Україна–Росія: примирення неможливе

 

Конфронтація незалежної України і путінської Росії — неминуча, це було зрозуміло задовго перед війною в Україні, вважає Андрій Піонтковський, російський політолог, публіцист, член партії «Яблуко». Сучасний російський політичний міф, наголошує він, виходить з того, що Україна є невід'ємною частиною неорадянського простору, тому про жодну «незалежність» і «самостійність» України, яку іронічно висвітлюють російські ЗМІ, не могло йтися.

 

Андрій Піонтковський. Знимка УКУ

 

Останніми роками Піонтковський досліджує етапи становлення й еволюцію авторитаризмів і тоталітаризмів. Він розповідає, що два класичні (гітлерівський і сталінський) режими спиралися не лише на насильство: «В генетичній матриці будь-якого авторитарного режиму є системотворчий міф, який має приваблювати і спокушати населення. Радянський міф — великою мірою це ідея справедливості в цілому світі, нацистський — домінування німецької раси. Над створенням цих міфів добровільно працювали найкращі художники».

 

 

Політолог підкреслює, що тоталітарний режим живе доти, доки живе його міф. За ХХ століття Російська імперія двічі розпадалася. Першого разу більшовики швидко її відновили. Виявилося, що під той час комуністичний міф був сильнішим і привабливішим, ніж національний. Для великої частини українців будівництво комуністичного суспільства було важливішим, ніж відродження національної держави. Згодом стало зрозуміло, що той міф фальшивий, як і будь-який інший міф, але розуміння прийшло набагато пізніше.

 

Ідеї «русского міра» виникли не на порожньому місці. «Реінтеґрація російських земель» — феномен останніх 15 років. Сучасний кремлівський провід не спромігся вигадати кращої ідеї, як відродити минуле. Ці комплекси російської еліти Олександр Лукашенко активно використовує вже 20 років. «Бацька» ні на секунду не думав прощатися зі своїм статусом диктатора невеликої держави. І через це, прогнозує Піонтковський, увійде в історію як батько білоруської нації, який не дозволив Росії поглинути незалежну Білорусь.

 

Шахраї-політтехнологи, які провадили президентську кампанію Путіна 1999 року, створили свій малий міф (технологічний симулякр): скромний офіцер спецслужб, який «мочить ворогів у сортирах». І цей міф зробив з невідомої людини національного героя. Але енергетика цього міфу слабка, він швидко вичерпав себе. У 2011–2012 роках усім було зрозуміло, що це кінець. Десятки тисяч людей, які на площах Москви кричали «Путін – вор!», створили проблему для кремлівської влади. На думку Піонтковського, російську владу врятувала згуртованість еліти, яка часто дуже не любить Путіна, але боїться залишитися сам на сам з народом.

 

 

Путін боїться зміни правил гри в Україні 

 

Якщо кремлівському режиму вдалося стабілізувати ситуацію всередині своєї країни, то бажання України підписати Угоду про асоціацію з ЄС там сприймали як геополітичний виклик. Виконання Угоди потягло б за собою зміну правил гри і в економіці, і в політиці. Європейський вибір України став би загрозою для російського суспільства, каже політолог. Якщо підкупом і шантажем Януковича Путін досяг результату — Україна не підписала Угоду, — то Революція гідності знову вибила його з колії.

 

Анексія Криму — спосіб показати неспроможність української влади 

 

Андрій Піонтковський детально проаналізував промову Путіна з нагоди приєднання Криму. З його слів, Путін намагався виправдати те, що виправдати не можна: порушення Росією різних міжнародних угод, зокрема Будапештського меморандуму, в яких сама ж вона ґарантувала територіальну цілісність України. Але це не найважливіше. Важливіше те, що в цій промові (подекуди повністю скопійованій з промови Гітлера після приєднання Судетської області) він запропонував нову міфологію — міф «русского міра».

 

 

Основні концепти «кримської» промови Путіна:

 

1) ми — велика роз'єднана нація, тому мусимо збирати розкидані землі;

 

2) у нас багато націонал–зрадників — не ворогів народу, як було в радянській пропаґанді, а саме націонал–зрадників, які виступають проти майбутнього нації;

 

3) Путін проголосив свій священний обов'язок захищати не громадян Росії, а етнічних росіян, людей, які розмовляють російською, а це, на думку Піонтковського, абсолютний зліпок з нацистської пропаґанди.

 

Згодом ці концепти почали обростати додатковими міфологемами, ідеями про те, що росіяни — це арійське плем'я, яке спустилося з Карпатських гір і заселило всю Євразію аж до Сан-Франціско, що в росіян особливий генетичний код, особлива хромосома духовності, яка дозволяє протистояти аморальному релятивізму Заходу. Звідси і та ідея, що росіяни воюють в Україні не з Україною, а з декадентським англо-саксонським світом.

 

Згодом з'явилася «Новоросія» — вісім областей України, які мають «повернутися» до складу Росії. Сьогодні це вже виглядає нісенітницею, але в травні–червні 2014 року цей варіант розглядався як цілком можливий до реалізації найближчим часом.

 

Концепція переможної війни, або Чому «Новоросія» не вдалася

 

Зі слів Андрія Піонтковського, у 1920–х роках комуністичний міф був привабливішим від національного, люди захоплювалися ідеєю побудови безкласового, справедливого суспільства, вірили в нього. Тепер національні міфи сильніші: нікому не подобаються величезні наддержави. 

 

 

Ще однією причиною того, чому Путін вирішив напасти на Україну, є його зневага до лідерів «великої вісімки», які мовчки проковтнули війну в Грузії. Путін вважає, що Захід ніколи не почне воювати з Росією, великою ядерною державою, тому підійматиме ставки до того моменту, поки Захід остаточно не здасться й не відступить. І так він отримає можливість поширити концепцію «русского міра» ширше. Якщо він здобуде успіх, то це буде ще однин стимул повторити таку ситуацію в Прибалтиці. Тому, на думку політолога, єдиний спосіб нанести Путіну поразку — це без зброї зупинити його аґресію.  

 

Андрій Піонтовський вважає, що Захід зрозумів ці плани і не залишив події в Україні непокараними. 

 

Росіяни менш імперські, ніж цього хоче Путін

 

Міфи «Новоросії», «великої держави», «духовні скрепи» потрібні Кремлю для того, щоб утримувати свою владу. Як сильно вони потрібі самим росіянам? Андрій Піонтковський каже, що росіяни менш імперські, ніж цього хоче Путін. Звісно, анексія Криму — це дуже популярна акція, росіяни її підтримали, але війна на Донбасі не популярна. Пропаґанда мовчить про жертви. Бориса Нємцова вбили за те, що він готував доповідь про війну на Донбасі. 

 

 

Друге — це низький рівень громадської активності. Пропаґанда каже про 84% підтримки, але як можна довіряти соціології в авторитарних режимах? За два дні перед безславним розстрілом румунська соціологія казала, що Чаушеску — національний лідер. 

 

Андрій Піонтовський зазначає, що на Марші миру, які він з друзями періодично влаштовує в Москві, виходять 50–70 тисяч людей, а на марші на підтримку так званих «ДНР» та «ЛНР» — не більше 5 тисяч. Тому, обдумуючи майбутнє Росії, треба зважати на ці цифри — меншість дуже активна, і вона готова діяти.

 

На думку політолога, сучасне російське суспільство тим відрізняється від радянського, що зазнає надзвичайно інтенсивного телевізійного впливу (часом здається, що просто диявольського впливу). Ні Сталін, ні Гітлер не мали такої технології, якою володіє Путін. 

 

Чи є життя після Путіна?


Зі слів політолога, російській владі щораз то важче винаходити міфи, які би її підтримували. Звісно, авантюра в Україні заглушила мем «Путін – вор», але вже чути голоси розчарування. Утворилися «партія війни» і «партія миру». Захід погрожує повністю заморозити всі активи, зокрема й активи самого Путіна. Тому силу набуває «партія миру», яка каже: Володимире Володимировичу, ви геній, але не дозвольте США втягнути нас у повномасштабну війну в Україні.

 

 

Не можна розкопувати могили небіжчиків, застерігає Піонтковський. Своїми діями Путін хоче переграти ситуацію 1991 року, коли були дві моделі розпаду комуністичних федерацій — радянська та югославська. Звичайно, були люди, які вже тоді виставляли територіальні претензії Україні, але суспільство не було готове до війни. А серби масово підтримували Мілошевича, вони хотіли створити «сербський мір». Путін вирішив спробувати «переграти» мирний поділ Радянського Союзу.


Парадокс полягає в тому, що люди ніколи не є джерелом змін у Росії — тільки великі геополітичні поразки. Реформи Петра I, Олександра II, Горбачова починалися після великих поразок. Це станеться і з режимом Путіна. Коли він відчує, що втрачає ґрунт під ногами і що насуваються процеси, які він не в змозі буде контролювати, — щойно тоді почнуться справжні зміни. «Мені здається, — каже Андрій Піонтковський, — режим Путіна відчуває, що повномасштабна війна в Україні закінчиться геополітичною поразкою "русского міра", звідси і бажання миритися, яке з'явилося останнім часом».

 

Занотував Олег БУДЗІНСЬКИЙ


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

719
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2283
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2007
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2033
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6110 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2318 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

192

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1004

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1000

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1260
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

103
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

488
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1949
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26376
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

434
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10348 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7892
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

440
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

288
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

448
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

519
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1453