Ганну Сінькову ледь не відбили з рук конвою (ФОТО+додано ВІДЕО)

Суд залишив Ганну (Лисицю) Сінькову за ґратами. Попри вмотивоване клопотання захисників і невнятну аргументацію представника прокуратури. Останній так і не спромігся пояснити, з яких причин він проти звільнення Ганни на підписку про невиїзд чи взяття на поруки…

 

Засідання попереднього розгляду судової справи Ганни Сінькової почалося, як і минулого разу, при великій кількості журналістів і телекамер. Під вікнами мітингували, зал був повністю набитий людьми. Перед початком судового засідання до справи було додано клопотання про взяття на поруки народних депутатів  – Андрія Парубія, Андрія Павловського, Ярослава Кендзьора і Тараса Чорновола. Парубій і Чорновіл були особисто присутні на засіданні. Хтось у залі помітив, що серед заяв на поруки нема лише депутатів від фракції КПУ…

 

Клопотання про взяття на поруки надійшли також від колективів товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса та Національної спілки театральних діячів - останнє за підписами кількох народних артистів України.

 

Адвокати просили дозволити зйомку, оскільки судова справа має великий суспільний резонанс. Прокурор, молодий хлопчик, якого начальство явно вирішило «злити», знов щось промямлив.

 

Суддя заборонив журналістам знімати й фотографувати на процесі (хоча, минулого разу камери чомусь нікому не заважали). З‘явилися підозри, що Ганну таки не відпустять. У залі залунали перші незадоволені вигуки.

 

За кілька хвилин до залу таки пройшли журналісти з камерами й почали розставляти триноги. При цьому хтось далеко «послав» дядька в цивільному, який намагався перешкоджати журналістам. Виявилось, що цей добродій у дешевих штанцях, є якимсь начальником від «Грифону» (спецпідрозділу, що охороняє суди). Камери розгорнулись. Суддя підскочив зі словами «я відхилив клопотання». Його ніхто не почув, і він з поспіхом оголосив перерву, миттю вибігши з зали суду. Чомусь дуже не хотів потрапити до телекамер.

 

Журналісти спрацювали професійно. Одразу почали брати інтерв‘ю у всіх. В першу чергу, звичайно у самої Ганни. Потім у її мами, бабусі, захисників. Під кінець накинулись на прокурора. «Чому ви проти присутності ЗМІ на засіданні?», «Чому ви проти того, щоб Ганну відпустили на поруки?», «А це ваше перша політична справа, чи остання?», «А чому ви відвернулися?» Хлопець червонів, закривав обличчя папірцями. З вулиці було чутно скандування: «Прокурор – мудак!» Той не заперечував.

 

Камери відзняли все, що хотіли і на ультиматум судді «або я, або ви» вийшли з зали. За десять хвилин розгляд продовжився. «Прокурор - мудак», - все ще чулось з вулиці поміж «Свободу Ганні Сіньковій», «Геть мєнтівський бєспрєдєл!» тощо.

 

Адвокати зазначали, що стаття КК, яку інкримінують Ганні не є важкою, слідство не має жодних підстав вважати, що Ганна ухилятиметься від суду, попереднє її оголошення в розшук без жодної повістки по місцю проживання є незаконним, під час перебування в СІЗО невідомі співробітники міліції погрожували їй фізичною розправою, отже перебування в СІЗО для неї небезпечно. Прокурор сказав, що все одне проти задоволення клопотання. Суддя пішов писати рішення.

 

За дві години. Зала суду. Ті самі.

 

«Встати, суд іде!» Суддя з ходу зачитав рішення – сидіти за ґратами, оскарженню не підлягає. Присутні обурились. «Ганьба» змінилася папірцями в спину судді, біля виходу з клітки виникла штовханина. Охорона підхопила Ганну й побігла донизу. Сходами за ними вибіг ледь не весь зал з криками «Ганьба!» тощо. Почулися хлопки. Хтось сказав, що стріляють. Можливо, то падали якісь меблі… Сходи за Ганною перекрили. Люди пішли до головного виходу. Двері, чомусь, виявилися закритими. В результаті їх чи то відкрили, чи то видавили. Обігнули будівлю і стали навколо автозаку…

 

Ганну, звичайно, побоялись виводити до машини. Згодом під парадний вхід під‘їхав автобус «Беркуту», Ганну запхали до нього.

 

За кілька сотень метрів, напроти метро «Арсенальна» випускники якогось МВСівського учбового закладу цинічно розпивали алкогольні напої в громадському місці з мотивів явної неповаги до суспільства. Завтра вони штрафуватимуть за це саме вас.

 

Наступне засідання призначене на 30 червня, 11 годину. Той самий Печерський суд на Гайцана, 4.

 

Приходьте, буде весело.

 

Нагадаємо, що Ганна Сінькова арештована за участь у мистецькому перформенсі "Смаження яєчні на вічному вогні". Багато првозахисників вважають арешт Ганни Сінькової неадекватним, а саму Ганну Сінькову - новітнім українським політв'язнем.

 

16 грудня минулого року в Києві кілька людей провели акцію протесту - підсмажили на Вічному вогні яєчню і сосиски. Свої дії вони пояснили протестом проти недоцільного використання природного газу та ігнорування владою проблем ветеранів.

 

 

 





 

 

Братство


18.06.2011 1298 2
Коментарі (2)

Я 2011.06.19, 15:44
Пора змінювати антинародний суд СУДОМ НАРОДУ!
Jozef 2011.06.23, 18:29
Таких справ в Україні не більше двох десятків і кожного суддю-"улюбленця долі" ті кому треба ( за Прохаськом-Непрості ) знають в обличчя.А тому коли настане день Х почнуть відточувати вила та сокири на подібних прокурорах та суддях. Такої ссученої когорти як вони- ще світ не бачив.
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

59
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

60
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12165 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

497

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

759

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1060
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

427
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

693
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

813