СКАНДАЛ. "Чаю не буде" або Франківські податківці гірші за псів Януковича?

 

 

Ця історія є не просто історією державного рейдерства та знищення національного бізнесу недобросовісними податківцями. Ця історія глибша й ширша: вона з тих, що породжують зневіру у досягненнях Революції Гідності, з тих, що ставлять під сумнів доцільність тих жертв, котрі наша нація принесла заради звільнення від колоніального минулого, від корупційного спадку пострадянської номенклатури.

 

Якщо ми залишимось байдужими до таких диких історій, минуле черговий раз знищить наше майбутнє і ми опинимось у глухому куті історичного прогресу.


Тому нам необхідно розібратись, хто, чому і як знищує успішну компанію «Екопродукт», одну з тих, які є фундаментом цивілізованого європейського майбутнього України. Чому і як знищують надії українців на економічну перспективність нашої держави.

 


Довідкова інформація:

ТОВ Продовольча компанія «Екопродукт», створена у 1999 році, сьогодні є один із лідерів українського ринку по виготовленню і реалізації екологічно чистої продукції чаїв та біологічно активних добавок, а також одне із найбільших економічно активних підприємств Івано-Франківська. Компанія представлена двома торговими марками «Карпатський чай» та «Карпатська лічниця». Має свою сертифіковану лабораторію, перша в Івано-Франківській області отримали швейцарський сертифікат по безпечності харчових продуктів. Продукція, а це більше ста видів, експортується у США, Канаду, Ізраїль, Литву, Латвію, Великобританію, Молдову, Білорусь, Казахстан, до війни – у Росією. В Україні товари «Екопродукту» можна придбати у великих торгівельних мережах «Сільпо», «Велика кишеня», «Фуршет», «Ашан», «МЕТРО» та мережах аптек.


Сьогодні компанія завдяки, скажімо м’яко, недобросовісним працівникам податкового відомства, на межі банкрутства.


Втім, про все по-порядку.

 

 
Фіскальний фарс

 

З 12 травня по 23 червня поточного року на «Екопродукті» Державною фіскальною інспекцією в Івано-Франківську проводилася планова перевірка. 1 липня підприємству представили її результати. Вони не лише шокували керівництво продовольчої компанії, але й викликали обурення в колективу її робітників, адже безпідставно нараховані місцевими фіскалами 11 млн. грн. штрафних санкцій поставили успішну фірму не просто у скрутне становище, а на межу фінансового краху!

 

Зауважимо, що ще під час перевірки податківці не те що натякали, а говорили "прямим текстом" керівництву підприємства про те, до якого чиновиника в "обласній податковій" треба підійти, щоб все вирішити і не мати проблем з перевіркою. Керівники ж підприємства зайняли тверду позицію - "перевіряйте, ми підприємство, яке працює з закордонними партнерами, дбаємо про свою ділову репутацію, тому працюємо згідно закону".

 

"У свій час ми назвемо і прізвища тих посадовців, до яких нам радили звернутися ревізори для уникнення проблем" - розповіли "Фіртці" в "Екопррдукті".

 

Зауважимо, що колеги-підприємці, які потерпали в подібних ситуаціях "не заздрять" "Екопродукту", вважаючи, що їх похід проти корупційної системи вартуватиме їм втрачених нервових клітин... Саме тому рішення керівництва підприємства вивести ситуацію в публічну сферу заслуговує щонайменше на повагу....


Що ж такого фатально-злочинного знайшли наші доблесні податківці там, де виробляють лікувальний «Карпатський чай»?

 

Виявляється, податковий аудит нібито виявив на «Екопродукті» два "порушення".

 

Звичайно рядовому читачу опис цих надуманих "порушень" мало що пояснить, але для чистоти жанру все-таки мусимо і це подати...


Перше з "порушень" стосується прострочених векселів.


«Екопродукт емітував векселі чотирьом підприємствам, які на даний момент припинили свою діяльність. Якщо виходити з умов податкового кодексу – це є безнадійною заборгованістю, яка підлягає оподаткуванню. У ході перевірки були зроблені такі висновки», - говорить начальник управління податкового та митного аудиту ГУ ДФС в області Наталія Бендас.

 

Аудитори, з якими ми поспілкувалися не припускають думки, що такий "високий" керівник податкової є некомпетентним, а тому обережно припускають, що вона просто виконує свою роль в великій грі на "розвід" "лохів-підприємців" "на бабки".


На підприємстві щодо «безнадійної заборгованості» також дещо іншої думки. Зазначають, що мають відповідні висновки ВАСУ, якими передбачено, що особливістю звичайного векселя є те, що боржником за таким векселем виступає векселедавець. Векселедержатель, у свою чергу, може використовувати простий вексель як засіб платежу у розрахунках з третіми особами, здійснюючи таким чином переведення власної заборгованості на векселедавця. Відтак, після ліквідації попереднього векселедержателя, вексель не втрачає сили цінного паперу та може і надалі використовуватися в обігу до закінчення строку платежу за ними. Найближчий строк наступає у 2018 році, отже векселі будуть ліквідними ще більше двох років.


«1 липня в кінці дня нам був представлений акт. На донараховано валові доходи, умовно кажучи вексельні операції. В неперевіряючому періоді були виписані векселя. Перевірка встановила, що є підприємства, які отримували векселя і вони зараз ліквідовані. Відповідно, згідно акту, перевіряючі вважають, що ці підприємства ліквідовані і ці суми мали б бути включені до інших доходів», - пояснює головний бухгалтер підприємства.


Інший пункт багатосторінкового вердикту міської фінінспекції працівники фірми взагалі вважають скандальним. Мова йде про маркетингові послуги. Підприємці-виробники, які співпрацюють з торгівельними мережами, засвідчать, що вхід і просування в таку мережу вимагає серйозних видатків саме на маркетингові послуги.


Щодо "Екопродукту", податківцями виявлено "нібито порушень" на 9,5 млн.грн. у співпраці із дистриб’юторськими компаніями «Чайком» та «Лінея».

 

У фінінспекції зазначають, що підприємство під час аудиту нібито не надало інспекторам чіткий перелік маркетингових послуг, чим поставило під сумнів їхню прозорість.


«Якщо виходити з первинних документів, які надавалися підприємством у ході перевірки, то був складених договір поставки на надання маркетингових послуг. У ньому зазначалося, що підприємством надаються маркетингові послуги, але які саме не зазначено. У даному випадку платником не надано, що ці підприємства, зокрема, «Лінея» і «Чайком» мають свої торгові мережі і звіт не містить економічного обгрунтування надання цих послуги, і які саме послуги, в якому об’ємі, ким вони надавалися. Тобто, якщо пройтися по усіх послугах, то немає реального підтвердження обсягу усіх послуг. У зв’язку із цим і були проведені донарахування», – гне свою лінію начальник управління податкового та митного аудиту ГУ ДФС в області.


«Ми представлені у великих торгових мережах в України. Відповідно всі торгові мережі вимагають маркетингових послуг. Інакше не буває, про це всі знають! Актом всі маркетингові послуги знімаються з валових витрат і податкового кредиту. А це величезні суми за три роки, бо у нас величезні обсяги продаж», - пояснює ситуацію бухгалтер «Екопродукту».


Ба, навіть більше, оскільки підприємство співпрацює із закордонними торговими мережами, то франківські податківці поставили під сумнів діяльність щодо податкового законодавства, яким користуються закордонні торгові мережі. А це вже виносить проблему на міжнародний рівень - зі всіма "витікаючими" для ініціаторів.

 


«Майдан нічого не змінив»


Так вважає керівник ПК «Екопродукт» Сергій Поліщук. Він переконаний, що усі закиди фінінспекції є вигадками, адже за півтора десятка років роботи його підприємство не мало жодних проблем з податківцями.


Сергій Прліщук пригадує хіба що в свій час широко розрекламовані акції з «податковими ямами» часів Януковича, тоді також (до речі ті ж самі люди, які і сьогодні трудяться "на ниві" фінансового моніторингу) намагалися намалювати штраф в 1 мільйон гривень ("скромна" сума - не до порівняння з нинішніми "апетитами" рейдерів-податківців), але навіть тоді апеляціями і судами справедливість таки вдалося відновити.


«Цього разу це була планова перевірка. Нас не перевіряли вже 3,5 роки. Працювало три інспектори: два з Івано-Франківської міської фіскальної служби, один – з обласної. Працювали з 12 травня і 1 липня о 17.00 дали акт з такою умовою, що ми маємо його невідкладно підписати, навіть не хотіли нам його залишити, щоб ознайомитися з ним. Хоча, згідно із законодавством, його можна залишити на два робочі дні для ознайомлення і підпису. Але чинився тиск, щоб нам його не залишити. Коли ми все почитали, то була написана велика сума і два сумнівних порушення», - пояснює Сергій Поліщук.


Він стверджує, що це було ніщо інше, як свідомий тиск зі сторони податківців на його підприємство. З якою метою? При ознайомленні з висновками перевірки виникли різні припущення – від натяків на необхідність «проявити матеріальну повагу» до служби і до замовлення з боку конкурентів. З часом деякі з припущень отримали підтвердження. А тому Сергій вирішив надати процесу межової гласності і звернутися до громадської ради при ДФІ в області: "Це не просто йти проти системи, але ж треба комусь починати боротися з цією ганьбою".


Поліщук переконаний, що такі випадки непоодинокі. Просто підприємці воліють про них мовчати і вирішувати ситуацію дещо іншими способами. "Інші способи", як мовилося вище, пропонували і йому, але він відмовився. Каже, що пора змінювати систему.


«Вважаю, що це свідомий тиск. Перевіряючі говорили до кого треба йти, щоб вирішити питання, питали чи є криша в області. Озвучувалися цифри, які потрібно заплатити, але це було неспівмірно. Але у нас була принципова позиція, що ні з ким не домовлятимемося. Досить!», - говорить Поліщук.

 


«Азарівські» методи в дії…


2 липня громадська рада при Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області з питань діяльності територіальних органів податкової служби зібралася на своє засідання і розглянула звернення від продовольчої компанії «Екопродукт».


На засіданні громадської ради представниця податкової апелювала до того, що підприємством під час перевірки нібито не було надано первинної документації щодо обсягів наданих маркетингових послуг, їх ціни та інше.


«Лінея» і «Чайком» не мають своїх торгових мереж. Тому не вдалося встановити, які саме види послуг надавалися, де і скільки чаїв вони виклали і так далі», - говорить Наталія Бендас.


Однак, її апеляції зіткнулися з різкою критикою членів громадської ради, які, зокрема, зауважили, що у податковому кодексі не передбачена компетенція ДФС у сфері загальної оцінки принципів діяльності підприємств. Інспектор діяв не за чинним законодавством.


«Договори про надання послуг є зайвою ланкою у господарській діяльності товариства, не містять економічного ефекту, укладені без відповідної мотивації, виробничої потреби (цитата із акту висновку інспекторів). Ви можете назвати статтю податкового законодавства, яке надає право податковим інспекторам робити висновки про виробничий ефект, мотивацію, мету?», - запитав головуючий на громадській раді Зеновій Швець у представниці податкової.


Адекватної відповіді у податківця не було, як не було її і на інші конкретні запитання із висновків аудиту.


Щодо тих злощасних додаткових договорів, які начебто і стали каменем спотикання для підприємства, то в «Екопродукті» зазначають, що усі додаткові договори, які індивідуально укладаються з кожною маркетинговою компанією, надавалися інспекторам при перевірці, однак їх до уваги чомусь не взяли. Зараз же повторно проводити усі дії – це параліч для виробництва, бо обсяги інформації надзвичайно великі.


«Ми надали всі документи. «Чайком» і «Лінея» – це наші представники в Києві, які працюють з мережами. Ми показували договори, що вони мають право представляти нас в мережах. Так економічно обгрунтованіше. І є у нас з ними договір, згідно якого, якщо якась мережа виставляє плату за послуги, то вони автоматично віддають її нам. Ми надавали інспекторам усі додатки, договори. Я не розумію, чого вони не хотіли їх дивитися і не додали їх до аудиту», - пояснює Сергій Поліщук.


«Практика показує, що коли мова йде про бажання перевіряючого знайти підставу, яку можна вважати порушенням, то, як правило чіпляються до договору, акту виконаних робіт і начебто відсутності в акті виконаних робіт обґрунтувань. Я вже не раз сперечався про це у суді. Інша справа, коли явно видно, що договір є фіктивним, щоб там, скажімо, скинути якихось 200 тис. на якусь надану юридичну послугу. Але коли ми говоримо про компанію, яка розповсюджує товар по широченному спектру ринку, яка повинна залучати до своєї роботи інших суб’єктів підприємництва, які займаються логістикою і маркетинговими дослідженнями, без чого цей товар явно не піде, то ставити питання про «дайте конкретику як ви обрахували – це абсурд із абсурдів». Ваші працівники, очевидно користувалися стандартними азарівськими традиціями – під будь-яким соусом знайти підставу, щоб здійснити донарахування і визнати цю дію між двома суб’єктами недійсною . А далі вже підуть штрафи і так далі», - говорить член громадської ради Іван Ватутін.


Дивними і нелогічними висновки податківців видалися і голові громадської ради Ользі Брегін. Жінка каже, що вже понад 15 років працює аудитором і у своїй діяльності намагається чітко дотримуватися норм податкового законодавства, а тому не розуміє звідки у інспекторів взялися такі висновки.


«Якщо я проводжу аудиторську перевірку, то можу використовувати тільки податковий кодекс. Якщо б я йшла на таку перевірку, то заключення було б однозначне, що первинні документи наявні, вони підтверджують здійснення відповідних операцій. Інше заключення, на основі чинного законодавства, аудитор зробити не може. Тому я не розумію, як інспектор на основі тих самих законів, може зробити інші висновки. Це для мене загадка», - говорить пані Ольга.


Підтримати колег прийшли і інші місцеві підприємці. Кажуть, що податківці замість того, щоб контролювати і допомагати підприємцям свідомо заганяють їх у глухий кут і знищують виробництво. В умовах війни такі факти можна оцінити не лише як недобросовісність з боку ДФС. Їх можна оцінити як свідомий саботаж, як злочинну діяльність спрямовану на підрив авторитету України. Цікаво, чи понесуть відповідальність (хоча б дисциплінарну, навіть не кримінальу) горе-ревізори-фальсифікатори, у випадку спростування "порушень" "Екопррдукту"?


Тим більше, що мова йде про респектабельний бізнес, що формує податкову базу держави.


«Фірма не одноденка. Продукція продається через торгової мережі. Формується ціна. Якщо фірма перестає працювати із торговими мережами, то у неї не беруть цю продукцію, а відповідно виробництво зупиняється. Умови ставлять мережі і ми, виробники, залежні від мереж. Будь-що прописати у договорах з ними від себе – не реально», - говорить підприємець Світлана.


Громадська рада, що логічно, висловила свою підтримку підприємству і має намір рекомендувати, щоб на розгляді скарги і заперечення були присутні представники громадськості. Іншого впливу вона, як стало зрозуміло зі слів голови ради, немає.
Відтак, підприємство «Екопродукт» протягом 5 днів подаватиме заперечення на складений акт перевірки. Його розглядатиме спеціальна комісія міської фінінспекції.


Якщо порушення справді буде доведено, то, згідно з податковим законодавством, за заниження податку застосовуються штрафні санкції в розмірі 25% до нарахованої суми. Мова йде про суму у розмірі 11 мільйонів гривень.


Ця цифра, як пояснює, директор ПК «Екопродукт» Сергій Поліщук, загрожує закриттям компанії. Без роботи ризикують залишитися 150 наших краян. Однак керівник сподівається, що спільно, надавши інциденту публічності, питання можна буде вирішити.


Паралельно, компанія готує листи у центральні офіси міжнародних торгових мереж, з якими співпрацює, а саме МЕТРО, АШАН та Біла, а також у посольства Австрії, Франції і Німеччині, щоб і у Європі знали цю ситуацію.

Відтак, доволі неоднозначне рішення місцевих податківців може розпалити міжнародний скандал. А це вже загрожує не тільки банкрутством успішного підприємства, яке щорічно сплачує 15 млн.грн податквв у місцевий бюджет, але й іміджем усій податковій системі, яка замість того, щоб сприяти – шкодить.


Ми сподіваємось, що навіть, якщо у наших податківців атрофувалась совість, в них збереглось звичайне почуття самозбереження. В теперішні часи не варто гратись з вогнем. Тим більше, що дана справа, як твердять фахівці, шита білими нитками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


03.07.2015 4151 6
Коментарі (6)

Roman Starchevskyy 2015.07.04, 00:44
доки в Україні будуть існувати злодії в законі, різного роду посадовці, що не несуть жодної відповіфдальності за прийняті ними рішення, до тих пір чиновники ДФС будуть відверто бандитувати, шо і сталося в даному випадку.
Alexander Alexandrov 2015.07.04, 09:33
Спалити нафіг, ні не чув
Ярослав Петренко 2015.07.05, 22:28
Прочитав довгу мелодраму "Багаті теж плачуть" і стало радісно за те ,що у фіскалів не стало недоторканих,одночасно стало сумно за простих інспекторів , які немають часу та грошей щоб судитися з цим паном за брудні образи.Для чого виносити питання сплати податків на розсуд громади ,ідіть в суд.Не додає честі цьому пану , як офіцеру СДУ у відставці виносити власний податковий спір у міжнародну площину для безпідставного приниження держави.Заспокойтеся та вирішуйте спір цивілізовано.
Іван Торобов 2015.07.06, 07:51
Десятки працівників ДФС вже три місяці несуть службу на сході,а ви шановний порівнюєте їх с псами януковича.На фото бачу вашого сина ,може відправите його захищати ідеі Майдана на Донбас без пафоса.
Oleg Golovenskyy 2015.07.07, 10:02
Іване, а до чого тут герої до цих псів-мародерів?)
Тарас Чорній 2015.07.08, 13:58
ДФС - це сучасні митарі. Далі просто цитати. Митарі були збирачами податків для "римлян". Мита́рства — в православ'ї перешкоди, через котрі повинна пройти кожна душа на шляху до Божого престолу для приватного суду. По цьому шляху душу ведуть два ангела. Кожним з митарств, яких нараховується загалом 20, керують біси — нечисті духи, які намагаються забрати переходящу душу до пекла. Біси пред'являють список гріхів, що стосуються даного митарства (список брехні на митарстві, брехні і т. п.), а ангели — добрі діла, звершені душою при житті. При появі "Бійців ДФС" на блокпостах у "дуже небезпечних напрямках", скоротився рух контрафактної та контрабандної продукції, бо не всі "контрабандисти" витримують такі "митні збори"... і між іншим, скільки там у нас, має бути податків? Щось біля двадцяти....
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1013
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2412
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2056
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2090
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6345 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2383 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

258

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1070

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1057

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1322
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

199
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

537
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1995
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26438
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

493
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10397 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7937
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

482
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

342
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

487
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

566
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1509