Перехідна Верховна Рада

 

 

Те, про що проникливі політологи та експерти казали ще у вересні, тепер стало очевидним. Верховна Рада, обрана за старою «змішаною» схемою лише частково відповідає тим надскладним завданням, які стоять нині перед парламентом воюючої країни, що стала на шлях кардинальних реформ.

 

Через «мажоритарку» та непрозорі партійні списки до Верховної Ради пройшов дуже різний за якістю «депутатський матеріал». Від героїв Революції Гідності та АТО до колишніх «парламентських багнетів Золотого Батона», що голосували за диктаторські закони 16 січня.

Ця строкатість, на мою думку, немає нічого спільного з представницьким парламентським різноманіттям у розвинутих демократіях. Ну не може свідома зріла нація одночасно обирати до парламенту і жертву і ката, і героя і зрадника. Це не благословенний лібералами плюралізм, це політична шизофренія у її чистому вигляді. Її наслідком є нездорова атмосфера в парламенті, бійки в сесійній залі та неконструктивне (відверто непристойне) персональне протистояння народних обранців.

А ще у Раді є «Опозиційний блок», що здобув 10 відсотків за партсписками. Його присутність «під куполом» відображає певні (реальні) настрої на Сході України. Проте й тут є «але». Думаю, якби мешканці Харківщини та Запоріжжя, які голосували за «опозиціонерів», знали, хто саме йде в парламент від «Опозиційного блоку» окрім політичних шоуменів Рабиновича, Шуфрича і Вілкула, депутатських мандатів у «опозиціонерів» було б значно менше. Й це ще один серйозний аргумент на користь відкритих партійних списків.

"Мажоритарка" вартує окремої розмови. Це - необмежене поле для підкупів та маніпуляцій. Хто б що не казав про "нові" післямайданні часи, а хрестоматійна "гречка" залишається актуальною. Й не лише на Сході, де - не зважаючи на всі майдани і зсуви масової свідомості - перемагають «олесики довгі» та «опозиціонери» звягільські та йому подібні.

Ми ж розуміємо, що чим гірша ситуація в економіці, тим електорат вразливіший для підкупів. Можливо хтось тішиться теперішній девальвації гривні - мовляв, можна буде дешевше купити людей. Й це ще один аргумент на користь пропорційної системи з відкритими списками. Але реальними відкритими спиками, коли партійна номенклатура не має жодних пріорітетів в порявнянні з рядовим кандидатом найвіддаленішого виборчого оккругу.

Партійні списки мають бути відкритими. Якби виборці на минулих виборах знали, кого саме веде до влади по списках, вкажімо, Радикальна партія, результати були б інші. А тепер люди дивляться на еротичні фотографії "ляшківської фотомоделі" панянки Кошелевої і розуміють ступінь партійної нещирості та використання «телевізійного» рейтингу лідера, за яким «паровозом» за гроші проходять до парламенту коханки та підручні персон, на яких як кажуть в народі і «печатки ніде ставити».

Я не буду оригінальним, якщо скажу: у цієї Верховної Ради специфічне майбутнє. Бурхливе і, судячи з усього, нетривке. Вже тепер ми бачимо як деякі парламентські комітети «шифрують» час та місце своїх офіційних засідань, щоби (не дай Боже!) активісти з депутатів не завітали на їхні дебати (дерибани?). А в деяких фракціях – змантачених з різних партій та олігархічних угрупувань – замість фракційних зборів нині збираються вузькі бізнесові «посиденьки». Це – явні передвісники парламентських криз 2015 року. Передвісники кулуарних змов та зривів важливих для майбуття України голосувань.

Власне те, що практично всі офіційні фракції ВР «прошиті» олігархічними інтересами та олігархічними групами впливу і є головним «мінним полем» теперішнього українського парламенту. Українське суспільство хворе на олігархію. Ця ракова пухлина в теперішній ситуації стала смертельно небезпечною. Адже всім відомо, що Москва якнайкраще вміє домовлятись з олігархами.

Вже тепер ми відчуваємо підводні течії в українській політиці. З одного боку нам щодня розповідають про успіхи євроінтеграції та зближення з НАТО, З іншого конкретики у цих «успіхах» надзвичайно мало. Попри всі декларації, заяви та багатозначні натяки брами членства в ЄС та Атлантичному альянсі залишаються для України зачиненими. Зброю звідти обіцяють вже вісім місяців, але реально бачимо лише аптечки і матраци. Навіть тричі обіцяні офіційному Києву візові полегшення не йдуть далі солодких посмішок брюссельських бюрократів.

Парламентськими коридорами повзуть холодні протяги пліток та «інформацій» про те, що за лаштунками ВР йде «тихий злив» європейського вектору України. Паралельно мільярди доларів, отриманих від Заходу, перекачуються до Москви у вигляді плати за російський газ і російське вугілля. Питаюсь: навіщо київська пропаганда місяцями переконувала нас відмовлятись від російських товарів (не фінансуємо, мовляв, ворожу армію!), якщо сам уряд посилає до країни, яка на нас напала, колосальні гроші. Де логіка? Питання риторичне.

Чому, попри гучні заяви щодо майбутніх позовів на Росію в міжнародні судові структури, ці позови так і не подані.

Чому не покарані організатори та виконавці розстрілу Майдану?

Чому суди розблоковують банківські рахунки одіозних представників режиму Януковича та дозволяють вивести за кордон мільярди, вкрадені в українського народу?

Власне з таких підозрілих парадоксів сьогодні сплетена вся вітчизняна політика. За уряд «Яценюка 2.0» не голосують пострегіональні «опозиціонери», але не голосують і парламентські майданівці. Чому? Бо підозрюють чергові фальш і неправду?

Попри всі гучні присяги, царюють квотний принцип та кулуарні домовленості олігархів. Звідси юридична невразливість бізнесів різних курченків, фірташів, арбузових та єфремових. Звідси непереможне нахабство льовочкіних, вілкулів та шуфричів. Звідси хронічна незакінченість слідчих дій по справах масових вбивств на Майдані у лютому. Звідси постійні звільнення з-під варти найзліших ворогів України, таких як горезвісний терорист «Топаз». Звідси відновлення судами на посадах в пряме порушення Закону про люстрацію одіозних посадовців доби Януковича.

Якщо розібратись, всі стежки зрад ведуть до парламентської зали. Там зріють нові заколоти та підстави. Вороги чекають на суттєве погіршення економічної ситуації в кінці зими. На долар по тридцять гривень. На колапс енергетики. Тоді й вилізуть з під снігу «колорадські жуки» великої української політики. Вилізуть на парламентську трибуну. Й почнуть порівнювати: «як ми живемо тепер, а як жили при Вікторі Федоровичі».

Чи витримає цей наступ клаптиковий український парламент? Невідомо.

Якщо згадати, що приблизно 230 народних депутатів голосують так, як їм рекомендують з офісів олігархів, можливо все. Тому то й кажемо, що ця Верховна Рада є перехідною. Що попри всі поточні питання війни та економічної кризи, парламент повинен здійснити перехід на нове виборче законодавство.  

Отже, наша вимога має бути одна – жодної «мажоритарки». Жодних закритих списків. Всі нардепи мають обиратись виключно за відкритими партійними списками у виборчих округах. При такій системі партія буде зацікавлена мати серед своїх висуванців реальних лідерів у виборчих округах, і жодна «коханка» за гроші до списку потрапити не зможе.

Інакше ми приречені на нидіння у вічному перехідному періоді з вічними «щурами» у ВР та вічною війною на східних кордонах.

 

Василь Бартків,

президент Фонду «Бойківська Бартка»


26.12.2014 Василь БАРТКІВ 926 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

654
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1900 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

549
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6900 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11386 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1110

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1075
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

741
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4437
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

312
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

348
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765