Затоплені та знищені бомбосховища Івано-Франківська (фоторепортаж)

 

/data/blog/69716/10360d7cc87f5246942eeb0f0ee8794f.jpg

 

Для населення зараз відпрацьовуються як захисні споруди пристосовані підвальні або заглиблені приміщення. Кошти на їх відновлення відповідно мають виділяти власники: ОСББ, ЄРЦ та інші. Про це повідомив начальник Управління ДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький.

 

За його словами, люди повинні самостійно облаштовувати та прибирати приміщення для захисту, які сьогодні закидані сміттям або затоплені.

 

Нещодавно голова облдержадміністрації Олег Гончарук зустрівся з заступником голови Державної служби з надзвичайних ситуацій України генерал-майором служби цивільного захисту Василем Стоєцьким.

 

В ході зустрічі, Василь Стоєцький зазначив, що є певні зауваження та пропозиції щодо їх вирішення, передає кореспондент Фіртки.

 

Зокрема, зараз стоїть важлива задача приведення територіальних підсистем цивільного захисту у відповідний стан підвищеної готовності, як це визначено відповідним розпорядженням прем’єр-міністра України. Тобто необхідно привести всі документи відповідно до кодексу цивільного захисту. Адже є певні недоліки щодо дотримання та запровадження цих нормативних актів. Це теоретична сторона, яку необхідно переводити в практичну площину. За словами Стоєцького, ми повинні чітко знати свої обов’язки та дії у випадку надзвичайної ситуації, при необхідності пройти додаткові консультативні навчання.

 

Також необхідно привести всі системи у відповідний стан, до прикладу систему оповіщення населення, зробити ревізію, практичні тренування, можливо технічні поправки. Крім того, потрібно налагодити роботу захисних споруд, адже вона на сьогодні потребує чіткого регулювання, необхідно вести чіткий облік, інвентаризацію, приведення не тільки захисних споруд, а й пристосованих приміщень до того стану, в якому вони можуть використовуватися.

 

Тому усі керівники повинні чітко знати свої обов’язки.

 

«Згідно кодексу керівником цивільного захисту являється губернатор. Наразі є недоліки щодо організаційної роботи, адже не кожен керівник служби знає чіткі і конкретні свої дії. Це організаційні складові, які не потребують додаткових коштів, потрібно просто організаційно доопрацювати»,  зауважив Стоєцький.

 

Очільник області запевнив, що прикладе всіх зусиль для забезпечення готовності всіх служб до надзвичайних ситуацій.

 

«Ми розуміємо всю складність та відповідальність ситуації, що склалась в країні. Ці завдання для нас є пріоритетними. Не на словах, а на практиці нам треба бути готовими до таких ситуацій. Я запевняю, що ми на 100% забезпечимо приведення систем цивільного захисту в режим підвищеної готовності», - пообіцяв Гончарук.

 

Натомість, небайдужі франківці розробили сайт на якому розміщена карта бомбосховищ міста.

 

Наразі на ній нанесено близько 50 об’єктів з описом стану приміщень та їх світлинами. Варто зауважити, що більшість бомбосховищ знаходяться в незадовільному стані.

 

Довідка:

Сховище цивільної оборони - спеціальна споруда, призначене для захисту людей від зброї масового ураження. Попередниками сховищ цивільної оборони були сховища від ураження отруйними газами початку 20-го століття, що захищали людей від хімічної зброї і бомбосховища 30-40-х років з переважним захистом від бомб і снарядів. Термін «Сховище» щодо цивільних захисних споруд почав застосовуватися в літературі і в колі фахівців ще в довоєнний час, щоб об'єднати під одним терміном різнорідні бомбосховища та легкі споруди хімічного захисту, але по-справжньому увійшов в побут і по черзі витіснив терміни «газосховище» і «бомбосховище» значно пізніше.

Сховища повинні забезпечувати можливість безперервного перебування в них укритих людей на протязі двох діб. За ступенем захисту від дії хвилі удару ядерного вибуху сховища розділяються на І, ІІ, ІІІ і ІУ класи.

Нормативний клас сховищ залежить від групи міста, категорії суб'єкта господарської діяльності і місця розташування об'єкту. При цьому радіус збору укривання людей приймається у разі забудови території одноповерховими будинками 500 м, а багатоповерховими будинками - 400 м.

За умовами зведення сховища можуть бути, які завчасно зводяться в мирний час або швидко будуються з введенням повної готовності цивільної оборони. Сховища, які завчасно будуються в мирний час, проектуються, як правило, вбудованими в підвальні поверхи споруд і будинків. При неможливості створення вбудованих сховищ, допускається будівництво окремо розташованих сховищ.

В мирний час сховища повинні використовуватися в інтересах суб’єкта господарської діяльності та обслуговування населення. Місткість сховищ по типовим проектам складає: 100, 150, 300, 450, 600, 750, 900, 1200,1500, 1800 і більше чоловік.

Приміщення сховищ розділяються на основні (приміщення для укривання людей, тамбури-шлюзи, тамбури) допоміжні (приміщення для розміщення обладнання систем фільтровентиляції, електрозабезпечення, водозабезпечення і каналізації). В сховищах передбачаються захисні входи і виходи.

Норма площі підлоги основних приміщень для одної людини складає не менше 0,4-0,5 м², а використання сховищ у мирний час для виробничих потреб повинне складати не більше ніж 40% загальної площі сховища. Об'єм приміщень на одну людину повинен бути не менше ніж 1,5 м³. Приміщення для укриття людей обладнують нарами для сидіння розміром 0,45×0,45 м, для лежання 0,55×1,8 м - на одну людину, ширина проходу між ними повинна бути 0,7-0,85 м, а ширина прохідного проходу в сховищі повинна бути 0,9-1,2 м.

Розміри приміщення для фільтровентиляційного обладнання визначаються його габаритами і площею необхідною для його обслуговування.

Дизельна електростанція розташовується біля зовнішньої стіни сховища і відділяється від інших приміщень негорючою стіною з величиною вогнестійкості, яка дорівнює 1 годині. Вхід у ДЕС зі сховища обладнується тамбуром з двома герметичними две­рима, що відкриваються в бік сховища.

Санітарні вузли: для чоловіків - 1 очко і 1 пісуар на 150 чоловік; для жінок - 1 очко на 75 чоловік; один умивальник на кожні 200 чоловік, але не менше одного на санітарний вузол.

При проектуванні та будівництві прагнуть до того, щоб фільтровентиляційна камера, санвузли та інші допоміжні приміщення займали мінімальну площу.

 

 

Арматурний завод, вул. Коновальця, 229

Вбудоване сховище цивільної оборони. На поточний момент затоплене і не придатне для використання. Дізель-генератор демонтований. 

 

 

 

 

 

Онкологічний диспансер, с. Чукалівка, вул. Медична, 15
 
Вбудоване сховище цивільної оборони розраховане на 300 людей. Відносно придатне для використання. Потребує косметичного ремонту. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Деревообробний комбінат, вул. Ребета, 6
Окремостояче сховище цивільної оборони. Частково знищене. 
 
 
 
 
 
 
 

Промприлад, вул. Сахарова, 23
Вбудоване сховище цивільної оборони. На поточний момент знищено під час будівництва інститута. 
 
 
 
 
 

 
 
Житловий будинок, вул. Донцова, 15
Вбудована захисна споруда цивільної оборони. На поточний момент потребує капітального ремонту. 
 
 
 
 
 
 
 
Індуктор, вул. Максимовича, 15
Вбудоване сховище цивільної оборони розраховане на 300 людей. На поточний момент підтоплено і потребує ремонту. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Птахофабрика, вул. Комунальна, 3
Вбудоване сховище цивільної оборони розраховане на 280 людей. На поточний момент затоплене і потребує ремонту. 
 
 
 
 
 
 
 
Родон, вул. Вовчинецька, 225
Вбудоване сховище цивільної оборони розраховане на 1464 людини. 
 
 
 
 
 
 
 
Житловий будинок, вул. Франка, 37
Вбудована захисна споруда цивільної оборони. 
 
 
 
 
 

Пост електричної централізації, вул. Залізнична, 6
Вбудоване сховище цивільної оборони розраховане на 150 людей. Підтоплене і потребує ремонту. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Залізобетон, вул. Височана, 34
Окремостояче сховище цивільної оборони розраховане на 150 людей. Частково підтоплене і потребує відкачування води. 
 
 
 
 
 
 
 
 

вул. Симона Петлюри, 24
Окремостояче сховище цивільної оборони розраховане на 150 людей. На поточний момент частково придатне для використання. Потребує ремонта. Фільтро-вентиляційні установки демонтовані 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лілія Горковенко, Олена Британська


Коментарі (2)

Славко Атаманюк 2015.02.18, 07:53
Ось чим потрібно владі зайнятись,а не фейком у вигляді землі в 1.5 га для нового стадіону
Андрей Богданович 2015.02.19, 15:16
Є ще показове сховище під центральною поштою. При наймі кілька років тому воно було в досить пристойному стані. А ще років 10 тому був у сховищі під будинком, що зліва ГК консисторії, позаду памятника А.Міцкевичу. Воно теж було в нормальному стані. Ну і звичайно велике сховище "Білого дому".
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1991
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1874
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1873
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5555 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2165 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1524

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

759

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

822

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1024

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1015
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1789
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3696
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10273
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26164
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10200 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7725
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

913
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

240
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

275
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

398
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1297
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

899