«Економіка талантів» або Як Івано-Франківську застрибнути на сходинку глобального потяга, який відходить в майбутнє

 

 

 

За участі Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ», Прикарпатського університету та Міжнародної торгової палати сформовано робочу групу з напрацювання нормативних та законодавчих актів  з метою створення технопарку та умов для розвитку високотехнологічного виробництва в Івано-Франківську.

 

*****

 

Ми живемо в цікавий час – час кризи та демонтажу індустріального і зародження інформаційного суспільства. Звичайно, що на глобальні процеси ми тут, в Івано-Франківську, впливати можемо мінімально, але свій «поліс» (за зразком античного), із своїми особливостями, комфортом, інвестиційною привабливістю, безпекою, якістю життя, - розвивати мусимо.

 

Реалії такі, що цивілізований світ більше не рухають у майбутнє «пролетарські колективи», і тим більше, «селянські колгоспні громади». Цивілізований світ рухає вперед клас інноваторів, - людей, спроможних продукувати ідеї та реалізовувати їх у практиці. Такі люди тепер не одинаки як у ХІХ столітті, вони створюють найпродуктивніший, наймобільніший і найпрогресивніший прошарок населення в країнах Заходу. Вони ж, до речі, кінцево створюють і високооплачувані робочі місця для робітників промисловості та аграрного сектору.

 

Якщо в свій час «геній-одинак» Генрі Форд міг, створивши конвеєр, отримати конкурентну перевагу – створити індустріальний прорив до небаченої раніше продуктивності праці та виробництва, то сьогодні серед аналітиків йде мова про те, що в світі наступає «економіка талантів».

 

Наприклад, всі неодноразово чули про Силіконову долину – науковий технопарк у Каліфорнії. Звичайно ж, сьогодні досягнення їхнього рівня звучить фантастикою, але і вони колись розпочиналися із наукових розробок у гаражі студента на прізвище Пакард, де вони із своїм колегою на прізвище Х’юлетт у 50-х роках минулого століття дали початок розвитку компанії HP (Х’юлетт-Пакард), техніка якої ймовірно використовувалася чи не кожним із читачів.

 

Саме середовище Силіконової долини є благодатним для Apple і Microsoft. Саме синергія середовища технопарку знаходить і виносить в топи таких геніїв менеджменту та наукоємних технологій як Стів Джобс та Елон Маск. Саме синергія середовища технопарку формує «колективи талантів», за якими, на переконання експертів, майбутнє.

 

Якщо місто Івано-Франківськ прагне заскочити на сходинки глобальнго потяга, який невблаганно «відходить», залишаючи позаду тих, хто недостатньо модерний та мобільний, - воно повинно стати привабливим для інноваторів. Лише тоді воно отримає шанс заявити про себе як про діючий і перспективний урбаністичний простір з перспективами зайняти свою нішу в незбагненному наразі мережевому та фрагментованому світі майбутнього.

 

Виклики сучасних умов та геополітичної  ситуації  у призмі конкурентоспроможності нашої економіки вимушують діяти вдвічі активніше, ніж ми діяли у мирний час.

 

Умови ведення бізнесу мають стати максимально сприятливими у всіх відношеннях як у сфері обслуговування бізнесу органами державної влади, так і у сфері допомоги державою діяльності підприємцям, яка має грошовий вимір.

 

*****

 

Саме тому за участі Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ», Прикарпатського університету та Міжнародної торгової палати сформовано робочу групу з напрацювання нормативних та законодавчих актів з метою створення умов для розвитку високотехнологічного виробництва в Івано-Франківську – у всьому світі така діяльність відбувається на базі наукових, технологічних та індустріальних парків.

 

Як мовилося вище, багато аналітиків оцінюють майбутній час – як «час талантів». В майбутньому конкурентну перевагу отримають саме спільноти, які зможуть об’єднати спільноти талантів на своїй території, в своєму місті-полісі. Саме тоді вони зможуть зайняти свою нішу в державній і "світовій мережі". Якщо в індустріальному суспільстві інколи достатньо було одного таланту (як то згадуваного Генрі Форда), та зараз необхідне середвище…. А воно вже виявить і своїх Елонів Масків)))

 

В організаційному плані майбутнє за інвестиційними, технологічними, науковими парками… Саме цей шлях ми і плануємо спробувати запланувати для Івано-Франківська.

 

Концепція необхідних законодавчих змін розроблятиметься у двох напрямках.

 

Завданням першого напряму роботи є визначення економічного та науково-дослідного потенціалу нашого регіону, на основі яких розвиток інновацій матиме найшвидший та найсильніший ефект.

 

Другий напрям роботи стосується напрацювання переліку нормативних та законодавчих, фіскальних та організаційних інструментів – до прикладу, податкових та митних пільг, які можуть допомогти акумулювати ресурси для розвитку проектів з випуску продукції з високою доданою вартістю.

 

Безумовно в формуванні такої стратегії для Івано-Франківська мають у першу чергу брати участь саме  діючі тут підприємства. Тому ми запрошуємо ентузіастів та всіх зацікавлених долучитися до діяльності робочої групи, що напрацьовує пакет законодавчих змін з метою створення  на теренах Прикарпаття умов для розвитку високотехнологічного виробництва – «Східноєвропейського технопарку».

 

Народний депутат України,

Почесний президент

Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ»

Олександр Шевченко


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

647
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2248
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1993
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2017
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6036 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2296 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

174

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

987

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

988

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1237
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

471
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1925
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3825
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26343
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

420
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10335 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7876
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

426
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

265
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

426
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

509
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1438