Поміняти місто на село, або Як харківчани оселилися у Дземброні (фото)

 

/data/blog/75934/a04a970cdeb6d828c3fe98622a8dd5be.jpg

 

Дземброня – одне з наймальовничіших сіл в Україні. Тут бували Леся Українка, Василь Стефаник, кажуть, що місцеві краєвиди надихнули Сергія Параджанова на зйомки "Тіней забутих предків". Звисока відкривається дивовижний вид на Чорногірський хребет від гори Піп Іван до Говерли.

   

Село простягається на десять кілометрів, а мешкає тут приблизно 250 людей. Серед них – тридцятилітні Артем та Людмила, що переїхали сюди з Харківщини три роки тому, пише Галицький Кореспондент.

   

Уперше подружжя приїхало до Карпат у 2010 році як туристи. Їм дуже сподобалися і село, і природа. Вони вирішили купити невелику ділянку землі і переїхати на Прикарпаття. Спочатку молоді півроку винаймали тут житло, поки підшукували землю – протягом тижнів щодня ходили по горах і вибирали. Купивши ділянку на висоті 1020 м, побудували невеликий будинок, на будівництво "коробки" пішло лише десять днів. Все інше вони робили самостійно: водопровід, каналізацію, вікна, двері, підлогу, шліфування і фарбування. Батьки не дуже зраділи їхньому переїзду в далекий край – адже батьки завжди хочуть, щоб діти були поруч, проте друзі їх підтримали і тепер часто приїздять в гості. Майбутні сусіди привітно до них поставилися: раділи, що молодь їде до села.

   Людмила розповідає, що, переїхавши у Дземброню, вони зрозуміли, що магазинна їжа – несправжня. Тепер харчуються здоровими продуктами, у сезон збирають ягоди, гриби, трави, які заготовляють на зиму. Маринують і сушать гриби, в’ялять помідори, сушать трави на чай, роблять закрутки з ягід, варять сир із молока, яке беруть у сусідів. Сир роблять за технологією виготовлення французьких сирів "Комте" і "Бофор", витримуючи їх півроку. Найближчий ринок – за 20 кілометрів, у Верховині, там купують сезонні овочі і теж роблять консервацію.

   Худоби не тримають, із тварин тут лише кіт, сам прийшов і лишився жити. Взимку катаються на сноубордах на Драгобраті, хоча останні зими не дуже сніжні – вдається покататися лише кілька разів за сезон. Минулого року пара подорожувала Європою автостопом. За два місяці об’їхали дванадцять країн, 22 міста. Це був позитивний досвід, проте виснажливий: іноді випадало ловити попутку під зливою і недосипати, зате аж до Сицилії добралися!

   Зараз вони живуть на заощадження, порівняно з життям у місті, витрачати треба небагато – натуральні продукти дешевші за магазинні. Були кризові часи, коли доводилося їсти саму грибну юшку і коржики.

   Артем та Людмила працюють над власним проектом "У фермера". Це сайт, що дозволяє селянам продавати свої домашні продукти, а містянам – купувати їх. Місцеві виробники скаржаться, що витрачають багато часу на виготовлення продукції: молока, сиру, м'яса, грибів, ягід, овочів, а гуртові перекупщики скуповують їх за копійки і пропонують міським жителям за цінами, удвічі-утричі вищими. Так виникла ідея проекту: організувати прямий контакт продавців і покупців натуральних продуктів.

   Наразі це некомерційний проект з популяризації місцевих продуктів. Людмила захоплено розповідає: "Зараз ми наповнюємо базу фермерів, шукаємо тих, хто готовий продавати свої продукти, напряму контактуємо з ними і пропонуємо їм розмістити свої продукти на сайті ufermera.com". На сайті, окрім традиційних сільських продуктів, можна зустріти й екзотичні: один верховинець продає заспиртовану гадюку, яка, за його словами, має чудодійні лікувальні властивості, а чоловік із Сумщини – в’яленого гуся, смачнішого за хамон. Часто продавці на ринку бояться продавати продукти в інтернеті, адже люди завжди побоюються нового. Проте система дуже проста: продавцеві достатньо розмістити свій телефон, опис і фотографії своїх продуктів, і покупець сам за ними прийде. Або ж отримає "Новою поштою", якщо живе далеко. Все більше людей хочуть купувати справжні продукти харчування, а не сурогати, тож подружжя сподівається, що проект стане популярним.

   Будиночок, з якого відкривається казковий вид на навколишні гори, невеликий – лише шістнадцять квадратних метрів, тринадцять з яких займає кімната, а три – санвузол. З меблів – лише саморобний стіл із залишків будматеріалів, два стільці і матраци на підлозі. Зайвих речей і мотлоху тут не люблять.

   "Підводних каменів при переїзді було небагато, а ось підземних при прокладанні водопроводу – вдосталь", – жартує Артем. Зламався перфоратор, кірка, зубило, і навіть ківш екскаватора довелося міняти. Тепер до хати прокладені 150 метрів водопроводу, у криниці – насос, у траншеї – шланг, у домі – гідроконтролер. Є навіть гаряча вода і душ. Перші півтора-два роки було складно у побутовому плані, подружжя жило без стаціонарної електрики, душу і гарячої води також не було. Впродовж півтора року електрика була тільки від однієї сонячної батареї. Милися в тазику. Тепер тут справжня оаза: вода, електрика, інтернет.

   Приклад Артема і Людмили надихає. Людям, які також хотіли би поміняти місто на природу, Людмила радить зважити всі "за" і "проти", потім пожити у тестовому режимі за містом, щоб зрозуміти, чи підходить їм такий спосіб життя. Артем також радить потренуватися і принаймні один раз перезимувати на дачі. Жінка додає: якщо відчуваєш, що увечері в п’ятницю хочеться піти у бар чи в кафе, то село точно не для тебе. Варто вирішити наперед питання з роботою, щоб не вийшло, що приїхав до села, а жити нема на що. Якісь гроші все одно знадобляться.

   Розмірковуючи над тим, чи бракує їм чогось, порівняно із міським життям, і над недоліками своєї нової домівки, Людмила ділиться: "Мені бракує певних продуктів, з яких можна приготувати щось смачненьке. Тут немає кореня імбиру чи зеленого базиліка. Основна проблема – з роботою. Якщо перебираєшся до села, будь готовий до того, що роботи тут немає. Пощастить, якщо вдасться влаштуватися в школу або в сільраду…" Артем зауважує, що великий мінус – це дороги, точніше, їх відсутність. Це глобальна проблема для всієї України. Інший недолік – вода. Її може бракувати, якщо живеш на вершині гори, і вона не мінералізована, практично дощова, а це погано для організму. Ще – лікарня далеко. Та загалом, подружжя тішиться життям на природі. Артем наводить залізний аргумент: "Мені не подобається життя в місті. Там не видно справжнього нічного неба! Потрібно поїхати далеко від цивілізації, щоб його побачити".

 

Ірина Малішевська, газета "Галицький кореспондент


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

573
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1766 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1093 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1034

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1082
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

816
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

689
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2913
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

265
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

327
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

636
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

738