Світ про Україну: Борги Києва можуть списати, однак це відчують платники податків зі США та ЄС

 

 

Протягом тижня західні ЗМІ писали про можливий подальший розвиток подій на Донбасі та те, хто оплатить списання зовнішнього боргу України.

 

 Видання Newsweek пише про те, що попри погрози проросійських сепаратистів зайняти український Маріуполь, зробити це буде нереально.

«Маріуполь не стане лінією фронту з двох причин. По-перше, сепаратисти не мають військового потенціалу; по-друге, щоб зайняти Маріуполь, необхідне поповнення війська, чого сепаратисти не можуть зробити без допомоги «російських добровольців». Кремль не зможе правдоподібно заперечувати причетність до конфлікту, якщо розгорне стотисячне військо на сході України», - йдеться у публікації.

Newsweek стверджує, що сили сепаратистів на Донбасі не перевищують 30-35 тисяч, і, на відміну від Іловайська чи Дебальцевого, наступ на Маріуполь потребуватиме тривалої російської участі.

Разом з тим автор статті стверджує, що для сепаратистів важливим стратегічним пунктом може стати Авдіївка через розташований там коксохімічний завод.

«Захоплення заводу буде не лише стратегічним ходом сепаратистів через його роль основного постачальника коксу для металургії Донбасу, але й сприятиме зміцненню відносин з Рінатом Ахметовим - одним з найбагатших людей України і власником авдіївського підприємства. Крім того, мешканці можуть бути сприйнятливими до сепаратистського контролю; більшість місцевих дивляться російське супутникове телебачення, тоді як українські телеканали в місті не працюють», - резюмує Newsweek.

Видання The Financial Times пише про те, що стратегія, яку вибрали США в спілкування з Росією на тлі конфлікту в Україні, може бути цілком результативною.

«США можуть розмовляти з Владіміром Путіним і зберігати чітку позицію щодо України», - зазначають у статті, наголосивши, що візит держсекретаря Джона Керрі до Сочі та чотиригодинні переговори з главою МЗС РФ Сєргєєм Лавровим критикують дарма.

«Однією з причин, чому Керрі мав рацію, зустрічаючись з кремлівським лідером, є те, що американські контакти з Путіним обмежені, а він є єдиною людиною, з чиїм голосом рахується російський уряд. В дипломатичні відносини США та Росії щодо ситуації в Україні значним чином залучений Сєргєй Лавров, міністр закордонних справ Росії. Будучи досвідченим дипломатом, він, здається, має незначну політичну вагу. Якщо адміністрація Обами хоче направити жорсткі повідомлення пану Путіна, вона повинна звернутися до особи, відповідальної за прийняття рішень», - пише The Financial Times.

У статті зазначають, що європейські лідери – канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд спілкуються з Путіним напряму. Разом з тим очільник Кремля «видається неготовим» до переговорів з лідером США Бараком Обамою.

«Криза не повинна завадити Вашингтону і Москві залишати відкритими переговори з інших питань», - наголошує видання, зауваживши, що для Штатів залишається важливою поведінка Кремля в ядерних переговорах з Іраном та в ситуації з сирійським лідером Башаром Асадом.

The Financial Times стверджує, що критики зовнішньої політики США сприйняли переговори Керрі з Лавровим як «прогин» Вашингтона, однак така точка зору є несправедливою.

«США і ЄС повинні зберігати єдність і підтримувати економічні санкції проти Москви, доки Мінські угоди не будуть виконані в повному обсязі. Будь-яка повторна агресія Кремля повинна викликати рішучі заходи у вигляді ще більш жорстких західних санкцій. Проте, враховуючи небезпечні відносини між Сходом та Заходом, головні особи, які приймають рішення, повинні більше спілкуватися один з одним. Переговори не означають капітуляції», - резюмували у статті.

 Американське видання Albuquerqe Journal цитує Марка фон Хаґена - професора російської, української та євразійської історії в Університеті штату Аризона, який вважає, що світ недооцінює небезпеки, яку становить російська агресія.

«Це не тільки проблема України. Росія становить загрозу не тільки для України, але й для всіх країн Східної, і навіть Західної Європи з точки зору її гіпервійни, економічного тиску і пропаганди»,  - зазначив науковець, додавши, що ситуація, яка зараз розвивається на Донбасі, має важливе значення для Сполучених Штатів.

«Оскільки ми (США – Ред.) досі пов'язані з Європою, ми пов'язані з Україною та Росією», - наголосив фон Хаґен.

Видання Fortune пише про те, що Україна, вочевидь, не здатна виплатити всі борги, однак кілька інвесторів готові прийти їй на допомогу. Разом з тим, найбільшими втратами це обернеться для європейських та американських платників податків.

У статті наголошують, що український парламент прийняв закон, який дозволяє країні не виплачувати борги, однак це не свідчить про обов’язкове банкрутство.

«Щодо України, фінансист Джордж Сорос заявив, що міжнародне співтовариство, і зокрема Європа, повинні інвестувати принаймні $ 50 млрд на додаток до $ 17 млрд, запропонований МВФ для стабілізації економіки і реформування бюрократичної системи країни. Якби Україна змогла успішно пройти через такі реформи, радикально зменшивши розмір свого державного сектора, то це призвело б до економічного зростання, і дозволило б їй повернути борги своїм благодійникам. Але, як зізнається Сорос, попередній досвід використання Україною міжнародних кредитів для стимулювання реформ є неоднозначним», - пише Fortune, додавши, що іншим варіантом порятунку держави могло б стати списання українського боргу перед приватними інвесторами.

У статті наголошують, що США витрачають близько $ 8,6 млн щодня для боротьби з ІДІЛ.

«ЦІ гроші він не мають жодних шансів бути повернутими, в той час як будь-які позики для України, досить імовірно, можуть», - пише Fortune, підкресливши, що міжнародні кредитори наразі чекають на крок США – наскільки чітко вони заявлять про готовність і надалі підтримувати Київ.

«Міжнародне співтовариство зможе присоромити кредиторів, щоб ті змирилися із втратами на підтримку західних цінностей. Але Великі фінанси  наразі навряд чи є надто сприйнятливими до публічного осуду, так що платникам податків у США та Європі не варто дивуватися, якщо вони змушені будуть заплатити першими», - резюмує видання.

 

tyzhden.ua


27.05.2015 349 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

789
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2340
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2039
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2059
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6245 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2347 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

223

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1042

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1027

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1296
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

141
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

511
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1973
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26400
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

460
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10378 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

465
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

315
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

466
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

542
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1480