Буря в склянці

 

Юрій Винничук_1

 

Нові закони принесуть чимало клопоту, але я тішуся, що їх прийняли - рвати з колоніальним минулим треба різко і швидко. Закони, які прийняв парламент минулого тижня, викликали бурю емоцій.

Принаймні мені телефонували з різних видань і телекомпаній з проханнями про коментар. Коментарі й справді потрібні, і не тільки від мене, бо відразу після оприлюднення голосування у ВР деякі видання і телеканали почали страхати новими законами і свідомо маніпулювати.

Ось, наприклад, "Інтер" того ж таки дня у п'ятницю у "Подробицях" поквапився перелякати бідолашних ветеранів, що на 9 травня вони не зможуть почепити совєтські ордени й медалі, а міст Патона, мабуть, демонтують через ті ж таки совєтські зірки.

Ну, якби то було 1-ше квітня, то й дивуватися не було б чого. Але День сміху проминув. Отже, в ефір було вкинуто відверту брехню. А оскільки з російського боку на закони про декомунізацію і відкриття архівів теж полилася уся інформаційна каналізація, то вибрик "Інтера" якось дуже гарно до неї допасувався.

Але що тут дивуватися: "Інтер" увесь період свого існування тільки тим і займався, що розпалював ворожнечу. Що ж до учасників бойових дій під час Другої світової війни, то їх практично не залишилось. Наймолодші з них – це чоловіки 1926 року народження. Це ті, кому зараз щонайменше 89 років.

На парадах, ясна річ, дефілюють зовсім інші люди. Багато серед них самозванців, шахраїв, а також ветеранів НКВД, які воювали у повоєнний час із бандерівцями.

Мабуть, для цих останніх акт декомунізації й справді буде особистою трагедією. Але чому ми повинні зважати на почуття комуністів, які ніколи не зважали на почуття віруючих, палячи церкви, нищачи хрести при дорогах, руйнуючи могили? Декомунізація передбачає також викорінення комуняцьких назв міст і сіл. Дехто вже побіг поперед батька в пекло і кинувся дискутувати, яку назву надати тому чи іншому населеному пункту.

Хтось уже висловлює думку про референдум.

Однак я думаю, що це совкова мода – питати в народу, як має називатися те чи інше місто. Хтось питав наших предків, як назвати Київ чи Тернопіль?

Коли починають питати, то в результаті завжди більшість голосує за якесь лайно. З народом ніхто ж не радиться, як вести економічну політику, які тарифи встановлювати. Назву треба давати таку, за яку не буде соромно в майбутньому і яка б відображала історію того чи іншого населеного пункту.

Ну от совєти ще за моєї пам'яті вирішили переназвати Станіслав, у якому я тоді жив. Було два варіанти – Івано-Франківськ і Прикарпатськ. Що те, а що те – примітив. Але дуже хотілося позбутися польсько-шляхетської, як тоді вважали, назви.

Звичайно, проблема Станіслава не має відношення до декомунізації. Бо що заважало жителям міста повернути історичну назву за останні 25 років? А я скажу що: невігластво. Бо у нас люди, виховані на історії соціаліста Грушевського, який писав історію гнобленого селянства, а усю шляхту вважав ляхами.

Володимир Липинський на початку ХХ сторіччя виправив цю помилку і довів, що та так звана польська шляхта була українською і до того ж патріотично настроєною. Це вона колонізувала Лівобережжя, засновувала нові поселення і будувала там не костели, а церкви.

Я навів цей приклад для того, щоб показати, як невігластво може стати на перепоні будь-якій здоровій ідеї. Народ не може бути експертом. Проблеми нових назв для міст і вулиць мають вирішувати фахівці. Інакше ми втратимо історичні назви.

Ну, от ще приклад: у Львові є старовинні вулиці Сліпа і Під Дубом. І що ви гадаєте? Жителі цих вулиць, звичайно ж, з радістю проголосували б за те, щоб назвати їх іменем якогось достойного чоловіка. Ніхто з них не бажає жити Під Дубом.

Але вулиця належить не їм, а історії міста. Окрім міст і сіл з комуняцькими назвами є безліч назв безглуздих. Наприклад, купа сіл на честь Тараса Шевченка. Їм треба повернути старі назви. В Англії нема села на честь Шекспіра чи Байрона.

Друга хвиля дискусій стосується відкриття кагебістських архівів. Дехто з істориків і журналістів розпереживався, що архіви тепер можуть відкрити інформацію про те, хто співпрацював з органами.

 І що це може бути велика трагедія. То я скажу, що великої трагедії не буде. Кілька років тому, коли знайдено було в бідонах документи СБ УПА, теж лунали застороги, що публікувати їх не варто. Бо то були матеріали допитів людей, які погодилися співпрацювати з МГБ.

Однак ці томи з документами вийшли друком, і жодної сенсації не сталося. Натомість для мене це була неоціненна інформація, бо я знайшов там доноси на свого діда, який партизанив, та на родину моєї мами, яка вся була в УПА.

Щодо документів КГБ з періоду повоєнного, то багато з них було вивезено до Москви, а ще більше знищено. В кожному разі, коли я на початку 1990-тих намагався довідатися про долю вилучених у мене під час обшуку рукописів, працівник СБУ в приватній розмові розповів мені, що виявити йому нічого не вдалося.

Однак є річ, яку архівісти повинні пояснити при публікації тих чи інших документів. А саме: кагебісти надавали псевдоніми особам, яких вони розробляли і за якими слідкували. І наявність таких псевдонімів зовсім не свідчить про те, що людина була агентом КГБ.

Більше того, розписка про згоду допомагати органам теж про це не свідчить. А свідчать лише конкретні доноси, які зроблені були на шкоду тій чи іншій особі, яка цікавила КГБ. Це я уточнюю тому, що у нас уже був прецедент, коли один недобросовісний журналіст, допавшись до архіву обкому партії, витягнув на світ Божий псевдоніми відомих політичних діячів і вирішив, що вони були агентами. Хоча ці псевдо були надані їм самими кагебістами.

Дехтозновужтакидужезахвилювався, щоусіціархівиопинятьсяврукаходнієїлюдиниВолодимираВ'ятровичаіщовінтепербудевершитидолілюдей. Янерозумію, чимпогано, щоархівиопинятьсявтого, хтозробивдужебагатодляїхньогорозкриття, видавкількадужевартіснихкнижокізробивбезлічпублікаційнаосновівиявленихдокументів.

Це добре, що архіви тепер будуть в руках дослідника, а не якого-небудь функціонера, який сидить на документах, як собака на сіні. Нові закони принесуть чимало клопоту, але я тішуся, що їх прийняли. Рвати з колоніальним минулим треба різко і швидко. Щоб цей баласт не тягнув нас на дно і дозволив рухатися вперед, туди, де з цими проблемами давно вже покінчено.

 

Юрій Винничук

ТСН


17.04.2015 Юрій ВИННИЧУК 1014 3
Коментарі (3)

Olga Kostyshyn 2015.04.18, 17:21
У 1962 році, перед відзначенням 300-річчя Станіслава, партійні комуністичні бонзи вирішили, що радянське місто не може носити (мати) ім'я ,,гнобителя" українського народу. Правда, цей ,,гнобитель'' , що у віці до 30-и років загинув у бою з турками під Віднем, де, до речі, воювали разом з поляками і запорізькі козаки, не був негативом у назві нашого міста. При всій повазі до українського Мойсея - Івана Франка, місто повинно називатись Станіславом. Необхідно повернути історичну назву, шануючи свого філософа. Ще одне важливе питання для європейського туристичного міста. На одній із перших культових споруд Станіслава відсутні (відомо з яких причин) хрести, тим більше, що усім зрозуміло, які архітектурні елементи мають бути на церкві, чи католицькому костелі, родовій усипальниці засновників міста Потоцьких, зараз на музеї мистецтв Прикарпаття, навіть при різних поглядах на українсько-польські відносини впродовж віків. Хочеться згадати крилату фразу В.Висоцького: "А що Київ без Подолу, що Володимир без хреста". Риторичне питання до міської влади. Коли це буде? А може після свята ковалів?! Антон Костишин
Andry Tarnavskiy 2015.04.21, 13:41
Було цікаво прочитати Вашу статтю. Та хочеться і подискутувати. От Ваші слова "Коли починають питати, то в результаті завжди більшість голосує за якесь лайно.". Виходить так що в 1991 році більшість вибравши незалежну державу, проголосувала за лайно. Не думаю що Ви так думаєте. Ще одні слова "Народ не може бути експертом". Думаю в питанні повернення історичної назви нашому місту, це не той випадок. Ми ж не шукаємо нової назви. Тут дійсно потрібні були б спеціалісти. Повернути чи не повертати історичну назву нашому місту якраз і повинні вирішувати всі мешканці міста. Було б дуже добре як би це рішення було прийнято не простою більшістю, а абсолютною більшістю. Щоб в майбутньому не виникало ніяких сумнівів. Повірте для нас це не буря в склянці. Питання історичної справедливості буде виникати постійно.
Valik sukinkot 2015.04.26, 12:01
Почему нельзя сделать ГРАМОТНО. Вернуть городу историческое название Станислав, а область пускай останется Ивано- Франковской.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1871
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1809
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1809
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5328 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2107 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1470

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

672

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

734

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

923

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

959
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1706
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3625
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10204
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26076
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10133 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7669
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

854
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1356
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

338
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1226
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

823
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1032