Хто і чому дав команду «Фас!» напередодні продовження контракту з директором Івано-Франківської філармонії?

 

 

Дивні речі творяться навколо «дати Ікс» - 20 березня, коли звершується контракт з діючим директором Філармонії Андрієм Савкою.

 

11 березня, відбулося засідання Постійної комісії з питань національного та духовного розвитку, культури, засобів масової інформації, книговидання і свободи слова. Одне із питань, яке задекларувала комісія в своєму порядку денному, стосувалося звернень художнього керівника обласної філармонії І. Дем’янця та головного диригента симфонічного оркестру В. Олійника. Проте з ходу засідання можна зробити висновок, що питання це радше торкалося продовження (вірніше – «як би не продовжити») контракт з директором обласної Філармонії Андрієм Савкою. Відповідно до цих звернень управлінням культури ОДА була проведена перевірка. Результати її наразі невідомі, проте можна сподіватися, що вони дослівно відповідатимуть «зверненням».

 

Цікаво, що звернення підлеглих Андрія Савки про його «зловживання» виглядають як ланки в ланцюгу відданої «невідомим ляльководом» команди «Фас!», метою якої є знайти будь-який «компромат» напередодні завершення контракту з директором Філармонії, а якщо не вдасться знайти, то придумати...

 

Серед «компромату», який, як здається, знайти було дуже важко, є і таке – «директор втручається в роботу Симфонічного оркестру Філармонії»(!!!) – (питання, - а що директор на має повноважень втручатися в діяльність підлеглих йому колективів?), «директор найбільше радится з молодою командою «креативних» - (в авторів вже і «креативність» - є лайливим словом?). Пунктів звинувачень багато, але всі вони стосуються лише дрібних «виробничих» питань. Про якісь значні фінансові чи інші зловживання наразі не відомо.

 

Цікаво, всі звернення, очевидно, набиралися одним автором на одному й тому ж комп’ютері (той самий «стиль», пафос, помилки і лексеми, той симий шрифт, навіть дати подання двох «незалежних» заяв практично збігаються!). Тобто можна зробити висновок, що ми маємо справу з «спланованю акцією», в якій за відсутності щось таки треба «знайти».

 

Здавалось би місто, управління культури ОДА, керівництво ОДА мали б тільки підтримувати керівництво Філармонії, яке за останні чотири роки створило справжній прорив в мистецькій, концертній, інформаційній та просвітницькій діяльності організації. Про це говорять всі постійні відвідувачі Філармонії.

 

Тільки деякі показники якісного прориву в роботі Івано-Франківської обласної філармонії (можливо ці цифри і факти стануть «відкриттям» для ініціаторів інтриг в колективі та за його межами, серед яких називають, як одного із нових заступників голови ОДА та обласних управлінців «від культури», які, як виглядає, явно засиділися в своїх теплих кріслах, - аж так, що володіючи всією інформацією, навіть не намагаються перечити "замовникам"), які надали кореспондентові "Фіртки" в прес-службі Філармнії:

 

- За останні чотири роки практично подвоїлися як кількість концертів так і доходи Філармонії:

 

Кількість концертів:

-  2010 рік – 249

-  2011 рік – 246

-  2012 рік – 356

-  2013 рік – 438

-  2014 рік – 429

 

Дохід:

-  2010 рік – 321, 4 тис. грн.

-  2011 рік – 248, 9 тис. грн.

-  2012 рік – 450, 5 тис. грн.

-  2013 рік – 564, 1 тис. грн.

-  2014 рік – 489,8 тис. грн.

 

В півтора рази зросла відвідуваність концертів.

Кількість глядачів:

-  2011 рік – 39,1 тис.

-  2012 рік – 44,5 тис.

-  2013 рік – 52,4 тис.

 

-      За 2010-2014 роки в Філармонії значно зросла кількість гастрольних концертів колективів та майстрів як з України, так і з країн Європи, США та інших країн: близько 40 творчих колективів та близько 100 солістів.

 

-      Офіційний сайт Філармонії разом з сайтами Національної філармонієї, Харківської та Львівської входить у четвірку найвідвідуваніших сайтів філармоній України.

 

-      З 2010 року по 2014-й кількість колективів Філармонії збільшилася з п’яти до семи.

 

-     За цей час значно урізноманітнена жанровість Філармонії, зокрема вперше в Івано-Франківську була поставлена опера («Весілля Фігаро»), що було позитивно сприйнято слухачами. ("Заявники", до речі і першу в місті постановку опери ставлять у вину директору Філармонії - мовляв,  опера - це "непрофільна" діяльність!).

 

-      Івано-Франківська обласна філармонія є одним з ініціаторів об’єднавчого процесу філармонічного руху України, що почав налагодження тісної співпраці між філармоніями країни.

 

-      Керівництвом Філаромонії в співпраці з Опікунською радою та рядом громадських ініціатив, зокрема ГО «Тепле місто», ініційований амбітний проект «Подаруй місту рояль».

 

-     Розпочато та реалізовано проекти «Відкрита філармонія», "Зелена філармонія", «Юні віртуози», «Молоді таланти», «День вуличної музики», «Івано-Франківськ – місто мистецтва».

 

-     Проводяться щорічні фестивалі Фестивалі: «Прикарпатська весна», «JazzBez», «Karpaty-Art».

 

-     Та багато іншого.

 

Під час розгляду комісією питанна щодо Філапрмонії, голова комісії Ольга Бабій наголосила, що є працівники Філармонії, які підтримують Андрія Савку, проте є й такі, що вимагають звільнити його з посади. До честі голови депутатської комісії Ольги Бабій, як виглядає, вона відмовилася «грати в ігри» «ляльководів від культури» з ОДА.

 

Вона наголосила також, що це питання повинно прийматися не на емоційному рівні, а якщо є зауваження до роботи директора, то вони мають бути чітко прописані та обґрунтовані. За її словами, продовжувати контракт з директором філармонії чи ні, повинні вирішувати в управлінні культури.

 

«Ми маємо багато звернень як за, так і проти. Ми з Вами приймали рішення, ми з Вами просили зробити все можливе, щоб мікроклімат у філармонії налагодити. Особисто я переконана, що ці питання лежать далеко не в такій площині, щоб їх можна було вирішувати підняттям рук... Судячи з того, що ми на сьогодні маємо – це питання, яке полягає у насамперед юридичному та адміністративному рішенні за яке відповідає управління культури. Я думаю, що вирішення цього питання у зв’язку з закінченням контракту є тією функцією, яку має виконати управління культури», - сказала Ольга Бабій. Управлінню культури в цій ситуації не позаздриш, адже воно попри зовнішній шум і тріск володіє реальною ситуацією в Філармонії... А щось "робити" треба, щоб "задовольнити" вище керівництво, яке напевне має апетити на місце керівника Філармонії...

 

Цікавим є факт, який додатково свідчить про замовний сценарій подій на «наперед визначеність» майбутніх висновків, що на засідання комісії не пустили керівника Філармонії Андрія Савку (навіть «знамениті» НКВД-шні розстрільні «трійки» хоча б для вигляду надавали слово звинуваченим!), та намагалися не пустити представника Опікунської ради Філармонії (!!), відомого мецената та підприємця Віктора Вінтоняка.

 

Пізніше представника Опікунської ради все-таки пустили, проте слова не надали. Віктор Вінтоняк розповів кореспондентові «Фіртки», що Опікунська рада, до складу якої входять близько 40 постійних відвідувачів філармонії, – а це – ректори університетів, меценати, підприємці, викладачі, журналісти, керівники підприємств та установ, академіки, мистецтвознавці, громадські діячі, готує відкрите звернення до народних депутатів та керівників області з своїм баченням подій навколо Івано-Франківської обласної Філармонії, яке буде оприлюднене днями.

 

Як видається, сьогодні Івано-Франківськ та область проходять ще один пост-майданний мікро-екзамен на «вшивість». Чи вдасться інтригам кількох осіб в колективі та за його межами привести до розвалу започаткованої в останні роки роботи та до культурницького розчарування громади міста Івано-Франківська та Івано-Франківської області, стане відомо незабаром.

 

Лілія Горковенко

 

 

Про історію інтриг, боротьби і бруду навколо Філармонії ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ в попередніх матеріалах "ФІРТКИ":

Директор Івано-Франківської філармонії Андрій Савка: Музика – це унікальне мистецтво, яке існує в часі – «тут і зараз»

Івано-Франківська обласна філармонія розширює коло своїх симпатиків та виховує майбутніх поціновувачів мистецтва (фото)

В Івано-Франківській філармонії симфонічний оркестр грав лицарську музику (фото)

Про двох людей в культурі

А мистецтво вічне... В Івано-Франківську створено Громадську Опікунську Раду обласної Філармонії (документ)

Голова профкому Івано-Франківської обласної філармонії написала відкритого листа про інспірований конфлікт у колективі

Брудні провокації проти Івано-Франківської філармонії продовжуються

Аналітична група «Фіртка-Магус»: Репліка вдячності Філармонії

Сцена Івано-Франківської філармонії знову стала місцем уможливлення музичного дива (ФОТО)

 


Коментарі (4)

Радислав Петрив 2015.03.12, 00:23
оце таки так.Дожилися. Есересер "воскрес". Лишень у місті починає проростати щось добре й цікаве, як чинуші тут як тут зі своїми блязнями полять нібито бур"ян. Не ті бур"яни рубаєте. Ой, не ті! А шановане паньство у особі "художнього керівника обласної філармонії І. Дем’янця та головного диригента симфонічного оркестру В. Олійника" краще б дослухалося до шепоту музи і дарували нам й справді щось нове й вічне. А то складається враження, що заскорузли у своїй постарілій молодості. Слухаю у нашій філармонії музику вже років тридцять, і останнім часом таки радує мене те , що дарує нам філармонійна сцена. Дякую Вам, пане Андрію, за неабиякий організаторський талант - філармонія немов на початку "мистецького прориву" і можливо це стане наступним, уже музичним, "станіславським феноменом". Не заважайте людям працювати, добре працювати! Руки заздрості геть від Андрія Савки !
Петро Максим'юк 2015.03.14, 14:30
Я звичайно розумію, що друзі стають на захист. Потрібно подивитись не як товариш чи друг з найближчого оточення, потрібно дивитись на цю ситуацію як пересічний глядач. Наша філармонія перетворилась на клуб «Село для села». Я є постійним глядачем філармонії протягом трьох десятиліть. Бували там різні ситуації, хороші і не дуже роки для філармонії стосовно концертів ітд. Згодіться, але те що зараз філармонія не з найкращим репертуаром – це також дуже помітно. Багато хороших, цікавих, виконавців і колективів змушені були покинути стіни філармонії через так званий «мистецький прорив» теперішнього керівництва. Пан Савка з своєю дружиною, перетворили філармонію на сімейний клуб. Де більшість працівників їхні друзі, і друзі друзів, не завжди професійних. Можливо люди не скажуть це в голос, але я впевнений, що багато хто з глядачів та й з працівників погодяться з моєю думкою. Стосовно пана І. Дем’янця та пана В. Олійника, ви дуже помиляєтесь – це високо професійні музиканти. І концерти «Галицьких передзвонів», «Кантемусу» чи Симфонічного оркестру підкреслюють їхню професійність!
Петро Максим'юк 2015.03.14, 14:38
Я звичайно розумію, що друзі стають на захист. Потрібно подивитись не як товариш чи друг з найближчого оточення, потрібно дивитись на цю ситуацію як пересічний глядач. Наша філармонія перетворилась на клуб «Село для села». Я є постійним глядачем філармонії протягом трьох десятиліть. Бували там різні ситуації, хороші і не дуже роки для філармонії стосовно концертів ітд. Згодіться, але те що зараз філармонія не з найкращим репертуаром – це також дуже помітно. Багато хороших, цікавих, виконавців і колективів змушені були покинути стіни філармонії через так званий «мистецький прорив» теперішнього керівництва. Пан Савка з своєю дружиною, перетворили філармонію на сімейний клуб. Де більшість працівників їхні друзі, і друзі друзів, не завжди професійних. Можливо люди не скажуть це в голос, але я впевнений, що багато хто з глядачів та й з працівників погодяться з моєю думкою. Стосовно пана І. Дем’янця та пана В. Олійника, ви дуже помиляєтесь – це високо професійні музиканти. І концерти «Галицьких передзвонів», «Кантемусу» чи Симфонічного оркестру підкреслюють їхню професійність!
Сергій Дем'янів 2015.03.14, 22:52
згідний з п. Радиславом!Тільки людина починає працювати, то обов8язково треба щось робити, - пхати палиці в колеса. На Мою думку, життя в обласній філармонії ожило з приходом молодог, професійного і творчого директора Андрія Савки. Панове, схаменіться! не обливайте брудом людей через свої амбіції. Дайте людям працювати і дарувати глядачам радість від мистецтва!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1107
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2469
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2083
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2130
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6443 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2415 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

290

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1115

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1140

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1356
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

236
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

559
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2024
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26470
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

522
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10425 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7966
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

505
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

368
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

518
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

592
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1538