми (ДБН).

 

«Будівельні норми ніхто не скасовував. Навіть якщо робите добру справу, робіть її в законний спосіб. Потрібно провести чіткі розрахунки у відповідності до ДБН: протипожежні розриви, інсоляція, дитячі майданчики», – відмітив головний архітектор міста Володимир Гайдар.

 

Крім цього, він звернув увагу на те, що на теперішньому генплані Івано-Франківська ця ділянка входить до зони, яка позначена як «існуюча малоповерхова забудова» і «проектна житлова забудова». А згідно з проектом змін до генплану, ця територія має стати «зоною садибної забудови». Тоді на ній не можна буде будувати багатоповерхівку.

 

Проте коригований генплан ще має бути затверджений на сесії міської ради.

 

Відтак, проектанту порадили витримати існуючу лінію забудови, рекомендували зменшити поверховість хоча б до 5 поверхів. А обов’язковою умовою, відзначив Володимир Гайдар, має бути робочий проект, який пройде повну комплексну експертизу.

 

«Ми не видамо містобудівні умови й обмеження, якщо будівництво не відповідатиме нормам», – підсумував Гайдар.

 

Шляхом голосування члени містобудівної ради прийняли всі висловлені зауваження одноголосно.

 

 

 

 

 

 

Довідково: Камя‘ниця Гриневичів у проекті історико-архітектурного опорного плану міста Івано-Франківська вже внесена до списку нововиявлених пам’яток архітектури місцевого значення. Будинок збудовано 200 років тому. Він демонструє типову міщанську архітектуру Станіславова до Мармулядової пожежі 1868-го року. Оскільки тоді центр міста вигорів включно із ратушею, садиба Гриневичів сьогодні є унікальним явищем давньої містової архітектури.

Кам’яниця цінна не лише архітектурою, а передовсім, історією. Катря Гриневичева -- відома українська письменниця та керівник львівського "Союзу українок" була заміжня за рідним вуйком сестер Гриневич Дарії та Ірини, які мешкали в Івано-Франківську. Власницею будинку була Ірина Гриневич, член «Пласту»

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Франківська громада просить не руйнувати садибу Гриневичів (документ)

В Івано-Франківську садибу Гриневичів пропонують перебудувати на багатоповерхівку (фото)

Музей, що вмирає. Замість пам'ятки архітектури у Франківську хочуть збудувати черговий будинок?

 

 


24.07.2015 528 1
Коментарі (1)

Nikita Koeka 2015.07.25, 09:00
Типу наші вояки не воююсь на сході зброєю, виробленою на території росії.... то що вже до іграшок чіпляються - явний перебор. все повинні вирішувати самі покупці, а не дяді в кабінетах.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1891
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1827
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1824
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5373 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2121 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1484

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

694

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

748

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1725
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3641
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10217
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10144 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7683
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

868
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1245
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048