Василь Противсіх (Гуменюк), дубль №2

 

 

Вчора, 22 липня, в Івано-Франківській промислово-торговій палаті відбулось засідання Ради на чолі з Василем Гуменюком, на якому присутніми були віце-президент торгово-промислової палати України Валерій Король, президент Рівненської ТПП Микола Ярощук, члени ради та працівники Івано-Франківської торогово-промислової палати.

 

Проте членів Ради ніхто не представив, а також не показали доручення членів Ради на участь у її проведенні. Тобто взагалі невідомо, чи ця Рада мала право розпочатись за відсутності кворуму.

 

«Позачергове засідання Ради, яке було скликане 13 липня, було під тиском людей, які мені крутили руки, ноги, голову і так далі, всі працівники це бачили. Нажаль вони сьогодні повтікали. Це тривало дві з половиною години. Матеріали всі знаходяться в прокуратурі міській, обласній, МВС. Треба сказати, що позачергове засідання Ради скликається головою, тобто президентом палати і приймається не розпорядженням, ніколи в житті, а приймається рішення. А так було сфабриковано розпорядження. Позачергове засідання Ради скликається на вимогу ревізійної комісії, чого не було, на вимогу 23 членів Ради, чого не було і згідно рішення президії, чого також не було», - розповів Василь Гуменюк.

 

Також Василь Гуменюк зазначив, що на роботу не з’явилась бухгалтер, мовляв «не повідомила, що захворіла чи помираю».

 

За словами Василя Васильовича, головний бухгалтер та віце-президент організували підслуховування в його кабінеті, а також станом на сьогодні палата винна 148 тисяч гривень за невикористані відпустки.

 

Василь Гумеюк на засідання попросив голову комісії Миколу Ярощука розповісти про аудит, який провели на Івано-Франківській ТПП.

 

Микола Ярощук розповів, що за 35 років існування ТПП України в системі ще такого ніколи не було.

 

«Ми працювали згідно законодавства, згідно чинних наших Статутів і все йшло в рамках закону. Те, що сталося, нас дуже стурбувало. Ми зібрались в Києві в торгово-промисловій палаті України, і коли ми подивились на сайті АН «Фіртка», дійсно там були звинувачення на адресу президента ТПП Василя Васильовича, і що там такі прийняті рішення Ради, про те, що відсторонити його від обов’язків, призначити виконуючого обов’язки президента. Ми були цим всім стурбовані, почитали ці всі матеріали. Запросили членів колективу Палати і дійшли до висновку, що дійсно з однієї сторони те що було на сайті, об’єктивність була однобока, чогось так сталось, що ця «калітка» відкривається лише в одну сторону. Вона має відкриватись в обидва боки. Я говорю те що маю право сказати. Висвітлені всі події були однобоко, чогось ніхто не сказав, яка ж роль Василя Васильовича і членів Ради і взагалі трудового колективу палати, що вони мають на сьогоднішній день нормальні умови праці. Де була ця «Фіртка», коли Василь Васильович разом із працівниками сидів виселений незаконно з приміщення, і працівники сиділи в парку Шевченка і підписували документи. Про це ніхто ні слова, тільки знайшли багато негативу. Ну це Бог суддя.

Коли побачили, які події відбуваються в ТПП, президент ТПП України Чижиков Генадій своїм рішення прийняв створити комісію розглянути дійсно що сталось у Палаті. Щоб не було упередження і о ніхто не подумав. Що ми їхали когось вигороджувати чи захищати, було прийнято рішення найняти незалежний аудит, працівники які не працюють в системі палати, аудиторська фірма, щоб вони приїхали висвітлили ці факти і взагалі ситуацію, яка склалась і ці претензії, які пред’являють члени Ради, Президії, деякі члени трудового колективу, подивитись і зробити аналіз, щ ж сталось. Сюди приїхали два аудитори міжнародної аудиторської фірми, яка є незалежна. Два дні вони працювали і дали повністю розгорнутий аналіз всіх тих подій,звинувачень, які були на адресу адміністрації франківської ТПП і Василя Васильовича Гуменюка. Ми привезли з собою ці копії матеріалів. Це не засекречена інформація, вона є повністю відкрита», - розповів Ярощук.

 

За його словами, приїхавши у вівторок, 21 липня в Івано-Франківськ, коли Василь Гуменюк був у лікарні, відбулась зустріч з головним бухгалтером і двома віце-президентами ІФ ТПП.

 

«Ми розказали їм суть і дали можливість зробити необхідну кількість копій, щоб вони могли ознайомити трудовий колектив з результатами аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності і перевірки юридичної на предмет ряду легалізації тих всіх рішень, які прийняла Рада франківської Палати 13 липня. Це інформація публічна, якщо треба ми їх тут також залишаємо. Вона нараховує 27 аркушів у А4 форматі. Якщо по фінансово-господарській діяльності, у тих висновках є незначні порушення, неточності, відхилення від нормативної бази, бази оподаткування, є інші питання, то вони всі викладені на папері. Коли є юридичні питання щодо протоколу засідання ради 13 липня2015 року. Юридично аудит також перевірив всі матеріали засідання Ради, зважив, співставив їх з конституцією, зі Статутом Івано-Франківської ТПП, подивився всі пункти, що можна, що не можна, які функції, обов’язки права членів президії, членів Ради і зробив висновки, що саме засідання в Раді було скликано нелегітимно, не відповідає Статут ТПП. Те, що Рада прийняла рішення провести загальні збори, скликати їх на 13 серпня цього року, аудит не бачить в цьому якихось порушень. Та аудит чітко сказав та відобразив у своєму заключному висновку, що рішення Ради у кадровому питанні, мається на увазі про призначення товариша Вінтоняка Віктора віце-президентом франківської ТПП та призначити виконуючим обов’язки президента ІФ ТПП, то згідно пункту 4 Протоколу №1 не відповідає пунктам 5,28 Статуту Івано-Франківської ТПП», - повідомив Ярощук.

 

Також він пояснив, що згідно Статуту розробляється штатний розклад, який затверджується на виборах.

 

«На сьогодні згідно штатного розкладу, який був затверджений на президії ТПП являється керівним органом Президент ТПП і два Віце-Президенти. На сьогоднішній день є президент і є два віце-президенти. Третього такого вакантного місця взагалі не було і його не мало бути. Також згідно Статуту, для того, щоб розглянути кандидатуру віце-президента Статут ясно говорить, що це за подання Президента ТПП. Такого подання Василь Васильович не давав. Тому аудит прийняв таке рішення», - розповів Ярощук.

 

За його словами вчора у вівторок, 21 липня, також відбулась зустріч із Віктором Вінтоняком, на якій пояснили мету свого приїзду, тобто представлення висновків аудиту.

 

Далі присутні на засіданні висловили свої позиції, щодо ситуації, яка склалась. Восновному всі підтримували Василя Гуменюка. Також присутні висловили власні позиції, щодо подальших дій.

 

Думки зійшлись на тому, що у колективі виник розкол. З огляду на це, Микола Ярощук закликав вирішити конфліктну ситуацію мирним шляхом.

 

Втім, Василь Гуменюк переконував присутніх у своїй правоті та зауважив, що і його дружина, «інвалід 2 групи, а не 1, як написала безсовісна Фіртка ні копійки в Палаті не отримувала, отримувала бухгалтер по зарплаті ці гроші»

 

«Я не хочу розказувати, що вона їх крала чи не крала, органи нехай розбираються. І люди знають, кому видавали» - каже Гуменюк.

 

Як відзначив сам Василь Васильович його вина – в його доброті. Також Гуменюк звинуватив пані Самулевич у обмані.

 

«Самулевич обманула всіх і говорить мені, що Вінтоняк був головою зборів. Микола Якович ви були на зборах, і бачили було 8 членів Палати, був Президент, головою зборів був Мельничук. І Вінтоняк не був обраний членом Ради. Оце сфальсифікувала Леся Іванівна. І оце фальшиве засідання, яке вони провели.. Левкович яке він має відношення до цього, яке має бути відношення з адміністрації? В статті 4 чітко написано, що влада не має права вмішуватись в діяльність торгово-промислової палати», - зазначив Гуменюк.

 

Проти дій Світлани Самулевич виступив і член Ради Овчарчин Ярема Миколайович

 

«З усіх присутніх тут на засіданні Ради 13 числа було тільки троє. Я і ця пані голосували за всі рішення проти. Говорилось багато про Василя Васильовича, про не легітимність проведення. Знаю Статут, вивчав його, я 5 років член Ради, я учасник зборів, коли формувало керівництво Палати. І на моє запитання під диктовку Вінтоняка Самулевич проводила зсідання. Я сказав, що керівництво сьогодні нелегітимно проводить його, тому що по Статуту повинен проводити Президент. Реакція була нульова. Вінтоняк заставляв проводити. І що здивувало, сьогодні цих керівників, членів Ради немає тут присутніх. І я поясню чому, тому що я також керівник з 27-річним досвідом. Сьогодні я пенсіонер, можу говорити, що хочу. Та не прийдуть керівники, вони бояться, вони під пресом влади, не буду називати конкретно. І це беззаконня сьогодні покривається силовими структурами. Я не говорю про Гуменюка, згадайте 3-місячні події, коли начальника Юстиції в сміттєвому баці везли. Реакція влади – нульова. Влади нема в області, влада тільки думає про свої «шкурні інтереси». І тому такі «шкурні питання» перейшли сьогодні на кадрові питання. Якщо б сьогодні був губернатором Михайло Васильович, який тут через паркан проживає, цього бардаку тут б не було і ні про ніяких Вінтоняків ми би не говорили. Тут щось видно інше заплутано. Ну просив я тоді, дайте можливість Василю Гуменюку допрацювати до листопада, проведемо тоді подякуємо», - впевнений Овчарчин. - Якщо ми сьогодні самі себе не зможемо захистити, то так само з кимось іншим поступлять, така «швора» прийде хамсько заволодіє робочим місцем, себе поведе так безпардонно. За такі речі треба кримінальну відповідальність. Я Світлану Леонідівну десятки разів просив припинити безчинство, реакція нульова І сьогодні вони не прийшли, бо їх попередили, як прийдуть – їх звільнять з посади».

 

За словами Яреми Овчарчина, Василь Васильович звертався за допомогою до колишніх президентів України, дзвонили до губернатора – реакція нульова. Також мав розмови з багатьма керівниками великих підприємств, членами Ради палати не прийшов ніхто.

 

Ярема Миколайович висловив пропозицію, якщо є більшість відмінити рішення попередньої ради, нелегітимнопроведеної. Відтак, попросив Миколу Ярощука 23 липня на засіданні у Києві дати оцінку цій ситуації. Ярощук відповів, що результати аудиту будуть вивішені на сайті ТТП України.

 

«Дайте оцінку на своїй президії і направте те рішення губернатору. Після того ми вимагаємо від президента, який би вийшов на Гончарука, і прояснив ситуацію», - каже Ярема Миколайович.

 

Таку пропозицію підтримали присутні на нараді.

 

Пан Пришляк, представник ТзОВ «Таркетт Вінісін», який також був присутній 13 липня зазначив, що при наявності кворуму можна голосувати за відміну рішення попередньої ради.

 

«Я також член Ради торгової палати Франківщини, я бачу виник конфлікт і його треба вирішувати напевно з усіма членами колективу. Я так бачу, що у нас не буде сьогодні кворуму, все таки 25 чоловік тут нема. Я не хочу, щоб ми незаконно поступали, щоб нас потім не ганьбили, що ми п’ятеро-шестеро. Бо я бачу тут п’ятьох-шістьох членів Ради не більше. Якщо Рада вирішила 13 числа провести наступні збори, чи якщо буде наступна Рада, як зможе ті збори перенести, ми прийдемо. Я готовий збиратись хоч кожен день. Давайте проведемо 13ого числа збори і кожен виступить, покаже хто є хто, якщо ми не зможемо до цього часу змінити це», - запропонував Пришляк.

 

До слова, через дві хвилини після свого виступу він покинув засідання і не приймав участі у голосуванні.

 

Керівник навчального закладу Снятинського коледжу, брат Василя Гуменюка, Ярослав Гуменюк відмітив, що на душі легше від того, що проведений аудит юридичний та економічний і прочитані ним у статті дані спростовані.

 

«Є золоте правило: хто платить – той замовляє музику. Я думаю, що хтось тут надзвичайно сильно постарався, «замовив музику і замовив, як кажуть, музикантів». Ті «музиканти» прийшли, колектив чомусь залишився в стороні. Бо якби 5-10 чоловік зайшли в кабінет, думаю до такого би не дійшло. Я підтримую думку, щоб зібрати ще раз збори, але не повинно бути тиску. І на зборах ставити питання хто є хто, і відповідно, щоб відповів головний бухгалтер. Спитати гол бухгалтера, якщо керівник займався не тим, чим треба, то ти що робила? В документах другий підпис чий стояв?, - зауважив він, - «ми і члени Ради і трудовий колектив Палати опинились в певній мірі заручниками влади. Я як депутат районної ради відчуваю тиск влади постійно».

 

Присутній на зборах генеральний директор «Прикарпатського торгового дому» Ярослав Сухоребський відзначив: «по дорозі в Європу ми втрачаємо межу людяності».

 

«Найгірше, що сьогодні таке сталось з Василем Васильовичем, а завтра таке саме чекає когось із нас. Тому це не просто питання Василя Васильовича, це питання всіх, щоб завтра не було такого в інших підприємствах, в інших структурах. Має бути закон. Як будуть 13 серпня збори, то я би пропонував таємне голосування», - висловив пропозицію Сухоребський, який також покинув засіданні і не приймав участі у голосуванні.

 

Юрист з ВАТ «Прикарпаттяобленерго» підтримав зібрати чергові збори. До слова, у нього єдиного, з присутніх, було доручення від керівника.

 

«Я як юрист, вважаю оскільки є аудит, за яким рішення попередніх зборів незаконне, то скасовувати його не треба. Бо якщо його скасовувати то цим самим признати, що воно законне. Це перше. І друге: тут прозвучала думка, що все треба робити законно, для того, щоб не продовжувати хаос. Оскільки не було реєстрації то не впевнений, хто є присутній. Щоб ми за відсутності когось щось прийняли, а тут були журналісти, які сфотографували всі обличчя присутніх, тому у мене така пропозиція: якщо є кворум – то голосувати, а якщо ні – то зібрати наступну Раду і на ній прийняти ті рішення, які ми зараз обговорили», - висловився юрист.

 

Після почутого Василь Гуменюк чомусь проінформував, що кворум є. Хоча, член Ради, який покинув засідання, кількома хвилинами раніше констатував, що його немає, мовляв «..я бачу тут п’ятьох-шістьох членів Ради не більше».

 

«Інформую вас: є кворум. Користуючись Протоколом, яким користувався Вінтоняк і Самулевич, видобутий незаконним шляхом, і Вінтоняк мав чотири повноваження, я маю три повноваження, від власниці Хлібокомбінату з Києва Чернишової. Поступимо таким варіантом. І Матвійчика з агрофірми «Прут»», - зазначив Гуменюк.

 

Однак, директором агрофірми «Прут» є Андрійчук Михайло Васильович.

 

Отож, присутні, шляхом підняття рук, прийнялись голосувати за відміну рішення попереднього засідання Ради, котре вони визнають нелегітимним.

 

«Значить кворум уповноважений з 25, 13 є, а нас є 14», - сказав Гуменюк та взяв слово після голосування:

 

«Ви не ображайтесь на мене. Я на Фіртку стільки наговорився, особливо коли я був Противсіх, то це вони цілували мене, чуть не платили, щоб сказати пару слів, і коли я обнімався, цілувався з Таїсією Повалій і Ліхутою ( ред. - на той час Повалі йта Ліхута бпрацювали в штабі Януковича та Були довіреними особами кандидата в президенти Януковича), Ліхута мене ревнував і все це Фіртка писала. Збори, які будуть 13 числа, я їх не боюсь. Але вони будуть нечесними, при такому тиску влади, вони будуть нечесними. Тому я ще кажу відмінити те рішення, успокоїться це все, устаканиться і проходять збори в листопаді місяці, призначаємо ми ці збори по чесному і на тому кінець. А зараз почнеться це викручування рук, та як Дриндака, от ви подивіться на нього, вони не могли його десять чоловік утримати, а що зі мною робили. Значить рішення прийнято, відміняється. Наступне питання: оскільки Вінтоняк незаконно став членом ради, вивести його з складу Ради. Хто за це, прошу голосувати», - закликав Гуменюк.

 

Присутні проголосували підняттям рук. Крім того голос, пана Пришляка, який вийшов також врахували.

 

«Ми починали Вінтоняка возити, показувати йому світ, - продовжив Гуменюк, -А виселяли з цього приміщення.., ініціатором виселення був Вінтоняк. І він гарно собі приютив Фіртку і Головенського, і хай йому щастить, він мій друг. Та це вже тема другої розмови. З дружиною Головенського ми в Америку їздили, він мене гарно в кафе думав, що я там щось маю в кишені дуже багато і так далі. Я ще раз кажу, в цій Палаті нікого не образили. І коли йшла чесна гра, то весь колектив підписав лист до губернатора, і було написано що Василь Васильович достойний керівник. Ну для чого далі паплюжити, ми ж люди. Тому я кажу, пройде час, уникнуться ці злості, так чи ні? Я радився з усіма членами Ради, які тут присутні. Ті, що не прийшли, ну я не розумію, ну чому не прийти Світлані Леонідівній? Ну чому? Вчора я з нею розмовляв, чому говорили, що я там матерщинник? Скажіть чесно скільки раз я матерився чи ходив п’яний? – запитав у присутніх Гуменюк, - Знаєте, як це мені приємно слухати, ну люди добрі? А якщо ви хочете, я вам розкажу, Микола ви не будете сердитись? Тому що керувати облстроєм у Рівненській області це не те, що у нас. Він є член колегії. От де відношення влади і співпраці влади, не те, що у нас, розумієте і так дальше. А у нас, що би ви зробили під керівництвом губернатора. А вони знаєте що запустили і кажуть: там у Василя Васильовича є вуйко, він мер міста Мюнхена, і він нам розказав, що Меркель дає вагон золота і сто мільярдів. А Обама знав, що Гуменюк є голова палати Івано-Франківської і нахер все відмінив. От таку політику вони проводять. Та скільки ми залучили сюди палату і так дальше то просто стидно».

 

Також за словами Гуменюка, він зробив для віце-президента пенсію, вона мала отримувати 1500-1600, а отримує 4300- 4600. А зараз йому така «подяка».

 

Хто конкретно голосував безпосередньо на засіданні і після кореспонденту Фіртки дізнатись не вдалось, однак Василь Гуменюк констатував, що рішення прийнято.

 

Втім, голосуючі повинні були залишити свої підписи під протоколом засідання. Спершу вирішили зібрати підписи на чистому аркуші паперу, а потім прикріпити його до протоколу, однак потім юрист Івано-Франківської торгово-промислової палати, який вів протокол, відправився його друкувати. Дехто з присутніх поспішив до виходу, а дехто залишився, щоб поставити свій підпис.

 

Журналіст поцікавився у Миколи Ярощука, чи можна отримати висновки аудиту. Однак він сказав, що немає, бо він віддав його заступникам та головному бухгалтеру. На наступне запитання чи є кворум і хто з членів Ради присутній на зборах, відповів, що не знає:

 

«Я не рахував скільки їх тут було і не знаю член Ради, а хто не член Ради. Вони ж один одного знають, і напевне чужих людей тут не було», - впевнений Ярощук.

 

Втім було зауважено від членів Ради від підприємства «Таркетт-Вінісін» та «Прикарпаттяобленерго», що у ході засідання Ради прозвучало, що насправді членів Ради є не більше п’яти-шести.

 

«Я не знаю. Це потрібно запитати у Василя Васильовича», - відповів Ярощук.

 

Коментар Василя Гуменюка на питання, як виникли під час ходу засідання кореспондент Фіртки не отримав, у зв’язку із тим, що Василь Васильович відмовився його надати, посилаючись на погане самопочуття. Однак продиктував свій номер телефону та пообіцяв прокоментувати наступного дня.

 

Кореспондента Фіртки також цікавив власне список членів Ради, котрі голосували щойно. Проте, невідомий чоловік, який також був присутній на засіданні, втрутився в розмову, мовляв «ви можете не надавати список, це ваша внутрішня документація».

 

Виходячи з коридору другого поверху приміщення ІФ ТПП на сходову клітку, кореспондента наздогнав цей же чоловік, який показав посвідчення працівника відділу по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією. Чоловік на ім’я Кучак Василь Васильович хотів отримати візитівки кореспондента та головного редактора АН «Фіртка». Почувши, що візитівок у кореспондента немає, намагався отримати контактні телефони, мовляв «є декілька запитань до вашого шефа». При цьому перегородив прохід, ставши на сходах сказав, що у випадку відмови «викликаю охорону і їдемо у відділ». На якій підставі працівник даного відомства «пропонував» поїздку до відділу та які питання його цікавили, він не назвав. Зрештою отримавши номер телефону кореспондента більше не перешкоджав йому вийти з будівлі Івано-Франківської торгово-промислової палати.

(ред. - Кучак Василь Васильович є зятем Василя Гуменюка)

 

Фіртка також отримала протокол засідання від 13 липня, яке Василь Гуменюк вважає недійсним. Протокол наради від 22 липня Василь Гуменюк не надав.

 

 

 

Зліва направо: віце-президент торгово-промислової палати України Валерій Король, президент Рівненської ТПП Микола Ярощук

 

Зліва направо: Ярослав Гуменюк, Юрист Івано-Франківської ТПП, Василь Гуменюк

 

 

 

 

 

 

 

Голосують: член Ради Овчарчин Ярема Миколайович, Дриндак Василь Степанович, який не є членом Ради

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Василь Противсіх сидить на валізах? Або чому президенту Івано-Франківської торгово-промислової палати закортіло у відставку


23.07.2015 3034 2
Коментарі (2)

Андатра Зашита 2015.07.23, 22:02
Фіртка, наша любима! Ти знову виконуєш танці на замовлення! А чому тебе не було 13 числа? Не треба було? Вінтоняк не замовляв, чи ОДА! Шановні підприємці, керівники фірм!!! Чому Ви всі мовчите, що до Вас звонили з держадміністрацій 13 числа і наголошували, щоб всі були обов,язково, а 22 липня знову звонили і знову наголошували, щоб ніхто не йшов???? держава не втручається в діяльність палати- це стаття Закону України "Про торгово-промислові палати". Ми ж демократична держава, ми хочемо в Європу. ТОму чому ми мовчимо, порушуємо чинне законодавство? А якщо завтра це станеться з кожним із нас - то що будемо робити? Пора уже Вінтоняком зацікавитись- а то про Вітю (Вінтоняк)в нашому Станіславові таке говорять- і бабло відмивав, і торгував різним... А Гуменюка хоче "убрати" губернатор, тому що на його місце треба поставити Левковича- свого заступника (чи ще діючого на сьогодні?). А п.Гуменюк хотів в грудні на чергових зборах достойно піти, а ВИ.... Так що настав час говорити правду і залишатися людьми, а то не хочеться в чистилищі перебувати. А тих, хто так гидко поступив в своїй фірмі Бог і люди оцінять. Може хтось хоче на роботу таких віце-президентів і головного бухгалтера????
Valentu Les 2015.07.24, 08:24
дуже спірні питання п. Андатра Зашита підіймаєте: якось Василь Противсіх на цю посаду потрапив (чомусь саме він? тоді правда влада не втручалась?) при минулій владі і сам же ж говорить, що при Вишиванюку його ніхто б не торкнув би пальцем... ПротивсіхВа був зручний минулій владі бо він був іхній = партійний, - послухай що він говорить - та це ж набір слів партійного службовця. Про списування на власний приватний готель в Яремче щось пропустили... Яка проблема й зараз піти, але гарно, сам би все організував по закону і збори і голосування, а так вчіпився старий дідо так ніби його не з роботи виганяють, а в пекло пхають...
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1970 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

566
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6911 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11411 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1099

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1123

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1097
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

362
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670