Бюджетно і модно: секонд-хенди, стоки і культові місця з європейським одягом у Франківську

 

/data/blog/76137/6619e47e222ad10a139a351e460f0383.JPG

 

UFRA дізналася, де якісно, дешево й оригінально вдягнутися у Франківську, що купують на секонд-хендах, як йдуть торги на п’яному базарі та чи є альтернатива фірмовим магазинам і секонд-хендам.

 

 

 Дешево і сердито

 

«Планета секонд-хенду» – весільна сукня, торшер і вінілові платівки

Планета секонд-хенду – мережа магазинів уживаного одягу. Розкидані вони по цілому місті, але найпопулярнішими є магазини на вулицях Галицькій та Мазепи. Вивіска обіцяє якісний одяг з Європи економ класу. Тут – одежина та взуття як на вагу, так і з цінниками.

Ціни: в день оновлення товару 195 грн./кг, в останній день 15 грн./кг.

 

Приміщення: час від часу провітрюють, але від запаху дезінфекційних засобів не втечеш; щоб приміряти одяг доведеться постояти в черзі – на весь магазин дві примірочні.

 

Персонал: на пораду чи консультацію не чекайте, продавці пильнують, щоб з магазину нічого не поцупили.

 

Музика: Наталя Могилевська «Відірватись від землі», Мандри «Не спи моя рідна земля», Моторрола «Восьмий колір».

 

Олена Олександрівна, 56 років кравчиня

 

Я веду курси крою і шиття, тому на секонд-хендах цікавить тканина. Сьогодні такий час, що ціни на тканину просто захмарні, а тут можна щось якісне підшукати. Ми з дівчатами з моїми з курсів часто практикуємо такі походи. Взагалі секонд-хенди – то дуже добре, бо людям з малим достатком є, де купити собі одяг.

 

При виборі речей на секонд-хенді для мене важливо, з якої тканини річ. Це основне. Ніколи не куплю, зрозуміло, білизну і взуття, бо взуття – це дуже індивідуально.

 

Пані Віра, 63 роки пенсіонерка

 

Секон-хенд – то, звичайно, антисанітарія, але що робити. Мені з моє пенсією лише сюди. Головне добре випрати куплені речі. Секонд-хенд – то добре, бо з теперішніми цінами в магазинах нічого не купиш.

 

Саша, 23 роки філологиня

 

Люблю унікальний одяг і експериментувати, тому секонд-хенди для мене – як малобюджетний рай. В магазинах, а тим паче на ринку тяжко знайти цікаві речі. Секон-хенд дає можливість міксувати стилі, кожного дня виглядати інакше. Колись в мене була навіть якась залежність від секондів (сміється). Коли тільки почали у нас торгувати на вагу, то носила додому цілі клунки. Зараз вже то переросла, та й ціни вже не ті. Переважно купую речі на стоках або інтернет-магазинах, а на секонд-хенд заходжу за аксесуарами і «полюю» на футболки з цікавими принтами.

 

 

«База секонд-хенд» – ролики, ковзани і оксфордські підручники по 20 гривень

«База» пропонує вживаний та новий одяг. Ваг тут не шукайте – все з цінниками. В магазині один з найбільших асортиментів взуття в місті. Окрім того, прихильники спорту точно оцінять стелажі з роликами, ковзанами і лижним взуттям.

 

Окремої уваги заслуговують книжкові полиці. Такої кількості літератури іноземними мовами за доступними цінами у Франківську не знайти. Тут і світові бестселери, і підручники з Оксфорда.

Ціни: взуття – від 90 грн., футболки, сорочки – від 30 грн., штани, джинси – від 100 грн.

 

Приміщення: просторе і чисте, багато світла, товар акуратно розкладений і розвішений.

 

Персонал: продавці привітні.

 

Музика: Радіо 24.

Зоряна і Катя, 18 і 19 років, студентки

 

Ми вдягаємося зазвичай в магазинах, а на секонд-хендах шукаємо взуття або щось оригінальне. От якраз прийшли подивитись на балетки, але їх ще немає в продажі. Взагалі, якщо купувати речі на ринку, як робить більшість молоді, то можна виглядати так, ніби в інкубаторі всіх одягнули. А на секонді серед оцінених речей можна знайти цікавий одяг за помірну ціну.

 

 

Секонд-хенди-сусіди  на Станіславській – колекція ляльок

В самому серці Івано-Франківська, на вулиці Станіславській, – одразу два магазини. Відстань між ними – декілька метрів, тому, виходячи з одного, покупці не оминають сусіда.

Ціни: одяг продають на вагу.

 

Приміщення: перший поверх офісного центру і підвальне приміщення, в обох магазинах мало світла, не дуже чисто і відчутний запах дезінфекційних засобів.

 

Персонал: продавчині лише на касі.

 

Музика: Радіо 24 та Ретро FM.

Тарас і Дмитро, 18 років студенти-спортсмени

 

На секонд-хенді головне натрапити на дуже «сильні» речі. Щоб нормальні за якістю і станом були. Переважно купую футболки і поло. Ніколи не куплю на секон-хенді нижню білизну і взуття. Ходжу десь разів два в місяць і витрачаю до 100 гривень.

 

Віра, 25 років мерчендайзер

 

Ходимо по секонд-хендах переважно в центрі міста. Купуємо зазвичай верхній одяг, футболки, взуття. Особливо взуття, бо з теперішніми цінами на ринку трошки дорогувато. Головне, щоб річ була якісною, тоді не шкода заплатити і декілька сотень.

 

 

Хочеш нових і якісних речей – іди на сток

Сток – магазин, у якому основний асортимент товару складають речі з попередніх колекцій відомих європейських брендів. Все, що не продалось в європейських магазинах, везуть до нас і продають за зниженими цінами. Це золота середина між секонд-хендом і брендовими магазинами.

 

«Скриня»

Один із перших магазинів-стоків в Івано-Франківську. Вже декілька років «Скриня» залишається популярним місцем для шопінгу у франківців.

Ціни: взуття – від 200 грн., футболки, сорочки, кофтинки – від 100 грн., штани – від 350 грн.

 

Приміщення: підвальне, але світлий інтер’єр і лампи компенсують відсутність денного світла; в залі чисто, товар охайно розкладений і розвішений.

 

Персонал: переважно працівники – молодь, одразу ж візьмуться допомагати, проконсультують, проведуть до примірочних.

 

Музика: Радіо 24.

 

Галина, 37 років підприємець

 

В нас в місті є проблема – дуже мало магазинів, в яких можна купити якісні речі. Про брендовість взагалі мовчу. Є пару магазинів, але з ростом курсу валюти можу дозволити собі хіба що на розпродажі піти. А як хочеш щось доброї якості – йди на сток. То не секонд-хенд, що плюс, ціни прийнятні і фірми європейські.

 

 

«Єврошоп»

«Єврошоп» – найбільша мережа магазинів стокового одягу в Івано-Франківську. Зазвичай тут два відділи – секонд-хенд і сток. За популярністю не поступається «Скрині».

 

Ціни: взуття – від 270 грн., футболки, сорочки – від 130 грн., штани – від 300 грн.

 

Приміщення: підвальне, але світле завдяки інтер’єру та лампам денного світла; в залі чисто, товар охайно розкладений і розвішений.

 

Персонал:  підхід до роботи з клієнтами подібний до «Скрині», більшість працівників – молоді люди, які з посмішкою консультують і допомагають.

 

Музика: Радіо 24.

 

Леся, 43 роки

 

Маю двох дітей-підлітків, і такі магазини мені дуже підходять. Ціни на базарі просто страшні, а одяг після першого прання можна викидати. Тут ціни теж починають рости, але все одно ще можна щось купити. Особливо взуття і верхній одяг.

 

 

Культові місця

 

Пяний базар або «Гума»

Ще задовго до появи в Франківську магазинів секонд-хенду і торгівлі одягом на вагу справжньою Меккою для прихильників європейського одягу став ринок уживаних речей П’яний базар або «Гума» (від «гуманітарка» – гуманітарна допомога). Торгівля тут триває й досі. Незмінним залишається і основна особливість – ціна залежить від вміння торгуватися.

Христина, 20 років львівська гостя

 

Я зі Львова, а в Івано-Франківську зараз мешкає моя сестра. Власне, це вона мені порекомендувала сюди зайти. Тут є відносно дешеві і унікальні речі. Ще нічого не купувала, але бачу, що більш-менш можна щось знайти до мого стилю в одязі. Не дуже часто ходжу на секон-хенди, але можу сказати, що більшість речей в гардеробі саме звідти. Коли одягаюсь в «класику» то з секонд-хенду нічого не одягну. Ніколи не купую сукні і білизну.

 

Назар, 19 років велосипедист

 

Я зайшов сюди за якимись девайсами до ровера і вже вирішив піти подивитися на кеди, бо мої вже зносилися і треба нові купити. А кеди в Франківську лише на «гумі» і купують (Сміється).

 

Степан, 35 років продавець

 

Де в Франківську дешево одягнутися? Я навіть і не знаю… В нас все дуже дорого. Навіть в мене дуже дорого (Сміється). Я тут місяць торгую, підміняю бабцю жінки. А вона тут років 20 працює. Сумно зараз. Нема торгів. Люди в нас не мають грошей. Але якось буде. Ще не таке переживали.

 

Василь, продавець-пенсіонер

 

Я вже тут багато років торгую. Десь років 15. Зараз – спортивним одягом, але торгував різним товаром. Як приходилося. Всяке було. Торгувати – то робота не дуже складна, є люди, що працюють тяжче. Заробіток? Та таке… На хліб, за хату заплатити вистачає.

 

 

Магазин «Юність»

Ще одним культовим місцем, що продовжує працювати й сьогодні залишається магазин «Юність». Це один з найстарших магазинів по типу стоку в Івано-Франківську.

Ціни: взуття – від 100 грн., футболки, сорочки – від 30 грн., штани – від 100 грн.

 

Персонал:  працюють жінки середнього віку, за потреби допоможуть і проконсультують.

 

Музика: Bonnie Tyler «If You Were A Woman», Bosson «You Opened My Eyes», Bon Jovi «It's my Life»

 

Знижки: студентам і пенсіонерам в «Юності» 10% знижки.

Валентина Олександрівна, пенсіонерка

 

Я живу тут недалеко, в сусідньому дворі. А магазин цей мені подобається. І внук сюди ходить, і дочка з зятем. Гарний магазин, і речі гарні, і ціни гарні. Дівчата веселі працюють. 

 

Фото: UFRA


06.05.2015 2566 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1943
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1844
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5453 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1500

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

732

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

787

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

986

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10245
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

883
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

180
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1267
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

871