Роман Фіщук : Втрата слуху - велика соціальна проблема

 

 

Роман Фіщук -лікар-отоларинголог, член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України, магістр з менеджменту в охороні здоров'я. Керівник Навчально-практичного центру слуху, метою якого є удосконалення системи освіти та підготовки молодих лікарів у галузі отології та покращення якості життя людей з вадами слуху. Великим здобутком Центру Слуху є сучасне діагностичне обладнання, яке дозволяє провести комплексну діагностику порушень слухового аналізатора у дорослих та дітей.

 

Розкажіть про Центр Слуху.

 

Це навчально - практичний Центр Слуху, створений на базі Івано - Франківського Національного Медичного Університету. Наш центр займається скриннінгом, діагностикою, лікуванням та покращенням якості життя людей, які мають проблеми зі слухом.

За допомогою даного обладнання, можна комплексно оцінити стан слухового аналізатора людини, тобто визначити проблему, стан слуху. Призначаємо лікування. Якщо хірургічно – то ми співпрацюємо з іноземними організаціями, хірургами, які роблять тут операції.

Наприклад, професором медичного факультету Університету Джорджтаун штату Вашингтон, засновник Міжнародної благодійної організації «Global ENT Outreach» Річардом Вагнером.

 

Чи хтось допомагав з відкриттям?

 

Це приміщення університету і можна сказати, що получилось партнерство. Я запропонував свої знання, навики, обладнання і мені дали приміщення. Відкрились в середині грудня. Плануємо розширюватися, напрацьовуємо ім’я, бо спочатку треба завоювати авторитет.

Взагалі, отологія – вузька спеціалізація і немає потреби відкриватись у кожній області, тільки регіонально.

В держави дуже важко отримати матеріальну підтримку – обладанння чи кошти. Організовуючи в університеті різні заходи, єдине, що просив - підтримки моральної. І щоб не заважали.

 

Чому псується слух в людини?

 

Вухо людини складається з трьох частин : зовнішнього, середнього і внутрішнього вуха. У   кожній з цих частин може бути якась проблема. Зовнішнє і середнє вухо - це провідна система слуху, вона більше механічна. Існує банальна проблема - вушна пробка, яка впливає на слух і погіршує його.

В середньому вусі можуть бути отити, також накопичуватись слиз, рідина, токсичні ліки. Можуть бути акустичні травми.

З віком ми втрачаємо слух – це відбувається природньо .

Щоб запобігти передчасній втраті слуху потрібно добре харчуватись, не працювати в шумному середовищі, дотримуватись правил гігієни слуху. Також фахівці не рекомендують ретельно чистити вуха вушними паличками, від них більше шкоди, бо під час чищення, ми ще більше втрамбовуємо сірку назад, таким чином ще більше стимулюємо ці виділення.

 

Ви оперуєте пацієнтів?

 

Так, вже близько сорока людей прооперованих. Результатами пацієнти задоволені. Наразі набираємо пацієнтів, яких будемо оперувати.

 

Яка ціна операції?

 

Ми за операцію нічого не беремо, пацієнти тільки покривають витрати на ліки чи мадекаменти. Перший рік ми знайшли спонсорів, що пацієнти взагалі нічого не платили.

 

Чому вибрали цю професію?

Тому, що є багато людей, які мають проблеми зі слухом і не мають де отримати якісну допомогу. В Україні з цим проблема, є приблизно 5 хірургів у нашій країні, які лікують якісно. Даний центр перший в регіоні з потрібною комплектацією для діагностики і лікування проблем слуху.

 

Розкажіть про себе та навчання в Англії, Америці.

 

В штатах навчався по програмі FLEX, коли ще був в 11 класі. Зрозумів, що нічого неможливо немає. Якщо в тебе є ідея, ти можеш досягнути цілі, вкладаючи свої зусилля.

Під час навчання в університеті багато подорожував, в більшості на конференції, бо був у виконавчій раді Європейської Медичної Студентської Асоціації. Під час інтернатури був на стажуванні у Бельгії і отримав гранд від Європейської академії алергії і клінічної імунології. З вересня 2013 по вересень 2014 року - вчився на магістратурі у Лондоні за напрямом отології.

 

Не було бажання залишитись і продовжувати діяльність за кордоном?

 

Ні, є бажання повертатися. Якби хотів, то знайшов би де себе проявити, але розумію, що в Україні є великий потенціал. В нас в країні нічого не робиться у напрямку слуху, тому є можливість все робити як ти це бачиш і вважаєш за потрібне, тобто надавати послуги на якісному рівні, на який ми заслуховуєм. Є проблеми з фінансуванням, але на це треба час.

 

Розкажіть про волонтерство в Африці.

 

Коли навчався в Англії в університеті UCL, в приміщенні університету знаходився офіс благодійної організації, яка займається діагностикою і лікуванням слуху. Я проявив бажання поїхати і сказав щоб підібрали країну, де я був би найбільш корисним. Вибрали Гамбію, у віддалену лікарню, від столиці 400 км. Населення Гамбії 1000800 тис. людей і є тільки 2 лора. Вони приймають тільки у столиці, англійською не говорять,бо вони кубинці.

Моя місія була – це обстеження, лікування і навчання місцевого персоналу. Оглянув за місяць близько 250 людей. Все обладання залишив там.

 

Чи були там цікаві випадки?

 

Були. Наприклад, в п’ятирічного хлопчика знайшли гудзик у носі, який знаходився там 2 роки. Цей гудзик зробив дірку в носовій перегородці та застряг у ній. Також була дитина, якій потрапив бісер у вухо. Багато сторонніх тіл знаходять у дітей.

В Гамбії є племена і племенні мови, багато хто не знає англійської мови, потрібен був перекладач. Якщо в столицях більш-менш нормально, то в дальніх селах все базово – поїсти і попити. Щоб побудувати будинок виготовляють блоки. Беруть болото, змішують з піском, місять болото, виставляють у форми та висушують на сонці. Це важається нормальним будинком.

В Африці + 50 тепла, сонце світить, африканці ходять усміхнені та життєрадісні.

 

Порадьте, що робити людині, яка втрачає слух.

 

Перша за все - прийти до лікаря на обстеження, оскільки людина сама не може діагностувати яка в неї проблема зі слухом. Проблема втрати слуху індивідальна, в кожного своя, тому слуховий апарат теж індивідуальний, як окуляри. Слуховий апарат може повернути людину в нормальне життя, бо втрата слуху - велика соціальна проблема. Коли людина глуха - ми не бачимо і не знаємо цього, поки не заговоримо. Глухота – це невидима неповносправність.

 

Ольга Слободян, ШПЖ


29.05.2015 Ольга Слободян 2396 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1276
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2568
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2136
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2200
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6607 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2477 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

372

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1184

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1310

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1442
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

308
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

176
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

605
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

78
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26539
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

571
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10488 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

79
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

109
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

426
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

572
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

643