Олександр ДЕМ’ЯНЧУК: «Важливо не просто повернути професійний футбол, а вибудувати цілу систему»

 

/data/blog/67129/7f4e09e479854f782b076c443ff9959e.JPG

 

«Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті» виступає за перезавантаження футбольної влади. Про проблеми та перспективи наймасовішого ігрового виду спорту на теренах Івано-Франківщини «ГК» поспілкувався з футбольним активістом та дитячим тренером Олександром ДЕМЯНЧУКОМ.

 

- Яку позицію займає «Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті» щодо нещодавньої заяви ІФФФ? Чи справді її неправильно трактували деякі ЗМІ?

Треба сказати, що перед виконком Федерації футболу України, який відбувся 18 грудня у Києві, була дуже складна ситуація, фактично, йшла інформаційна війна проти чинного голови федерації Анатолія Конькова. Ми не будемо брати на себе роль арбітра у протистоянні футбольних можновладців, адже гра, яку вони ведуть у Будинку футболу, має надзвичайно високі ставки. Можемо сказати лише про те, що наша обласна федерація футболу ледь не стала розмінною монетою у цій грі. Виконком ІФФФ прийняв виважену та грамотну заяву, проте вона була неправильно трактована деякими ЗМІ, які, мабуть, були зацікавлені у спотворенні інформації та навмисне нагнітали обстановку. Голова ІФФФ Тарас Клим звернувся до нас із проханням донести до футбольної громадськості справжню позицію федерації, що і було зроблено. Єдине, про що можна жалкувати, – це про те, що був втрачений час.  

       

- Яким бачите перезавантаження футбольної влади в Україні? Які кроки потрібно зробити для цього?

Ми маємо не просто бачення, а готові розробити програму розвитку футбольного господарства краю на 2015-2020 роки. Скажу більше, ми вже почали над нею працювати. Але, в першу чергу, нам би хотілося розуміти, що має на увазі під словом «перезавантаження» сама обласна федерацію футболу. Якщо це просто слова і все залишиться так, як було, то така ситуація нас не влаштовує. В такому разі ми будемо представляти нашу програму перед футбольною громадськістю краю самостійно. Проте якщо керівництво ІФФФ справді готове до змін, про які воно говорить, то треба сідати за стіл і домовлятися. Скажімо, ми беремо на себе одну ділянку роботи, вони – іншу, і спільно працюємо на благо обласного футболу.

 

- Скільки часу потрібно для того, щоб зміни все ж таки відбулись?

Наші пропозиції не розраховані на один день. Вони більш глобальні. Є, звичайно, питання, які потребують першочергового вирішення. Наприклад, для того, щоб повернути на трибуни глядачів, потрібно їх зацікавити. В наш час люди вже не ходять просто на футбол. Їм потрібен мінімальний пакет послуг. Ті самі програмки, торгівля, нормальний туалет. Збільшення аудиторії матчів обласного чемпіонату, в свою чергу, повинно зацікавити рекламодавців. А це вже дасть змогу командам не лише нести витрати, а й отримувати прибутки. Також в час онлайн-технологій просто гріх не вести інтернет-трансляції з центральних матчів туру. 

 

- Наскільки важливо прислухатися до думки вболівальників у цій ситуації? Футбол і вболівальники – це одне ціле, але, на жаль, не всі це розуміють. Зараз як такої комунікації між ІФФФ та простими любителями футболу немає. Звідси і така велика кількість негативу, яку ми бачимо у відношенні до федерації на трибунах стадіонів, форумах та у соцмережах. З людьми необхідно спілкуватися, пояснювати їм, що ми робимо і чому. Також до їх думки треба прислухатися, зважати на неї.

 

- Що можете сказати про нинішню ситуацію із прикарпатським футболом?

У нас досить сильний обласний чемпіонат. З 2012 року я стежу за аматорськими змаганнями по всій Україні і з упевненістю можу сказати, що чемпіонат Івано-Франківської області входить в п’ятірку найкращих. Вважаю це заслугою як організаторів команд на місцях (особливо тут слід відзначити  Брошнів та Коломию), так і обласної федерації. Також завдяки сайту sport.if.ua та особисто Роману Трайтураку вже другий рік поспіль у нас в режимі онлайн можна відслідковувати результати матчів. В цьому плані ми взагалі тримаємо пальму першості в Україні. Але для того, щоб не деградувати, потрібно рухатися вперед. Так, наприклад, у 2014 році єдиною командою з нашої області, яка брала участь у всеукраїнських змаганнях, була жіноча «Освіта-ДЮСШ-3». Дівчата, до речі, молодці, адже вони вибороли бронзу серед команд Першої ліги. І це при мінімальному фінансуванні. Чоловічим командам є на кого рівнятися.

 

- Чи реально у найближчому майбутньому повернути професійний футбол на Прикарпаття, зокрема в Івано-Франківськ?

Важливо не просто повернути професійний футбол у наш край, а вибудувати структуру, яка б могла самостійно себе забезпечувати. В цій ситуації будуть не так важливі спортивні результати, як сама система. Якщо вона буде працювати правильно, то будуть і успіхи, в тому числі й повернення на професійну арену. Але, знову ж таки, це питання не одного дня і навіть не одного року. Ви знаєте, що я свого часу захопився ідеєю відродження професійного футболу на Прикарпатті. Але, вникнувши в суть цього питання глибше, розумію, що в цій справі не потрібно нікуди поспішати. Як то кажуть, тихіше їдеш – далі будеш. Спочатку треба хоча б рік-два пограти на обласному та всеукраїнському аматорському рівнях. А далі вже дивитися, в якому напрямку слід рухатися. Той формат Другої ліги ПФЛ, який зараз є, – це не професійний футбол. Краще виступати у чемпіонаті та Кубку України серед аматорів.

 

- Чи є в нинішній непростий час меценати та спонсори, які готові вкладати гроші у футбол?

Такі люди є. І потрібно віддати їм належне. Я завжди, коли спілкуюся з президентами чи керівниками команд, ставлю їм одне й те саме питання: «Для чого це вам потрібно?» Відповіді дають зрозуміти, тимчасовий це проект чи ні. Останнім часом в Івано-Франківську поширюються чутки, що у 2015 році в місті з’явиться справді сильна команда, яка ставитимете перед собою максимальні завдання. Я щиро бажаю успіхів у такому починанні та сподіваюся, що це не буде тимчасовий проект, як то кажуть, «під вибори». Та й вболівальники цього не зрозуміють.

 

- Як ставиться обласна та міська влада до роботи «Ініціативної групи з відродження професійного футболу на Прикарпатті»?

У нас є хороші робочі відносини з Асоціацією аматорського футболу України та обласною федерацією футболу. Також ми тісно співпрацювали з попереднім керівництвом ПФЛ, але зараз ця структура фактично влилася до складу ФФУ. Ще перед виборами була розмова з мером Івано-Франківська, але нас не цікавить політика, а його, очевидно, футбол. Голови ОДА, як показує практика, - це люди тимчасові. Про що з ними можна говорити? А наші депутати – це взагалі окрема тема. Можу багато що про це сказати, але зараз, мабуть, не час. Натомість керівники міст обласного підпорядкування та голови районів – це справді футбольні люди. З ними завжди можна знайти спільну мову.

 

- Які плани вашої ініціативної групи на 2015 рік?

Планів багато. За роботу беремося вже з самого початку року. Під час шкільних канікул проведемо дитячий турнір в місті Коломия. Також маємо провести в Брошневі ще одні змагання серії «Слава Україні!» На весну запланований шкільний турнір НФК «Ураган» в тій же Коломиї, активно будемо брати участь в його організації. Перед стартом обласного чемпіонату хочемо знову зібрати вболівальників команд в рамках турніру «Фанат фанату – друг і брат». Цього разу плануємо провести цей турнір в Івано-Франківську. Серйозно займаємося дитячим футбол. Восени взяли під своє шефство команду ЗОСШ №1 м. Коломия (діти 2002-2005 р.н). Перемогли у міських змаганнях на призи клубу «Шкіряний м’яч», зараз готуємося до обласних стартів. Ідей на 2015 рік дуже багато, тому шукаємо нових партнерів для наших проектів. Принагідно хочу подякувати структурам, які нам допомагали протягом минулого року, це, в першу чергу, ААФУ та ІФФФ, компанія «Данон», сайти sport.if.ua та UA-футбол. Щиро сподіваюся, що і в 2015 році вони підтримуватимуть наші починання. Насамкінець, хочу привітати гравців, тренерів, функціонерів та, звичайно ж, всіх любителів футболу Івано-Франківської області з прийдешніми різдвяно-новорічними святами! Бажаю вам міцного здоров’я, сімейного затишку та благополуччя! Нехай мир і злагода панують у ваших домівках та в усій нашій країні впродовж наступного року!

 

Розмовляв Андрій МЕНІВ, ГК


13.01.2015 747 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1574
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1680
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1671
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4946 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1970 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1369

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

215

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

558

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

722

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

855
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3484
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10040
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

704
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25930
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7562
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

754
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

935
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1260
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1079
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

698
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

932
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

809