Чи скористається Івано-Франківщина унікальним шансом, щоб кардинально змінити ситуацію з дорогами? (хроніка подій)

 

 

20 липня в Івано-Франківській ОДА відбулась нарада, за участі голови ІФ ОДА Олега Гончарука та народних депутатів України від Прикарпаття: Олександра Шевченка, Анатолія Матвієнка, Юрія Дерев’янка, Михайла Довбенка, Юрія Тимошенка, щодо будівництва ремонту і стану доріг в області.

 

Очільник області Олег Гончарук звернув увагу на те, що дороги Прикарпаття слід ремонтувати терміново, адже тоді область стане привабливішою для туристів і це дасть поштовх до розвитку економіки.

 

«Якщо буде нормальна дорога, в область заїде як мінімум 4 мільйони туристів . Для того, щоб це відбулось потрібно перейти від розмов до конкретних справ. До прикладу сьогодні у Львівській області уже розпочаті роботи на дорозі Н9. На території нашої області сьогодні розпочнуться роботи в районі села Більшівці. Ми повинні продемонструвати свою готовність влади організувати належним чином виконання робіт, забезпечити контроль і прийняти активну участь у цьому процесі. 10% дофінансування має бути з місцевих бюджетів до суми 425 мільйонів. Це така вимога Кабміну, оформлена у постанові. Треба знайти ці кошти. Друге, щоб ми завжди могли звертатися по кошти для ремонт доріг, ми маємо показати, що дороги в пріоритеті. Для цього зібрали цю нараду, ми всі разом з народними депутатами маємо зрозуміти, що це наш шанс. Бачу, що ми це не до кінця усвідомлюємо. Кабмін дозволив використовувати бюджетні кошти на ремонт доріг місцевого значення. Але не всі голови це роблять», - відзначив Олег Гончарук.

 

Як зауважив Анатолій Матвієнко, зараз як ніколи всі депутати у ВРУ згуртовані й націлені на те, щоб розбудовувати дороги.

 

«Я не розумію, як можна так будувати дороги, щоб через рік їх уже не було? Як можна людям дивитися в очі, коли думаєте, як вкрасти? Для ремонту дороги Львів-Івано-Франківськ знайшли вісім тендерів, яких світ не бачив. Чи "Автодор" має політику? Чи є розуміння якості? Ми хочемо дати заробити своїм, але якщо в іншого краще, то треба віддати тому, в кого краще», - переконував Анатолій Матвієнко. 

 

Також він наголосив на необхідності прокладання доріг на мінімум на сім-десять років.

 

"Я не ставлю кадри в області. Але ми знімемо любого "бездільника" і крадія в області. Я вам гарантую йому мало не видасться. Хочемо жити як в Європі, а красти і «кришувати» як вчили, підтримувати не якість, а свого...", - акцентував Анатолій Матвієнко. 

 

За словами голови ІФ ОДА, наразі існують застереження щодо непрозорості проведення тендерів.

 

«Як я обіцяв, ми це зразу переводимо в публічну площину і вступають в гру правоохоронні органи. Застерігаю – якщо під час тендерів буде хоч найменша помарочка, людина відповість по всій строгості. Я рекомендував Проціва на цю посаду і не маю сумнівів до сьогодні, що зробив правильно», - зазначив Олег Гончарук.

 

За відповідями про плани будівництва доріг на Прикарпатті звернулись до начальника Служби автомобільних доріг області Миколи Проціва. З цього моменту наради на голову Миколи Проціва почали "падати всі шишки."

 

Спершу на його адресу озвучили звинувачення у маніпуляціях з тендерами, використанні застарілих технологій і розкраданні коштів. 

 

«Скільки сантиметрів товщини матиме покрив дороги, 18 чи 22? Є фірми, які запевняють, що могли б зробити дорогу товщиною в 22 см, однак виграла фірма, яка запропонувала тільки 18 сантиметрів" – поцікавився Олег Гончарук, який спершу стояв на захисті Проціва.

 

Однак не почувши задовільної відповіді пригрозив начальнику Служби автомобільних доріг звільненням, мовляв «якщо не буде 22 см то ви підете з посади».

 

Народний депутат Юрій Дерев’янко також мав зауваження у проведенні тендерів.

 

Спершу він поцікавився, чому проводячи тендер, заклали лише одну технологію, а не іншу для можливості долучення інших компаній. Та назвав такі технології «радянськими».

 

«Була запропонована учасникам тільки одна технологія робіт. Ми не говоримо про ямковий ремонт. Говоримо про ділянки від 50 м до 500 м, які підпадають під формулювання "дрібний ремонт доріг". Чому в тендерах не закладено іншої, альтернативної технології, за якою роблять ремонт доріг в Європі, а використовуєте радянську?" – запитав Дерев'янко у Проціва.

 

Також народний депутат озвучив підозру, що Микола Проців надавав протекцію ТОВ ”ПМК-88″ під час проведення тендерів.

 

«За двома тендерами ТОВ «ПМК-88» отримали вцілому 126 мільйонів гривень. І це при тому, що їх пропозиції були без ПДВ, в той час, як інші подавали з урахуванням ПДВ. Тому я вас прямо питаю чи маєте ви якесь відношення до цієї фірми?», – поцікавився Дерев’янко.

 

«Щодо гарантій, то вони прописані виключно в правовому полі і становлять 6 років. А «ПМК-88» ніякого стосунку до мене немає», – заперечив Микола Проців.

 

Втім, перевірити озвучене за проханням голови ІФ ОДА має СБУ, представники якої також були присутні на нараді.

 

На захист Проціва спробував стати його перший заступник Любомир Семанів, який не заперечував, що були різні пропозиції, однак наразі відомству вдалось здешевити роботи.

 

Цим словам не повірив народний депутат України Олександр Шевченко. За його словами, керівник Служби автомобільних доріг не на своєму місці, однак це вже питання до керівника області.

 

«Нема проблем зробити додаткову закупівлю і зробити порядок. Ви знаєте прекрасно, що фірма ПБС готова на сьогоднішній день зробити за 4 мільйони ресайклінг і покрити двома шарами якісного асфальту. Я рахую, що так будувати дороги, як будує обласне управління це злочин. Знаючи про те, що є фірма яка володіє передовими технологіями, яка будує зараз дорогу загального значення ви далі продовжуєте робити тендери. Ви не залучаєте нові технології взагалі. Напевне що все починається від керівника. Я вже стільки наговорився у Верховній раді, і на щастя переконав більшість там, що я розбираюсь у будівництві доріг. Я розбираюсь в дорогах краще, ніж управління, яке називається Службою автомобільних доріг. Фірма «ПБС» використовує для дороги гранітний щебінь, а ви в Отинії використовуєте далеко не гранітний щебінь. Взагалі те, що ви робите - це є злочин. Коли ми робили дорогу на вулиці Набережній, то під нашим тиском було впроваджено дві технології, хоча це було важко зробити. Ви не залучаєте нові технології взагалі, чому питається ви працюєте за старими схемами. Наша справа не заробити на дорогах, а змінити підходи до будівництва доріг, і показати всім як вони будуються», - зауважив Олександр Шевченко.

 

Також народний депутат звернув увагу на те, що європейські банки не дають ні одного євро позики на будівництво доріг, якщо в технології не прописаний метод ресайклінгу.

 

«Ви будуєте за технологією 1915 року, а ми, слава Богу, живемо вже в 2015. Якщо влада будь-якого рівня не хоче робити по-новому, то жити по-новому вона точно не буде. Я можу гарантувати, що за ті самі гроші ми зробимо не 18 а 22сантиметри дороги з гарантією в 10 років. Мені не приємно слухати, коли ходять певні люди, пов’язані з цими тендерами і з цією особою в Управлінні доріг, і розповідають, що це вони будуть ці дороги будувати. До вашого відома фірма , яка ніби-то має робити дороги , займається ремонтом квартир, ні про які дороги мова не йде. Не обов’язково, щоб фірма «ПБС», робила всі дороги і всюди, ми об’єднались з найбільшими гравцями на українському ринку, розподілили відповідні участки, і швидко та якісно робимо дорогу, що у Львівській області», - зазначив Шевченко.

 

Також народний обранець зауважив, що ті гроші, які виділяються на будівництво доріг в Івано-Франківській області, не так легко даються, тому перед нами є зобов’язання провести тендер прозоро.

 

«Поки ми на одному веб-сайті не будемо бачити всі дороги і як вони будуть будуватися, то ми нічого не доб’ємося. Фірма «ПБС», я не приховую, що маю до неї стосунок, буде вигравати всі тендери, не тому що ми когось знаємо, а тому що ми запропонуємо найнижчу ціну і найвищу якість. Але хочу щоб всі розуміли, що на доргах ми не заробляємо, заробляємо з інших проектів, а участь в ремонті доріг має на меті змінити стан справ в галузі, показати яким повинно бути будівництво доріг за найновішими технологіями. Адже без якісних доріг в нас немає жодних шансів на прихід інвесторів і на розвиток економіки загалом та туризму зокрема», - відзначив народний депутат.

 

Заступник голови обласної ради Олександр Левицький зауважив, що необхідною є відкритість усіх фірм, «в тому числі й ПБС».

 

На це народний депутат Олександр Шевченко відповів: «Якщо влада не хоче робити по-новому, то жити по-новому ми точно не будемо. А те, що каже пан Проців, що роблять набагато дешевше, то мені смішно. Бо те, що зараз робиться в Отинії ми зробимо за новими технологіями і на один мільйон дешевше».

 

Олександр Левицький зауважив, що коли громада перекривала дорогу в Отинії, ніхто не знайшов часу, щоб зустрітись з нею, окрім Олега Гончарука.

 

«І він пообіцяв людям, що дорогу буде відремонтовано. І як він буде виглядати перед громадою Отинії після того, як Служба автомобільних доріг не встигне зробити дорогу до 31 липня?», - висловив переживання за імідж очільника області Олександр Левицький.

 

Народний депутат Юрій Тимошенко повністю підтримав Анатолія Матвієнка в частині вимог до якості роботи.

 

«Якість залежить від фірми підрядника, яка виграє тендер. У Верховній Раді я є членом комітету з питань запобігання протидії корупції. І мені відомі на жаль ті факти, коли тендери виграють чомусь не ті кращі фірми, які пропонують кращі умови, а ті, які запропонують більший «відкат» людині, яка відповідає за остаточне рішення», - зауважив Тимошенко.

 

Звертаючись до Миколи Проціва, він поцікавився, «як, де і коли проводитимуться тендери?»

 

«Чому ми про них не знаємо? Ви маєте повідомити мене про його проведення, а не я маю вишукувати в газетах чи якихось повідомленнях. Ви маєте розуміти, що можете понести дуже жорстку кримінальну відповідальність разом з тими хто буде долучений до цієї справи. Я вимагаю максимально прозорих чесних тендерів і хочу, щоб на них приймали участь кращі з кращих», - закликав Проціва Тимошенко.

 

Також Проців отримав розпорядження від голови ІФ ОДА, до кінця дня доповісти про ямковий ремонт на ділянці дороги Миколаїв-Калуш.

 

Голова Косівської районної ради запропонував Олегу Гончаруку і всім колегам «спуститися на землю і не розказувати про європейські дороги, бо їх і близько немає». Зокрема, він підтримав пропозицію щодо співфінансування.

 

Він розповів, що у квітні була домовленість зі Cлужбою автомобільних доріг в присутності народного депутата Юрія Солов’я, про спільне фінансування комунальної дороги загального користування.

 

«На сьогодні ми за свої кошти районної ради вже зробили дві дороги, і експериментально, взяли приватного підприємця, який за три дні робить 7кілометрів дороги, а Косівський автодор робить за три дні – один кілометр. Ми вимагали звільнити начальника Косівського автодору і направляли документи до обласної держадміністрації щодо звільнення», - відзначив чиновник з Косівщини.

 

Відтак, начальника Служби автомобільних доріг ще ганяли по залі: Олег Гончарук тричі припрошував його зійти з трибуни та сісти на місце, а коли Проців таки зійшов – то за вказівкою Гончарука знову був змушений повернутись назад. Адже, виникли питання по дорозі місцевого значення у Надвірній.

 

Врешті-решт, Юрій Дерев’янко доручив підготувати пропозиції, яким способом будуть ремонтуватися дороги, тому що «сьогодні ви є власником цих доріг і представником державної влади, яка відповідає за спосіб і якість виконаних робіт».

 

«Ми вимагаємо включити обов’язково кілька варіантів альтернативних методів ремонту доріг. Лише під шаленим тиском ви погодились вписати біля старого дідівського методу, як варіант, новий. Ви маєте це зробити по кожній ділянці дороги, яка буде фінансуватись з фонду регіонального розвитку.

Коли ми оцінили якість щебеню на отинійській дорозі, то це не щебінь , це якесь величезне каміння, яке не попадає в жодну категорію, яке може використовуватись на цій ділянці. Ви взагалі здійснюєте технічний нагляд за документацією яку видаєте чи ні?

Ви повинні негайно оголосити тендер на проведення поточних робіт доріг загального і державного значення по ефективному новому методу. Ви маєте забезпечити у всіх угодах усіх переможців наявність гарантій. Також громада має право отримати в будь-який час інформацію про якість матеріалу і його ціну», - зазначив нардеп.

 

А народний депутат Михайло Довбенко підсумував хід наради. За його словами, вдалося зробити три висновки:

 

«Перше - Будівництво доріг області буде реалізоване. Друге - етап який по цій програмі залежав тільки від народних депутатів завершився. Наступає етап реалізації безпосередньо дорожнього будівництва. Ми хочемо вам сказати що ці сотні мільйонів, які будуть виділені будуть заплачені лише з якісні дороги. Ми доб’ємося, щоб за неякісні роботи жодна копійка не поступила, там само як добились виділення грошей»- зазначив Михайло Довбенко.

 

Відтак, попросив голів РДА, громадських активістів, ЗМІ знайти себе у цій роботі, яку почали в області.

 

«Насамкінець за кожну дію, кули пішла державна копійка буде відповідальність. Це наша принципова позиція», - відмітив Довбенко.

 

Підсумовуючи, народний депутат України Анатолій Матвієнко зазначив, що Івано-Франківська область єдина, яка отримала право на дорожню комунікацію. Адже постанову Уряду змінили під Івано-Франківськ. Президент підтримав пріоритет дороги в нашій області, тому що це розвиває туризм.

 

«За Януковича на тендерах по ремонту доріг було 40% відкату. Це означає, що зараз ми маємо можливість зробити доріг на 40% більше. Швидко зробити дорогу і вкрасти – розуму багато не треба. Не маніпулюйте думкою виборців.

В обличчі Миколи Миколаєвича ми не маємо партнера, ми маємо противника, який або не хоче робити свою роботу добросовісно, або не розуміє , що робить. Служба автомобільних доріг безвідповідальна , вчорашня і не патріотична.

В ОДА має зявитись людина, яка буде відповідати за кожен сантиметр дороги, яка би припинила цей бедлам і цю брехню, і яка б забезпечила освоєння коштів, що виділені області. І я не бачу іншої людини , яка б могла відповідати за ті сантиметри, окрім Олега Романовича.

Якщо ми знецінимо те, що маємо зараз, то ніякої європейської перспективи у нас нема», - резюмував Матвієнко.

 

Також Матвієнко попросив всіх голів райрад очолити персонально боротьбу за ремонт доріг.

 

«І не мовчіть, коли вам пхатимуть китайський продукт, бо ми не в Китай йдемо, а в Європу. Без 10% вашого співфінансування не обійдемось. Тендер не буде підпорядкований під когось, він буде проведений прозоро.

Присутні тут депутати, Олександр Шевченко, Михайло Довбенко, Анатолій Матвієнко і голова адміністрації – ми свої по 10 мільйонів гривень виділяємо на дорогу Львів-Івано-Франківськ. Наступним кроком буде дорога Івано-Франківськ-Чернівці, потім Івано-Франківськ-Рахів і Мукачево-Рахів. Таким чином ми будем мати кільце Карпат і перспективу розвитку.

Прошу правоохоронні органи зробити висновки і проконтролювати умови тендеру і їх виконання. Ми проведемо ці тендери і збудуємо цього року якісні дороги в Івано-Франківську», - запевнив Анатолій Матвієнко.

 

 

 

Микола Проців не відповідає займаній посаді керівника Служби автодоріг області?

 

 

 

…А на ділі маємо, що на Івано-Франківщині ще не почали роботи з ремонту дороги Івано-Франківськ-Львів, в той час коли в Львівській області ремонтні роботи вже підходять до завершення. 

 

Крім того, початок ремонту дороги Львів-Івано-Франківськ під Більшівцями виявився "пшиком".

 

Після наради невелика група журналістів (відібраних очевидно за принципом особливої лояльності до керівництва ОДА) виїхала в більшівці, де голова ОДА Олег Гончарук та керівник служби автодоріг Микола Проців хотіли пафосно "перерізати стрічку" початку ремонту однієї з ділянок дороги поряд з Більшівцями та "здивувати" нардепів Олега Гончарука, Михайла Довбенка, Олександра Шевченка та Юрія Дерев'янка...

 

І "здивували"... Але здивували тим, що фірма, яка виграла тендер (до речі на сайті цієї фірми єдиним видом діяльності її вказує - ремонт квартир та житлових приміщень), залучила допотопний ресайклер через механізм "подвійної суборенди"...

 

А ще здивувало нардепів те, що ресайклер перемелював тверду основу старої дороги з болотом. Така "технологія" викликала емоційну реакцію Анатолія Матвієнка аж на межі з цензурною лексикою.

 

Юрій Дерев'янко намагався отримати відповідь від керівника Служби автодоріг області про те, хто ж з працівників Служби проводить технічний супровід та контроль за викоанням робіт. На це запитання Микола Проців почав кудись телефонувати і "виясняти"... Проте і після "дзвінка другу" прізвище відповідального працівника не назвав та порекомендував нардепові Юрію Дерев'янкові звернутися до нього з письмовим запитом. На таку "рекомендацію" нардеп також відреагував емоційно, заявивши присутнім предаствникам ЗМІ: "Тут присутні четверо народних депутатів. І ми хочемо отримати інформацію від чиновника служби доріг... Фактично він посилає нас на три букви"...

 

Олександр Шевченко перконаний, що те що зараз відбувається на дорозі приновить лише шкоду: "Адже попри жахливий стан дороги в районі Більшівців те, що тут було можна назвати умовно несучою основою. На існуючу поверхню необхідно було насипати 22 сантиметри гранітної щебневої суміші з цементом та в'яжучими маьтеріалами, які пропустити через ресайклер та таким чином зформувати щебнево-бетонну основу. Натомість те, що відбувається зараз - ні що інше як руйнування того шару який існує. Фактично ресайклером розпушили і змішали з болотом ту основу, яка була, фактично зменшивши її несучу здатність разів в десять..."

 

"І вихід зараз лише один - з існуючого шару зрбити грунтобетонну основу. до речі так роблять лише абсолютно нові дороги, а старі кладуть одразу з шар щебневого бетону, що і мало б бути зроблено в цьому випадку. Тепер робіт добавилося. Фактично маємо справу з кричущою некомпетентністю та "шкідництвом", - резюмував Олександр Шевченко. 

 

Одразу ж на дорозі було прийняте рішення про зупинку робіт та виклик експертів із спеціалізованих інститутів, які повинні надати висновок щодо виконаних робіт на ділянці поряд із селом Більшівці. 

 

Анатолій Матвієнко іронізував, що після висновків експертів "ми або приймемо кадрові рішення, або ж нагородимо когось грамотою за якісну роботу згідно із технологіями".

 

Отже друге, за що очевидно буде шкодувати голова ОДА - буде ідея "пафосно" відкрити початок ремонту дороги за участі нардепів і преси... "Пафосу" не вийшло...

 

Нагадаємо, що в Львівській області вже завершується ремонт дороги Івано-Франківськ-Львів, натомість на Івано-Франківщині ще на етапі проведення тендерів була запропонована дивна "стратегія" поділу дороги на ділянки по кількасот метрів або по кілька кілометрів. Перші тендери виграли різні підприємства, зокрема і вказане підприємство, яке займається ремонтом квартир і не має жодного досвіду ремонту та будівництва автомагістралей. Деякі з тендерів були відмінені. А 30 липня повинно відбутися відкриття конвертів з тендерними пропозиціями щодт ремонту дороги на території Івано-Франківщини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Недолугий керівник Служби автодоріг в Івано-Франківській області Микола Проців і йог "протеже" голова ОДА Олег Гончарук. Фото: Бліц-Інфо

 

А вже наступного дня до Івано-Франківська на запрошення керівника Державної служби автодоріг області Миколи Проціва прибув перший заступник директора "Державного дорожнього науково-дослідного інститут ім. Шульгіна" Валерій Виложемський, який піддав критиці "технологію" ремониту, вірніше недотримання технології.

 

До В. Виложемського звернувся від імені депутатів Верховної Ради, які ініціювали вивчення ситуації при ремонті дороги поряд з Більшівцяіми, нардеп Олександр Шевченко. На звернення нардепів перший заступник директора Інституту надав свій попередній висновок, який засвідчує невідповідність виконаних робіт до вимог технології холодного ресайклінгу.

 

Відповідь за результатами візуального огляду коротка і суха, але конкретна. Подальші висновки, очевидно, зроблять експерти, які проведуть інструментальне дослідження халтури на дорозі, та прокуратура, яка за інформацією "Фіртки" вже порушила кримінальну справу щодо зловживань та недотримання технологій під час ремонту вказаної автомагістралі.

 

 

 

В той же день в Івано-Франківську відбулася прес-конференція народних депутатів Юрія Тимошенка та Олександра Шевченка, на якій вони висловили консолідовану позицію від імені всіх 12 народних депутатів від Івано-Франківщини.

 

"Зараз усі 12 народних депутатів від Прикарпаття сконсолідовані. Ми маємо спільну мету - це дороги. Будуть дороги - прийдуть інвестиції, - розповів Олександр Шевченко. - Ми можемо збільшити потік туристів в кілька разів, але для цього потрібно зробити дороги. Ми з депутатами нашої області вже півроку займаємось прибиранням "дурнів" із дорожньої сфери.  Ми робимо все аби світові технології прийшли нарешті в Україну, в нашу область та місто Івано-Франківськ зокрема. Аби не робили тих смішних ямкових ремонтів, яких не існує в світі. Тим більше, що ціна якісного ремонту з гарантією на десятиліття не набагато дорожча за ямковий ремонт "на один сезон". Не діло народних депутатів безкінечно займатися чужою роботою але ми будемо нею займатися, доки до влади не прийдуть ті люди, які зможуть дорожню сферу розвивати".

 

Нагадаємо, народні депутати від Прикарпаття домоглися виділення на капітальний ремонт доріг в регіоні 425 млн гривень. Близько 100 млн гривень на ремонт доріг державного і місцевого значення спрямують з фонду регіонального розвитку.

 

З місцевих бюджетів ще 60 млн гривень. На поточний ремонт та обслуговування з Держбюджету у 2015 році уже додатково виділено 80 млн гривень.

 

Загалом, на дороги області спрямують близько 665 млн гривень.

 

Чи скористається область шансом, який навряд чи повториться в найближчому часі? Адже половина сприятливого часу для освоєння коштів вже сплила, а роботи в області через недолугість керівництва ОДА та служби доріг ще не почалася...

 


22.07.2015 6372 5
Коментарі (5)

Олександр Карбовський 2015.07.22, 16:25
Дуже схоже на "віджим" всіх шляхобудівельних замовлень на користь Шевченка... надіюсь в області знайдуться підприємці, які складуть людям Коломойського достойну конкуренцію
Oleg Golovenskyy 2015.07.22, 19:40
Жодних обмежень на участь в тендерах немає, всі підприємці можуть брати участь і вигравати... Але з якістю... ...Нажаль всі можуть брати участь, - тому і виграють інколи тендери на будівництво автмагістралей фірми з ремонту квартир)))
Taras Hmara 2015.07.24, 12:15
Система фірми ПБС(левченко) проста - виграти тендер занижуючи вартість робіт, зібрати сметанку, кинути на гроші субпідрядників і виробників асфальту, щебеню і т.п., вгробити орендовану техніку, а потім якось буде, або додадуть гроші, або завершує ремонт хай хтось інший
Semen Pelag 2015.07.30, 17:44
а де сектор? правий!!!!!!!!чи хто????????????????????????????????
Олександр Карбовський 2015.08.19, 13:23
Для тих, кому цікаво, чим закінчився цей весь писк,брехня і пресування нардепами служби автодоріг області- в результаті тендеру на 3 самих ласих об'єкти, 2 з них отримали дві фірми О. Шевченка тов ПБС і Автомагістраль-південь в сумах 326 млн і 93 млн. Так сказати, видер... Тепер можна і на вибори мера рухатись
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1552
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1671
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1657
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4909 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1961 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1361

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

176

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

544

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

701

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

847
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3467
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10029
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

697
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25920
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7552
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

747
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

928
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1252
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1068
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

690
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

925
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

799