Майдан: завантаження свідомості

 

 

Ні,я не буду розповідати про трагічну зиму минулого року,не буду сипати безкінечно виснажливими фактами чи використовувати усі прикметники з кольором туги,щоб описати свій внутрішній стан. Немає сенсу говорити про біль,що об’єднує усіх нас - у всіх різний й водночас до знемоги однаковий. Таким буває тільки біль нації, єдиного народу,що бореться за спільну ідею.

Як калейдоскоп прокручую свою пам'ять, і все б нічого, коли б картинки не були сірим тлом для жахливих подій. Спогади оживають, звиваються в моїй голові, як підступні  змії,що отруюють почуття. Дихати стає важко, горло холодними руками сковує жаль, серце зривається у дикому прагненні вирватися з грудей,щоб стерти з пам’яті страх і відчуття своєї безпорадності.

Я жила Майданом увесь час його існування, як і вся моя родина, як і кожен українець, і досі живу його запалом. Мені не вистачить духу, слів і таланту,щоб влучно описати все,що відбувалося тоді,хоч кожен клаптик тієї зими, як фото, яке неможливо видалити з карти пам’яті в голові. Сьогодні, рік по тому, усім довкола керує слово «інший».  Ми змінилися. Тепер «українець» звучить гордо, тепер міста тонуть у синьо-жовтому морі –  кожне вікно у обіймах з прапором, що майорить і гомонить із вітром, кожне зап’ястя обплітає стрічка,що у поєднанні з вишиванкою,яку тепер мають всі, створює граційний образ, кожний стовпчик і лавочка тішать око свіжим патріотичним забарвленням. Інше місто, інший одяг, інша музика, інший колір та чи інша людина? Мене ятрить зсередини питання: «Чому українцям потрібно було писати історію кров’ю,щоб усвідомити хто вони є?»

Сильна,нескорена нація, яка ,здається, пройшла всі кола пекла,платить занадто дорогу ціну за усвідомлення своєї сутності. Для більшої частини людей Майдан став квитком на потяг-пробудження. Тільки після того, коли холодна ворожа злоба,що зачаїлась в кулях,роздирала кігтями молоді серця, тільки після вогняних недоспаних ночей та червоних від крові днів,українці почали розуміти свою силу. З кожним сивим волоском на голові, кожною обірваною ниткою життя, кожною покаліченою долею, кожною німою сльозою – щось невідоме народжувалося десь усередині,можливо, біля серця, бо у такі моменти вони стискалося так сильно, ніби хотіло сховатися від самого себе. Зміни торкалися кожнісінького закапелка свідомості, викидаючи звідти непотріб,який збирали роками, гадаючи,що колись обов’язково трапиться нагода скористатися чимось.

Революція Гідності, як землетрус, шкалу якого неможливо виміряти,сколихнула всіх, навіть тих чия «хата скраю». Проте,як же багато людей забули завершити процес завантаження свідомості. Свідомості громадянина своєї Батьківщини. Деякі люди помилково вирішили озброїтись ідеями та словами,забуваючи, що вони ніколи не перетворяться в реальність без дій. Вони кричать на все горло про свою любов до України, готові переплисти безмежне море, перейти найвищі гори, перелічити незліченні зірки,але при першому поклику вигоди не вагаючись стають на її бік. Розігрування такої трагікомедії засмучує  ще більше за байдужість. Проте патріотизм - це не незліченна кількість постів у соціальних мереж про те, як сильно ти любиш Україну, не сентиментальні історії про героїчні подвиги і не голосна критика усіх,хто думає інакше.

Ми звикли жалітися на владу, на час, на державу,на тих хто був до нас, та на кого завгодно, лише,щоб втекти від думки,що насправді причини потрібно шукати у самих собі. Це наче своєрідний спосіб виправдати свою бездіяльність. Насправді ж Україна починається з кожного з нас. Неначебто, маленький пагін, котрий потрібно ростити,плекати,доглядати і з нього виросте чудове міцне дерево,напоєне любов’ю мільйонів щирих українців.

Майдан минулого року довів,що ми хочемо змінитися і перезавантаження нації таки відбувається. Якщо ми за скільки століть не втратили свою ментальність, свою нетлінну силу та мужній дух, не дозволяли запрягати себе у ярмо,то зробімо це й зараз,адже майбутнє нашої країни у наших руках.

Можливо, я занадто банальна і говорю про речі, які з яких здмухнули пил уже давно – вирішувати кожному зокрема. Проте чи багато ще тіл має сховати рідна, але почорніла від крові і знемоги, потоптана,уже не вперше, чобітьми кремля земля? Чи багато ще матерів мають пережити своїх дітей? Чи багато ще ми повинні мати героїв? Чи багато ще має бути Майданів…щоб ми перестали тікати від свого життя за океан, щоб ми перестали боятися говорити правду, щоб ми перестали скиглити і взялися до справи. Згадуючи, героїв-ангелів, серця яких зупинилися заради того,щоб наші могли битися, я відчуваю три речі: вдячність,гордість,смуток. Ми не можемо, ми не маємо права спаплюжити пам’ять про людей,котрих зараз прихистили небеса. Вони дивляться на нас і вони впевнені,що нам вистачить терпіння виграти бій, в якому вони полягли.

Історія пишеться для того,щоб на її прикладі навчалися,щоб не повторювали помилок нерозсудливих попередників,щоб не пропустили чогось справді важливого. Історія пишеться кожного дня і кожен з нас її нехай маленька, але невід’ємна частинка. Тож давайте не зраджувати ідей революції,що відбулася в кожному з нас і вчиняти так,щоб нашим внукам не довелося брати до рук зброю і відстоювати своє право на гідне життя у незалежній та сильній країні.

 

Олеся Парфан

(школа професійної журналістики)


12.03.2015 Олеся Парфан 704 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1800
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1789
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1773
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5274 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2075 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1455

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

609

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

706

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

902

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

934
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1669
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3599
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10180
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26054
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10086 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7653
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

840
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1342
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

315
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1203
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

791
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1017