Бюджет міста 2015. Ламаємо стереотипи!

 

Андрій Корнієнко

 

Знову багато букв, але давно хотів про це написати))

Бюджет міста 2015. Ламаємо стереотипи!

Відразу хочу наголосити, що дана стаття не призначена для фахівців та спеціалістів в галузі бюджетоутворення чи діючих представників нашої влади, які моментально знайдуть сотні причин та пояснень фактам, на яких я буду робити акцент.


Цей твір призначений в основному для пересічного жителя нашого міста, який би може і хотів дізнатися більше про доходи та витрати Івано-Франківська, але не має достатньо часу на це або сильного бажання. А тим часом, щодня в казну міста поступають мільйони гривень, які успішно витрачаються на різні соціальні, комунальні, ремонтно-будівельні, культурно-спортивні та інші потреби. Хто вони ці люди, що контролюють грошові потоки нашого міста?


Причиною написання даних рядків було неочікуване усвідомлення мною того факту, що переважна більшість мешканців міста абсолютно не володіють інформацією про основний фінансовий інститут – БЮДЖЕТ! Я задав доволі просте, як на мій погляд запитання, своїм знайомим, які є доволі освіченими людьми в різних галузях економіки і практично жоден з них не відповів правильно на нього! Тому, пропоную вам усім задати це питання рідним, колегам, друзям чи просто першому ліпшому, хто попався на очі і послухати їхні варіанти відповідей. 


Питання: ЯКИЙ РОЗМІР БЮДЖЕТУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА, ПРИЙНЯТОГО НА 2015 РІК?? Відповіді, я думаю, будуть приблизно такими: «Не знаю», «Треба подивитися», «Мені все рівно», «Десь читав, але забув» і т.д. Хтось буде називати якісь цифри, і, можливо, навіть вгадає або буде близьким до правильної відповіді, але головне слово тут – вгадає, бо реально вони теж не цікавились тими цифрами. 


Правильна відповідь: згідно Рішення Івано-Франківської міської ради – дохідна частина 999,4 мільйона гривень, витратна частина 1 001,5 мільйона гривень. Заокруглено, місто повинно зібрати і проїсти в 2015 році не менше, ніж мільярд наших з вами коштів! 


Кожен з нас щодня ходить на роботу чи займається підприємницькою діяльністю з основною метою - заробити гроші! І завжди існує природне бажання практично у всіх людей збільшити свій дохід. Хтось просить роботодавця підняти йому оклад, хтось працює у дві зміни, хтось виконує роботу понад норми, щоб отримати премію і так далі і тому подібне. І все це для того, щоб в кінці місяця порахувати зароблені ним кошти. Чим більше заробили, тим більше можна витратити. Це є наш бюджет! Особистий чи сімейний, але він наш і ми його бережемо та цінуємо, бо справедливо вважаємо, що він зароблений важкою розумовою чи фізичною працею. 


Так от, друзі, ламаємо перший стереотип, мовляв бюджет то чужі кошти – ми чесно сплатили, а вони нехай використовують. 
Бюджет міста – це теж наші з вами гроші, і ми теж всі разом важко працюємо, щоб наповнити його. З кожної заробленої гривні нашого доходу ми віддаємо частину в бюджет міста, платимо земельний податок, за оренду землі, податки з нерухомості, паркувальний збір, туристичний, акциз з кожної пачки цигарок, пляшки алкоголю чи літра пального – все в бюджет. Наголошую, це ми наповнюємо бюджет міста, не чиновники, не депутати, не мер, а всі мешканці та гості міста, які працюють на роботі та займаються підприємництвом.

Звичайно, варто відразу ж зазначити, що саме місто по причині тотальної державної централізації податкових зборів, не взмозі самостійно зібрати достатньо фінансів для забезпечення всіх своїх потреб, тому значна сума коштів поступає в дохідну частину із Державного Бюджету України. На 2015 рік передбачено, що місто самостійно має зібрати 392 мільйони, а 608 мільйонів повинно поступити з Києва у вигляді різного роду дотацій та субвенцій. Це гарантовані державою кошти, тому вони по-любому будуть в казні і відповідальність за це лежить на Кабінеті Міністрів України. 


Пропоную, в такому разі, зосередити свою увагу на тих податках, які поступають безпосередньо в бюджет міста від мешканців Івано-Франківська. Чому саме встановлено 392 мільйони? Скільки реально поступає коштів? Хто розподіляє їх і куди?
Отже, по-порядку:


1) 392 мільйони гривень – це відкоригована дохідна частина бюджету 2014 року. Наші депутати сильно собі не ускладнюють життя різного роду розрахунками чи фінансовою аналітикою, а приймають на початок року бюджет, рівно таким, яким він був на кінець попереднього року. А потім в ході виконання бюджету, за результатами 6 чи 11 місяців роблять відповідне коригування, тобто підганяють прогнозовані фінансові показники під фактичні доходи і витрати. Таким чином, на кінець року є вже зовсім інший бюджет, ніж був на початку, який і приймається за основу на наступний рік. 


2) Недавно прочитав інтерв’ю в «Галицькому кореспонденті» депутата Сергія Борзова, де він заявляв, що коштів на рахунки в міський бюджет поступає набагато більше, ніж заплановано, і вже накопичилась достатньо велика сума, яка ще не розподілена по статтях витрат. Називалась сума до 100 мільйонів гривень! Я звичайно же засумнівався, бо дуже часто чую фразу, що ми бідні і грошей в місті ні на що не вистачає. Тому, відкрив прийнятий бюджет на 2015 рік, відправив декілька запитів в податкову та міську раду, зібрав отримані цифри докупи і знаєте, що вийшло? Борзов таки правий! Я наведу тільки декілька прикладів невідповідності запланованих та фактичних цифр:


- Податку на нерухоме майно, що платиться юридичними особами за даними ДПІ задекларовано на суму 9,4 млн., а в бюджеті закладено тільки 2,4 млн. Тобто 7 мільйонів буде додатково розподілятися


- Земельного податку з юридичних осіб задекларовано 33,2 млн., а в бюджеті записано тільки 17,9 млн. Отже, 15,3 мільйона прийдуть додатково


- Орендна плата з юридичних осіб задекларовано в розмірі 38,2 млн., а в бюджеті закладено тільки 26,0 млн. Знову 12,2 мільйона підлягатимуть додатковому розподілу


Бачимо, що тільки по трьох статтях дохідної частини бюджету вже невраховано близько 35 мільйонів гривень, які однозначно поступлять на рахунки міста, бо інакше податкова нарахує штрафи і все одно стягне ці кошти, але вже із штрафами. І таке перевиконання бюджету очікується практично по всіх статтях бюджетної класифікації. 


Загалом, за перший квартал 2015 року до бюджету міста поступило на 34 мільйони гривень більше, ніж це було запрогнозовано. А це значить, що на кінець року МИ З ВАМИ перевиконаємо бюджет не менш ніж на 100 мільйонів гривень, а скоріше за все, набагато більше. 


Отже, ламаємо другий стереотип, мовляв в нас ніколи немає грошей, місто бідне, казна порожня. Роками влада привчала нас до цього, при кожній нагоді, як мантру, повторюючи завчену фразу «немагрошей». І ми з цим змирилися! Ми в це повірили! А їм так вигідно! 

Відповідально заявляю – кошти в бюджет міста поступають регулярно і в набагато більшій кількості, ніж це передбачено нашими депутатами. Ми не є такими бідними, як нас хочуть зробити! 


Для чого це робиться? Я далекий від того, щоб називати наших міських обранців неграмотними або неосвіченими спеціалістами, навпаки – це дуже розумні, передбачливі і доволі хитрі особистості. 


Дохідна частина бюджету на 2015 рік занижується тільки для того, щоб мати можливість додатково розподіляти кошти, які поступатимуть протягом року понад заплановану суму! Куди? Йдуть місцеві вибори – депутатам треба показати виборцям, що вони про них дбають. От і будуть додатково направлятися кошти на дороги, майданчики, біг-борди, спортплощадки, може і на міське озеро виділять. Бюджет це такий механізм, що витрачати кошти можна тільки за статтями попередньо затвердженими міською радою. Тому, переходимо до третього питання – Хто ці люди, що ділять гроші?


3) Звичайно ж мер міста! Без нього нікуди: він підписує платіжки, дає розпорядження, в нього в підпорядкуванні фінуправління і т.д. На то він і мер, що бути головним в місті! Але чи насправді все так однозначно? Не зовсім. Рішенням міської ради передбачено, що кошти міського бюджету витрачаються за погодженням із відповідною профільною комісією. Ця комісія називається - Постійна депутатська комісія з питань планування фінансів, цін та бюджету. Без рішення і дозволу цієї комісії жодна копійка наших коштів не може бути витрачена! Така от непроста комісія! І від підпису голови цієї комісії безпосередньо залежить коли, куди і скільки буде витрачено бюджетних коштів.


А тепер ще одне вікторинне запитання, яке ви можете задати в колі своїх знайомих чи друзів десь при нагоді або просто зараз: ЯК ПРІЗВИЩЕ ГОЛОВИ БЮДЖЕТНОЇ КОМІСІЇ в нашому місті, який витрачає наші з вами гроші??


Переконаний, що в 90 % випадків правильної відповіді ви не отримаєте! 


Бюджетна комісія складається із 11 депутатів, 6 з яких, тобто просту більшість, складають депутати однієї фракції і очолює цю комісію ОНУФРІЇВ Роман Михайлович. Саме пан Роман Онуфріїв і пан Віктор Анушкевичус є тими головними особами в нашому місті, які ставлять свої підписи на фінансових документах при розподілі бюджетних коштів. 


Повторюю, наповнюємо бюджет міста ми з вами і вся численна громада, а витрачають його конкретні декілька людей.
Тому ламаємо й третій стереотип, що гроші витрачає якась «влада». Не якась, а конкретна, з прізвищем, іменем та адресою проживання.


До речі, коли ми часто чуємо, що наш мер ніяк не може порозумітися з депутатським корпусом і постійно звучать звинувачення одне до одного, то насправді треба розуміти, що їхні сварки йдуть, як правило, не на тему стратегій розвитку міста чи культурно-історичних цінностей, а про те, чий підпис має більшу вагу на тому чи іншому фінансовому документі!)).

 

Андрій Корнієнко


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

679
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1943 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

558
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11400 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

339

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1085

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

75
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

287
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2952
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

76
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666