В середмісті Івано-Франківська «росте» будинок-нахаба

 

 

Що зводять будівельники в Івано-Франківську на Мельничука 14-16, поряд з «білим домом», мешканців міста цікавить вже давно. Іванофранківці припускають, що під самим носом у влади міста та області буде черговий торговий центр.

 

«Це буде навчальний корпус університету. Можливо, Прикарпатського, бо є попередні домовленості з Цепендою та Басаєм. Або Жешувського політехнічного», - розповідає в коментарі газеті "Галицький кореспондент" Олег Лисак, колишній співзасновник ТзОВ «Станіславська будівельна компанія», яка позиціонує себе замовником будівництва.

 

 

І я - не я, і хата не моя

 

Так склались обставини, що коли прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо незаконності будівництва проти «Станіславської будівельної компанії», її продали.  Відтоді у тому ж офісі з тим самим номером телефону продовжує працювати відома в місті компанія «Івано-Франківськміськбуд», яка й веде скандальне будівництво як генпідрядник «Станіславської будівельної компанії». Колишнім її співзасновником  також є Олег Лисак. Виходить, що пан Лисак сам себе найняв. Посміхаючись, Олег Лисак, відказує, що він юрист.

 

Попри все юрист Лисак вважає будівництво цілком законним. Каже, що всі документи в порядку, показує містобудівні умови та обмеження, підписані екс-головним архітектором Олегом Гаркотом. Умови та обмеження розроблялися у складі містобудівного обгрунтування, дозвіл на розробку якогобув наданий міськвиконкомом 22.02.2011, щоправда не забудовнику, а замовнику «Західноукраїнському економіко-правничому університету». На документі п’ять печаток з підписами, однак немає ані дати, ані вихідного номера реєстрації.

 

«Коли ми у 2011 році розробляли це обґрунтування, змінився закон, згідно з яким вже не потрібно було затверджувати ці умови та обмеження, тому вони не зареєстровані і немає дати, - пояснює Лисак. - Ці умови та обмеження видавала міська архітектура, є підпис Гаркота. Ми ж не намалювали їх самі собі».

 

Щоправда, юрист визнає, що права оренди земельної ділянки, на якій ведеться будівництво, міська рада компанії не дала. Знає юрист і про кримінальні провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва, які відкривали прокуратура і міліція. Та за словами Лисака, забудовників цим не здивуєш: «Майже по кожному об’єкту прокуратура має до нас претензії. Ми вже звикли».

 

 

 

Ревізор без права на ревізію

 

Право розпочати будівництво “Станіславській будівельній компанії” ще у 2011 року дала Івано-Франківська інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), зареєструвавши декларацію на початок будівельних робіт. 

 

Це ж підтвердив в коментарі журналісту Фіртки начальник інспекційного відділу Держархбудконтролю Володимир Кобилянський, який розповів, що дозвіл на будівництво за адресою Мельничука 14-16 вищезгадана компанія отримала.

 

«Згідно документів, які були у нас, забудівником виступала  «Станіславська будівельна компанія». Замовником був «Західний економіко-правничий університет». Це станом на 2011 рік. Були всі дозволи на будівництво. Воно було погоджено Гаркотом тодішнім головним архітектором міста, санепідемслужбою, природоохоронними органами і пожежною службою. Окрім земельного погодження. Пізніше по цьому об’єкту велися кримінальні провадження, матеріали, які зберігалися в інспекції ДАБК в Івано-Франківській області були вилучені для встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення. Але судом не було зупинено роботи. Такі питання не ставились. Просто була відкрита кримінальна справа і йшло досудове вивчення.», - розповідають у ДАБК.

 

На сьогодні, констатує Кобилянський, будівництво йде з відхиленням генерального плану забудови, тобто самовільно. Та й сам університет не перший рік рахується банкрутом. Тож, хто будує насправді, у Держархбудконтролі відповіли, що не знають.

 

«За проектом навчальний корпус мав бути 4-поверховим. Зараз будівля вища і що в ній буде нікому невідомо. Проте провести перевірку ми не можемо, бо робити це нам заборонено законом. На те, що зараз будується є декларація на початок виконання будівельних робіт. Ми готуємо наказ про анулювання декларації у зв’язку з тим, що ми не можемо попасти на об’єкт, будівництво ведеться вже з порушенням та є скарги жителів цього мікрорайону. Як тільки ми анулюємо дану декларацію на початок робіт – будівництво буде вважатися самочинним і, якщо Київ нам «дасть добро» на перевірку цього об’єкту, тобто ми матимемо офіційний акт, будемо ставити питання про його припинення згідно чинного законодавства», - розповів Кобилянський.

 

Тобто, інспекція не мала і не має можливості без дозволу Києва, прийти на перевірку будівництва, щоб встановити хто будує і чи має право будувати, оскільки Кабмін продовжив на перше півріччя 2015 року дію мораторію на перевірки всіх суб'єктів господарювання.

 

Нагадаємо, такий мораторій на перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України) здійснювався протягом сепрня-грудня 2014 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки.

 

І за рішенням суду, кажуть у ДАБК, від серпня 2014 року вся документація про будівництво знаходилася в матеріалах справи.

 

Інспектор Державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області Олег Семків зазначив, що стосовно цього будівництва були скарги від мешканців прилеглих будинків.

 

«Ще весною ніяких порушень не було, це коли ще був 2 поверх. На той момент також ще був інформаційний стенд. Потім його зняли. З того часу, як ми побачили порушення у будівництві, ми неодноразово направляли звернення в Кабмін з проханням, щоб він дозволив нам перевірку. Навіть наполягали на першочерговій перевірці», - каже Семків

 

Подавали прохання в грудні, а потім в січні ще раз його продублювали. На жаль до цього часу відповіді нема.

 

«Тут треба розуміти, що у забудовника є також розумні юристи. І ми з ними не можемо діяти як тільки хочемо. Наші дії, або бездіяльність будуть зразу оскаржуватись у суді. Ми можемо діяти тільки в межах закону тому така ситуація на сьогодні. Люди нарікають на нас, мовляв ми нічого не робимо і спробуйте комусь пояснити ситуацію», - каже інспектор Семків.

 

В інспекції запевняли, що змушені чекати дозволу зі столиці, а Київ - мовчить.

 

Виходить, що продовженням заборони на перевірки влада вкотре «зв’язала руки» інспекторам. Тож місцева інспекція разом зі столичною продовжує обмінюватися кореспонденцією. А бетонний каркас  тим часом день за днем обростає цеглинками, бо ж будівельники працюють  за будь-якої погоди.

 

 

 

 

«В них там юристи також всі законодавчі акти знають. Могли комусь це передати маючи свої інтереси і шукайте «вітра в полі». На такому ми неодноразово «спотикались», коли приходили до одного замовника, а виявляється, що на той час там вже інший», - резюмував начальник інспекційного відділу Володимир Кобилянський.

 

 

Міська рада проти

 

Ситуацію прояснили в Івано-Франківській міській раді. Нещодавно на сесії депутат міської ради Василь Бойчук заявив, що у 2011 році саме виконком дав дозвіл на містобудівні умови та обмеження, що і стало підставою для інспекції Держархбудконтролю отримати всі наступні документи.

 

Однак мер Віктор Анушкевичус це заперечив, та зауважив, що міська влада «воює з забудовником і навіть виграла у нього всі суди».

 

«Дозвіл на будівництво ми не давали, - сказав мер. - Дозвіл на будівництво дав Дежархбудконтроль. Суб’єкт підприємницької діяльності будує не маючи землі. Вже фактично завершує будівництво, а землі не має. Цей дозвіл давав не я. Це за попередньої влади вирішувалось, там ноги від Партії  Регіонів ростуть. Ми виграли всі суди».

 

На наступному засіданні сесії, знову піднялось питання скандальної забудови поруч із "білим будинком".

 

«Ми доклали максимум зусиль і всі суди виграли. Є ухвали і є відкриті виконавчі провадження. На превеликий жаль накази судів і їхні рішення не виконуються. Держархбудконтроль зобов’язаний відповідно до рішення суду відкликати, скасувати декларацію про дозвіл на початок будівельних робіт. Це не зроблено. Будова відбувається далі», - констатував міський голова.

 

Мер Івано-Франківська зазначив, що міська рада зверталася до багатьох інстанцій у справі незаконної забудови.

 

«Прокуратура відповіла, що зв’язку зі змінами в законодавстві, відповідні функції передані міліції. Ми звернулись до міліції, де розглянувши матеріали, відписали, що ознак кримінального злочину немає і справу закрито. От так у нас працює міліція. Всі звернення, які ми могли зробити і в прокуратуру, і в міліцію, і в Держархбудконтроль і в Кабінет Міністрів ми зробили. Вибачте, плювати там на них хотіли. Видно, хтось «їх» (ред. – забудівника) там покриває..», - припустив Анушкевичус.

 

Щоб хоч якось протидіяти знахабнілому забудівнику депутат Івано-Франківської міської ради Володимир Чорноус висловив пропозицію відключити воду та світло на будівельному майданчику по вулиці Мельничука, 14-16.

 

«Ми уже мали судовий досвід з будівлею на Мазепи, 39-а. Я б казав спробувати шляхом відключення від водопостачання та електропостачання. Давайте підготуємо листи і будемо просити водоекотехпром і обленерго припинити водо- і електропостачання будівельного об’єкту. Це всі позасудові важелі впливу, які ми зараз маємо», - зауважив Чорноус.

 

На думку депутата, якщо не вжити таких заходів, то доведеться чекати фінального етапу спорудження будівлі. Але чи вдасться чиновникам «перекрити кисень» будівництву – невідомо.

 

Поки реакції комунальних підприємств непомітно. Якщо так буде далі - будівельники повністю добудують будинок, і тоді єдиним «каменем спотикання» стане присвоєння поштової адреси споруді.

 

 

А за «плечима» новобудови зникне пам’ятка архітектури

 

За словами начальника Управління охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігоря Панчишина квартал будинків окреслений вулицями Крушельницької, Мельничука, М.Грушевського, Л.Курбаса повністю сформований пам’ятками архітектури і складає комплексну охоронну зону.

 

«Він є складовою Історико-архітектурної заповідної території середмістя. Пропозиція до спорудження об’єкту в охоронній зоні комплексу споруд колишньої єврейської гімназії вул. Мельничука,14 та 16. (в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України вони перебувають під охоронними номерами 210-іф і 211-іф відповідно) повинна опиратись на вимоги пам’яткохоронного законодавства України. Затверджена Охоронна зона вказаних пам’яток включає в себе зону регулювання забудови, в яку потрапляють будинки №18 вул. Грушевського (Будинок союзу польських залізничників 1925-27рр. Охор.№175-іф та Житловий будинок кам’яниця Й.Маланюка 1931р. Охор.№174-іф). Також сторона кварталу від вул. Л.Курбаса є охоронною зоною пам’яток будинків №№ 3.5,7,9. На території перед буд. №16 виявлено залишки міських підземель і фортифікаційних елементів 17століття», - розповів Панчишин.

 

Захист таких об’єктів визначається ст.36-37 Закону України «Про охорону культурної спадщини».

 

«Статус і режим використання цієї ділянки визначено ст.34 Закону України «Про охорону культурної спадщини». Норми встановлені ДБН Б.2.2-2-2008 («Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження науково-проектної документації щодо визначення меж та режимів використання зон охорони пам’яток архітектури і містобудування» розділ 3.4) підкреслюють необхідність виконання вимог для можливості нового будівництва на цій ділянці. – коментує Панчишин.- Зважаючи на вказане, доцільність, спосіб і форма зведення споруди по вул. Мельничука мусить бути строго регламентована висновками органу охорони культурної спадщини, які в свою чергу базуватимуться на рішенні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини».

 

Втім, якщо забудівнику вдавалось неодноразово обходити закон та незважаючи на нього, зводити п’ятиповерхівку –  можливо й «пощастить» цього разу. Хто зна.

 

Щодо «голосу» Києва, то на втручання столичних інстанцій годі й сподіватись, адже там розвиваються свої гостросюжетні будівельні баталії. Яке їм діло до периферії..


Коментарі (1)

Lioda Lulu 2015.04.14, 14:54
Вибачте пане Лисак, але - ви не юрист, не патріот мого улюбленого міста, а , ще раз вибачте, - ШАХРАЙ. А міський раді варто перевірити всі документи без виключення, які підписував Гаркот, бо ще довго будуть випливати такі собі псевдо юристи. До речі, якщо професійна діяльність спричиняє шкоду громадянам України, то варто відмовлятися від таких діячив.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1970 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

566
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6911 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11411 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1100

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1123

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1097
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18450
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

362
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670