Місцеві вибори-2015: гра в рулетку за старими правилами

 

/data/blog/76558/f3c39b0132b74ebed2bc6fb1d1ec3db0.jpg

 

У місцевих виборах наприкінці 2015 року можуть взяти участь кілька десятків нових політичних партій, створених у 2013-2014 роках. Експерти з Комітету виборців України зафіксували справжній «бум народження» нових політичних сил за останній рік: всього було утворено 66 нових партій – 39-у 2014-му році. і 27 – у 2015-му. Для порівняння: до 2014 року в середньому за рік створювалося близько 5-7 нових партій.

 

Крім того, за спостереженнями експертів КВУ, жодна із новостворених партій не веде ані політичної, ані інформаційної активності. Пересічному виборцю нічого не скажуть ані назви цих політичних сил, ані прізвища їх очільників: «Партія гармонійного розвитку» (лідер Олена Басок), партія «Простих людей» (лідер Петро Фарило), політична партія «Поруч» (лідер Микола Гоцький) тощо.

 

Уся це метушня – не випадковість. До виборів-2015 готуються як досвідчені політичні команди, так і спритні комбінатори. В Інтернеті розміщено безліч пропозицій рекламного характеру щодо допомоги «фахових юристів» у реєстрації та купівлі політичних партій. Кошторис – на будь-який смак та гаманець.

 

Як зазначається на сайті однієї з таких «фірм», «вартість партії залежить від давності реєстрації, кількості регіональних організацій, назви, історії, репутації та інших критеріїв».

 

Юридична допомога та наявність прямих зв’язків із державним реєстратором партій – запорука швидкого запуску нового партійного проекту.

 

Зареєструвати партію не так вже й важко. Згідно із ст. 10 закону «Про політичні партії в Україні», для цього потрібно зібрати підписи не менше десяти тисяч громадян України «не менш як у двох третинах районів не менш як у двох третинах областей України, міст Києва і Севастополя та не менш як у двох третинах районів Автономної Республіки Крим», провести установчий з’їзд та заплатити реєстраційний збір.

 

Розмір реєстраційного збору за реєстрацію політичної партії визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2001 року № 840 і становить 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Сума одного неоподаткованого мінімумума в 2015 році з 1.01 по 30.11 встановлена на рівні 1218 грн. (згідно п.5 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідних положень» Податкового Кодексу).

 

Тобто, щоб зареєструвати партію, необхідно сплатити 121 тис. 800 грн., або приблизно 5,5 тисяч умовних одиниць. Разом із послугами юристів та процедурою «пришвидшення» реєстрації в Державній реєстраційній службі – вартість партії становитиме максимум 15 тисяч доларів.

 

Для чого потрібно реєструвати нові політичні партії? У разі купівлі зареєстрованої політичної партії її назву можна змінити, а при вдалому вкладенні грошей у медійну «розкрутку» – створити впізнаваний партійний бренд. Паралельно із цим політичні «інвестори» можуть запросити до списку партії відомих, або впливових політиків, громадських, культурних діячів тощо.

 

Існує й більш практична мета використання партії: на місцевих виборах саме вони висуватимуть кандидатури у депутати, а також братимуть участь у розподілі місць у ТВК і ДВК. Як відомо, право на подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання (мають право подати по 3 кандидатури до складу комісії), а також всі зареєстровані в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцеві організації усіх політичних партій, які мають намір висувати кандидатів на відповідних місцевих виборах (мають право висунути по 1 кандидату до складу комісії).

 

Формування складу комісій відбуватиметься шляхом жеребкування між усіма партіями. Тому усі новостворені за останній рік партії, маючи осередки на місцях та бажаючи висунути своїх кандидатів на участь у виборах, матимуть право взяти участь і в жеребкуванні щодо формування складу виборчих комісій.

 

Експерти вже неодноразово вказували на високі ризики такої схеми розподілення місць при формуванні комісій: адже дізнатися, хто насправді стоїть за тою чи іншою маловідомою новоствореною партією майже неможливо. Тоді як після жеребкування і розподілення місць у комісіях, партії можуть змінювати своїх представників. Таким чином, існує ціла система формування комісій «на замовлення» того чи іншого впливового політичного гравця.

 

Хто може використати дану схему? За режиму екс-президента Віктора Януковича такі виборчі технології використовували з метою посилення позицій провладної партії. Наразі історія може повторитися, але вже на користь нинішніх провладних політичних гравців.

 

Підтвердженням цього може бути те, що нинішня влада не поспішає вносити суттєві зміни в закон про місцеві вибори: вони проходитимуть за старим законодавством дещо відкорегованим минулорічними змінами до закону, авторства нардепа Руслана Князевича.

 

Крім того, ситуацією можуть скористатися і опозиційні сили із метою реваншу, і ворожі спецслужби сусідньої Росії для дестабілізації внутрішньої політичної ситуації в Україні.

 

Експерти останні 5 років не раз радили внести зміни до закону про місцеві вибори. Адже такі норми, як неможливість висувати свої кандидатури самовисуванцям, партійний бар’єр у 3%, проведення виборів мера в 1 тур – досить серйозні недоліки, які варто негайно виправляти внесенням відповідних змін до закону.

 

Підписанти коаліційної угоди ще в грудні 2014 року обіцяли, що до проведення місцевих виборів у жовтні 2015 року новий закон буде прийнятий. Спікер парламенту Володимир Гройсман вже кілька разів обіцяв, що місцеві вибори відбудуться за новим законодавством, а відповідний законопроект буде внесений до кінця травня цього року.

 

«Зараз на часі, з огляду на наближення місцевих виборів, є новий закон про місцеві вибори. Тому була створена достатньо якісна, на мій погляд, робоча група, яка об'єднує, експертів, депутатів, міжнародні інституції, де ми маємо напрацювати нові рішення. Нам потрібно буквально вже до кінця наступного місяця внести готовий закон», – наголошував спікер у квітні цього року.

 

Втім, експерти мають сумніви щодо такого розвитку подій, адже змінити закон із запровадженням відкритих списків – потребує більшого часу на підготовку. «Залишається 4 місяці до виборів. Тому, на наше переконання, сьогодні запроваджувати відкриті списки надзвичайно ризиковано... Тож, станом на сьогодні, я переконаний фактично на 100%, що вибори відбудуться за старим законом», – заявив глава КВУ Олексій Кошель. За його словами, ухвалення нового закону про місцеві вибори може суттєво ускладнити чи навіть зірвати проведення місцевих виборів у жовтні цього року.

 

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»


Коментарі (1)

Богдан Гордасевич 2015.05.13, 09:25
Єдине, що зараз дійсно треба зробити, це прийняти доповнення у виборчий закон, що місцеві перевибори рад депутатів відбуваються кожні 2 роки. А голів міст, сіл і районів - через 3 роки.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1335
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2629
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2164
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2236
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6727 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2516 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

402

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1226

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1341

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1479
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

345
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

216
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

631
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

116
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26579
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

596
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10521 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

122
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

146
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

456
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

610
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

673