Калуська районна влада оприлюднила доходи. Міська — мовчить

Доходи керівників міста і району — річ цікава чи не для кожного члена громади. Загалом, у світі прийнято щорічно тішити громадськість оприлюдненням декларації про доходи.

 

Раз на рік Україна дізнається навіть про доходи керівників держави. Калушани і мешканці району про статки своїх керівників можуть тільки здогадуватися.

 

Переважно — з поодиноких повідомлень у пресі, або й і з власних спостережень, які часто можуть викрити більш цінні відомості. Адже офіційні відповіді на інформаційні запити свідчать: чиновники — на межі бідності. Зарплата чиновника — річ, про яку говорять неохоче і — небагато, хоча, згідно з законодавством, і посадова особа органів місцевого самоврядування, і державні службовці зобов’язані щорічно декларувати свої доходи. І — мають право їх оприлюднювати.

 

Реалізувати це право "Вікна" попросили міського голову, голів Калуської РДА та райради і їхніх заступників. Загалом, чиновники області і міста — третьої, четвертої і п’ятої категорій. Відтак, не зазначають у декларації відомості про нерухоме майно, транспортні засоби, вклади у банках, цінні папери та інші активи. Тому порівняти заробіток керівників міста і району з реальним рівнем їхнього життя — непросто. Тим паче, що є чимало шляхів, щоб "обманути" декларацію.

 

РДА: десять тисяч і одна гривня зарплати

 

Міські чиновники зреалізувати своє право оприлюднити доходи — не захотіли. Відтак, проігнорували і вимоги законодавства щодо вчасного реагування на інформаційні запити. А ось районні керівники декларації таки оприлюднили. Найбільше здивування викликає декларація про дохід голови Калуської РДА Василя Петріва.

 

Увесь минулий рік він працював на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської влади.

 

На посаду голови РДА Василь Петрів пішов із бажанням розвиватися і рухатися вперед.

 

— За такий тривалий час, який я працював на посаді заступника міського голови (дев’ять років. — Авт.), будь-яка людина на одній посаді доходить до автоматизму у виконанні покладених на неї обов’язків, тобто, так би мовити, вона зупиняється у розвитку.

 

Усе — відомо: як вирішити проблему, як виконати завдання. І немає ніяких нових думок. Відтак, я зрозумів: потрібно рухатися в іншому напрямку. Крім того, коли я отримав пропозицію від голови ОДА Михайла Вишиванюка очолити Калуський район, то вважав, що тут я принесу більше користі. Адже зараз дуже важливо довести розвиток району хоча б до середнього рівня, щоб ми не були останніми. Оскільки я виріс і зараз мешкаю у районі, то біди Калущини мені відомі, — зазначив Василь Петрів в інтерв’ю "Вікнам" від 13 травня.

 

Можливо, нова робота, і справді, приносить Василеві Петріву розвиток, але навряд чи — фінансовий (за інформацією "Вікон", зарплата Василя Петріва у районі — нижча за ту, що він отримував у місті. — Авт.). Загалом, за минулий рік, перебуваючи на посаді міського голови, чиновник задекларував 173,5 тис. гривень доходу, з яких 120,012 тис. гривень — заробітна плата. У розрахунку 10 001 гривні у місяць. Дивіденди, проценти, роялті (періодичні виплати утримувачу авторських прав за використання його твору чи винаходу. — Авт. ) — 390 гривень.

 

Минулого року Василь Петрів отримав також непогану матеріальну допомогу — 19 9 тис. гривень гривень. Дружина Василя Петріва отримала за рік 4,886 тис. гривень пенсії. Зобов’язання фінансового характеру, а саме — утримання нерухомого майна, транспортних засобів Василя Петріва минулого року складають 2,4 тис. гривень. Значно менші прибутки мають заступники голови РДА. Перший заступник Федір Вовк, минулого року, перебуваючи на посаді начальника управління праці та соціального захисту населення Калуської райдержадміністрації, отримав 24,5 тис. гривень заробітної плати (у середньому — близько 2000 гривень на місяць), з якої на утримання майна й активів витратив 4,05 тис. гривень.

 

Значно більше заробила минулого року дружина чиновника — 40,9 тис. гривень, з яких її заробітна плата становила 26,14 тис. гривень. Ольга Курпіта заступником голови РДА працює з червня 2010 року. До того — заступник начальника управління праці і соціального захисту населення Калуської РДА. За 2010 рік вона задекларувала 38,6 тис. гривень доходу (у середньому — 3,222 тис. на місяць), з яких 2,8 тис. — матеріальної допомоги. Члени сім’ї Ольги Курпіти показали 3,4 тис. гривень зароблених коштів. Видатки заступника голови РДА за рік становили більше шести тис. гривень, зокрема, за договорами позики та добровільного страхування, а також — на утримання майна. Загалом, у Калуській РДА — проблема з кадровим забезпеченням. На думку Василя Петріва, важко знайти людину-професіонала, яка б за таку низьку зарплатню сумлінно виконувала важку і відповідальну роботу. Можливо, саме тому пустує крісло заступника голови райдержадміністрації, яке донедавна обіймав Василь Турчин.

 

Райрада: заступники — у фаворі

 

Інша справа — районна рада. За крісло голови райради минулого року розгорнулася тривала запекла боротьба, у результаті якої перемогу на початку грудня отримав Василь Дзундза, до того — генеральний директор ТзОВ "Весна". Загалом, обрали Василя Дзундзу на посаду голови райради на початку грудня, однак, минулоріч він задекларував 8,4 тис. гривень, із яких заробітна плата становить 7,6 тис. гривень. Імовірно, це і є зарплата за неповний місяць перебування на посаді держслужбовця. Якщо ж ні, то, виявляється, ввесь рік Василь Дзундза займався бізнесом, отримуючи мінімальну зарплатню. Ще 793 гривні голова райради отримав дивідендів, процентів, роялті. 2000 гривень доходів отримали члени сім’ї Василя Дзундзи. Обслуговування майна і транспортних засобів — 1,3 тис. гривень. І, як свідчать декларації, це — менше видатків, ніж у заступників. Цієї каденції у райраді працює два заступники голови: у результаті "політичної домовленості" про створення більшості і спільного голосування за кандидатуру на посаду голови райради. Два заступники — "свободівець" Михайло Срібняк та "нашоукраїнець" Сергій Твардовський до призначення займали посади, відповідно, начальника відділу освіти РДА та голови Фонду майна спільної власності сіл, селища Калуського району, ліквідованого наприкінці роботи минулого скликання депутатів районної ради. Дохід заступника голови райради, керуючого справами виконавчого апарату райради Сергія Твардовського у минулому році становив 41,3 тис. гривень, з яких заробітна палата — 39,8 тис. гривень (приблизно 3,3 тис. гривень на місяць). Минулоріч Сергій Твардовський отримав близько півтори тисячі матеріальної допомоги, а за утримання майна сплатив 2 тис. гривень. Члени сім’ї чиновника отримали 1,4 тис. гривень доходу за рік. Михайло Срібняк заробив менше від свого колеги майже на 10 тисяч. Дохід заступника голови райради — 31,671 тис. у рік. Найбільше у структурі доходів складає заробітна плата: 30,3 тис. гривень (середньомісячний розмір заробітної плати — 2,5 тис. гривень). Минулоріч 1,4 тис. матеріальної допомоги отримав і Михайло Срібняк. Набагато більше заробили члени сім’ї чиновника — 45,9 тис. гривень, із яких — заробітна плата становить 31,7 тис. гривень, а матеріальна допомога — більше тисячі гривень. Вельми цікавий рядок у декларації чиновника — "інші доходи", яких сам Михайло Срібняк не мав, однак, його родина отримала немалу суму — 13,1 тис. гривень. Заступник голови районної ради за видатками перевершив не тільки свого начальника, але і заможнішого за декларацією голову РДА Василя Петріва. Видатки за договором позики — більше 19 тис. гривень, за договорами найму — 1,5 тис. гривень. На утримання майна, до речі, Михайло Срібняк, витратив найбільше з-поміж районних чиновників — 0,6 тис. гривень.

 

Місто: “нагорі” — думають

 

Запит із проханням оприлюднити декларації про доходи свої і заступників "Вікна" надіслали і на ім’я міського голови Ігоря Насалика. Однак, у відведені законодавством п’ять днів для відповіді, вона не надійшла. Зателефонувавши до загального відділу Калуської міської ради з наміром поцікавитися долею запиту, "Вікна" отримали відповідь, що запит уже виконаний, однак, він "ще не повернувся "згори". Імовірно, відсутність відповіді на запит пов’язана з відсутністю самої "гори": можливо, мера нема у місті. Однак, на подібні запити міські чиновники відмовчуються традиційно. Оприлюднити декларацію про доходи Ігор Насалик, зокрема, відмовлявся вже кілька разів. По приході на посаду міського голови у Калуші заявляв, що не отримує заробітну плату. А за перших дев’ять місяців роботи 2007 року зароблені 50,4 тис. гривень перерахував на потреби міської поліклініки. Однак, про статки міського голови говорять немало вітчизняних ЗМІ. 2008 року видання "Коментарі" оцінило статки міського голови у 42 млн. доларів. Мер постійно лідирує у рейтингах найбагатших людей Прикарпаття. Засоби масової інформації пов’язують міського голову, зокрема, з фармацевтичним та енергетичним бізнесами. І, хоча про зарплатню вперто мовчить, обласним і загальноукраїнським виданням охоче розповідає про свої статки. До прикладу, сам Ігор Насалик у грудні минулого року натякнув на небідність в інтерв’ю газеті "Високий замок": — Скажу лише, що я небідна людина. А все, що купував, декларував, а не оформляв на діда, бабу, як роблять наші великі політики. Це смішно, коли політик пише у декларації 200 тисяч гривень доходу за рік, а у ресторані за одну вечерю тисячі залишає… У мене є автомобілі, яхта. Загалом, як зізнався в інтерв’ю міський голова, у нього є власна авіакомпанія, до десяти авто елітних марок і дев’яносто годинників.

 

Мешкає Ігор Насалик в елітному особняку у Конча-Заспі, площею 800 кв. метрів.

 

Нещодавно міський голова заявив і про свою середню заробітну плату. Під час пікетування активістами ВО "Свобода" та "Батьківщина" міської ради з вимогою звільнення заступника міського голови Віталіни Радецької, Ігор Насалик повідомив, що "середня заробітна плата міського голови — сім-вісім тисяч". Тож, якою є насправді заробітна плата міського голови і його заступників, "Вікна" готові будь-коли оприлюднити, отримавши відповідь на запит. А, тим часом, про статки керівників міста громада може тільки здогадуватися.

 

ВІКНА 


20.06.2011 2602 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1946 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1137 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11401 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1087

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

76
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

756
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

80
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667