До Івано-Франківська втретє їде відомий американський отохірург, який проводитиме безкоштовні операції на вусі

 

 

16 червня до Івано-Франківська приїжджає всесвітньовідомий отохірург Річард Вагнер - професор медичного факультету Університету Джорджтаун штату Вашингтон, засновник Міжнародної благодійної організації «Global ENT Outreach».

 

Пацієнтами американського фахівця є сотні людей, у тому числі і дітей, у країнах Азії, Африки та Південної Америки.

 

За час візиту, який, до речі, відбуватиметься за підтрики народного депутата України Олександра Шевченка, хірург проведе три десятки безкоштовних операцій та консультуватиме пацієнтів Івано-франківського Навчально-практичного Центру Слуху.

 

Операції проходитимуть у Івано-Франківській обласній дитячій лікарні та Івано-Франківській ЦМКЛ. Усі маніпуляції під час оперативних втручать будуть відкритими для перегляду - студенти медуніверситету, лікарі та зацікавлені франківці зможуть бачити їх на на екрані у лекційних аудиторіях медзакладів.

 

Про унікальність і важливість візиту відомого іноземця, Центр Слуху та проблеми, які турбують франківців Фіртка спілкувалася із директором Центру слуху Романом Фіщуком.

 

Що це за Центр Слуху і чим він займається?

Навчально-практичний Центр Слуху відкрився в середині грудня 2014 року як один із підрозділів нашого медичного університету. Враховуючи, що напрямок лікування пацієнтів з проблемами слуху у нас взагалі не розвинутий, то ми вирішили, що у нас достатньо потенціалу і розумового, і технічного. Тому і вирішили відкрити окремий центр і доводити до відома пацієнтів, що є такий центр, де можна прийти, обстежитись і пролікуватися.

Взагалі проблема у світі дуже актуальна. Близько 5% населення Землі мають проблеми зі слухом, які потребують лікування. Це 360 мільйонів людей. Згідно прогнозів , до 2050 року ця цифра має зрости до 900 мільйонів людей. І 90 мільйонів проживатиме у Європі.

Голвона мета діяльності Центру - надавати якісні послуги пацієнтам і проводити навчання як лікарів, так і студентів, які працюють в цьому напрямку. Поки що у нас в регіоні цим напрямком мало хто займається. Тому хочемо вчити як вирішувати проблеми з слухом, а також маємо обладнання, яке виводить те, що в людини відбувається у вусі, на зовнішній екран.

 

Хто працює у Центрі?

На постійній основі працюю я. Є ще моя колега більше займатиметься налаштуванням слухових апаратів. Також приїжджають фахівці, головним чином із закордону.

 

Як ти познайомився із Річардом Вагнером і як він погодився приїхати в Івано-Франківськ?

Річард приїжджає вже втретє до Івано-Франківська. До речі, наше місто єдине у всій Східній Європі, де фахівець проводить такі операції. Головним чином його програма спрямована на країни Африки, Азії та Південної Америки. Вперше до нас він приїхав у 2012 році. Тоді Центру ще не було. Я на той час ще був інтернем, але зрозумів, що потрібно розвивати цю галузь у нас в місті. Тому, що усі хірурги, які оперують вухо, є тільки у Києві. Я багато їздив закордон, стажувався за різними програмами і, коли шукав навчання по хірургії вуха, то постійно натрапляв на прізвище Річарда. Ще 15 років тому він заснував програму, з якою їздить по різних країнах світу – проводить операції. Читає лекції, вчить лікарів. Усі операції і навчання він проводить безкоштовно. Заходи відкриті – кожен зацікавлений може прийти і поспілкуватися з іноземним фахівцем.

У 2009 році його організація отримала у США відзнаку за найпотужнішу міжнародну гуманітарну діяльність.

Коли я дізнався про Річарда, то вирішив написати йому листа. І ось від відправлення мною листа до моменту, коли Річард вперше приїхав до нас минуло тільки півроку. Тобто, комунікація відбулася швидко.

Він взагалі унікальна людина. Він допомагає нам із обладнанням, оскільки має прямі контакти із компаніями-виробниками. Він допоміг нам отримати мікроскоп, який я привіз з Італії. Також передав нам набір інструментів, які потрібні для хірургії вуха.

Усі пацієнти, які пройшли операції в Річарда, дуже задоволені результатом. Були такі випадки, що ті, хто мав проблеми із двома вухами – у 2012 році прооперували одне, а наступного року прийшли на операцію із другим.

 

Скільки цього разу операцій заплановано провести?

За попередні два візити було прооперовано десь коло 30 людей. Цього разу розраховуємо, що буде проведено 30 операцій за тиждень перебування лікаря в Івано-Франківську. Пацієнтів лікарі направляють на до обстеження в наш Центр Слуху. Я збираю ці дані, ми разом із Річардом їх переглядаємо і обговорюємо через Інтернет. Тоді визначаємо, кому потрібна операція, а кому потрібно призначити лікування чи ще пройти консультацію. Після цього я знову контактую з людьми і розповідаю їм, що потрібно було б зробити.

 

Операції для іванофранківців будуть безкоштовними?

Так, для дітей цілком безкоштовні. Для дорослих сама операція безкоштовна, тільки потрібно буде покрити витрати на ліки – знеболюючі, наркоз, перев’язочні матеріали. Але це у порівнянні з вартістю, скільки котує така операція закордоном, – мінімум.

 

Хто оплачує переїзд і проживання лікарю?

Він просить не багато – переліт, проживання і харчування. В деяких країнах, де він працює, є благодійні фонди, які фінансують йому візит. У нас це робимо ми. Ми шукали вже різні фонди європейські, які б нам допомогли, однак Україна не є у колі їхніх інтересів – тобто тією країною, в якій вони підтримують таку діяльність. Тому і шукаємо спонсорів на місці. Цього разу нам зголосився допомогти народний депутат Олександр Шевченко, який організовує переїзд та Ігор Фріс, який забезпечує проживання професора в Івано-Франківську.

 

Хто ще буде на операціях разом із Річардом?

Він оперує, асестують йому наші лікарі. Ми під його наглядом також проводитимемо певні маніпуляції. Операції транслюватимуться наживо у лекційний зал і можна буде вчитися і бачити як виглядає процес.

 

Скільки часу в середньому триває така операція?

Десь до двох годин.

 

Наскільки серед іванофранківців поширені захворювання вуха?

Дуже поширені. Думаю, що у нас десь до 10% населення мають проблеми зі слухом. Ці проблеми можуть бути різними – деякі треба оперувати, деякі не потрібно. У нас ,як правило, трапляються запущені випадки. Різноманітні отити, що поширені у дітей, які погано лікують, з кожним роком переходять в хронічну форму, що призводить навіть до пухлин. А це все через те, що у нас немає фахівців, які б працювали із системою раннього виявлення хвороб. Тому візити лікарів такого рівня є надвзичайно корисними і актуальними для нас.

 

Роман Фіщук - лікар-отоларинголог, член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України, магістр з менеджменту в охороні здоров'я. Керівник Навчально-практичного центру слуху, метою якого є удосконалення системи освіти та підготовки молодих лікарів у галузі отології та покращення якості життя людей з вадами слуху. Великим здобутком Центру Слуху є сучасне діагностичне обладнання, яке дозволяє провести комплексну діагностику порушень слухового аналізатора у дорослих та дітей.


10.06.2015 2090 3
Коментарі (3)

Наталія Бойчук 2015.07.12, 12:20
Дуже велику і корисну роботу виконує цей центр. Побільше б таких специалістів
Наталія Бойчук 2015.07.12, 12:27
Дуже велику і корисну роботу виконує цей центр!Побільше б таких спеціалістів.
Юлія Квятковська 2015.10.31, 19:57
Підкажіть, будь-ласка, чи можна ще якось потрапити на таку операцію? Що для цього потрібно зробити? Я маю проблеми зі слухом і тільки мрію про такий шанс. Доппоможіть, будь-ласка.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

533
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11041 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1844
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1744
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2746
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4602

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

344

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1045

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1456

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1329
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1707
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1516
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1231
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

600
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

676
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1871
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2106 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20370
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

348
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

699 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

734
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1080