Випускний без випускників, або Яким запам’ятався навчальний рік

Завтра, 27 травня, в усіх школах України пройде свято останнього дзвінка, що символізує успішне завершення навчального року. Особливість шкільних буднів 2010/2011 н. р. — тенденція до зменшення числа учнів по всій Україні. Скажімо, кількість випускників порівняно з минулими роками скоротилася майже вдвоє, а в деяких школах області та Івано-Франківська зокрема не буде випускного балу, адже немає для кого його проводити.

 

За даними головного управління освіти і науки ОДА, цього року шкільні пороги обласних навчальних закладів покинуть 8 568 одинадцятикласників, а міських — 603. Це найменша кількість випускників за останні кілька років.

 

Дев’ятий клас, який традиційно також вважають випускним, цього року в школах області закінчать понад 17 тисяч  учнів, у містах — 2 305. А випускниками початкової школи, четвертого класу, в області стануть 13 444, у містах — 1 821 школяр. Демографічна ситуація в обласному центрі є однією з найкращих. Найгірше з наповненістю шкіл у Рогатинському, Тлумацькому та Галицькому районах. Але демографічний спад загалом позначився на всій області. Освітяни мають надію, що скоро ситуація вирівняється, адже вже наступного року школи області планують прийняти понад 14 700, в Івано-Франківську — 2 532 «першачків».

 

Ще одна не вельми приємна особливість навчального року — школи без випускників, яких в Івано-Франківську десять:  №7, 11, 12, 15, 17, 19, 21, а також Угорницька, Вовчинецька і Хриплинська. На той час, тобто 11 років тому, початкова школа мала лише три класи, діти «перескакували» четвертий клас і йшли одразу до п’ятого. До школи приймали дітлахів різного віку — шестирічок та семирічок.

 

У тих навчальних закладах, де діти починали навчатися з шести років, випускні класи збереглися. У тих, що з семирічного, — «повипадали». Наразі ці навчальні заклади мають час до наступного року перепочити та з новими силами після невеличкої перерви продовжити традицію випускних вечорів. 


Саме на цей рік випали і кадрові зміни у профільному міністерстві, яке очолив одіозний Дмитро Табачник. Він з перших днів на посаді заходився реформувати освіту, точніше виправляти «помилки» своїх попередників. Тут і повернення до 11-річної системи освіти, і намагання нівелювати зовнішнє незалежне оцінювання, і переписування підручників з історії, і надання більшого пріоритету, аніж було раніше, російській мові та багато іншого.


Парадоксально, але 2011-й в Україні оголошено роком освіти й інформаційного суспільства. Так його можна назвати хоча б за те, що освітня тема практично не сходила зі шпальт газет і телерадіоновин: страйки студентів та вчителів, чергові зміни у звичному навчальному процесі й численні спроби «вдосконалити» його. Проте ніхто так і не задумався, що всі ці випробовування лягли на і так «завантажені» голови школярів.


Чи наступний навчальний рік теж стане суцільним хаосом змін, як і нинішній? Мабуть «реформаторам» варто більше прислухатися до безпосередніх учасників навчального процесу — учнів та вчителів.


А зараз дізнаємося з перших уст, яким запам’ятали цей рік учні та педагоги шкіл області.


Володимир КРИМІНСЬКИЙ, учень десятого класу Бурштинської ЗШ №3:

— По-перше, було легше з навчанням, аніж у дев’ятому класі. Цей рік став особливим для мене особисто тим, що я зумів стати головою районної ради учнівського самоврядування. І наша школа стала однією з найпрогресивніших шкіл району й області загалом, яка змогла представити дуже багато своїх проектів, ідей, які б вона хотіла реалізувати в масштабах району й області. Треба зазначити, що наша школа є козацько-лицарського виховання, тобто не є звичайною школою.

Марія РИБЧУК, вчитель математики Бурштинської ЗШ №3:

— Порівняно з попереднім роком стало набагато менше класів та учнів. У нас іде поступове зменшення наповнюваності класів. Цей рік особливий тим, що якщо досі постійно мали два десяті і два одинадцяті класи, то тепер десятий клас маємо лише один.


Також не відчували з боку Міністерства освіти і науки підтримки, хоча були такі моменти, які якоюсь мірою впливали на шкільний навчальний процес. От закінчуємо писати підсумкові контрольні, які, на мою думку, ефекту не дали жодного. МОН випустило рекомендовані посібники, тут же до них були і збірники з відповідями. Нині стояла «жандармом», бо діти поголовно списують, тому й підсумкові оцінки не завжди відповідають рівневі знань учнів. Також дуже пізно дали підручники, зокрема для десятого класу.

Я ставлю собі питання: а як буде наступного року? От відкинули дванадцятирічну освіту, хоч ми готувалися до неї. А якщо залишать той самий обсяг навчального матеріалу, який вивчали попередніми роками, то не знаю як одинадцятикласники встигнуть нормально засвоїти той обсяг матеріалу, який мали б вивчити упродовж двох років.

Софія ТУГАЙ, учениця п’ятого класу Івано-Франківської СШ №5:

— Цього року я перейшла з молодшої школи в старшу. Ми познайомилися з нашими новими вчителями, вони виявилися дуже розумними і добрими, та водночас вимогливими і справедливими. Торік до нас було не так багато вимог, як тепер, у п’ятому класі.


Наш клас дуже переживав за нововведені контрольні роботи, бо, як нам сказали, це буде окрема тематична атестація. Та після написання всіх робіт класний керівник повідомила, що це лише звичайна контрольна робота, а не екзамен. Я готувалася до них ретельно, тому написала добре.


Наші вчителі часто повторюють, що у теперішніх учнів дуже важка програма, а те, що ми вчимо у п’ятому класі, вони вчили у сьомому. Від себе скажу, що у нас і справді важка програма, за урок не встигаємо всього пройти, тому додому задають дуже багато вправ. Рада, що вже канікули і можна відпочити від школи і від домашніх завдань.


Петро МАЛАНЮК, директор Надвірнянської ЗШ №1:

— Дуже важкий був рік. Власне, ми на ходу перейшли з дванадцятирічної на одинадцятирічну систему освіти, не змінивши навчальні плани, виникли проблеми з підручниками. Проблем із підручниками з деяких дисциплін і донині не вирішено. Наприклад, фізику у другому півріччі вчили «з коліс», з інтернету, і то там були не всі теми. Загалом рік нормальний, навчальні програми виконано, готуємося до літнього оздоровлення.

Андрій КЛІМКОВСЬКИЙ, учень  11-го класу Івано-Франківського природничо-математичного ліцею:


— 2010/2011 навчальний рік став для мене особливим, адже це мій випускний клас. Минулих років, як і всі учні, я з нетерпінням чекав літніх канікул. Цей навчальний рік не був легким для одинадцятикласників, адже треба успішно закінчити навчальний заклад, щоби здобути ррунтовні знання, які пригодяться в майбутньому під час написання ЗНО. А ще потрібно визначитись у виборі професії...


Отож сподіватимемося, що шкільні будні наступного навчального року принесуть менше сюрпризів, а навчальна програма буде більш обдуманою...

 

газета "Галичина"


26.05.2011 Ольга Мончук 5046 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

587
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1787 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1101 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11332 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1043

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

251
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1056
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

823
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

703
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

281
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743