Сергій Саїв про складності отримання та переваги біометричних паспортів для виїзду за кордон

 

/data/blog/65815/6424aef8f07eb6df5e8617eb6125d6f3.jpg

 

З січня 2015 року міграційна служба розпочне оформлення громадянам біометричних паспортів для виїзду за кордон.

 

Чи складно буде отримати новий документ і які переваги він надасть своєму власникові, про це розмова кореспондента "Фіртки" з керівником УДМС в області Сергієм Саївим.

 

Чи готова міграційна служба до початку видачі нових паспортів?

Сьогодні у всіх областях України встановлюється обладнання для оформлення таких документів. Ми також отримали таке обладнання, воно встановлене в УДМС в області і найближчим часом пройде тестові випробування, щоби з перших робочих днів січня ми змогли обслуговувати громадян. Додам, що додатковий комплекс для оформлення паспортів нового зразка буде встановлено й на базі ДП «Документ», оскільки ми очікуємо певний ажіотаж серед громадян. У цьому році територіальні підрозділи міграційної служби області оформили громадянам понад 77 тисяч закордонних паспортів – це четвертий показник серед всіх регіонів держави.    

Уряд виділив додатково 150 млн. грн. на обладнання для оформлення біометричних документів, відтак з часом матимемо можливість встановити аналогічне обладнання у решти підрозділах, де сьогодні оформлюються закордонні паспорти.  

      

Чи буде можливість оформити звичайний закордонний паспорт без чіпа?

Так, у нас буде паспорт для виїзду за кордон без електронного чіпа. Він буде дещо відрізнятися від того, який ми видаємо сьогодні, але процедура його оформлення взагалі не зміниться. І, що важливо, він буде дешевшим за біометричний.

 

Вже відома вартість біометричного паспорта?

- Документивиготовлятимуться на Державному підприємстві «Поліграфкомбінат Україна». Вартість бланка біометричного паспорта для виїзду за кордон становитиме 261 гривню. Окрім того, при оформленні закордонного паспорта до державного бюджету сплачуватимуться держмито (170 гривень) та вартість адміністративної послуги ( 87 гривень 15 копійок), що передбачено актами Кабінету Міністрів України. Отже, вартість документа становитиме 518 гривень 15 копійок.

        

Отримання біометричного паспорта громадяни пов’язують з отриманням безвізового режиму з країнами ЄС. Коли в українців з’явиться можливість подорожувати Європою без віз?

- Міністерство закордонних справ України вже інформувало, що запровадження безвізового режиму для громадян України може відбутися у 2015 році. В Україні працюють експертні місії ЄС щодо моніторингу виконання Україною другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму ЄС для України. У вересні-жовтні поточного року європейські експерти вивчали перший блок Плану: ефективність управління міграцією, стан управління державним кордоном України, державну політику у сфері притулку. Висновки позитивні. Зараз буде вивчатися другий блок Плану. За результатами доповіді Єврокомісії Радою ЄС та Європарламентом не раніше травняприйматиметься рішення щодо надання безвізового режиму для України. З огляду на це хотів би зауважити, що   впровадження  в Україні біометричних документів – це лише одна з вимог для безвізового режиму. Лише після політичного рішення власники біометричного паспорта зможуть відчути принципи дії безвізового режиму.

 

Як зміниться процедура оформлення закордонного паспорта? 

Для громадянина практично нічого не зміниться – необхідно буде прийти до пункту оформлення, подати заяву і паспорт громадянина України. Фотографування і сканування відбитків пальців рук здійснюватимуть наші працівники. Зауважу, що термін виготовлення документа складе не 30 днів, як тепер, а 20 днів. У разі необхідності, паспорт можна буде виготовити в терміновому порядку – до 7 днів, а у нагальному випадку – за 3 дні. Ще одне нововведення:постановою Уряду передбачено видачу паспорта для виїзду за кордон строком на 10 років громадянам, яким виповнилося 16 років. Це відчують діти, які планують навчатися за кордоном. Крім того, починаючи з січня замість проїзного документа дитини ми оформлятимемо повноцінний закордонний паспорт дітям. Строк дії «дитячого» закордонного паспорта становитиме 4 роки.

 

В яких випадках громадяни не зможуть отримати біометричний паспорт?

- Це питання також урегульовано законодавством. Громадянину  може  бути  тимчасово  відмовлено  у  видачі паспорта у разі, коли:- він  обізнаний  з  відомостями,  що  становлять   державну таємницю, - до закінчення строку,  встановленого Законом України "Про державну таємницю" (у разі виїзду  за  кордон  на постійне проживання);

- діють   неврегульовані   аліментні,   договірні   чи  інші невиконані  зобов'язання,   -   до   виконання   зобов'язань   або -розв'язання  спору  за  погодженням  сторін у передбачених законом випадках,  чи забезпечення  зобов'язань  заставою,  якщо  інше  не передбачено міжнародним договором України;

- проти  нього порушено кримінальну справу,  - до закінчення провадження у справі;

- він  засуджений  за  вчинення  злочину,  -   до   відбуття покарання або звільнення від покарання;

- він  ухиляється  від виконання зобов'язань,  покладених на нього  судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи), - до виконання зобов'язань;

- він свідомо сповістив про себе неправдиві відомості,  - до з'ясування причин і наслідків подання неправдивих відомостей;

- щодо нього подано цивільний позов до суду, - до закінчення провадження у справі;

- він   перебуває   під  адміністративним  наглядом  органів внутрішніх справ, - до припинення нагляду.

 

Що робити тим, хто оформлював закордонний паспорт нещодавно чи у попередні роки? Треба буде змінювати паспорти на нові?

Ті паспорти, які вже видані громадянам України, будуть чинними до завершення строку їх дії. Заміна такого паспорта на біометричний – це право, але не обов’язок громадян, вони і надалі зможуть подорожувати світом з тими паспортами, які вони отримали цього року і у попередні роки.

 

Чи очікуєте  в управлінні міграційної служби черги людей?

Прогнозуємо, що через загальний ажіотаж у січні можливі черги громадян, які бажатимуть якнайшвидше оформити закордонний паспорт нового зразка. Уже відтепер до служби телефонують і запитують про можливість оформлення біометричного паспорта. Очевидно, що нам доведеться коригувати графік роботи і працювати таким чином, щоб врахувати ці обставини. Однак хотів би ще раз наголосити на тому, що паспорти громадян України для виїзду за кордон, які видавалися дотепер, є чинними на увесь термін їх дії, а наявність біометричного паспорта наразі не дає його власнику жодних переваг у виїзді за кордон до запровадження безвізового режиму.


22.12.2014 1120 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1035
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2427
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2063
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2098
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6384 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2392 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

263

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1081

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1121

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1330
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

205
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

543
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2001
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26443
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

499
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10403 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7944
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

487
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

347
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

502
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

572
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1518