Дністровський парк оживе

Необхідно довести до логічного завершення процес створення на території Тлумацького й Городенківського районів де-юре й де-факто Дністровського регіонального ландшафтного парку (РЛП) — так вирішили на спільному засіданні депутатських комісій з екологічних питань Львівської, Тернопільської й Івано-Франківської обласних рад, яке відбулось, як «Галичина» повідомляла, у відпочинковому комплексі «Перлина Придністров’я» на Городенківщині і в якому взяли участь керівники найвищих представницьких органів трьох регіонів.

 

Правда, такому рішенню передував драматичний прецедент. Голова постійної депутатської комісії з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму Івано-Франківської обласної ради Андрій Троценко поставив було питання руба про ліквідацію РЛП. За його словами, рішення 18-літньої давності про його створення не принесло жителям сіл, що ввійшли до майже 20 000-гектарної природоохоронної зони, нічого, крім «додаткового» головного болю. Адже свого часу до складу парку, окрім прибережної зони Дністра, кам’янистих місць, кар’єрів, ярів, чагарників тощо, ввійшли і землі сільськогосподарського призначення.

 

В результаті виникла проблема з набуттям права власності на ті ділянки, якими користуються громади сіл, але які належать до парку. Проблематично для селян і отримати земельну ділянку під житлове будівництво чи для зведення гостинної садиби, щоби зайнятися підприємництвом у зеленому туризмі.


Крім того, досі не винесено в натурі межі заповідної території, немає й відповідного документа, який би регламентував діяльність ландшафтного утворення — на черговій сесії обласної ради, що відбулася 16 липня 2010 р., відклали розгляд проекту рішення «Про затвердження Положення про Дністровський регіональний ландшафтний парк» як такого, що його прийняття могло б завдати чималої шкоди селянським господарствам, які опинилися на його території.


Про потребу вирішення цих та інших спірних питань говорили й керівники Городенківської районної ради — Богдан Кобилянський і Тлумацької РДА — Василь Сенів, котрий зокрема слушно зауважив, що у створенні РЛП «ми сказали тільки «а» й більше нічого не зробилиѕ». Тож, як заявив голова івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, за підсумками засідання, буде створено робочу групу, яку очолить його заступник Остап Дзеса і яка вивчить усі ті проблеми й подасть на розгляд сесії обласної ради пропозиції як щодо їхнього врегулювання, так і стосовно впорядкування взагалі діяльності Дністровського РЛП й ефективного його функціонування надалі.


Власне, депутати розглянули питання про спільні завдання й заходи щодо збереження природних екосистем і розвитку туризму в Дністровському каньйоні, який проліг територією не лише Тлумацького й Городенківського районів Івано-Франківщини, ввійшовши до ландшафтного парку на їхніх теренах, а й Тернопілля. І, до речі, наші сусіди вже створили на своїй частині цього унікального берега ріки національний природний парк. На Прикарпатті ж наразі до цього не дійшло — досі існує лише РЛП, хоч івано-франківське Придністров’я не менш унікальне й державно значуще, ніж тернопільське.

 

За словами директора Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва Василя Парпана, котрий доповідав на засіданні, другого такого природоохоронного об’єкта в світі немає. Адже тут збереглися певні види флори ще з третинного періоду. Вже й не кажемо, що тут розташований і один із чотирьох етнографічних регіонів області — Покуття з його неповторною автентикою...


Отже, у співпраці з тернополянами буде розроблено й нове положення про Дністровський РЛП і створено адміністрацію парку. А загалом депутатські комісії двох областей окреслили коло питань, які необхідно здійснити, аби в перспективі на території вздовж усього 250-кілометрового каньйону, що проліг також Буковиною і Хмельницькою та Вінницькою областями, діяв єдиний національний природний парк з єдиною управлінською структурою. Львів’яни, які поділилися з присутніми своїм досвідом в організації належної роботи таких утворень, підтримали той проект.

 

Загалом вирішено створити координаційну раду з участю голів трьох обласних рад, яка напрацьовуватиме відповідну правову й організаційну базу для того. 


Члени депутатських комісій також узяли до уваги й пропозицію заступника начальника головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій, начальника управління туризму івано-Франківської ОДА Наталії Гасюк про необхідність створення єдиної міжобласної програми розвитку туризму в межах Дністровського каньйону, де, за її словами, відпочинкова індустрія поки що розвивається «неорганічно, неорганізовано, самотужки». Вирішено скоординувати роботу і зі збереження екосистем у цій зоні, і з розв’язання проблеми забруднення берегів ріки, з облаштування належних під’їзних шляхів, місць відпочинку для туристів

 

газета "Галичина"


26.05.2011 Василь Мороз 2086 1
Коментарі (1)

air max classic 2014.04.08, 05:55
Check Out HERE air max classic http://nikeair-maxclassic.com
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1750
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1772
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1759
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5249 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2064 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1444

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

567

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

686

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

881

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

926
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1645
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3584
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10172
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26047
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10064 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7643
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

828
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1330
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

304
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1185
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

780
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1011