Партія «ВОЛЯ»: Один рік на шляху системних змін

 

/data/blog/79546/6e33b228e6504753b745e65581f4e8f8.jpg

 

21 червня святкує своє перше День народження політична партія «ВОЛЯ». За цей короткий проміжок часу «волівці» уже відомі як на Івано-Франківщині, так і на рівні України.

 

Про становлення партії, перспективи і плани говоримо з координатором Івано-Франківської міської організації партії «ВОЛЯ» Володимиром Кушніренком – франківським журналістом, який вирішив змінювати систему зсередини.

 

- Звідки з’явилося рішення йти в політику?

Розумію, що це доволі непопулярний крок. Переконлива більшість вважає, що політика –брудна справа, і «бруднити руки» не варто. Але мене дуже засмучує, коли активні, ініціативні та прогресивні молоді люди не готові йти у владу та втілювати свої ідеї. Засмучує, коли успішні люди, які мають достатній досвід бізнесової чи управлінської діяльності, можуть критикувати сьогоднішню систему та говорити «як би мало бути», але не готові самі ставати ініціаторами цих змін і впроваджувати їх у сьогоднішніх органах місцевого самоврядування.

Поштовх до політики дала журналістська та громадська діяльність. Протягом п’яти років журналістики я ззовні вивчав політичну кухню та практику прийняття рішень в місцевих органах влади. Дуже багато речей мене щиро обурюють. Звичайно, усі негативи я висвітлював і описував. Але з часом зрозумів, – щоб змінити систему, потрібно стати самому джерелом змін. Прогресивні ідеї та ініціативи можна якісно втілювати лише будучи представленим у тій самій раді. Громадської активності мало. Потрібні конкретні управлінські рішення. Тому переконаний, що місцеві політики та депутати зобов’язані керуватися громадською думкою і забезпечувати підтримку та втілення ідей активного громадського середовища.

 

- У нас безліч політичних партій, частина уже «розкручені». Чому саме «ВОЛЯ»?

У старих «розкручених» політичних партіях працює стара партійна система. Це система диктатури, – коли керівник партії всеукраїнського рівня дозволяє собі диктувати рядовим членам партії, які рішення приймати і кого висувати кандидатами в депутати, кого підтримувати, а кого критикувати. Попри увесь скептицизм, я переконався на власному досвіді, що «ВОЛЯ» – багатолідерна партія. Це структура без «вождя» і «вождизму». Є Рада партії, яка безпосередньо приймає щоденні рішення. Ключові питання розглядають на загальних партійних зборах. «ВОЛЯ» дає шанс молодим людям проявити себе, реалізувати себе та скористатися соціальним ліфтом – коли твої ідеї і працю реально цінують. Плюс, коли я знайомився із партійцями «ВОЛІ» на всеукраїнських партійних з’їздах, я був у захваті від команди, яку за такий короткий період сформувала наша політична сила.

Я розумію, що партія «ВОЛЯ» дуже молода і ще не встигла завоювати довіру українців. Розумію, який величезний об’єм роботи чекає нас попереду. Так само розумію і величезну відповідальність, яка на нас лежить. При цьому впевнений: ми зможемо довести людям, що ми інші – справжні, щирі і відкриті.

 

– Щодо команди. У жовтні відбудуться вибори до місцевих органів влади. Чи має «ВОЛЯ» сформовану команду і чи буде взагалі брати участь у виборчому процесі?

Брати участь у виборах однозначно будемо, незалежно від ухваленої виборчої системи. Формування команди – дуже важкий і довготривалий процес. Це постійні переговори, переконування, донесення принципів, ідей і бачень. Приємно, що у цьому напрямі є успіхи – нашими прихильниками і активістами стають молоді підприємці, юристи, лідери студентських рухів та молодіжних організацій, досвідчені лікарі та освітяни. До виборів залишилося дуже мало часу. Тож нам необхідно пройти зараз шлях, який решта партій проходять роками. Але я впевнений, що ми справимося.

 

– Наразі команда молода?

Безумовно, наша команда молода. Основною проблемою все-таки залишається людська зневіра і розчарування. Іванофранківці настільки втомилися від популістів та перефарбованців, які під кожні вибори міняють політичні фарби і гасла, що дуже важко сприймають нові підходи та принципи, які ми декларуємо. Але все ж підтримка у нас є. Зараз в Івано-Франківській міській організації партії з’явилися ряд експертів, які пройшли чималий шлях у своїх професійних сферах. Вони діляться досвідом, радять, підтримують, але самі не братимуть участь у політичній діяльності бо переконані, що час дати дорогу молодим. Краще кілька років помилок, ніж десятиліття саботажу. Тож нам вдається поєднувати молодечий запал та романтизм змін із досвідом старших поколінь. Надихає, що в команду приєднуються люди, які не обговорюють те, як їм прийти до влади. Вони спочатку обговорюють реальні кроки того, що ми разом зробимо отримавши владу, формують покроковий план змін. А вже потім приймають рішення щодо балотування. Тому що вибори - не самоціль. Ціль - це конкретні зміни.

 

- Чим міська організація партії займається щодень?

В нас працюють активісти партії безпосередньо в районах, де проживають, – спілкуються з людьми, вивчають проблеми, на яких реагують наші юристи. Щосуботи на Вічевому Майдані працює юридична приймальня. Люди звертаються із різними проблемами – від житлово-комунального господарства і оформлення субсидій до особистих негараздів. На кожне звернення ми юридично реагуємо або консультуємо усно. Приємно, що є велика підтримка з боку народного депутата від «ВОЛІ» Юрія Дерев’янка – його звернення щодо проблем іванофранківців серйозно мотивують наші місцеві органи влади працювати. Паралельно проводимо соціальні акції, спільно з партійними організаціями з усієї області формуємо і відправляємо гуманітарну допомогу на Схід.

Наразі працюємо над проектом удосконалення системи житлово-комунального господарства в Івано-Франківську – ми хочемо забезпечити мешканцям міста якісніші комунальні послуги і, відповідно, шукаємо шляхи зменшення вартості тарифів.

 

- Хто ваші прямі конкуренти?

Їх у нас немає. Якщо ви маєте на увазі інші демократичні політичні сили, то мені приємніше їх називати партнерами. Незважаючи на партійну приналежність, ми усі повинні працювати на користь міста. Звичайно, повинна бути дискусія, обмін баченнями та ідеями, але тільки з однією метою – розвивати Івано-Франківськ, а не боротися один проти одного.

 

- Що нового ви можете принести місту?

Я народився в Івано-Франківську, виріс в ньому та одружився. Тут будуть жити мої діти. Тому хочу, щоб ми гуртувалися довкола ідей підняття міста на новий рівень, а не боролися між собою, використовуючи бруд і популістичні гасла. «ВОЛЯ» – молода, але дуже перспективна сила. Це реальна альтернатива для івано-франківців. Бо люди «ВОЛІ» – це люди дії.


18.06.2015 1206 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1026
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2418
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2060
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2095
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6372 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2388 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

261

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1078

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1117

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1326
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

203
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

540
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1999
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26441
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

497
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10400 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7940
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

485
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

345
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

491
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

570
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1513