Вільне озеро. Громада vs забудівник

 

 

"Вільне озеро". Громада Івано-Франківська повстала проти бажання приватного підприємця забудувати рекреаційну зону біля міського озера.  Питання, яке тягнеться роками, набуло свіжого резонансу.

 

Мова йде про земельну ділянку, розміром 6 га зі сторони вулиць Південний бульвар, Ленкавського, Гурика, яка перебуває в оренді у двох орендарів: 1,88 га - орендує депутат міської ради і приватний підприємець Ріафет Гасимов і 4 га - орендар - ТзОВ "Гаразд-Україна".

 

Врятувати озеро

Декілька тижнів тому на засіданні комісії з вирішення конфліктних питань щодо генплану Івано-Франківська будівельна компанія «Вамбуд» презентувала план забудови ділянки біля міського озера з боку вулиць Південний бульвар, Ленкавського, Гурика. Після презентації проекту забудови від «Вамбуду» франківці вибухнули обуренням у соціальних мережах. Найактивніші об’єдналися у ініціативу «Вільне озеро».

 

Люди кажуть, що у місті і так мало зелених зон, а тут одну із останніх місцин вирішили забудувати висотками і закатати в асфальт.

 

Для того, щоб знизити градус напруги вчора громада, забудівник і представники влади зібралися в громадськоум ресторані "Urban Space 100", щоб обговорити ситуацію і знайти порозуміння що ж робити далі.

 

 

"Ми — ініціатива “Вільне озеро” не хочемо йти дорогою криків і страйків, а хочемо започаткувати новий і конструктивний для міста формат вирішення проблем перед тим, як їх вже потім не можна буде вирішити. Люди обурені, що їх ніхто не запитав що робити із ділянкою. Є люди, є ділянка, є бажання облаштувати її найкомфортнішим для цих людей чином і є забудовники, які мають певні дозволи на забудову", - наголосила представник ініціативи "Вільне озеро" Наталка Голомідова.

 

Як приклад активісти наводять зразки облаштування парків у Японії та Франції, де вміло поєднано елементи забудови із зеленими насадженнями.

 

"Позиція громади дуже широка - це від того, щоб недопустити ніякої забудови і до того, щоб шукати комспроміс — пояснювати уявлення людей і шукати компромісів, які б влаштували обидві сторони", - пояснює Голомідова.

 

Відтак активісти наголошують, що пропозиція "Вамбуду" — це лише один із варіантів, що ж саме робити із ділянкою і вимагають, щоб почули і їх.

 

Обурений ситуацією і народний депутат України Олександр Шевченко, який переконаний, що права громади просто ігноруються владою.

 

"Вкотре цинічно порушені не лише норми моралі і здорового глузду, але й природоохоронного законодавства. Ігноруються елементарні вимоги екологічної безпеки, порушується Водний кодекс. Знову «конституція міста», - його Генплан, стає об’єктом цинічних маніпуляцій та аморальних «нововведень». Такі цинічні й фронтальні ігнорування вимог закону і моралі є свідченням того, що міські чиновники у своїх діях пішли «ва-банк». Відчуваючи, що цього разу їх не виберуть знову, бо вони провалили усі свої передвиборні обіцянки, ці чиновники, за прикладом своїх сумнозвісних попередників, намагаються забезпечити собі комфортне перебування у відставці та на пенсії. Будівельна лихоманка, на жаль, вже стає невід’ємною ознакою передвиборчих місяців. Логіка одна – «роздерибанити», перепрошую, все що ще залишилося поза межами уваги та апетиту в минулі роки", - говорить Шевченко.

 

Наразі ініціатива розробила анкети, в яких кожен може запропонувати своє конкретне бачення як саме облаштувати ділянку біля озера і розробити на основі цього альтерантивний проект. А також планують другу зустріч, на яку запросять міського голову і орендарів ділянки. Адже, за словами фахівців, фірма-забудівник не має юридичного права представляти їхні інтереси на обговоренні із громадою. Відтак хочуть почути і позицію орендарів. А ще "Вільне озеро" створює відкрите досьє, де опублікує усі документи, які стосуються законності/незаконності забудови ділянки та передачі її в оренду.

 

Готові до компромісу

Під час першого засідання комісії по уточненню генплану міста, предсатвник забудівника Микола Ковальчук представив громаді  проект забудови району, де на загальній площі ділянки у 6 гектарів під забудову відведено 3,25 га, а площа озеленення – 2,75 га.

 

На наступному засіданні комісії був вже інший проект, який начебто враховує побажання громади. У ньому вже зменшено щільність забудови до 1,21 га, а на зелені зони залишили 4,79 га.

 

Відтак, представник будівельної фірми "Вамбуд" переконує, що його компанія готова йти на компроміс із громадою, про що свідчить новий проект, у якому площу забудови мінімізовано. Далі вже нема куди - говорить чоловік. Окрім того, фірма планує укріплювати дамбу міського озера.

 

 

“Є пропозиція — погодитися на часткову мінімальну забудову даної території житлом. Ми б були навіть раді, щоб до тієї території, яка залишається під рекреацію долучилося якомога більше громадських діячів із своїми пропозиціями. Ми виступили із ініціативою реконструкції дамби в цілому навколо озера. Ми будемо раді бачити присутність людей громадськості, фахівців і як інвестори втілюватимемо їх в життя”, - говорить Ковальчук.

 

Слово владі

Депутата міської ради, а від нещодавна і керівника Управління екології та природних ресурсів ОДА Ріафета Гасимова, в оренді якого одна із ділянок біля озера, на котрій зараз, власне, і ведеться будівництво "Вамбудом", вважають наближеним до міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса. Відтак, є чутки, що питання має своє лобі у міській владі.

 

Сам же очільник міста заперечує будь-яке своє відношення до фірми "Вамбуд": "Ми зараз у великому пості і великий гріх би був, якщо б я збрехав. Тому кажу - жодного відношення ні я, ні мої близькі, родичі, друзі до фірми "Вамбуд" не маємо. Із Миколою Ковальчуком ми познайомилися півроку назад, коли відправляли 5 батальйон і потрібно було допомагати".

 

Міський голова говорить, що він дійсно позитивно ставиться до пропозиції забудівника, однак тільки з тією умовою, якщо на зелену зону залишиться більшість землі.

 

"Рано чи пізно щось там буде збудовано. Ще до мене, 12 років назад, фірмі "Гаразд Україна" була віддана ця територія під будівництво оздоровчого комплексу. Вони ж намалювали 9-ти поверхову житлову забудову. Я був категорично проти того, що вони пропонували. Бо це не вигідно ні тим, хто відпочиває, ні тим, хто там би міг у перспективі жити. Те, що пропонує Ковальчук, принаймні те, що я бачив - це поєднання рекреації і житлової забудови. Тобто він планує забудувати десь 1,2 га. Усе решта - він приведе до порядку і укріпить дамбу озера. Такий варіант мене влаштовує, якщо буде суцільна забудова - я проти", - говорить Віктор Анкушкевичус.

 

Він підтримує ідею того, що у місті потрібно збільшувати кількість зелених зон і розвивати парки, однак та місцина біля озера, за його словами, не схожа на "улюблене місце відпочинку іванофранківців" і потребує облагородження.

 

"Безумовно, я за те, щоб парки і сквери не забудовувалися, а розвивалися, збільшувалася кількість зелених насаджень. Але якщо говорити про цю зону, то я там живу і мені з вікон це все видно. Коли хтось говорить, що це все улюблене місце відпочинку тисяч іванофранківців, то я б хотів сказати, що там постійно 200-300 людей. З балкона своєї квартири я спостерігаю, що там одні і ті ж самі машини. Будь-хто може навіть зараз піти і подивитися на санітарний стан цього "улюбленого місця" відпочинку. Там гуляння, танці до ночі, крики, після яких дуже багато цікавих речей залишається. Ось зараз це все почнеться. І так з вечора п'ятниці до вечора неділі. Там просто армагедон - пляшки, тара, пластмаса, шприци", - говорить мер.

 

Головний архітектор міста Володимир Гайдар вважає, що варто орендарів схилити до якоїсь компромісної думки, яка буде прийнятна для усіх сторін.

 

"Якщо мова йде про те, що буде далі, якщо у генпалні появляється шматок оцієї житлової забудови, територія, яка може бути забудована і територія, яка залишається зеленою зоною. Моє бачення: по зеленій зоні має бути оформлена земельна діляка - поміняно цільове призначення і зафіксовано її за містом як сквер, а територію для будівництва потрібно переоформити для будівництва. Далі мала б бути якась чи інвестиційна угода чи якийсь інший договір із орендарями і будівельною компанією. Той, хто має право будувати на землях під будівництво має бути зобов'язаний, згідно угоди, виконати благоустрій території для міста і тут же  варто прописати терміни - влашутвання рекреаційної зони, благоустрій, придамбова територія, рекреаційна зона, а дальше будівництво тих будинків, які згідно детального плану території по розрахунку можуть бути побудовані", - говорить Гайдар.

 

 

Мовою документів

А зараз трохи фактів. Історія з забудовою навколо озера тягнеться вже декілька років, але громадський резонанс вона отримала приблизно рік тому, коли заубдівник засипав природну водойму і знищив місцеву екосистему.

 

Мова йде про земельну ділянку, розміром 6 га, яка перебуває в оренді у двох орендарів: 1,88 га - орендує депутат міської ради і приватний підприємець Ріафет Гасимов і 4 га. - орендар - ТзОВ "Гаразд-Україна".

 

На ділянці, площею 1,88 га. по вулиці Ленкавського в районі ВАТ «Плай» вже триває будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу, висотою 4-7 поверхів. Тут, згідно умов, передбачений зал для тенісу, тренажерний зал, зал для гімнастики та занять з хореографії, зал для фітнесу та зал для дитячих ігор і боротьби.

 

Якраз навколо цієї ділянки, де орендарем є підприємець Гасимов, а підрядником будівництва фірма "Вамбуд" і виник найбільшйи спір.

 

Усе почалося з того, що віддати в оренду земельну ділянку міську раду зобов'язав суд.

 

"Підприємець Ріафет Гасимов взяв в оренду ділянку, щоб побудувтаи там спортивно-відпочинковий комплекс з готелем. Суд задовільнив це рішення. Бо у нас є практика, коли суди встановлюють право міської ради укласти договір оренди з тим чи іншим орендарем. У червні 2008 року міська рада уклала договір з приватним підприємцем Ріафетом Гасимовим про оренду земельної ділянки", - пояснює під час дискусії юрист Володимир Чорноус.

 

Тоді орендна плата становила 107 тис. 73 грн. 66 коп. Вже в листопаді того ж року плата зменшилася - орендар почав платити 39 тис. 410 грн. на рік за ту земельну ділянку.

 

Відтак виходить, що договір між приватним підприємцем та міською радою був укладений за рішенням суду від 8 липня 2008 року, яке зобов’язало укласти такий договір, хоча суд мав право лише зобов’язати міську раду розглянути питання оренди.

 

"Суд не міг примусити раду укласти договір оренди, але що сталося те сталося", - говорить Чорноус.

 

Також у пунктах договору є суперечності.

 

"Цей договір теж є дуже цікавим. У ньому вказано, що орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку для будівництва відпочинкового комплексу з готелем. Все гарно. У санітарно-охоронній зоні таке можна будувати. Але у пункті умови використання земельної ділянки у договорі вказано - земельна ділянка надається в оренду для будівництва відпочинково-спортивного комплексу із житловими будинками та закладами громадського харчування. І це в одному і тому ж документі, кількома абзацами нижче", - зауважує юрист.

 

Мешканці прилеглих вулиць Биха, Ленкавського, Кривоноса, Південний Бульвар ще у квітні 2014 року зверталися і до міського голови і до усіх контролюючих інспекцій, щоб перешкодити нищенню екосистеми, але усе безрезультатно.


"Стосовно засипаного озера Івано-Франіквське міське управління водних ресурсів повідомило - жодного дозволу на ліквідацію водного об'єкта не видавалося. "Повідомляємо, що дозвіл будівельнійй компанії Вамбуд на ліквідацію водного об'єкта - озера по вулиці Ленкавського між вулицею Ленкавського і міським озером не видавався. Підпис начальнкиа управління пана Михайлюка". Відпвоідь датована 3 квітням 2014 року. Вже 5 квітня озера не існувало", - пояснює ситуацію юрист і депутат міської ради Володимир Чорноус.

 

 

Втім це ще не усі втрати. Попри озеро було зрізано дерева і кущі. Стосовно них був акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню. На ділянці було зрізано 65 дерев.

 

"Є нюанс. Згідно акту обстеження від 20 червня 2013 року всі зелені насадження на даній ділянці раптом стали аварійними та фаутними - тобто з пошкодженянми і вадами розвитку. У квітні дерева вирубали. У червні дали акт обстеження, що дерева стали аварійними. Але дозвіл на вирубку був виданий у листопаді 2013 року, тобто через 4 місяці після фактичного видалення дерев", - пояснює Чорноус.

 

За його словами, акт обстеження зелених насаджень від 20 червня виглядає сумнівним, оскільки представники ВАТ "Зелене господарство" і ДМП "Теплокомуенерго" його не підписували. Підписи в актах навпроти прізвищ не належать даним особам.

 

 

 

Станом на сьогодні по земельних ділянках прокуратурою міста відкрито два кримінальні провадження - одне у жовтні 2014 року, а інше у січні 2015 року.

 

У постанові прокуратура вказує: "посадові особи управління земельних відносин виконавчого комітету, зловживаючи своїм службовим становищем, умисно в інтересах третіх осіб з використанням службвого становища, не зважаючи на рішення суду, підготували для підписання та подали на реєстрацію договір оренди із встановленою вартістю оренди – 39 тис. грн., що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та державним інтересам на суму близько 200 тис. грн".

 

У другому кримінальному провадженні: посадові особи ПП «Вамбуд» на підставі договору генерального підряду від 07.03.2012, укладеного з ПП Гасимовим Ріяфетом Садиг Огли, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, в порушення містобудівного законодавства, всупереч виданих департаментом містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради містобудівних умов та обмежнь для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу на вул. Ленкавського в районі ВАТ «Плай», як встановлено протоколом огляду місця події 22.01.2015 проводять фактично будівництво житлового будинку. Внаслідок неправомірних дій посадових осіб ПП «Вамбуд» державним інтересам спричинено тяжкі наслідки».

 

"Оскільки це санітарно охоронна зона там житлові будинки за законом не мають права будуватися", - констатує Чорноус.


Станом на сьогодні ситуація така: по земельній ділянці, площею 1, 88 га., яка знаходилась в оренді у ПП Гасимова з 6 березня договір оренди припинений.  Що стосується іншої ділянки, розміром у 4 га, то тут оренда триватиме ще до 16 березня 2017 року.

 

Що далі...

 

Юрист Володимир Чорноус радить громаді для того, щоб відстояти своє право на чисте повітря, гарне довкілля і здорове майбутнє своїх дітей необхідно об'єднати зусилля вже завтра, коли проходитиме сесія міської ради, прийти до депутатів із своїми вимогами.

 

Депутат обласної ради Сергій Адамович пропонує франківцям вимагати в депутатів винесення на розгляд сесії проекту рішення про непродовження договору оренди із ПП Гасимов та розірвання договору оренди на іншу ділянку.

 

Цієї ж думки і громадський діяч та підприємець Андрій Корнієнко. Він каже, що є два виходи із ситуації - рішення сесії міської ради і максимальна публічність проблеми.

 

"Є два шляхи. Перший - офіційний, через рішення сесії, депутатських комісій, виконавчого комітету, розпоряджень міського голови, судових рішень тощо, другий - шлях максимальної публічності та суспільного розголосу. Понад 200 тисяч мешканців Івано-Франківська повинні знати про те, що їхнє улюблене озеро найближчим часом планують забудувати багатоповерхівками. Тоді, якщо навіть один зі ста обурених мешканців, вийде на протест, то це буде велика сила. А я переконаний, що таких людей буде набагато більше. Не забуваймо 5 статтю Конституції України: „Єдиним джерелом влади в Україні є народ”. Не можна так брутально нехтувати думкою громади. Наслідки бувають поганими", - говорить Корнієнко.

 

Допомогти громаді готовий  і нардеп Олександр Шевченко.  Він переконаний, що "громада не повинна потурати кишеньковим будівельним фірмам Фітеля і Анушкевичуса" і  радить не боятися судів у боротьбі за збереження рекреаційної зони.

 

"Відповідно до свого статусу та меж компетенції, я беру питання природоохоронної зони міського озера під особистий контроль та ініціюю депутатські запити і звернення до правоохоронних органів щодо правомірності означеної житлової забудови. Готовий підтримати всі громадські ініціативи з метою недопущення руйнування останньої «екологічної барикади» міста – території навколо міського озера", - говорить нардеп.

 

Що ж, вже завтра матимемо змогу побачити як далеко може піти громада у відстоюванні своїх інтересів і чи депутатський корпус пройде тест на виконання своїх зобов'язань перед тими, хто делегував їм права. А чи, можливо, вкотре переважать підкилимні домовленості і власні інтереси.

 

А тим часом, за міжнародними нормами на одну людину має припадати не менше 20 кв.м зелених насаджень. В Івано-Франківську їх всього 5.5 кв.м...


25.03.2015 Марія Лутчин 2420 1
Коментарі (1)

Славко Задунайский 2015.03.26, 13:36
Гайдар підтримує забудову?Напевно не просто так. Не потрібний містові такий архітектор!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1181
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2508
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2105
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2158
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6523 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2446 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

330

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1138

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1271

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1390
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

266
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

580
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2056
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26505
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

546
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10454 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8004
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

529
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

397
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

540
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

618
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1570