Франківська громада просить не руйнувати садибу Гриневичів (документ)

 

 

/data/blog/82420/4c584bf15e7cbc5dd222711bae8b2db4.jpg

 

Активісти та громадські організації міста звернулися до міського голови Івано-Франківська щодо щодо збереження Гриневичів.

 

Наводимо текст звернення та копії фотодокументів:

 

Міському голові Івано-Франківська
Анушкевичусу В.А
Головному архітектору Івано-Франківська
Гайдару В.Г.

 

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Вікторе Андрюсовичу, у зв’язку з інформацією, оприлюдненою у ЗМІ, про наміри забудівника зруйнувати кам’яницю Гриневичів, що розташована за адресою вул.Василіянок, 52, Богунська, 1 та збудувати на її місці багатоповерхівку, та враховуючи її величезну історичну, культурну, архітекту ну цінність, просимо Вас:

Зобов’язати відповідні структурні підрозділи виконавчого комітету міської ради звернутися до управління культури, національностей та релігій ОДА, в Міністерство культури України з вимогою провести експертизу садиби Гриневичів і надати відповідні висновки для належної реставрації (відновлення, пристосування, консервації, тощо) споруди та подальшого внесення її до реєстру пам’яток історії, культури та архітектури.

Зобов’язати департамент архітектури та містобудування міськвиконкому при видачі відповідних вихідних даних та дозвільних документів щодо цього об’єкту врахувати висновки відповідних органів державної та місцевої влади, обґрунтувань істориків, краєзнавців та мистецтвознавців міста Івано-Франківська.

Враховуючи високий суспільний резонанс, до отримання відповідних висновків та рекомендацій вищезазначених органів д ржавної влади призупинити видачу вихідних даних для проектування та дозвільної документації щодо садиби Гриневичів.

Також звертаємо Вашу увагу на те, що камя‘ниця Гриневичів у проекті історико-архітектурного опорного плану міста Івано-Франківська вже внесена до списку нововиявлених пам’яток архітектури місцевого значення. Будинок збудовано 200 років тому. Він демонструє типову міщанську архітектуру Станіславова до Мармулядової пожежі 1868-го року. Оскільки тоді ентр міста вигорів включно із ратушею, садиба Гриневичів сьогодні є унікальним явищем давньої містової архітектури.

Кам’яниця цінна не лише архітектурою, а передовсім, історією. Катря Гриневичева -- відома українська письменниця та керівник львівського "Союзу українок" була заміжня за рідним вуйком сестер Гриневич Дарії та Ірини, які мешкали в Івано-Франківську. Власницею будинку була Ірина Гриневич, член «Пласту». Приїжджаючи до родини зі Львова, К тря Гриневичева часто гостювала у кам'яниці на Василіянок, 52. У 80-их роках будинок слугував явочною квартирою для забороненої УГКЦ. Тут неодноразово збиралися дисиденти Левко Лук'яненко, Микола Поровський, Роман Круцик.

Перед смертю Ірина Гриневич заповіла половину будинку зі сторони фасаду "Союзу українок" з єдиною умовою – що в ньому облаштують родинний музей Гриневичів. Облаштувати музей саме у цій сади і – було волею її власниці. Музей працював у садибі з 2001 по 2012 рік.

Вважаємо, що намір зруйнувати автентичну садибу Гриневичів - це неповага до історії Івано-Франківська та до пам’яті про його видатних мешканців. Нищення будинку і зведення на його місці багатоповерхівки з «елементами» колишньої кам’яниці буде неприпустимою втратою, яка назавжди унеможливить гідне вшанування пам’яті родини Гриневичів. Переносити музей родини Грине ичів у нове приміщення в багатоповерхівці буде абсурдом, якщо при цьому цілком знищать родинну кам’яницю, адже саме кам’яниця є найважливішим експонатом цього музею. Вона зберігає атмосферу, в якій жила родина та є частиною міської історії.

Якщо можна зберегти для Івано-Франківська цінну історичну споруду – руйнувати її та будувати якусь імітацію на її місці ганебно. Звертаємо Вашу увагу на те, що члени містобудівної ради при департаменті архітектури а містобудування міськвиконкому позитивно оцінили шанси на реставрацію садиби Гриневичів.

Підписали:
ГО «Моє місто»
Спілка краєзнавців Прикарпаття
Громадська ініціатива «Збережи старий Івано-Франківськ»
ГО «Поступовий гурт франківців»
Спілка архітекторів
Спілка письменників
ПЛАСТ НСОУ
ГО "Інститут розвитку міста"
ГО "Стимул"
ГО "Нова країна"
Центр громадських ініціатив "Конкорд"
ГО "Народний контроль"
Громадський інститут аналітики
Центр сучасного мистецтва

 

Громада просить не руйнувати садибу Гриневичів

Громада просить не руйнувати садибу Гриневичів

Громада просить не руйнувати садибу Гриневичів

 

Нагадаємо, що в лютому, 2015 року, звертались до начальника КП “Муніципальна інспекція з благоустрою” п. С. Кукули з проханням перевірити ділянку на вул. Богунська, 1, – Василіянок, 52, та зобов’язати відповідальних привести її до належного стану.

 

Тому, що будинок, розташований там, в аварійному стані й було помітно, що сміття на території біля нього не прибирали вже кілька місяців.

 

Завдяки зусиллям громадських активістів, незадовго прибудинкову територію все ж прибрали та привели її до належного санітарного стану. Залишилось одне питання, яке умовно розділило громадськість на два табори: реставрувати чи знести будинок, який є історичною пам’яткою?

 

Як відомо, територія за вищевказаною адресою належить Івано-Франківському міському осередку “Союз Українок”. Архітектура в центрі міста має дуже цікаву історію та є унікальним явищем для Франківська.

 

Раніше в цьому будинку був також “Музей родини Гриневичів”.

 

На його місці планують звести сучасну багатоповерхівку з мансардою. На щастя, містобудівна рада цього тижня, 20 травня, не підтримала ідею будівництва восьмиповерхового будинку з імітацією столітньої садиби Гриневичів.

 

Восьмиповерхова споруда на Богунській-Василіянок мала б виглядати так: на першому поверсі – громадські приміщення, на останньому – офісні, на інших – житло.

 

Проте, на чинному генплані Івано-Франківська ця територія взагалі позначена як зона малоповерхової житлової забудови. Було заплановано історичний будинок разом з давнішою прибудовою знести, а потім відбудувати імітацію садиби Гриневичів, повернувши входом до вулиці Богунської. Обриси самої столітньої садиби на генплані ділянки архітектор не наніс.

 

Підсумовуючи, на містобудівній раді прозвучало, що будинок все ж варто залишити на місці, де він зараз стоїть, укріпити його фундамент і аж після цього думати про якусь добудову.

 

Інвестор будівництва та власники музею “Союз Українок” на містобудівній раді не з’явились. Розмову все ж не завершено, її продовжуватимуть.

 

/data/blog/82420/67ecc5e6ee98657b14274be1381e1d59.jpg

 

/data/blog/82420/6923a863282efd6e729e2e829ad78f0b.jpg

 

план


24.07.2015 706 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1281
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2573
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2140
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2204
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6621 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2482 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

375

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1188

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1313

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1446
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

311
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

183
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

610
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

86
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26548
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

575
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10491 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

86
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

117
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

429
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

575
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

646