10 фактів про довідку військовозобов’язаним, які треба знати

 

Днями військовозобов’язані українці зіштовхнулися з новими вимогами — довідкою для виїзду за кордон.

30 січня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році. Серед іншого, указ передбачає опрацювання питання порядку виїзду за кордон громадян, які підлягають призову під час мобілізації.

Міністр оборони України Степан Полторак, повідомив, що усі громадяни, які підпадають під призов, мають надавати для виїзду за кордон довідку з військкомату. Однак, за словами міністра, юридичних обмежень при виїзді за кордон військовозобов'язаних немає.

У свою чергу, в Державній прикордонній службі України заявляють, що довідка для виїзду за кордон не потрібна.

Хитрощі законодавства і в яких випадках потрібно отримати таку довідку — Телеканалу новин "24" пояснив в.о. речника Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

Чи потрібно військовозобов’язаним для виїзду за кордон отримати цю довідку вже сьогодні? Чи їх введуть за якийсь час?

Відповідно до мобілізації всі військовозобов’язані, в тому числі і під час відповідних дій пов’язаних із проведенням мобілізації, мають інформувати районний військовий комісаріат за місцем реєстрації про своє місце перебування. Це абсолютно нормальна і загальноприйнятна процедура. Я як військовозобов’язаний, міняючи місце свого постійного мешкання, повинен поінформувати свого районного комісара.

То не є проблема, то є звичайна процедура, яка ставить на меті відповідним чином інформувати військкомати, де саме перебуває той чи інший військовозобов’язаний, щоб виключити санкції до особи, яка своєчасно не поінформувала про зміну свого місця.

На сьогоднішній день триває відповідна робота щодо удосконалення українського законодавства. Тому що є певна потреба і запит від соціуму, і запит від України, як держави.

З якої причини потрібно отримати довідку? Виїзд за кордон на відпочинок, лікування?

В тому і справа, що станом на сьогоднішній день наші прикордонники керуються іншими законодавчими актами та інструкціями, які чітко не визначають порядок перетину державного кордону. Саме тому в ці дні відбувається певна координація законодавчих актів України, щоб привести їх до певного знаменника.

Якщо людина найближчим часом їде за кордон, то краще отримати цю довідку, щоб прикордонники пропустили?

Якщо громадянин в найближчі дні змінить місце перебування, краще за все йому прийти до військового комісаріату та пройти відповідну процедуру. Взяти від військового комісара довідку у довільній формі, яка стане йому в нагоді під час певних процедур, пов’язаних з перетином державного кордону або переміщенням на території України. Якщо ж такого документу не буде, то будуть виникати певні правові колізії.

Якщо це питання можна вирішити законним шляхом, щоб не створювати проблем мобілізованому громадянину, чому це не зробити в першу чергу?

Як саме виглядатиме довідка?

Чіткої форми цієї довідки не має. Але відповідь на будь-яке питання кожен громадянин України чи військовозобов’язаний, чи його родич може отримати на території районного військкомату. В обласних військових комісаріатах створені спеціальні відділи громадськості щодо діяльності військкоматів. Саме ці фахівці мають відповіти на будь-які, навіть не зручні, питання.

Який механізм отримання цієї довідки?

Для того, щоб потрапити на територію військового комісаріату та отримати довідку, треба мати паспорт громадянина України та військовий квиток.

Скільки потрібно чекати на виготовлення довідки?

Все залежить від навантаження, який має військовий комісаріат і чи планується громадянин України до проходження процедури військово-лікарської комісії чи проходження співбесіди з представниками військового комісаріату. Тобто кожен випадок розглядатиметься окремо.

Чи потрібно отримувати довідку комісованим, особам, які мають відстрочку або які ще не стали на військовий облік?

Можна абсолютно спокійно йти до військового комісаріату та представляти відповідні документи на відстрочку або документи на певні пільги та гарантії від держави. І надавши документи — отримати довідку та відчувати себе вільним та спокійним.

Чи потрібна довідка для виїзду за адміністративні та районні межі?

Закон "Про мобілізацію" чітко визначає, що громадянин України, змінюючи місце свого перебування, має поінформувати представника районного військового комісаріату про цей факт. Отримавши відповідно якийсь приписний документ або довідку, він має можливість рухатися за визначеними напрямами.

Як повідомив представник Генштабу генерал-майор Володимир Талалай, про це мова не йде, якщо громадянин України виїжджає по справах на день чи два. Про це йдеться, якщо особа змінює місце фактичного проживання.

Якщо військовозобов’язаний у справах поїде в іншу область на кілька днів, то проблем немає?

Проблем немає. Але ми повинні пам’ятати про те, що мобілізація — це обов’язок кожного громадянина України.

Губернатор Луганської області Геннадій Москаль надав розпорядження, що чоловіки можуть виїжджати з області тільки з розпорядження військового комісаріату. В інших областях губернатори також можуть вводити таке розпорядження?

Що стосується Луганської  та Донецької області, то мобілізаційне завдання на ці регіони набагато менше, ніж на інші. Це пов’язано з певними причинами, саме на цій території відбувається АТО.

Щодо вказівок губернатора Луганської області, то всі ми, незалежно чи очільник області чи мешканець областей, маємо дотримуватись вимог законодавства, яке чітко визначає, що відповідно про положення про мобілізацію кожен громадянин, який змінює місце проживання, має отримати відповідний документ.

Чи потрібно військовозобов’язаним жінкам отримувати таку довідку?

Так, в нас є певна категорія військовозобов’язаних жінок. Мобілізаційне завдання і на ці категорії, ще менше ніж на військовозобов’язаних, ніж в Донецькій та Луганській областей. Ми в першу чергу розраховуємо серед жінок на патріотів, які свідомо вільно приймають рішення про участь в АТО. Є певний перелік спеціальностей, але в першу чергу йдеться про спеціальності медичного профілю і ряд інших військових спеціальностей.

Одностайно, будь-яка жінка, яка не є військовозобов’язана, абсолютно спокійно може стати на облік.

З чим пов’язана сьогоднішня увага Генштабу до отримання довідок?

Це пов’язано з тим, що система щодо обліку військовозобов’язаних має бути чітко регламентованою та систематизованою. На цей час розробляється певний реєстр, який має бути реалізований найближчим часом. Саме завдяки цьому реєстру будь-який перетин через державний кордон, вільне пересування територією України буде значно спрощено. І кожен з військовозобов’язаних, хто пройде процедуру своєї легалізації в цьому реєстрі, буде вільно і спокійно себе відчувати.

Чи це пов’язано з запрошенням президента Володимира Путіна, який запропонував українцям перечекати мобілізацію в Росії?

Запрошення Путіна тут ні до чого. В першу чергу Путін та його підручні спрямували свою діяльність на зрив мобілізаційної кампанії в Україні, тому що завдання абсолютно зрозуміле. Чим гірша ситуація з проведенням з четвертої хвилі мобілізації, тим краще противнику.


05.02.2015 915 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

600
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1787 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1101 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11332 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1043

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

252
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

703
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

281
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743