Дмитро Дзвінчук про самодостатні громади, очікування від реформи місцевого самоврядування та кого у жовтні обиратимуть прикарпатці

 

 

На Прикарпатті приступили до реформи місцевого самоврядування.

 

Фіртка поспілкувалася із керівником нещодавно створеного Офісу реформ, доктором філософських наук, професором ІФНТУНГ Дмитром Дзвінчуком про специфіку нововедень в області, коли варто очікувати перших реальних результатів, хто об'єднається першим і що ж отримають громади у підсумку.

 

- Чи стане Закон «Про добровільне об’єднання громад поштовхом до децентралізації влади, адже є багато нарікань на відсутність конкретного механізму до запровадження нововведень?

 

Говорити про те, що механізмів немає – не правильно. Механізм є. Є методика формування спроможних територіальних громад, затверджена КМУ 8 квітня. Можна дискутувати щодо того чи вона досконала чи не досконала, але що вона є і що за нею сьогодні йде процес формування територіальних громад – це факт доконаний. Сьогодні в окремих селах йдуть перші реальні спроби об’єднати громади, в інших населених пунктах - процес консультацій, узгоджень. І ми маємо говорити чітко про дві лінії, що реалізовуватимуться. Перша з яких - перспективний план формування територіальних громад – маємо бачити у якому форматі існуватимуть ці громади, адже потрібно готувати державний бюджет 2016 року. Друга – реальне об’єднання, яке триватиме значно довше.

Закон про «Добровільне об’єднання територіальних громад» вже став поштовхом до реформування місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою у країні, у порівнянні з попередніми спробами реформ. Сьогодні цей процес йде зовсім іншим шляхом. Законодавець визначив і дав час, при цьому час поки що нічим не обмежений, для того, щоб територіальні громади могли вільно, усвідомлено пройти процес об’єднання.

 

- Як виглядатиме це об’єднання, за яким принципом воно відбуватиметься?

Адміністративним центром територіальної громади може бути місто обласного значення, районний центр або колишній районний центр, тобто, центром об’єднаної територіальної громади визначається населений пункт (село, селище, місто), який має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території об’єднаної територіальної громади, має сталий економічний розвиток, навколо нього традиційно об’єднуються навколишні населені пункти. Зовнішні контури цієї територіальної громади повинні бути замкнуті. Тобто, об’єднання відбувається за територіальним принципом.

 

- У нас гірська область, населені пункти розкидані. Чи не приведе таке об’єднання до ще більшого відставання окремих сіл?

Відстань від адміністративного центру територіальної громади до найдальшого населеного пункту по дорозі з твердим покриттям повинна складати 20 км. У виняткових випадках – 25 км. Але у нас в окремих передгірських районах ці відстані будуть меншими. У досить густонаселена частина області, особливо у передгір’ї. Скажімо, такі райони, як Тисменицький, Коломийський, Косівський – вони густонаселені. Там буде своя конфігурація територіальних громад. У гірському районі – такому як Верховинський – очевидно, що буде інша, бо там трудно доступна місцевість. Тобто, методика, визначаючи якісь параметри формування територіальної громади, разом з тим, не обов’язково сліпо заставляє зробити територіальну громаду в межах якоїсь певної кількості жителів, чи певної території і віддаленості. Основний принцип – економічна спроможність територіальних громад забезпечити освітні, медичні, соціальні, адміністративні послуги жителям новоутвореного населеного пункту. Цим ми наближаємо послуги до людей: якщо у район потрібно було їхати 40 – 50 км., то зараз центр вирішення переноситься у територіальну громаду, яка буде на відстані 15 – 20 км. Разом з тим, враховуючи теперішні можливості комунікації, не обов’язково їздити за послугами в центри адміністративної одиниці, є електронна пошта, Інтернет зв'язок – запити, заяви, довідки можна отримувати на місці.

 

- Наскільки сьогодні територіальні громади готові до об’єднання?

Ми і займаємося тим, що пояснюємо, яким чином формуватиметься територіальна громада, які переваги вона отримує від утворення, яка міра відповідальності, повноваження ляжуть на територіальну громаду і який фінансовий ресурс отримає громада. Спільно з робочою групою ОДА готуємо перспективний план формування спроможних територіальних громад. Здійснюємо експертний супровід, допоможемо сформувати паспорти такої спроможної територіальної громади, де враховується кількість населення, яку територію займе громада, яка в неї інфраструктура – скільки шкіл, ФАПів, будинків культури, тобто яка потреба і чи ці можливості задовольняють потреби жителів. Прораховуємо, чи дадуть нові надходження можливість громаді забезпечувати свій розвиток

 

- Виглядає все дуже ідеально, але наскільки самі люди, керівництво на місцях до такого готові? Адже ми не виключаємо багато факторів, які можуть стати на заваді такому сценарію. Навіть та ж сама корупція, яку роками долають і ніяк не можуть подолати…

Ми можемо сказати, що сьогодні у багатьох випадках є брак відчуття відповідальності тих людей, які гіпотетично могли б очолити нові територіальні громади. На них ляжуть усі повноваження – ті, які мало до цього місцеве самоврядування, і ті, які тепер делегує держава. Держава сьогодні передає всі повноваження територіальним громадам і під це відповідний фінансовий ресурс. Сьогодні на місцях не буде виконавчої влади, яка їх делегувала від РДА голові сільської ради. Тепер – це виключно повноваження місцевого самоврядування. Тобто, в дію вводиться принцип субсидіарності – надання повноважень і всіх послуг на найнижчий рівень місцевого самоврядування. Тобто, держава відмовляється від зарегульованості, від тотального контролю. Держава дає можливості і потрібно взяти на себе відповідальність.

 

- У нас в області тільки декілька населених пунктів є недотаційними, решта вважаються депресивними. Чи не призведе ця реформа до ще більшого їхнього занепаду?

Бюджет у нас централізований і якби на місці віддали більше повноважень і можливостей, то кількість таких громад була б меншою. Уже перші результати децентралізації дали той результат, що міста обласного значення отримують більший ресурс, бо вони вже живуть за цими нормативами відрахувань, які територіальні громади тільки отримають.

Якщо у 2014 році в Україні було 96,3 місцевих бюджетів були дотаційними, то за рахунок ось цих вливань, які пройшли в результаті фінансової децентралізації, цей відсоток у 2015 році зменшився до 74,6. Звичайно, що будуть винятки, де держава буде змушена підтримувати фінансово деякі територіальні громади. Але, переважаюча більшість з ним, будуть фінансово спроможними забезпечити усі першочергові насущні потреби – це і дороги, і житлово-комунальне господарство і транспортне сполучення, і санітарний контроль і екологічна безпека, і муніципальна поліція. Усе це буде тепер у компетенції місцевих органів влади.

 

- То нам тепер, фактично, потрібно просто хороших менеджерів на місцях…

Так. Це завдання, яке ми також робитимемо, зважаючи на те, що у нас величезний досвід підготовки державних управлінців, у тому числі посадових осіб місцевого самоврядування. І ми будемо готувати такі кадри. Ми подали у Міністерство освіти на ліцензування професійну програму з підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування. Лідерів місцевих громад, місцевих політиків треба готувати на європейських принципах доброго врядування.

 

- У нас багато населених пунктів, межі яких не визначені. Що буде при реформі із тими землями, які не належать тепер до сільських рад, хто ними розпоряджатиметься?

Є державні землі і вони залишаться державною власністю. Але вони тепер сплачуватимуть податки територіальній громаді. Скажімо, землі держлісгоспів, землі військових частин, військових полігонів вони платитимуть земельний податок тій територіальній громаді, в межах якої вони знаходяться. Безперечно, щоб реалізувати це об’єднання територіальних громад, законодавець повинен поміняти десь більше сотні законів. Це величезний обсяг роботи. І, в першу чергу, ми чекаємо змін до Конституції України, адже саме вона визначає територіальний устрій України.

 

- За скільки часу ми можемо вийти на якісь перші результати реформи?

Думаю, що принаймні Перспективний план формування територіальних громад буде підготовлено у травні. Окремі територіальні громади задекларують об’єднання вже до вересня, бо у жовтні вибори.

 

- До речі про вибори, з огляду на реформу, як проходитимуть вибори у жовтні, кого обиратимемо?

Тут питання: вибирати голову і депутатів територіальної громади, чи обирати голову і депутатів сільських, селищних і міських рад? Сподіваємось, що центральні органи влади і законодавець робитимуть усе, щоб вибори провести на новій основі. Але поки що закону про вибори нового немає.

 

- В ЗУ «Про добровільне об’єднання громад» йдеться, що вибори відбуватимуться вже в укрупнених територіальних громадах…

Процес формування територіальних громад довготривалий, вони можуть міняти конфігурацію. Тому законодавець визначив, що на основі згоди всіх територіальних одиниць, які входять в територіальну громаду, рішення приймає обласна рада. Тобто, обласна рада даватиме згоду на проведення місцевих виборів вже на новій основі в територіальній громаді, що сформувалася після виборів у жовтні цього року. Але ці питання потребують узгодженості в законодавстві про вибори.

 

- Станом на сьогодні на Прикарпатті вже є громади які виявили бажання до об’єднання?

Так, маємо інформацію про об’єднання в Галицькому, Долинському, Снятинському , Надвірнянському районах. Але поки ми не отримали офіційне підтвердження, оформлене принаймні протоколом намірів, поки вони не пройшли етапи формування, не маю права говорити. Перший узгоджений і підписаний сільськими головами про утворення Лисецької громади уже поступив до нас.

 

- Дуже багато питань серед користувачів соцмереж виникло до складу громадської експертної ради, яку створили про Офісі реформ. Людей, які увійшли до складу ради називають радше консерваторами, аніж реформаторами. Якось прокоментуйте це рішення.

Той досвід, який є у цих людей, треба використати. Скажімо той же Ярослав Арабчук, дуже добре знає фінансову основу місцевого самоврядування, і знає практично кожен населений пункт області.

Ці люди не просто залишилися у старій системі, вони постійно оновлюють свої знання. Вони науковці, професіонали, у них є бажання працювати. Щодо анонсованої громадської ради, то тільки Юрій Романюк, надзвичайно активний депутат обласної ради і громадський діяч, дав згоду працювати, але жоден і не відмовився. Реформатор ти, чи консерватор не визначається віком. У нас двері відкриті. Ми всіх небайдужих і бажаючих запрошуємо до спільної праці, безперечно, хотілося б бачити молодих, активних людей. Головний підхід до роботи такий – якщо ви кажете, що не так, то пропонуйте як.

 

- І на завершення. То чого ж очікуєте від реформи?

Реформа дасть колосальний поштовх до розвитку. Ми ще досі чомусь чекаємо, що прийде новий президент, ми оберемо таких депутатів, що все змінять, а на нас пол’ється з неба манна небесна. Цього не буде, допоки не змінимося самі, допоки кожен не вибудує в собі активну самостійну людину. Має жити в кожному прагнення до самовдосконалення, певний самоконтроль у собі. Коли ми будемо такими, то зміниться Україна. Ми завжди очікуємо на месію. А треба творити і пам’ятати: якщо не ми, то хто.

 

Розмовляла Марія Лутчин


15.05.2015 1364 1
Коментарі (1)

Andry Tarnavskiy 2015.05.18, 08:41
А людей як завжди і не спитали. Хочуть вони цього чи ні. Виходить пани в Києві і в обласних центрах краще знають що треба селянам. Закон назвали про добровільне обєднання, а тим хто не захоче погрожують відсутністю фінансування в наступному році. Чим не політичний терор. А назва "повіти" взагалі пахне нафталіном. Тільки гроші потратять на заміну табличок і печаток. Тут би поступити по європейському. Провести референдум.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1104
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

913
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2037
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3429
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2641
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2641

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

380

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

819

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

777

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1755
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

560
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

472
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

819
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1140
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

483
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

475
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27152
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19771
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

155
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

529
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

483
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

813