Будівельний "хіт" від народного артиста

 

 

Народний артист України Богдан Сташків, а заодно й бізнесмен-забудовник, недавно здав в експлуатацію будинок з численними недоробками. Люди, які купили квартири у артиста, шостий рік чекають новосілля, повідомляє Курс.

 

 

Як приватний підприємець Богдан Сташків збудував п’ять будинків в області. Восьмиповерхівку, в яку не можуть заселитися власники квартир, він спорудив на вулиці Бандери, 37.

Будинок не завершений як зовні, так і зсередини. Водостічні труби закінчуються на середині стіни. Дощова вода потрапляє у квартири та підвал. Стіна, на якій закріплені ці труби, взагалі не заштукатурена. "Зимою промерзає, ми втрачаємо тепло – платимо гроші і гріємо повітря довкола будинку. Це все переходить всякі межі, я не знаю, як ця людина може ходити по світі і таке робити", – нарікає власниця квартири у цьому будинку Марта Семтей.

 

 

Над входом у під’їзд стирчить газовий вентиль, тобто будь-який перехожий може перекрити газ у цілому будинку.

 

Всередині теж багато халтури. Попри те, що будинок ще не заселений, сходи вже обсипаються.

 

Та найбільше мешканців хвилює те, що не працює ліфт. "Ми зверталися у ліфтове підприємство. Вони змонтували ліфт, але сказали, що там немає проплати зі сторони забудовника, тому вони нам ліфт підключати не будуть", – розповідає пані Марта.

У восьмиповерховому будинку всього 14 квартир. Майже всі квартири "пощастило" придбати родичам та знайомим забудовника-співака. За квадратний метр виклали по тисячі доларів. За такою ж ціною у той час можна було купити квартири і в інших забудовників. Але дружні стосунки та статус Богдана Сташківа схилили покупців до думки купити квартири саме в нього.

Люди за квартири розрахувалися, а забудовник виконувати свої зобов’язання не квапиться.

 

 

Будувати не співати

Як розповідає Марта Семтей, будинок мав бути зданий в експлуатацію у 2008 році. Будівництво затягнулося, а Богдан Сташкків, як і його колеги-забудовники в той час,  списував все на економічну кризу. Наприкінці 2012 року, розповідає пані Марта, Сташків зібрав усіх покупців та переконав оформити свідоцтво на власність квартир. Всі недоробки пообіцяв завершити пізніше.

Так, 1 квітня 2013 року Сташків передав будинок на баланс приватного "ЖЕО Житло-Сервіс". При передачі підписав гарантійний лист, у якому зобов’язався до жовтня того ж року ліквідувати всі недоліки по будівництву.

"Окрім того, що до будинку підведений газ, нічого більше не зроблено", – обурюється пані Марта. До будинку підведені й інші комунікації, однак їх надійність викликає сумнів. "Стоїть питання за електропроводку. Окрім телевізора, котла і лампочок по хаті, при підключенні інших електроприладів вибивають пробки", – розповідає жінка.

Якщо будівельні недоробки ще якось можна списувати на економічну кризу, то відсутність квадратних метрів, яких недорахувалися покупці, пояснюється хіба що кризою совісті.

Коли люди отримали документи на власність у БТІ, площа оплачених квартир виявилася значно більшою за реально отриману.

"Особисто в моїй квартирі бракує чотири квадратних метри. Метр коштує тисячу доларів. Я йому заплатила гроші у 2008 році, а квартиру одержала у 2012 році. Чотири квадрати!" – каже пані Марта.

Недорахувалася квадратних метрів і сім’я Люби Прохаськи.

"Ми оплачували за 90 квадратних метрів, а при отримані документів з БТІ ми отримали 84. При перерахунку забудовник не хоче повертати 6 тисяч доларів", – нарікає жінка.

Люба Прохаська додає, що за договором забудовник зобов’язався вставити якісні вікна і двері, а поставив найдешевші. "Тисяч 50 потратила на заміну вікон. І двері замінила. Вони не закривалися і були вигнуті дугою", – каже жінка.

Та навіть після того, як власниця закінчить ремонт, її сім’я не зможе вселитися в квартиру, якщо не працюватиме ліфт. Дочка має хвору ногу і підніматися пішки на сьомий поверх їй проблематично.

На письмові звернення людей співак-забудовник не відповідає, а усно посилає їх до жеку, якому передав будинок.

 

 

"Люди мають зрозуміти"

 

Сам Сташків провини не відчуває. Каже, що не держуслужбовець і не посадова особа, щоб відповідати людям на листи. Зрештою, і не забудовник, а народний артист, наголошує він.

Артист  пояснює, нібито бунт у будинку проти нього організувала родичка. "Знаєте, родина все має до когось якісь претензії, може, від заздрощів, може, від чогось…" – виправдовується забудовник.

Врешті ліфт обіцяє запустити, як потепліє. Пояснює, що не запустив його раніше, щоб люди не возили будівельні матеріали, допоки роблять ремонти. "Нехай діти походять на п’ятий поверх пішки, їм нічо не станеться, но возити мішки з цементом ніхто не буде!" – каже Сташків. Щодо інших претензій пропонує людям створити ОСББ, а не морочити йому голову. "Вони би мали зрозуміти, я переніс операцію на серці, а вони копіюють ці листи і шлють мені", – бідкається він.

Має виправдання артист-забудовник і на недораховані квадратні метри. Каже, що застрахувався договором від таких пред’яв. Мовляв, у договорі прописана ціна квартири і її орієнтована площа (наголошує на слові «орієнтовна»). Все решта – то були усні домовленості. "Подивіться, чи хоч в одному договорі була прописана реальна площа і реальна ціна. Нема такого! Квартири куплялися по домовленості", – радісно роз’яснює артист.

 

Або в суд, або – у прокуратуру

За словами головного інженера ПП "ЖЕО Житло-Сервіс" Мирослави  Чабанюк, забудовники часто передають будинки балансоутримувачам з деякими недоробками. Як і Сташків, до акту прийому-передачі підписують гарантійні листи, та при цьому, як правило, все ж вчасно виконують договірні зобов’язання. Головний інженер каже, що з понад 80 будинків, які обслуговує ЖЕО, лише цей проблемний.

Із 13 пунктів, які Сташків зобов’язався виконати, реалізував лише два – змонтував врізку газу до будинку та підвів зовнішні мережі. Жек звертався до забудовника кілька разів, востаннє пригрозив  розірвати акт прийому-передачі. Однак Сташків не реагує.

Як пояснює Мирослава Чабанюк, підприємство може одноосібно розірвати договір із забудовником. Але тоді люди залишаться без будь-яких комунікацій. "Людей без води, без газу, без цього всього ми лишити не можемо, ми пропонували, щоб люди створили собі ОСББ. Я так зрозуміла, що люди не хочуть, бо є багато недоліків", – пояснює головний інженер і додає, що жек від імені власників квартир може звернутися зі скаргою у прокуратуру. При цьому люди повинні оформити спеціальне доручення.

Власники квартир неодноразово зверталися до забудовника з вимогами виконати роботи та повернути гроші за недоотримані метри. Якщо ж він добровільно не погоджується виконати договірні зобов’язання, юристи радять звертатися до суду. "Беззаперечно, потрібно відстоювати свої права, вимагати від нього виконання всіх умов договору, оскільки ст. 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов’язковим для виконання його сторонами. В силу чого забудовник був зобов’язаний виконати всі роботи, передбачені договором, та передати квартири тією площею, яка була вказана у договорі", – пояснює правозахисник громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Івано-Франківській області Юрій Вацик.

Констатувати, що договірні роботи не були виконані, можна двома шляхами. "Це, зокрема, проведення перевірки Державною архітектурно-будівельною інспекцією України або ж проведення певної експертизи, яка встановить, які саме відхилення були допущені забудовником від обумовленого договором проекту будинку", – пояснює юрист.

Втім, щоб ДАБІ провела перевірку, прийдеться чекати зо два місяці: до червня 2015 року контролюючим органам заборонено проводити перевірки забудовників без дозволу Кабміну. Залишається судова будівельно-технічна експертиза. "Але проведення такої експертизи, за правилами цивільного процесуального законодавства, оплачується тією стороною, яка її ініціює. Тобто витрати будуть покладені на власників квартир, – роз’яснює Юрій Вацик. – Вони можуть вимагати у забудовника відшкодування. Проте питання про розподіл судових витрат, в тому числі  і на проведення експертиз, буде вирішуватися після судових розглядів".

Припускаємо, як народний артист Богдан Сташків має свою аудиторію та визнання. Однак з будівництвом у нього не складається. Потенційним покупцям житла варто занести його до "чорного списку" франківських забудовників.

 

Марія ГАВРИЛЮК, для КУРСу


21.04.2015 Марія ГАВРИЛЮК 1453 1
Коментарі (1)

Панас Мирний 2015.04.21, 20:37
А я думав що в місті є один бракороб-"забудовник" В.Дриндак, а виявляється є ще "кращий" народно-будівельний аф_ист. Це ж треба стільки "зеленних" протринькати з новоспеченими "артистками".
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1988
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1871
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5551 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2163 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1522

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

756

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1787
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3694
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10271
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

911
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

236
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

395
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1293
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898