Олег Гончарук: Необхідно сформувати фаховий підхід до справи у спортивних функціонерів

 

/data/blog/66156/b949c7bb0bbd03a8de2b9f56432ab092.jpg

 

В інтерв’ю губернатор Івано-Франківської області Олег Гончарук розказує про своє захоплення спортом, говорить про проблеми галузі, а також найближчі плани щодо розвитку спорту на Прикарпатті.

 

- Олеже Романовичу, що загалом для вас спорт?

Для мене спорт – це, в першу чергу, здоровий спосіб життя. Це азарт змагання, запал боротьби, а також емоції вболівальника.

- З чого почалося ваше захоплення спортом?

- Цим завдячую своєму батьку. Ще змалку, коли ми жили в Калуші, він за першої ж нагоди у вихідні возив мене до спортзалу "Будівельник". А далі, ще з першого класу, я займався і плаванням, і боротьбою, і навіть трохи ходив на бокс. Ну і баскетбол звичайно! Це були найпопулярніші види спорту в нашому місті. Зараз люблю вийти вранці на пробіжку, поплавати.

- Як вам вдається поєднувати роботу і спорт?

- Можливо, скажу банальність, але спорт допомагає людині жити. Бути здоровим фізично і духовно. Тому я не тільки займаюся спортом, але й раджу це робити підлеглим, друзям та й усім іншим.

- Як щодо шкідливих звичок?

Знаєте, у молодості, попри спорт, я все ж дозволяв собі спробувати і цигарку, і спиртне. Але, на щастя, швидко зрозумів, що це не моє. Тепер зрідка на свята чи з друзями можу собі дозволити чарку-другу. Але не більше.

- У сім’ї поділяють ваше захоплення спортом?

- Дружина і донька – це моя опора в житті. Вони завжди мене підтримують і допомагають. Це дві найдорожчі людини. Щодо спорту, то вони також дотримуються здорового способу життя. Влітку, наприклад, плаваємо, щозими – їздимо в гори, катаємося на лижах.

- Як, на вашу думку, заохотити людей, особливо в сьогоднішніх умовах, до занять спортом?

- Найперше – пропагувати спорт, фізкультуру та здоровий спосіб життя на всіх можливих і неможливих рівнях. По-друге, облаштувати спортивні майданчики, бігові доріжки – створити належну матеріально-технічну базу. Слід продемонструвати, що конкретно ми підтримуємо, які умови для цього вже створені. Окрім того, якщо ми говоримо про популяризацію спорту, то слід подбати і про вчителів фізвиховання, викладачів, спортивних тренерів. Дати їм необхідний статус, забезпечити належними умовами праці, достойною винагородою.

- Сьогодні Івано-Франківська область чи не єдина в Україні, що не має професійної футбольної команди. Стадіон який не який є. Потенціал є. А футболу немає?

- Як і будь-якому вболівальнику, мені прикро, що в області не залишилося жодного професійного клубу. Хоча добре пам’ятаю, коли лиш у Другій лізі Франківщину представляли з півдесятка команд. Не кажу вже про вищолігове "Прикарпаття". Ми маємо яскраву історію, певні досягнення, справді класних футболістів, яких добре знали не лише в Україні, а й у всій Європі. Тому, безумовно, футбол необхідно відроджувати. Найперше, починаючи з дитячо-юнацького. Потім – визначити підхід до функціонування професійної команди, реально зважити сили, оцінити можливості, в тому числі й фінансові. Якщо правильно, системно підходити, то спільними зусиллями можна домогтися поставлених цілей.

- А ви як голова ОДА готові допомагати футболу на Прикарпатті?

- Звичайно готовий, і не лише футболу. У пріоритетах у мене немає якогось конкретного виду спорту. Переконаний, що маємо культивувати абсолютно всі види, для яких на Прикарпатті є необхідні можливості розвитку. Що ж до футболу, то не секрет, що на сьогодні це наймасовіший вид спорту не лише в області, але й в Україні. Розуміючи це, як голова обласної державної адміністрації, безумовно, сприятиму його розвитку.

- З ким із відомих на Прикарпатті людей спорту підтримуєте дружні стосунки?

- У мене хороші дружні стосунки з багатьма місцевими спортсменами, тренерами, спортивними функціонерами, але якщо виокремлювати когось одного, то це однозначно Роман Ярославович Вірастюк. Це людина, все життя якої є прикладом вірного служіння спорту і своїй державі.

- Якось готові сприяти футзальному "Урагану" та баскетбольній "Говерлі" – найсильнішим наразі спортивним командам регіону?

- Хотів би підкреслити, що на сьогоднішній день я є головою обласної державної адміністрації. А ті ж "Ураган" та "Говерла" – абсолютно комерційні структури. Але я є їх прихильником і вболівальником. З радістю, коли випадає нагода, відвідую матчі цих команд. Якщо виникне потреба, то завжди готовий підставити плече. А от щодо перспектив, то як і в будь-якій комерційній справі, тут чимало залежить від капіталовкладень. І якщо власники тієї ж "Говерли" знаходяться за межами області, то "Ураган" сьогодні тримається винятково на ентузіазмі Олександра Олександровича Бубена. Гадаю, наші місцеві підприємці могли б підтримати ініціативу й допомогти у розвитку клубу, його академії.

- За які команди ви вболіваєте?

- Залежно від виду спорту. Звісно, у футзалі – це "Ураган", у баскетболі – "Говерла". Що ж стосується футболу, то як і більшість вболівальників в Україні, підтримую київське "Динамо", львівські "Карпати". Ну і, звичайно, за наші місцеві команди. У дитинстві вболівав за калуський "Хімік", ходив з батьком на матчі.

- Віддаєте перевагу вболіванню за телеекраном чи безпосередньо на трибуні?

- Свого часу разом зі своїм другом Олександром Кенізом мені довелося побувати на матчах провідних європейських чемпіонатів. Був на "Манчестер Юнайтед" – "Арсенал" і на матчі "Барселона" – "Реал"… Це дербі всесвітнього масштабу! Пощастило побувати на етапах "Формули-1". Звичайно, спостерігати за подіями вживу, з емоціями трибун – це неможливо порівняти із переглядом по телевізору. Разом з тим, з огляду на сьогоднішню зайнятість, вболівати залишається хіба що перед телевізором, і то не завжди. Але, як і казав, при нагоді із задоволенням ходжу в манеж Коледжу фізвиховання, щоби підтримати наші місцеві команди.

- Які плани стосовно розвитку спорту в нового очільника області на найближчий час?

- Передусім сформувати фаховий підхід до справи у спортивних функціонерів, які зможуть ефективно управляти спортивною галуззю. І тоді, переконаний, результат буде.

 

Марія Чала, sport.if.ua


26.12.2014 845 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

948
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2382
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2047
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2077
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6305 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2369 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

234

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1059

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1041

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1309
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

172
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

524
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1983
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26419
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

476
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10388 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7927
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

472
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

331
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

478
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

550
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1499