Гаражні війни «Соколів» з чиновниками

 

 

Роками 1,5 тисячі власників гаражів ГК «Соколи» не можуть вирішити конфлікт, який виник не з їхньої вини. Власники гаражів по вул. Вовчинецька, 225 в Івано-Франківську сперечаються з фірмою «Х-Адванс» за землю. 

 

Люди вважають, що підприємство незаконно приватизувало ділянку площею 6,22 гектара під їхніми гаражами. Крім того, «Соколи» вже кілька років судяться з акціонерним товариством «Родон» і його керівником Ярославом Каспруком, дружина якого "за збігом" керує вищезгаданим ТзОВ «Х-Адванс».

 

За словами членів кооперативу, коли ж керівником АТВТ «Родон» став Каспрук, землю, на якій стоять їхні гаражі, він приватизував на свою дружину. Яким чином йому вдалось це зробити – невідомо, адже в кожного гаража є свій окремий власник. До слова, приватизували землю на диво швидко, кажуть гаражникик, на все про все пішло менше місяця.

 

Розпочалась «війна за гектари» з того, що кілька років тому на прохідній автостоянки фірма встановила шлагбаум і замовила приватну охорону. Плату за в’їзд керівництво «Х-Адвансу» встановлювало самовільно, а про зібрані гроші не звітувало.

 

Зараз «Х-Адванс» знову перешкоджає людям користуватися гаражами. Більше того, стверджують власники гаражів, має намір перепродати землю, ймовірно для будівництва чогось іншого на цьому місці. За словами членів кооперативу фірма вже розмістила оголошення про продаж землі та шукає покупців.

 

Було ваше - стало наше

 

Згідно документів, які надали представники гаражного кооперативу «Соколи», у розробленому проекті землеустрою земельну ділянку гаражного кооперативу площею 6,22 га сільрада Вовчинців включила у власні межі населеного пункту. При зміні меж села врахували інтереси підприємств і господарств, які діють на прилеглій території. Але в пояснювальній записці до Проекту землеустрою жодним чином не згадуються ті організації, які повинні перейти до села Вовчинець.

 

Таким чином ГК «Соколи» просто щез із пояснювальної записки і «оптом» перейшов до земель сільської ради. В матеріалах землеустрою не зазначено як використовуватимуть земельну ділянку, на якій розміщений гаражний кооператив.

 

«Цю земельну ділянку свого часу Вовчинецька сільська рада незаконно продала за заниженою ціною у 25 гривень за 1 кадратний метр АТВТ «Родон». Тоді, при продажі, гаражний кооператив «Соколи» просто «не помітили», продавши землю як поле. При цьому «забули» про власників гаражів. Зараз ця земельна ділянка знаходиться предметом судових спорів», - зауважує юрист гаражного кооперативу Роман Жирун, - та додає, що «Стаття 174 Земельного кодексу України, передбачає, що рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням ВР Автономної Республіки Крим, Київської, Севастопольської міської та обласних рад. Однак Івано-Франківська обласна рада всупереч законодавству не звернулася з відповідним поданням до ВРУ про встановлення нових меж Івано-Франківська, а вирішила їх змінити лише своїм рішенням».

 

Тож на початку лютого 2015 року члени ГК «Соколи» зібрались під Івано-Франківською облдержадміністрацією, щоб висловити свою незгоду з рішенням обласної ради від 05.12.2014 року (№1499-33/2014 «Про встановлення межі населеного пункту с. Вовчинець Вовчинецької сільської ради Івано-Франківської міської ради»), за яким земля кооперативу стала частиною села Вовчинець. Гаражники стверджують, що ця земля завжди належала Івано-Франківську, а відтак підозрюють, що в цій справі не обійшлось без задоволення чиїхось матеріальних інтересів.

 

За рішенням Івано-Франківської міської ради ще у 2006 роціцю землю передали гаражному кооперативу «Соколи», члени якого сплачували кошти за оренду земельної ділянки в бюджет міста.

 

Підозрілим членам гаражного кооперативу видається те, що Івано-Франківською міською радою з даного питання створена комісія, яка не збиралася вже понад рік. Секретарем цієї комісії є секретар міськради «свободівець» Микола Вітенко. "Соколи" кажуть, що неодноразово звертались до комісії, щоб питання землі було вирішено на рівні міської ради та  Вовчинецької сільської ради. Але їх ніхто не чує.

 

«В той же час, за нашими плечима, погоджують межі, не враховуючи інтереси власників гаражів і віддають цю частину землі в підпорядкування Вовчинецькій сільській раді, знаючи, що є конфліктна ситуація. Вони навпаки мали б вирішити конфлікт. Адже, для розмежування земельної ділянки спершу робиться проект землеустрою, який погоджується усіма суміжними землекористувачами. І тоді виходить парадокс: міська рада погодила цей проект землеустрою при тому, що нею ж створена комісія з урегулювання цього спірного питання. Тобто вочевидь лобіюють чиїсь інтереси», - каже Жирун.

 

За словами ж Миколи Вітенка загалом було 2-3 зібрання комісії, а востаннє комісія збиралась пів року тому.

 

«Більше від того часу до мене ніхто не звертався. Ми звели членів ГК «Соколи» з керівництвом «Х-Адванс», щоб це питання вирішити, дійти до якогось компромісу. Але, очевидно, що вони не домовились. Цим питанням займається господарський суд, і він, як кінцева інстанція, має поставити в цій справі крапку. Від себе ми зробили все, що могли», – зазначає Вітенко.

 

 

З чим приходили – з тим і йшли

 

«Соколи» звернулись в обласну раду. Оскільки після скасування рішення облради можна буде ставити питання про визнання неправильного погодження меж. Тож зараз згідно закону, люди вимушені «відмотувати» ситуацію назад.

 

Однак і в облраді їм не були раді. Одразу потрапити на прийом до голови не вдалось, людей попросили зачекати. Майже година очікувань результату не дала, «Соколам» повідомили, що голови на місці вже немає. Куди, як і в якому напрямку він зник, людям не пояснили. Члени кооперативу записались на прийом до голови облради на наступний день. Та й тоді з Василем Скрипничуком також розмова не відбулась. Проте, напередодні голові кооперативу Іллі Лилику зателефонували і сповістили, що з ними зустрінеться депутат обласної ради, «свободівець» Василь Попович. Зібравши обурених власників гаражів в залі засідань, Попович запевнив їх, що рішення про передачу землі селу Вовчинець помилкове та пообіцяв винести питання на розгляд сесії.

 

«Мені подзвонив Попович і ми домовились з ним про зустріч. 15 чоловік, членів нашого кооперативу поговорили з ним про наші наболілі питання і передали юридичний лист. Попович сказав, що це питання винесе на сесію, яка буде в березні та вирішить його. Ми також маємо прийти на засідання, сказати, що прагнемо пере голосування сесією її рішення », - розповів Лилик.

 

Крім цього, було домовлено перед засіданням сесії провести ще засідання комісії. Правозахисник «Соколів» вважав цю зустріч обов’язковою та логічною.

 

«Оскільки сесія запланована на березень, тому я вважаю логічним, щоб відбулось засідання комісії за участю всіх зацікавлених сторін, в тому числі і Вовчинецької сільської ради. Відповідно, заслухавши думку усіх, можна буде сформувати висновок комісії. Тоді на сесії буде на що опиратись», - розповів юрист.

 

Засідання земельної комісії облради таки відбулось. Депутати заслухали сільського голову села Вовчинця Михайла Назара та представників Держкомзему міста і області. Проте, аргументи чиновників дали змогу голові комісії Ігору Шумезі дійти висновку, що рішення облради із затвердження меж села Вовчинець було…цілком законним.

 

То, виходить, що «Соколів» ввели в оману. Горе-гаражники вкотре збирались покладати надії на Феміду, адже юрист кооперативу пообіцяв оскаржувати це рішення в суді.

 

Нагадаємо, прокуратурою Івано-Франківської області був поданий позов, щодо визнання договору купівлі-продажу даної земельної ділянки, на  якій розміщені гаражі, між АТВТ «Родон» та Вовчинецькою сільською радою недійсним. Крім того Господарським судом накладено арешт та заборонено ТзОВ «X Адванс» проводити будь-які дії щодо відчуження чи передачі в оренду цієї земельної ділянки.

 

«Люди хочуть, щоб цей спір вирішився в законному руслі, а наші опоненти працюють з порушенням закону. Намагаються легалізувати свої дії, опираючись на рішення обласної ради. Продали в 2008 році, а тільки тепер затверджують межі села. Логічно,що мало б бути навпаки: після затверджених чітко визначених меж села, можна було продавати землю», - розповідає юрист ГК «Соколи» Роман Жирун.

 

Правознавець також впевнений в навмисних діях Вовчинецької сільської ради. «На сьогодні порушено кримінальне провадження щодо посадових осіб сільради та акціонерного товариства «Родон»щодо продажу земельної ділянки. Адже у 2008 році, незважаючи на рішення суду, яке забороняло вчиняти дії і зобов’язувало усунути перешкоди гаражному кооперативу щодо користування земельною ділянкою, сільська рада здійснила її продаж «Родону» за заниженою майже у шість разів вартістю, - каже Жирун. - Тобто при вартості у 8 мільйонів гривень, понад 6 гектарів землі продали за 1,5 мільйона».

 

За словами ж директора АТ «Родон» Ярослава Каспрука, деякі власники гаражів самі чинять незаконно.

 

«Без жодних дозволів зробили там надбудови, а для того, щоб якось узаконити ці речі, вони почали протестувати. Спочатку вони нарікали на підвищення орендної плати, хоча ті підвищення  були несуттєві.  Ми вже орендну плату повернули на ту стару, але від того нічого не змінилось. Тепер вони шукають інші причини, щоб подавати позови за позовами. Вже відбулось не одне судове засідання. Вони програють всі суди, але починають заново писати. А оскільки у нас зараз безвладдя, от вони і продовжують подавати в суди. Якби була у нас нормальна влада, то їх би зупинили ще з самого початку», - каже Каспрук.

 

Питання відміни рішення облради про встановлення межі населеного пункту села Вовчинець Вовчинецької сільської ради Івано-Франківської міської ради, Ярослав Каспрук вважає безпідставним.

 

«Ці границі розроблялись роками сільською радою і містом, а сесія обласна тільки затвердила їх. Тому, зараз вимагаючи скасування рішення – вони (ред. – члени кооперативу) видають бажане за дійсне», - впевнений Каспрук.

 

Крім того, директор АТ «Родон» запевняє, що має всі документи, які підтверджують його правоту.

 

В Держземагенстві Івано-Франківська також кажуть, що в даній справі все зроблено згідно чинного законодавства.

 

«Межі ніколи не змінювались, вони встановлювались проектною документацією згідно відповідної процедури. Коли проект розробився і тоді встановили межу. Але предметом спору не є межа, ми говоримо про власність на землю. Тобто є власна земельна ділянка, і тут виключно можуть бути правовідносини між власником земельної ділянки і гаражним кооперативом. Це проговорювалось на нарадах, де ми пробували бути посередниками, але нічого не вдалось, люди стоять на своєму, мовляв «Дайте нам землю». Тому в цій ситуації я можу сказати тільки те, що прийняте рішення сесії обласної ради є законним, документація пройшла всі погодження та експертизи і відповідає чинному законодавству» , - зазначає начальник відділу Держземагенства в Івано-Франківську Любомир Озарко.

 

Борократичний каламбур продовжувався… Чиновники працювали, а люди як ходили вервечкою інстанцій.

 

Проте, нещодавно заступник голови обласної ради Остап Дзеса повідомив, що сесія обласної ради не розглядатиме питання гаражного кооперативу.

 

«Незалежно де буде та земля чи в місті чи в селі, але цих людей ущемляти не треба. Це наша позиція, якої ми дотримуємось. Нехай гаражний кооператив там буде. А вже яка юрисдикція землі буде - це питання не до нас. На сесії обласної ради це питання не підніматиметься, оскільки ініціативна група ГК «Соколи» його зняла, вони між собою домовились, знайшли спільну мову та до обласної ради претензій не мають», - зазначив Дзеса.

 

Тож, схоже, що багаторічний конфлікт вичерпано. Однак, чи надовго – покаже час.


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1776
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1783
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1762
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5260 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2071 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1448

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

590

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

694

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

891

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

932
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1663
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3589
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10177
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26051
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10077 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7650
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

834
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1339
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

310
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1193
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

786
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1014