7 найбільш легендарних незнайдених скарбів України

 

Покопавшись достоменно в підручниках історії України можна знайти безліч цікавих і незвичайних фактів з життя окремих видатних особистостей. Мало хто говорить про те, що Сагайдачний і Хмельницький були одними з найбагатших людей свого часу. Мало хто знає, що сам Шведський король позичав грошей у Івана Мазепи(!). І що якщо повернути зараз гроші гетьмана Павла Полуботка з англійського банку громадянам України, то на кожного жителя припало б ні багато, ні мало, а аж по цілих 38 кг золота!.. Де вони ці легендарні скарби?

1. Скарби гетьмана Павла Полуботка.

Перше місце займають воістину легендарні скарби в історії України. Те, що ці скоровіща не міф, а реальність, вже давно доведено. Прийшовши до влади новий гетьман затіяв небезпечну хитру гру з царем за політичні свободи. Дізнавшись про це цар наказав схопити Полуботка та укласти в Трубецькой бастіон. Як би там не було, але гетьман, так нічого і не розповівши, помер від отриманих ран у стінах в’язниці.

Але коли влада прийшла конфісковувати його майно – вони не знайшли жодної цінної речі! Документи свідчать, що вгадавши свій результат, Гетьман переправив велику частину своїх багатств в Англію, де не просто їх заховав, а розмістив під відсотки в одному з банків. Все ж ще декілька частин від скарбів залишилися в Україні. Деякі вчені вважають, що ті досі заховані десь в околицях Глухова – колишньої резиденції Полуботка.

Про ці скарби багато говорили. Вони часто ставали предметом спору дипломатів. Ще б! Адже при підрахунку самих скарбів та відсотків , що набігли – виходить ні багато, ні мало – а цілих 38 кг на кожного жителя нашої країни (!) На жаль, з політичних мотивів Радянська влада в липні 1986 року заявила, що не має жодних претензій до англійської сторони і не претендує ні на копійку гетьманського скарбу…

2. Скарби гетьмана Петра Сагайдачного.

Без перебільшення Сагайдачний – один з найвідоміших гетьманів України. Удача завжди ходила десь поруч з ним. Практично всі його походи закінчувалися успіхом. Як показала історія – він був ще й одним з найбагатших людей того часу. Вже перший морський похід Сагайдачного в 1606 році зробив його багатим. Одних тільки грошей було зібрано близько 180 тисяч злотих, не кажучи вже про незліченній кількості тюків товарів, вивезених від турків. Навіть передмістя Стамбула були захоплені і розорені військами гетьмана. Десятки тисяч невільників з України звільняв він в кожному зі своїх походів. І з кожного повертався героєм, привозячи з собою тонни різного товару і, звичайно ж, купи золота.

Життя Сагайдачного було повне несподіванок і сюрпризів долі, але все ж вважають, що незліченні багатства залишилися після його смерті.. На жаль документальних джерел про те, кому дісталися скарби Сагайдачного після його смерті не виявлено. Це так і залишається таємницею за сімома замками..

3. Бібліотека Ярослава Мудрого.

Все більше і більше розбіжностей виникає з приводу цієї легендарної споруди. Все ж безліч джерел хоч і побічно, але говорить про те, що бібліотека-таки була і просто безслідно зникнути вона теж не могла. У чому ж загадка Ярослава Мудрого?

За одними джерелами бібліотека налічувала “незчисленну кількість” книг. Говорять і сам князь Ярослав любив читати. До того ж практично всі подарунки тих часів, крім усього іншого, включали розкішні рукописні книги зі всієї Європи. Факт того, що бібліотека згоріла під час татаро-монгольської навали теж не підтверджений.

Враховуючи, що бібліотечною справою споконвіку займалися ченці, то і шукати літописи потрібно серед ченців. Прихильники однієї з версій практично достовірно впевнені, що книги досі таяться в подзмеллях Межигірського монастиря під суворою обітницею мовчання. До того ж, враховуючи особливу сприятливу атмосферу київських печер, можна тільки здогадуватися в якому відмінному стані дійшли книги до наших часів…

4. Клейноди Данила Галицького.

Корона Данила Галицького (точна копія папської корони)

Скіпетр, держава і корона ставали неодноразово об’єктами обговорення західних ЗМІ. І правда, адже вони мають особливу цінність.

Що говорити: адже одна тільки корона – це єдиний у світовій історії знак верховної влади отриманий православним князем від римського католицького престолу Святого Петра. Ніяких припущень про їх існування так і не виявилося.

 
 
 
 

5. Скарби гетьмана Богдана Хмельницького.

Ареолу таємничості покрита ця особистість в українській історії. Багато чого досі оповите таємницею в його біографії. Хто він насправді? Які його справжні цілі?

Удача сприяла йому на всьому шляху. Тисячі Таллерів, припасів і товарів звозили з різних міст для Хмельницького. Величезні цінності з численних шляхетських маєтків і замків прямували в Київ, Чигирин і в Суботів, садибу гетьмана.

Цікава історія з його дружиною Мотроною. Колишня дружина підстарости Чаплинського схоже і далі підтримувала контакти з колишнім. Так в 1651 році було перехоплено лист, в якому Данило Чаплинський радив закопати Мотроні всі гетьманські скарби, а самого Хмельницького отруїти. Як би там не було, але частина скарбів вона все ж приховала. Успішно вивідавши де Мотрона сховала скарби чоловіка, її і ще кількох попрічників поспішно стратили. Але все ж багато хто вважає, що хитра жінка залишила про запас для себе кілька діжок золота, сподіваючись на милість Хмельницького…

Багато істориків сходяться на думці про те, що скарби Хмельницького таяться в підземеллях Чигиринської фортеці. А враховуючи той факт, що в 1678 році вона була підірвана (тобто всього через 20 років після смерті гетьмана), залишається надія, що шукачі скарбів не встигли дістатися до головної скарбниці великого Гетьмана ..

6. Мільйони Фальц-Фейна.

Його називають овечим королем. Саме він заснував заповідник Асканія-Нова. Його методи ведення господарства вилилися в усьому відомі Олешківські піски на півдні України (це найбільша пустеля на території Європи). Чого тільки коштує його колишня садиба – зараз це заповідник “Асканія Нова”… Його спадкоємці – відомі люди у верхах уряду Ліхтенштейну.

Хто ж він насправді? Залишається тільки здогадуватися скільки грошей зберігалося в маєтку легендарної родини. Історія говорить тільки про те, що скарби, які ще за тиждень до революції 1918 року зберігалися в підвалах, таємниче зникли з приходом отаманів. Що це: ретельний задум чи прогалини в історії?
 

7. Скарби Івана Мазепи.

Останнім, але одним з найбільш неоднозначних в списку легендарних скарбів України виступає фігура гетьмана Івана Мазепи. Москва досі вважає його зрадником, українці називають героєм, а в Швеції і зараз святкуються
річниці Мазепи. Як би там не було, але Мазепа залишився в історії України і всієї Східної Європи легендарною особистістю. До того ж ще й казково багатою.

Його добре знали і в палаці Російського імператора і в палатах Шведського короля, він відмінно себе зарекомендував і в Польщі і в Молдові. Його завжди багато і з багатьма пов’язувало. Але ніколи не можна було точно сказати, про що думає гетьман у цей момент.

Всього за своє життя Мазепа отримав не один орден і заслуги, але що примітно, що жодного з них так і не було виявлено… Реальна вартість цих речей зараз може оцінюється в сотні тисяч доларів кожна.
Де вони ховаються? Тільки в Україні резиденцій у Мазепи було цілих чотири. Кажуть тільки в Батурині у гетьмана зберігалися незліченні скарби. Про те де вони зараз ламають голову не тільки історики, а й сотні шукачів скарбів. Епоха української золотої лихоманки кінця XIX – початку XX століття хоч і закінчилася, але залишила свій слід в серцях небайдужих …

 

Всвіті


14.12.2014 681 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1928
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1842
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1841
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5433 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2136 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1494

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

718

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

779

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

975

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1751
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3659
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10234
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26121
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10166 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7695
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

876
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

155
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

238
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

365
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1260
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

859