Реформа для франківських маршруток: Чого очікувати Івано-Франківську від запровадження системи gps-моніторингу?

 

 

Фіртка вирішила дізнатись, які зміни очікують франківців, як пасажирів міського громадського транспорту та франківських перевізників, як надавачів послуг перевезення, при встановленні систем моніторингу у міських маршрутках.

 

Мабуть немає такого мешканця міста, який би був повністю задоволений якістю перевезень у франківських маршрутках. Кожен з нас знайде чим дорікнути та чого «побажати» перевізнику. Однак, й самі перевізники зі свого боку скаржаться на дороге пальне, запчастини до автомобілів, а відтак вимагаючи підняття вартості проїзду таки домоглись цього – з 9 квітня проїзд в міських маршрутках становить 3,50 грн. Громадські активісти вирішили вияснити чи насправді все так погано у наших перевізників – результати інспекції вражали.

 

Щоб «врегулювати відносини» виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради оголосив конкурс з організації та управління рухом міського пасажирського транспорту загального користування.

 

Об’єктом конкурсу стала послуга із запровадження системи диспетчеризації, виконання функції оператора цієї системи та інформаційного доступу до неї, що дозволить забезпечити організацію та управління рухом міського пасажирського транспорту загального користування у Івано-Франківську.

 

З 9 учасників перемогла фірма із Житомира «Автоімідж». Про переваги пропозиції конкурсанта-переможця Фіртці розповів комерційний директор підприємства Андрій Умінський.

 

“Наша пропозиція була найнижчою. Це я вже бачив після всіх презентацій на конкурсі. Взагалі зараз ми моніторимо близько 4 років у Коростені, а також більше двох років у Житомирі і Кам'янці-Подільському. Більше того, у Житомирі таким чином моніторять і транспорт комунальних підприємств, а в Кам'янці-Подільському маршрутки обладнані трекерами з можливістю озвучування зупинок, що є великою перевагою для людей, які погано бачать чи зовсім втратили зір. Тобто досвід моніторингу у нас вже є. І приклади, на яких ми можемо показати як їздять перевізники, як виповняють рейси по графіках також є. Насправді людей цікавить як їздять маршрутки, тобто трапляється, що вони у вечірній час просто з'їжджають з маршруту, тому запровадження системи моніторингу якраз дасть можливість контролювати такі випадки», - розповів Андрій Умінський.

 

Наразі в івано-франківських маршрутках встановлять gps-трекери, які дадуть можливість контролювати місце знаходження автобуса та виповнення ним рейсів за графіком.

 

«На презентації ми пропонували 2 види трекерів: дешевший, який ми даємо в оренду за 80грн.в місяць, та дорожчий, — 90грн.в місяць. Різниця між ними в тому, що дорожчий варіант матиме можливість реалізації різних задач, у випадку, якщо їх захочуть підключити в майбутньому. Тобто, він більш функціональніший, оскільки має можливість апгрейду - підключення різноманітних датчиків, наприклад голосової озвучки зупинок чи інших можливостей. Але наразі це в перспективі», - каже Умінський.

 

Перші два роки вартість оренди становитиме 90 грн.місяць, а наступні три — 30 грн.місяць. Також щомісяця перевізники сплачуватимуть абонплату у розмірі 70 грн. Тобто оренда одного трекера з урахуванням абонплати їм обійдеться у 160грн.місяць.

 

Встановлення трекера перевізнику вартуватиме 250 грн. У випадку поломки, за словами Умінського, їх мінятимуть на нові. Однак, якщо трекер з певних причин буде пошкоджений навмисне — в такому разі перевізнику доведеться сплатити за його ремонт.

 

“Ми знайдемо компанію, яка буде нашим офіційним представником, можливо це буде СТО чи автосалон, в якому у випадку поломки перевізнику поміняють трекер, і він одразу поїде зі справним. А той, який потребуватиме ремонту — ми ремонтуватимемо по гарантії. Gps-обладнання необхідно ремонтувати швидко. Адже, якщо не працював трекер — значить не було маршрутки на рейсі. Це неправильно. Тому перевізники перші повинні бути заінтересовані, щоб обладнання працювало цілодобово. Це дає можливість співробітникам диспетчерського центру формувати звіти, які передаються у відділ транспорту. Ці звіти показують скільки автомобілів було на маршруті, які з'їхали, які виконали рейси по маршрутах, які не виконали і чи їздила маршрутка за графіком”, - розповідає Умінський.

 

Наразі, головним питанням є облаштування диспетчерського пункту, який фірма-переможець повинна встановити безкоштовно. А також перед фірмою поставлено завдання до 10 червня встановити системи моніторингу – це умова підвищення вартості проїзду до 4 гривень.

 

За словами Андрія Умінського, встановлення одного трекера в маршрутці займає від 30 до 60 хвилин, а обладнати ними автобуси перевізників, які на це погодились, займе не більше тижня. Проте, це залежить і від самих перевізників, а саме від проплати ними вартості встановлення трекерів та їхньої оренди на два місяці наперед.

 

«Мабуть не всі претенденти уважно читали умови подання на конкурс, десь пропустили цей момент, що це обладнання повинне бути встановлене безкоштовно. Наша фірма готова до інвестування. До прикладу ніхто з претендентів не запропонував таку ціну за оренду трекерів як ми. Наша пропозиція виявилась найнижчою. Тобто це також інвестиція в місто. І звичайно, що й пункт встановимо, як це й було озвучено, безкоштовно. А також хотілось би, вже як подарунок місту облаштувати одну із зупинок громадського транспорту інформаційним табло, яке плануємо передати в безоплатне користування. Тобто система моніторингу це не просто можливість контролю перевізників - вона ще має забезпечити комфорт пасажирам. Наприклад, у нас в Житомирі вже встановлені європейські зупинки з wi-fi, озвучуванням зупинок, прогнозованим часом прибуття маршрутки, можливістю зарядки телефону. Думаю Івано-Франківськ заслуговує, щоб у ньому також таке появилось. Зараз для цього робимо перший крок — запроваджуємо gps-моніторинг”, - запевнив Андрій Умінський.

 

Таким чином, хочуть наочно показати, що це можливо. Також мешканцям міста буде доступний безкоштовний доступ на web-ресурс, де до прикладу сидячи в кафе, можна буде вибрати зупинку та знати через скільки часу приїде та чи інша маршрутка. Наступним кроком планується запуск додатку для систем Android та IOS.

 

«Компанія “Автоімідж” є розробником програмного забезпечення, це її авторський продукт. Обладнання постачатиме Київський завод, тобто воно українського виробництва. Я вважаю, що воно найкраще в Україні», - каже Умінський.

  

Як “звітуватимуть” маршрутки?

 

«Система автоматично на наступний день готуватиме ті звіти, які потрібні місту», - зазначає Умінський.

 

Один раз необхідно задати формат звітності, необхідної для департаменту ЖКГ, транспорту та зв'язку і далі програма автоматично працюватиме. Для чого ж тоді диспетчери?

 

«Перевізнику необхідно пояснити де він порушив. До прикладу як у нас в місті, перевізник приходить в інформаційний центр, і йому показують які рейси були не зараховані, тобто піднімають історію руху маршруток і пояснюють, до прикладу цей рейс був не зарахований, бо водій не доїхав до кінцевої зупинки тобто з'їхав з маршруту. Або коли рейс був виконаний не згідно графіку. Другий момент — для on-line управління маршрутами. Програма дозволяє бачити рух автобусів в режимі живому режимі, тобто які спішать, які навпаки не встигають, тоді диспетчер повинен телефонувати перевізнику і запитувати чому так відбувається», - пояснює представник “Автоіміджу”.

 

 

Втім, Андрій Умінський зауважує, що спочатку буде важко, але коли перевізників «накажуть», то вони будуть прагнути виконувати графіки правильно.

 

«Перший час навантаження буде великим. Тобто два диспетчери, наявність яких запланована, будуть працювати з перевізниками. Але потім стане легше», - запевняє Умінський.

 

Представник компанії також поділився досвідом запровадження системи моніторингу в Житомирі, а ще розповів про «подарунок» Івано-Франківську.

 

«Ще два роки тому я не думав, що у нас таке буде. Та ми знайшли інвестора і поставили в Житомирі “Європейські зупинки”. Як вони виглядають та який принцип їхньої дії — ми показували комісії на презентації, оскільки, думаю, в майбутньому таку зупинку чи зупинки можна обладнати й у Франківську. Ми проаналізували моделі зупинок у Європі, де вони здебільшого чисті, скляні, відповідно не закривають архітектуру міста і дають можливість бачити транспорт, який підходить. Такі зупинки, зокрема, обладнані інформаційним таблом і камерами. Це такий варіант “Розумної зупинки”. Наша компанія має намір встановити принаймні одне таке табло в Івано-Франківську безкоштовно. Воно показуватиме, через який час прибуде маршрутка на зупинку. Крім того, у ньому встановлений роутер, який роздає wi-fi. Думаю, що ми знайдемо компанію, яка встановить безкоштовний інтернет. А ще кожне табло в комплекті має дві камери. Один такий комплект, ми передамо місту в безкоштовне користування. Необхідно тільки обговорити місце встановлення, підвести електропостачання, інтернет і заключити договір фінансової відповідальності. Вартість такого комплекту 30 тисяч гривень», - поінформував представник “Автоіміджу”.

 

Модель зупинки у Європі

 

Подарунок Івано-Франківську

 

"Європейська зупинка" у Житомирі

 

Розповідаючи про gps-моніторинг громадського перевезення, Андрій Умінський підкреслив прозорість проведення конкурсу у нашому місті, адже траплялись ситуації в інших містах, де на конкурсі, пропонуючи низьку вартість трекерів, чомусь вигравали компанії, які пропонували вартість у 3-4 рази вищу.

   

«У нас ціна одна з найнижчих тому, що обладнання українського виробництва, відповідно воно дешевше. Ми представники заводу, яке робить хороше і недороге обладнання. Наразі є тільки 3 компанії в Україні, які мають “золотий прайс” від цього заводу. Тобто це і дало нам можливість поставити низьку ціну на конкурсі», - пояснює представник «Автоіміджу».

 

Напередодні відбулись збори перевізників, на яких представник фірми-переможця конкурсу розповів умови, за якими вже зовсім скоро буде здійснюватись їхня співпраця. Варто зауважити, не всі присутні зустріли новації з позитивом, періодично бесіда перетворювалась в балаган, за яким частина перевізників, мабуть і не чула, про що мова. Та все ж були й такі, які зацікавились трекерами та погодились на обілечування в маршрутках.

 

«Це ті речі, які нам не оминути», - зазначив один із присутніх перевізників.

 

Відтак на зборах присутнім запропонували сформувати заявку на закупку серійних квитків, які потім перевізники реєструватимуть в департаменті ЖКГ, транспорту та зв’язку. Запропонована вартість квитка – 0,35 копійок. Вже до кінця зборів половина перевізників здала кошти на закупку квитків.

 

Крім цього, на зборах озвучили необхідність запровадження форми для водіїв.

 

«В нас є таке бажання, щоб зовнішній вигляд водіїв був єдиного встановленого взірця. Це літня теніска, виготовлена з такого матеріалу, щоб їм не було жарко їздити цілий день. На ній має бути логотип Івано-Франківська. Щоб туристи, які відвідують наше місто, заходячи в маршрутку, бачили, що наші водії чистенькі, охайні. Попередня вартість теніски 135 гривень. Питання з цією уніформою наразі в процесі обговорення. Ми зі своєї сторони робитимемо все можливе, щоб реалізувати це», - повідомив провідний фахівець департаменту ЖКГ, транспорту і зв’язку Назар Рогів.

 

Але як боротимуться з «недобросовісними перевізниками»?

 

Про це розповів директор департаменту ЖКГ, транспорту та зв’язку Михайло Смушак.

 

«Якщо до 10 червня перевізник не встановить трекер в маршрутку і ми його не бачитимемо в мережі – тоді вартість проїзду у цих маршрутках знизиться до 2 гривень. У випадку якщо ж він не дотримується цієї умови, і ми комісійно виявляємо перше таке порушення, тобто він бере далі по 3,5 чи 4 гривні за проїзд незаконно – з ним буде розірвано угоду одразу, без ніяких розмов та пояснень. Тобто коли вийшла група на обстеження і бачить, що людини немає в нашій системі і вона таким чином порушує – тут вихід один – розірвання угоди.

 

Кожного дня завдяки системі gps ми будемо бачити графіки перевезень, тобто хто як їздив, хто з’їхав швидше, чи пізніше виїхав, чи задовго простояв на зупинці –такі всі порушення ми будемо викликати до себе перевізників і по кожному з порушень будемо розбиратися. Другий раз це буде, відповідно якийсь припис. Третій раз – розірвання угоди. Тобто зараз ми будемо дуже жорстко працювати з перевізниками, оскільки ми встановили плату і взяли на себе певні зобов’язання. І тепер ми прискіпливо відноситимемось до якості надання ними їхніх послуг», - запевняє чиновник.

 

Також Михайло Смушак зауважив, що це принципова позиція не тільки його, але й виконкому, профільного заступника міського голови і членів виконавчого комітету, який власне і піднімав тарифи. Тому якщо не хочуть працювати – не працюватимуть.

 

«Щодо футболок, у нас змінами передбачено, що повинен бути певний верхній одяг. Ми зараз не ходили, не шукали, оскільки була одразу пропозиція – одягнути їх у костюми, сорочки спеціальні, галстуки, кепки як би мало бути. Ми починаємо з маленького і запропонували в літній період одягнути водіїв хоча б у літню футболку з логотипом Івано-Франківська, щоб ми могли ідентифікувати, що це водій, а не хтось там, хто прийшов з вулиці. Також з’явиться відповідний бейдж. Невдовзі і футболку і бейдж ми представимо, щоб люди побачили який вони матимуть вигляд», - розповідає директор профільного відомства.

 

Однак якщо людина поставить собі трекер, буде мати футболку, бейдж, але при цьому у неї буде автобус брудний, поламаний то знову ж таки такий перевізник не зможе працювати з вартістю проїзду у 4 гривні.

 

«Проїзд 4 гривні буде в тих, хто дотримуватиметься всіх вимог. Це передбачає в тому числі і не порушення ПДР, санітарний, технічний стан автобуса і так далі. Тобто ми повинні покращувати якість послуг і це повинні відчути мешканці міста. Також обов’язково перевізники повинні мати квитки. Перевізникам, які це порушуватимуть ми говоритимемо «До побачення». Серійний квиток буде обов’язковий, по них буде формуватись звітність. Ми повинні навчитись працювати цивілізовано. З тими, кому таке не підходить будемо прощатися. На ринку зараз дуже багато перевізників, які готові працювати», - пояснює Смушак.

 

Головний комунальник міста зауважує, що конкурс зробили максимально відкритим, свої пропозиції пропонували фірми з цілої України. Перемогла у ньому та фірма, яка запропонувала найкращі умови.

 

«Ми за місяць визначили цього виконавця послуг. І так само буде з власниками маршруток. Перевізники не повинні думати, що вони одні та незамінні. Відмовляться наші від цих умов – прийдуть зі Львова, з Житомира, з Києва, з Донецька, оскільки там ж зараз війна, люди шукають де можна працювати. Тобто знайдуться перевізники, які будуть так працювати, якщо наші не захочуть. Зараз фірма-переможець конкурсу укладає угоду з виконавчим комітетом на 5 років і цей час вона буде здійснювати обслуговування систем моніторингу. Скільки перевізників укладуть з нею угоду, стільки й працюватимуть в нашому місті», - підсумував Смушак.

 

Як приживеться у нашому місті система моніторингу маршруток побачимо згодом. Новації часто спершу сприймаються «болісно». Втім, наразі нашим перевізникам необхідно вийти зі звичної зони комфорту і спробувати подумати про тих, для кого вони власне і працюють.


Коментарі (5)

Ігор Адамович 2015.05.21, 18:37
80% сказаного А. Умінським це брехня. Починаючи від власного програмного забезпечення і досвіду роботи і закінчуючи web- ресурсом, де можна бачити рух транспорту. Оскільки програмне забезпечення не є їхньою розробкою. Досвід роботи в них тільки 2 роки. А веб ресурси повне лайно. Гляньте самі: http://zhitomir.dozor-gps.com.ua http://korosten.dozor-gps.com.ua http://kamyanec.dozor-gps.com.ua
Jurko Sam 2015.05.21, 21:32
А чого інтернет-сторінки російськомовні? Невже в Україні немає фахівців, котрі можуть писати україномовні позначення? Чому органи державної влади фінансують неукраїнські розробки?
Серго Пекеюлюшный 2015.05.22, 14:23
надо наводить европейский порядок в городском транспорте,если будет контроль за движением,возможно и не потребуется такое количество маршруток. Но надо переходить на перевозки пассажиров больше местным транспортом,строго по графику,тем самым уменьшив количество маршруток и освободить улицы от лишнего транспорта
Панас Мирний 2015.05.24, 19:52
gps-моніторинг крок у перед, але з нашим станом автобусів і доріг... мене, як пасажира цікавить у першу безпека,а не ЖПС за 4 гривні проїзду від компанії міського війта, краще закупіть вогнегасники і молотки для кожного автобуса щоб бодай не прийшлось комусь дивитись он-лайн як живцем смажаться у зачиненій маршрутці його рідні і близькі. А може це таке "реаліті шоу" запланували, як російська рулетка.
Надія Галюк 2015.05.27, 01:45
Обладнані зупинки - це дуже важливо, але ще важливіше автоматизувати продаж квитків. маю на увазі ось що. я зараз в Америці і найбільше що мені сподобалось тут - це як кожен пасажир навіть інвалід заходить в автобус , прикладає карточку до маленького приладу і проходить в салон. Ніяких квитків,серій, грошей. це все позавчорашній день. потрібно все автоматизувати так як в америці. Ну і в наступну чергу обладнати зупинки.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2004
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1878
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1877
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5569 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2169 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1530

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

770

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

834

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1040

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1021
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1793
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3699
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10285
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26170
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10208 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7736
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

917
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

251
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

280
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

402
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1303
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

902