Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 17 січня

 

Протягом доби у зоні Антитерористичної операції тривали обстріли та атаки позицій сил АТО угрупованнями російсько-терористичних військ.

Триває протистояння у аеропорту «Донецьк». Бойовики атакували позиції українських військових у районі нового терміналу та метеовежі аеропорту. Наші військовослужбовці відбивають атаки терористів, завдаючи їм важких втрат.

Військові лікарі Дніпропетровського військового шпиталю надають кваліфіковану медичну допомогу пораненим «кіборгам».

Для якісного лікування та реабілітації захисників України військовий шпиталь повністю забезпечено усіма необхідними медичними препаратами та обладнанням.

На тлі кричущого порушення Мінських домовленостей з боку бойовиків російська сторона посилює свій військовий контингент уздовж українсько-російського кордону. За даними розвідки, поблизу м. Ростов-на-Дону зафіксовано сучасну важку військову техніку ЗС РФ. Зокрема, це ТОС-1 „Буратіно”, ЗРК С-300В, РСЗВ 9К58 „Смерч”, РСЗВ 9К57 „Ураган”, танки Т-90 і Т-72B3, БТР-80АМ. Ця зброя періодично передислоковується на територію України і застосовується при обстрілі позицій ЗС України. Також тривають випробовування нових комплексів радіоелектронної розвідки і радіоелектронної боротьби та стрілецької зброї. Таким чином, Росія цинічно використовує Донбас як полігон для випробовування нового озброєння, не зважаючи на можливі жертви серед мирного населення.

Вночі через обстріли бойовиками позицій сил АТО та населених пунктів тимчасово припинявся пропуск транспортних засобів та осіб через контрольні пункти «Георгіївка» та «Курахове» на дорожньому напрямку «Донецьк–Курахове».

Також повідомляємо, що з 24:00 18 січня 2015 буде закрито дорожній коридор «Луганськ–Щастя–Новоайдар». Водночас відкривається дорожній коридор «Стаханов-Первомайськ-Золоте-Гірське-Лисичанськ», на якому функціонуватиме контрольний пункт в'їзду-виїзду «Лисичанськ».

За останню добу загинуло 3 українських військовослужбовці, 18 – зазнали поранень.

Внаслідок обстрілів терористів на Донеччині залишаються знеструмленими 42 населених пункти в 6 районах області, а також частково міста Донецьк, Горлівка та Авдіївка. Водночас ремонтні бригади відновили роботу 9 повітряних ліній електропередач та 9 підстанцій, відновлено електропостачання в 8 н.п.

Бойовики продовжують чинити свавілля на окупованій території.

Так, у с. Октябр Новоазовського району Донецької області члени бандформування «ДНР» наказали місцевим мешканцям протягом доби залишити територію населеного пункту.

Українські силовики успішно затримують особливо небезпечних бандитів та диверсантів.

Зокрема, вчора у м. Курахове на Донеччині СБУ затримала двох бойовиків-диверсантів бандформування «ДНР» з прізвиськами «Коба» та «Цербер».

Раніше обидва терориста пройшли спеціальну підготовку на базі бандформування «Оплот». За даними розвідки, терористична група у грудні діяла в районі н.п. Мар’їнка та Курахове, чинила мародерство та залякувала місцевих мешканців. Серед численних злочинів «Цербера» – вбивство двох мирних громадян. Під час затримання у терористів вилучено пістолет, 2 гранати та карта Донецької області з позначками їх злочинної діяльності. Затримання бойовиків дозволило запобігти новим людським жертвам.

Також СБУ затримала посібника терористів, що передавав бойовикам координати розташування підрозділів ЗС України. Користуючись інформацією свого спільника, протягом листопада-грудня терористи неодноразово обстрілювали з артилерії позиції сил АТО поблизу с. Новоселівка, внаслідок чого загинуло 6 військовослужбовців, а 15 – отримали поранення. Під час затримання у інформатора вилучено саморобні топографічні карти з позначками розташування блокпостів, особового складу та важкої техніки ЗС України, спеціальна література з військової топографії та прапор терористичної організації «ДНР».

Контррозвідка Служби безпеки України затримала громадянина України, який намагався незаконно провезти через блокпост у Артемівському районі Донецької області із зони АТО 7 гранат РГД, 2 кілограми тротилу, запалювальні шнури та запали. Зі слів зловмисника, вилучені засоби ураження він планував вивезти до Дніпропетровської області та продати невстановленим особам.

Також українські контррозвідники зірвали злочинні плани терористів вчинити збройний напад на український блокпост і захопити кілька одиниць військової техніки Національної гвардії України. Бойовики розраховували залучити до вчинення цього злочину свого інформатора, який дуже добре знав місцевість. Диверсанта було виявлено й затримано.

Правоохоронці Волноваського району Донецької області затримали двох чоловіків, які підозрюються у вчиненні серії тяжких злочинів.

Чоловіки позбавили життя трьох пенсіонерів з метою наживи, полюючи за їх грошима, а потім підпалювали оселі своїх жертв. Також є докази причетності одного з підозрюваних до терористичної діяльності. Під час обшуку за місцем мешкання одного з затриманих правоохоронці виявили гранату РГД та 30 набоїв до вогнепальної зброї.

 

Триває зміцнення боєздатності українського війська.

Так, учора захисники Маріуполя провели заняття з вогневої підготовки.

Військовослужбовці ЗСУ та Національної гвардії виконали стрільби зі стрілецької зброї, а також вправи з метання бойової гранати.

Також у рамках посилення контрдиверсійних заходів у зоні АТО триває підготовка розвідувальних підрозділів оперативного командування «Південь».

Під час тренувань особливу увагу приділено було тактичній підготовці. Військовослужбовці навчалися протидіяти диверсійним групам противника та вести бої в умовах перебування в населених пунктах.

Триває ротація у лавах учасників Антитерористичної операції.

Так, до постійного місця служби повернулися працівники ДАІ Чернівецької та Черкаської областей, що служили на Луганщині та поблизу Маріуполя. Зокрема, в активі буковинців – затримка корегувальника вогню терористів та допомога власними продуктами людям з окупованих територій.

На зміну своїм колегам до зони АТО вирушили правоохоронці Тернопільської області. Усіх працівників міліції забезпечено зимовим одягом, засобами спецзахисту та продуктами харчування.

Український народ підтримує наших військових.

Жінки з м. Павлоград Дніпропетровської області власноруч виготовили для бійців АТО декілька десятків білих маскхалатів та маскувальних костюмів «кікімора».

Волонтери із Закарпаття передали українським військовим мікроавтобус та кошти на медикаменти та перев’язувальні матеріали.

Також у рамках акції «Схід та Захід разом» були зібрані теплі речі, одяг та подарунки для дітей Луганщини. А дітлахи написали листи до своїх однолітків та зробили малюнки з побажаннями миру та злагоди.

Цивілізований світ єднає зусилля в боротьбі з російської агресією проти України.

Велика Британія та США мають намір продовжити політику тиску на Росію через її агресію в Україні. Про це заявили прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон та президент США Барак Обама під час спільної прес-конференції. Зокрема, Барак Обама заявив: «Ми згодні з необхідністю підтримувати жорсткі санкції проти Росії, поки вона не завершить свою агресію в Україні».

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що зустріч лідерів України, Росії, Німеччини та Франції в Астані може відбутися лише у разі виконання низки умов щодо врегулювання ситуації на Донбасі. За його словами, це делімітація лінії розмежування, відведення важкого озброєння, доставка гуманітарної допомоги до Донецької та Луганської областей, а також забезпечення виборів у цьому регіоні згідно з українським законодавством.

Нагадаємо, що Російська Федерація неодноразово намагалася маніпулювати положеннями Мінських домовленостей, зокрема, в частині виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей.


17.01.2015 340 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1878
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1817
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1814
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5350 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2112 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1475

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

681

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

738

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

930

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

966
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1715
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3632
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10212
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26084
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10138 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7675
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

858
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1360
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

346
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1233
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

829
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1038