Мешканці Мазепи-35а про свободівських членів міськвиконкому: Для них ми сіра маса...

 

 

Івано-Франківськ – європейське місто. Таке твердження вперто втовкмачує у голови пересічних мешканців місцева влада, аргументуючи це сталим соціально-екномічним розвитком, рівнем безробіття, комфортністю для життя.

 

За цими показниками місто чи не кожного року входить у ТОПи благополучних для проживання міст України. Та чомусь воно не є комфортним для власників квартир у новобудові по вулиці Мазепи,35а. Дві сотні людей, вже півроку оббивають пороги мерії, щоб та визнала їхнє право бути повноправними жителями міста, а саме присвоїла поштову адресу багатоповерхівці в центрі міста, у якій вони придбали житло.

 

Втім, розпочалася вся ця історія, заручниками якої тепер є прості іванофранківці і не тільки, декілька років тому.

 

 

Забудівник - сепаратист

 

Вперше питання скандальної забудови на Мазепи, 35а, як її потім нарекли місцеві політики і ЗМІ, вийшло на гора навесні 2013 року, коли мешканці сусідніх будинків перекрили вулицю Мазепи, протестуючи проти зведення впритул багатоповерхівки, яка перешкоджатиме їхньому нормальному життю.

 

 

Після цього і розпочалася епопея навколо будинку, який з 2011 року зводило підприємство «Прогрес-БудІф» (керівник Василь Друк), і начебто розпочало роботи без належних документів і порушило поверховість - замість 3 побудувало 8 поверхів.

 

У конфлікт, який назрівав між мешканцями і забудівником, втрутилися депутати Івано-Франківської міської ради. Обранці нарекли підприємця «сепаратистом», вочевидь, крокуючи в розріз із тенденціями часу, і розгорнули проти Василя Друка справжню «АТО» - прийняли аж сім рішень щодо визнання будівництва самочинним, говорили про доцільність знесення будівлі, рекомендували виконавчому комітетові утриматися від розгляду питання про присвоєння поштової адреси новобудові.

 

Одним із рішень вимагали скасувати реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт за адресою Мазепи, 35а. З цим міська рада пішла до суду.

 

Тоді суд першої інстанції дійшов висновку, з яким погодився суд апеляційної інстанції, що зазначені в декларації дані і внесена до неї інформація не відповідають дійсності, в результаті чого скасував її реєстрацію в Єдиному реєстрі.

 

Втім, 28 жовтня 2014 року Вищий адміністративний суд України задовільнив касаційну скаргу Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області та Приватного підприємства «Прогрес-Буд ІФ» на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 17 березня 2014 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 7 липня 2014 року.

 

Не погодившись із таким рішенням, міськрада звернулася до Вищого адміністративного суду України із заявою про перегляд справи. Однак, у задоволені заяви міськраді було відмовлено.

 

Після цього міська рада звернулася до суду із позовом про скасування вже декларації введення в експлуатацію цього будинку, а також звернулась у прокуратуру для захисту інтересів міськради.

 

Також в адміністративному окружному суді зараз розглядають справу про знесення восьмиповерхівки, а міськрада отримала листа із прокуратури, де виконкому рекомендують не приймати рішення до завершення розгляду справи у суді, утриматись від затвердження питань щодо присвоєння поштових адрес будинку №35А на вулиці Мазепи.

 

А ще є свіже рішення Івано-Франківського міського суду від 17 липня 2015 року, згідно якого суд задовільнив вимоги ОСББ мешканців вулиці Гетьмана Мазепи, 35а і припинив права забудовника ПП «Прогрес-Буд ІФ» на користування земельною ділянкою площею 0,449 га.

 

«Виникає питання, що 8,5 соток будинок зайняв самовільно земель запасу міської ради. Ще 4,5 соток інших сусідів. Вони це відсудили. Виникає питання – яка частка законної землі під будинком?», - говорить депутат міської ради Володимир Чорноус.

 

Втім, як зазначають мешканці, дане ОСББ створене підприємцем і по сумісництву сусідом багатоповерхівки, Анатолієм Прутом, корисливу руку якого у питанні від самого початку вбачали власники квартир.

 

«Просто є людина Прут Анатолій Петрович, яка колотить цю всю воду. Прут продав землю Турчаку. Забудівник Друк купив землю вже у цієї людини. А проблема почалася вже з третього поверху. Зі слів людей, які знають, Прут під’їхав до забудівника і сказав, що ще хоче дві квартири і два гаражі і ви будуєте далі, а якщо ні, то будуть проблеми», - розповідають власники квартир у скандальному будинку.

 

Власне, Прут, за їхніми словами, і був ініціатором протестів і перекривання дороги сусідами.

 

Свого часу і міський голова Віктор Анушкевичус відзначив, що вся ця ситуація сталась через «амбіції однієї людини».

 

«Пан Прут зрозумів що вже ніяка біганина йому не допомагає, він не давав працювати юридичному відділу, давав їй вказівки, що і як вони мають писати. Він бігав до Правого сектору і скрізь розказував, яка погана влада на чолі з Анушкевичусом. А суть дуже проста - ця ділянка в свій час належала йому, він її продав іншій людині. Василь Друк так само допустив помилку. Якби він поцікавився і зрозумів, що тут щось може бути, то він зробив би все, щоб не допустити конфлікт», - вважає мер.

 

 

Свобода не голосувати

 

Паралельно із судовою тяганиною забудівника, на своєму фротні воюють мешканці будинку – люди, які придбали квартири у новобудові.

 

Питання у присвоєнні поштової адреси, яку міський виконавчий комітет, посилаючись на доручення сесії міської ради та рекомендацію прокуратури, ніяк не може надати жильцям. Вже відбулося чотири засіданні виконкому, окрема нарада у міського голови, а віз і далі там.

 

«На виконкомі ми це питання голосували. Ми просто не набрали достатню кількість голосів. Тобто частина не голосувала, тому що серед них є депутати, які підтримували думку сесії, яка дала таке доручення», - пояснює перший заступник міського голови Зіновій Фітель.

 

У ПП «Прогрес-Буд Іф» зазначають, що на сьогодні немає жодного рішення суду, яке б вступило у дію і фактично немає юридичних підстав для того, щоб не присвоювати адресу.

 

«Є рішення ВСУ, що будівництво законне, тобто мова про самочинне будівництво йти вже не може», - говорить юрист ПП «Прогрес БудІФ» Іван Тугай.

 

«Маєте претензії до мене з Прутом то, будь ласка, а людей залишіть у спокої», - зазначив якось на засіданні виконкому Василь Друк.

 

«Є положення, у якому розписано, як присвоюється адреса будинку. Є умови до забудівника, які він повинен виконати, щоб йому дали адресу – декларація про готовність будинку, сплачений внесок на соціально-економічний розвиток міста, пропонована адреса. Усі умови виконані. Були зауваження до пайового внеску. Його доплатили», - стверджує Іван Тугай.

 

До речі ще один цікавий факт, попри начебто самовільність будівництва і перевищення поверховості, міська рада не забула стягнути із забудівника 755 925 грн. на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. При чому із розрахунком на площу восьми поверхів, а не трьох.

 

Власникиж квартир починають вбачати у їхній проблемі політичний підтекст і вирішення власних інтересів окремими людьми. Кажуть, що той таки славнозвісний Анатолій Прут увійшов у азарт і далі продовжує «каламутити воду», а ще є члени виконкому, наближені до ВО «Свобода», які чомусь вперто не хочуть стати на сторону франківців.

 

Свою позицію вони пояснюють тим, що мають претензії до забудівника. Відтак, чекають, що Василь Друк прийде на сесію і пояснить, чому виник конфлікт.

 

«Можу говорити тільки за себе. Свою позицію я вже неодноразово озвучував – депутати приймали певні рішення і потрібно поставити їх до відома, щоб це ще раз розглянути. Хай голова (Віктор Анушкевичус - авт) вносить на сесію і хай ще раз це розглядають. Тоді, за підсумками сесії, можна буде про щось говорити», - говорить секретар міської ради Микола Вітенко.

 

Мешканці ж звинувачують чиновників у бездіяльності і трактуванні законів на власний розсуд.

 

«Питання, які виносились на сесію щодо визнання самочинним будівництва і так далі, не проходили жодні комісії,а вносились з голосу, - говорить власник квартири у будинку, адвокат Любомир Коржук. - Адреса – це чисто технічне питання. Але з юридичної точки зору ми бачимо бездіяльність – питання постійно переносили – то мера чекали, то ще щось, але людям казали, що все буде добре. І ось на минулому виконкомі представники від ВО «Свободи» не голосували. Забороняючого ж рішення нема, а є рекомендувати виконавчому комітету утриматися від присвоєння адреси до закінчення судових справ.Тому вони або хочуть дотримуються рішення сесії, або хочуть не дотримуються».

 

Іншу точку зору висловлює Володимир Чорноус, який, власне і був одним із ініціаторів рішень, які приймалися сесією щодо забудови. Обранець каже, що він і далі стоїть на своїх позиціях, а тому радить, щоб мешканці збирали підписи, йшли на сесію і питання розглядали заново, або ж варто чекати, коли завершаться усі суди. Тоді ні виконком, ні міська рада не зможуть суперечити їхньому рішенню.

 

«Люди стали заручники, бо вони повірили фальшивим містобудівним умовам і обмеженням, які їм демонстрував Василь Друк. Вищий господарський суд скасував всі рішення судів, які були на користь Друка і тепер справа слухається по новому. Я б чекав, чим це все закінчиться», - радить Чорноус.

 

 

Для них ми сіра маса…

 

Допоки місцеві "політики" вирішують цілком практичне питання, у повітрі «висять»власники 48 квартир, які всупереч всьому роблять ремонти і завозять меблі у придбані за власні кошти помешкання у будинку, якого де-юре немає на карті міста.

 

 

 

 

А ще така тяганина загрожує людям розрахунком комунальних послуг за промисловим тарифом, відсутністю прописки, неможливістю оформлення субсидій, виготовленням паспортів для дітей і так далі.

 

«Ми переїхали з Маріуполя. Івано-Франківськ мені дуже подобається. Тут затишно і ми хочемо тут оселитися вже. Зараз ми винаймаємо помешкання. Але мені потрібно заїхати зараз у свою квартиру, бо дочка алергетик і не може жити у приміщенні, де є собака. Але ми не можемо переїхати, бо немає адреси. Я не можу прописати своїх дітей, отримати паспорт. Коли йду до чиновників, то вони кажуть, що проблему знають і розуміють, але чому вони не можуть присвоїти адресу не пояснюють», - говорить Оксана з Маріуполя.

 

Жінка переконана, що ситуація дивна, оскільки є усі документи, акти, а тут, за її словами, просто хтось вигадує щось, щоб не виконати зобов’язання перед нами.

 

«Я все життя працювала, щоб діти жили і ні в чому не мали потреби. Я приїхала у європейське місто, а тут така ситуація. І всі 200 людей зараз є просто заручниками ситуації, що хтось щось вигадав», - констатує жінка.

 

 

 

 

 

Усі закиди стосовно того, що покупці самі винні у тому, що придбали квартири у будинку, який начебто збудований із порушеннями, вони називають абсурдними. Кажуть, що підприємство мало усі необхідні документи на початок будівництва. Відтак, жодних питань при вкладенні коштів не виникало.

 

 

«Коли вирішили придбати квартиру, то звичайно ж подивилися документи забудівника на даний об’єкт. Документ на землю були, декларація про початок будівництва була, дозвіл виконкому на 8 поверхів був, фасад затверджений на 8 поверхів. Все.Це уся необхідна документація на початок будівництва. Ці документи були і є», - зауважує Любомир Коржук і додає, що забудівник зі своєї сторони всі зобов’язання перед покупцями виконав.

 

 

 

Як не розуміють люди і того для чого їм за власні квартири ходити на численні розмови до чиновників і просити допомоги у депутатів.

 

«Ми для них сіра маса. Вони зациклились на своєму рішенні і не вникають у життєву ситуацію кожного. Для чого нам ці всі зустрічі з мером, депутатами. Є чітке положення – після того, як забудівник сплатить всі соціальні внески, є акт прийому-передачі, то і є законне право на присвоєння адреси», - говорить мешканка Юлія Канюс.

 

Жінка додає, що сусідній будинок, за адресою Мазепи, 35, який до речі збудований на місці колишнього будинку вчителя і вищий на чотири поверхи за їхній, чомусь не викликав ні в кого запитань, а тут ситуацію довели до абсурду.

 

На разі люди вже зібрали 200 підписів потенційних мешканців багатоповерхівки і планують виносити на розгляд сесії міської ради, яка відбудеться вже наступного вівторка, питання про скасування попередніх рішень сесії. А ще хочуть у це й же день освяти свої помешкання і також перекрити вулицю Мазепи, як це свого часу робили ті, хто протестував проти будови. Кажуть, мають таке саме право.

 

Якщо ж питання і далі не зрушить з місця, то залучатимуть до справи народних депутатів.

 

Яку позицію займуть депутати міськради і чи нарешті буде поставлено крапку у багаторічному скандальному питанні – принаймні для власників квартир, а не для забудівника, – не відомо. Не береться прогнозувати ситуацію і заступник міського голови Зіновій Фітель.

 

«На сесію прийдуть люди з однієї сторони і з іншої. Чи буде найдений компроміс - не знаю. Сьогодні я бачу, що ще не готові до компромісу. Що хочуть - не знаю. Сесія покаже», - так описує ситуацію віце-мер.

 

 

 

 


22.07.2015 2454 2
Коментарі (2)

Тарас Кравців 2015.07.30, 11:03
Люди добрі, ви з самого початку знали, що з будинком є проблеми. Навіщо було купувати там квартири? Надіялися, що все порішають? Ви хочете справедливості? Є порушення - от і терпіть! Треба було раніше думати, вас на силу ніхто не заставляв там купувати... За кордоном ні вас ні забудівника ніхто би не слухав. На все є суди, але надіюсь чесні суди, а не хто більше заплатить.
Василь Пушко 2015.08.09, 19:49
Все втихомириться,Василю бережи здоров"я,це буде наукою,знай І пам"ятай-є різні люди,А БОГ ЄДИНИЙ...
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2004
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1878
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1877
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5569 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2169 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1530

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

770

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

834

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1040

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1021
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1793
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3699
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10285
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26170
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10208 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7736
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

917
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

251
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

280
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

402
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1303
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

902