Інститут розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" круглим столом започатковує розробку програми інвестиційної привабливості міста (фото)

 

 

 

В Івано-Франківську відбувся круглий стіл, за яким діючі підприємці, науковці та експерти висували свої пропозиції щодо розробки міської програми «Івано-Франківськ – інвестиційно привабливе, комфортне для бізнесу місто».

 

Захід був організований Інститутом розвитку міста "Новий Івано-Франкіськ", який був заснований в минулому році народним депутатом України Олександром Шевченком, повідомляє Фіртка.

 

До круглого столу запросили мінімальну кількість представників влади, бо як каже Олег Головенський, "у влади завжди все добре, а ми хочемо послухати якраз про те "що не є добрє", що треба виправляти, до чого прагнути". Тому було запрошено бізнесменів і експертів з тим, щоб започаткувати написання майбутньої галузевої програми під назвою: «Івано-Франківськ – інвестиційно привабливе, комфортне для бізнесу місто». Написання такої програми стане спільним проектом Інституту розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" та Кафедрою управління та бізнес-адміністрування Прикарпатського Національного університету ім. Василя Стефаника.

 

Народний депутат України, Почесний президент Інституту Олександр Шевченко у вступному слові пообіцяв, що "Івано-Франківськ стане новим лайнером з новим тверезим капітаном, який ні в якому разі не повторить долю «Титаніка», попри багато в чому сумний поточний стан справ в міському менеджменті та господарці".

 

«Сьогодні Івано-Франківськ привабливий лише для деяких забудівників, а всі решта бізнесменів поневіряються, бо їх ганяють колами по «високих» кабінетах нашої міської влади. Тому я переконаний, що треба зробити простоту доступності до влади. Напевне, оті всі кабінети треба позакривати на замок, зробити одне вікно і відповідно підприємці прийдуть сюди і будуть засновувати підприємства, наймати людей і просто працювати, створюючи робочі місця. Але для цього треба прибрати дурнів при владі і побудувати дороги до Івано-Франківська, інакше бізнесу тут не бути», - переконаний Олександр Шевченко.

 

«З огляду на соціологічні опитуваня існує такий собі феномен схожий з літературним «Станіславівським феноменом», який полягає в тому, що люди в Івано-Франківську значно менше аніж в інших містах сподіваються на владу, а більше сподіваються на свої сили. Тому, очевидно, що це добра база для розвитку бізнесу в нашому місті. Але завжди є стан поточний, той який ми маємо, і є стан бажаний. Говорити те, що Франківськ можна зробити якимось кардинально іншим від решти України складно, тому що є законодавча база, є якісь речі, які нормалізуються, обмежуються на вищому рівні, але тим не менше є такий феномен взагалі в світі, коли кожна територія бореться за те, щоб до неї йшли інвестиції. Вона пропонує якісь додаткові умови, якісь послаблення, якісь речі, коли влада бере на себе зобов’язання супроводжувати і допомагати інвесторам. Тому треба збирати підприємців, треба їх вислуховувати, треба намагатися зрозуміти чого вони прагнуть і наскільки це можна реалізувати. Трикутник "влада–бізнес–громадська ініціатива" повинен працювати синхронно», - висвітлив своє бачення даної проблеми директор Інституту розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" Олег Головенський.

 

Учасники круглого столу пропонували запровадити електронний документообіг, скоротити чисельність міськвиконкому, розвивати соціальні аспекти в ІТ-освіті, використовувати деревообробні відходи для забезпечення міста енергією і впровадити нарешті децентралізацію фінансів, яка на сьогоднішній день складає лише 20%, відповідно всі 80% йдуть в Київ.

 

За словами директора девелоперської компанії «Арсенал Сіті» Тараса Виноградника, "для приваблення інвестицій потрібні дві складові - глобальна та місцева, тому що ніхто не купить квартиру в будинку який горить".

 

«Кожен інвестор який заходить з точки зору приватної компанії несе певні ризики але він їх може бачити і прораховувати . Та на місцевому рівні влада має забрати складову “А де я?”. Необхідно врахувати й соціальну складову: комфорт та спокій. Ми думаємо що інвестор приїжджає і все склалось. Нічого подібного. Вони потім прораховують дуже довго чи вигідно інвестувати. Тому зараз нам треба опрацьовувати ті майданчики, які можна розвивати. Щоб коли Україна знову стане більш привабливою для інвесторів - у нас вже на той час були напрацьовані майданчики», - зазначив Тарас Виноградник.

 

На думку екс-керуючого обласною філією ПриватБанку Богдана Лесюка, спершу треба напрацювати стратегію міста, базовим блоком якої повинна бути якраз інвестиційна привабливість.

 

«Треба впровадити електронний документообіг і все, що не піддається електронному обігу повинно бути ліквідовано. Хочу підкреслити влучну фразу Олександра Шевченка, що мер це не політик, це менеджер. Не можна торгувати фарбами чи "тазіками", а потім вийти на рівень влади. Серйозний менеджер має запровадитим органайзер роботи, щоб кожен приходив на роботу, відкривав свій робочий календар і бачив, що потрібно сьогодні напрацювати», - пропонує Б. Лесюк.

 

Крім цього, за словами Богдана Лесюка, необхідно розвивати "культуру поваги до зовнішнього і внутрішнього інвестора, і в цій царині необхідні також серйозні напрацювання мають бути і в мас-медіа". "Громада повинна розуміти, що без підприємця, який створює робочі місця і платить податки - неможливе ніяке комфортне і заможне життя мешканцям міста", - стверджує Богдан Лесюк.

 

Як відзначила голова «Асоціації міст-побратимів Івано-Франківська» Леся Федорук, наразі "Асоціація працює над ідеєю залучення інвестицій з інших країн. Для прикладу - у нас прогресивний ІТ-розвиток, однак нашим спеціалістам важко пробитися, тому їм потрібно надати майданчик для роботи тут".

 

«Нещодавно в Івано-Франківську було створено ІТ-кластер. Для розвитку соціальних аспектів, забезпечення електронного продукту. Проте у нас ресурсів немає, тому що це масштабний продукт. Варто брати за приклад досвід роботи в Польщі. Там також бізнес-команда, де на чолі стоїть бізнес який інвестує і ставить запити, що саме йому потрібно вирішити. Друге: необхідна освіта наших студентів. І третє: місцеве самоврядування, яке допомагає знизити податкування. Така модель дуже добре працює в Польщі і Світовий Банк навіть виділяє на це кошти. Нажаль у нас тільки почали про це говорити. Тобто нам необхідне загальне комплексне рішення. Потрібні хороші спеціалісти. Адже, всі ми розуміємо, що дешевше замовити в Україні якийсь продукт, який буде не в гіршій якості. Треба так зробити, щоб молоді люди не виїжджали, а щоб їм було комфортно жити тут», - відзначила Леся Федорук.

 

Такий лейтмотив висловила і завідувач кафедри управління та бізнес-адміністрування ПНУ ім. В. Стефаника професор Валентина Якубів.

 

«Без розробки стратегії неможливо буде досягнути мети. Дуже важко дивитися в очі студентам які не знають для чого вчаться. І коли я намагаюсь їм показати ще щось, навчити їх ще чомусь, то вони часто не розуміють для чого їм це, оскільки 80% з них не підуть працювати по спеціальності взагалі. Вони або виїжджають за кордон або працюють в іншому руслі. Наше місто не має місії, реальної чіткої стратегії розвитку. Тому нам потрібно написати ті завдання, яких ми хочемо досягти. Потрібно переймати досвід Львова. Проблема що наші розумні люди виїжджають. Тому я рада що є такі пропозиції, і це треба популяризувати в нашому середовищі. Кращі ідеї є, і потрібно намагатись якимось чином їх втілювати тут. Також для програми розвитку необхідний SWOT-аналіз, як метод стратегічного планування. Нам треба прописати слабкі можливості та підсилити сильні. Наразі такий аналіз у нас є лише формально», - підсумувала Якубів.

 

Керівник регіонального представництва Міжнародної Торгової Палати Марія Ткачук, звернула увагу присутніх на те, що нам не треба чекати залучення нових інвестицій. «Нам варто підтримувати існуючих інвесторів. Не чекати поки вони прийдуть сюди, вони самі не прийдуть — до них треба йти. Для міста важливий хоча б один успішний інвестиційний проект відомої світової фірми. Івано-Франківськ може бути логістичним центром Східної Європи. В нас є всі передумови для цього», - впевнена Марія Ткачук.

 

Проте, за словами М. Ткачук, будь-який серйозний проект потребує законодавчої бази і над цим також треба працювати. Івано-Франківську потрібна людина, яка зможе зайти в будь-який Міністерський кабінет.

 

Інвестбанкір Володимир Куцев переконаний, що "навіть в умовах війни інвестиції можуть йти в місто, - приклад тому - Ізраїль, але одна з головних уморв - наявність керівника містом та команди однодумців, яким будуть готові довіряти інвестори". 

 

«Спочатку ми повинні працювати майже безкоштовно, ми повинні бути альтруїстами в плані реалізації змін у місті. Для мене, наприклад немає самоцілі працювати у владі. Мені досить комфортно працювати в бізнесі. Але я бачу, що мушу допомогти місту побороти ті всі вади управління, створити таку систему, яка унеможливить корупцію і передати вистроєну систему вже професійним політикам і управлінцям місцевого самоврядування. Ми всі повинні цим займатись», - резюмував народний депутат Олександр Шевченко.

 

 

Представник Міжнародної Торгової палати в Івано-Франківскій області Марія Ткачук, завідувач кафедрою бізнес-адміністрування ПНУ Валентина Якубів, інвестбанкір Володимир Куцев, лідер ГО "Самопоміч" директор фірми "Арсенал-Сіті" Тарас Виноградник та народний депутат Олександр Шевченко

 

 

Зліва - директор "Тайко Електронік Юкрейн лімітед" Олександр Гьотц

 

 

 

 

 

 

 

 


25.05.2015 1154 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1947
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1854
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1847
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5460 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2145 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1502

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

735

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

790

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

990

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

997
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1761
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3672
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10249
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26133
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10174 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7703
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

891
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

185
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

256
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

374
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1269
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

874