Сьогодні у світі відзначають католицьке Різдво

 

/data/blog/66023/3e2d39b305259b82628c21ad477c99a2.jpg

 

У ніч з 24 на 25 грудня католики — жителі Західної Європи, Північної та Південної Америки, Австралії, країн Африки та Азії — відзначають Різдво Христове.

 

Перші згадки про святкування Різдва датуються 4 століттям. Свято є символом народження Ісуса Христа у Віфлеємі.

 

Свято Різдва відзначають не тільки католицька і протестантська церкви, але й пов'язані з ними релігійні напрямки — ті, хто дотримується церковної хронології за григоріанським календарем. Так, разом із католиками Різдво святкують лютерани, англіканська церква і частина протестантських конфесій. У кожній країні це свято має свої традиції.

 

Різдво – найурочистіше свято у католицизмі з трьома церковними богослужіннями, що здійснюються опівночі, на світанку і вдень.

 

З 1978 року, після обрання Папою Іоана Павла II, у Ватикані після великої перерви були відновлені нічні різдвяні меси. Вони були прийняті християнською церквою з V століття, проте з XVIII століття традиції у Західній Європіне дотримуються, однак такі нічні різдвяні служби існують у Польщі. Папа Іоан Павло II, поляк за національністю, повернув нічну різдвяну службу в Ватикан, а потім цю традицію продовжив його наступник — Бенедикт XVI.

 

Різдво католики святкують вісім днів, з 25 грудня по 1 січня, присвячуючи кожен день комусь із святих або важливій події.

 

24 грудня у переддень Різдва Христового католики дотримуються особливо суворого посту, що отримав назву Святвечір, оскільки в цей день вживається в їжу сочиво — зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна. За традицією, піст святвечора закінчується з появою на небі першої вечірньої зорі, після чого у всіх католицьких і протестантських храмах по всьому світу відбуваються урочисті різдвяні богослужіння, присутність на яких для католиків обов'язкова.

 

Ще за чотири тижні до цієї події у католиків починається Адвент: священики надягають фіолетові сутани — ця забарвлення символізує покаяння. Кожне Богослужіння чотирьох неділь Адвенту тематичне: перше присвячене пришестю Христа в кінці часів; друге і третє відображають перехід від Старого до Нового Завіту, в третю неділю згадується Іоанн Хреститель, який передбачив прихід Христа; четверте присвячене євангельським подіям, які безпосередньо передували Різдву.

 

У святвечір у католиків починається вігілія — нічна служба. У деяких країнах Європи ці три меси іменуються ангельською, пастирською і царською — за євангельськими читаннями, які оповідають про поклоніння Немовляті відповідно ангелів, пастухів і царів.

 

У більш ніж 140 країнах це державне свято, під час якого більшість населення не працює.

 

Головні символи Різдва

Жодне Різдво не проходить без подарунків, і Санта-Клауса. Образ доброго дідуся став популярним після того, як американський художник Томас Наст у 1863 році використав цей персонаж для своїх політичних карикатур. Пізніше художник створив безліч малюнків, які призначалися для дітей. Поступово образ Санти доповнювався різними деталями. Так, мішок із подарунками у Санти з'явився до наступного Різдва. Потім у нього з'явилася звичка пробиратися в будинок через димар, щоб залишити дітям подарунки. З малюнків випливало, що Санта живе на Північному полюсі, і веде спеціальну книгу, куди записує вчинки хороших і поганих дітей.

 

Прообразом Санта-Клауса є Святий Ніколас. З цим святим пов'язана ще одна невід'ємна традиція Різдва — розвішувати у будинку панчохи для подарунків. Згідно з легендою, Ніколас, проїжджаючи повз будинок збіднілого дворянина, побачив повішені біля каміна на просушування панчохи його дочок, і кинув у димохід маленькі мішечки із золотом, які, впавши прямо в панчохи, стали приданим дівчат.

 

Традиція наряджати святкове дерево з'явилася у німецьких народів, в обрядовості яких ялина — вічнозелена рослина — була символом життя і родючості. З поширенням християнства серед народів Центральної та Північної Європи прикрашена різнокольоровими кульками ялина знаходить нову символіку: її почали встановлювати в будинках 24 грудня, коли за західною традицією відзначається день Адама і Єви, як символ райського древа з рясними плодами.

 

У кінці XIX століття, завдяки німецьким переселенцям ця традиція з'явилася і в Америці. Як прикраси для святкового дерева в давні часи використовувалися кольоровий папір, цукерки і яблука, які символізують райські сади Едему. Вважається, що використовувати свічки для прикраси ялинок запропонував засновник протестантської церкви Мартін Лютер, щоб спробувати так відтворити світло зірок крізь гілки ялин, яке вразило його своєю красою.

 

Ще однією різдвяною рослиною є омела. З омелою пов'язано безліч прикмет. І в кожного народу вони відрізняються. Наприклад, у Скандинавії омела була символом миру. Представники різних народів вірили, що омела здатна оберігати будинок від грому і блискавки, загоювати рани або відлякувати злих духів. З Різдвом пов'язана найпоширеніша традиція — англійський звичай цілуватися під гілкою омели.

 

Святкування Різдва завершується 1 січня, коли з особливою урочистістю відзначається День Пресвятої Богородиці.


25.12.2014 686 0
Коментарі (0)

07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

972
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

5501 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1814
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1798
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2951
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2560

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

501

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1703

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2444

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3173
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

274
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

826
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

1021
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

581
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

747
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

16237
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

3108
08.10.2024

У програмі концерту — добре знайомі та незабутні пісні Володимира Івасюка, Мирослава Скорика, Богдана Весоловського, Кузьми Скрябіна, Ігоря Білозіра, Володимира Якимця, Ярослава Нудика, повідомили організатори.   

430
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

169
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

1218
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

1082 2