ВО «СВОБОДА» - ПЕРША В УКРАЇНІ політична партія «ОРДЕНСЬКОГО ТИПУ». Роль «ПЛАСТУ». Майбутня КРИЗА

Політичні партії (далі – ПП) бувають різні. В підручниках з політології пропонуються принаймні чотири різних принципи для класифікації ПП.

 

В Україні досі найбільш розповсюдженим типом ПП були «партії лобістського типу» - кишенькові угрупування політиків та піар-ресурсів, які за гроші і посади обслуговують інтереси певного олігарха або високопосадовця (варіанти: групи олігархів або групи, що складається з чиновників та олігархів). До таких партій, з тими чи іншими зауваженнями, можна віднести Партію регіонів, «Нашу Україну», «Батьківщину», КПУ, НРУ, НПУ, «Сильну Україну», «Пору» тощо.

 

«Лобістські партії» розквітли після 1998 року, коли остаточно стало зрозумілим, що для успішного і ситого існування українських партій не є критично важливими ані  зрозуміла ідеологія, ані розвинута апаратна структура. Ідеологію в «лобістських партіях» замінив так званий «меседжевий субстрат», а класичну розгалужену систему партійних організацій – офісне представництво. Таким чином, українські  ПП  перетворились на політичні корпорації.

 

В цьому перетворенні були свої плюси і мінуси. З одного боку, сучасна комунікаційна техніка (заточена на офісний протокол і зручна для розповсюдження меседжів) забезпечила корпоративним ПП відносно недорогу й ефективну схему впливу на електорат.

 

З іншого боку, ПП стали «дуже далекими від народу», який їхні менеджери та технологи стали розглядати виключно як «тупу біомасу, що жує перед екраном телевізора». Щезла принципова ланка партійної структури – лідер місцевої громади (вулиці, містечка, тусовки, підприємства). Тобто, саме та фігура, на якій стояли і стоять партії-монстри (такі як КПРС, гітлерівська НСДАП, арабська «Баас», КПК тощо). Саме «локальні лідери», а по суті чорнороби (часто-густо безкорисливі ентузіасти)  партійної структури злютовували в єдине ціле групи сусідів, молоді та колег по работі. І телевізор з фейсбуком, як би цього не хотіли ліниві «офісні партапаратники», не зміг замінити «локальних лідерів». Особливо загострюється їхній дефіцит за доби криз і нестач, коли довіра до ЗМІ падає, коли люди хочуть чути живе слово знайомої людини сказане «очі в очі».

 

Отже, лобістські ПП спіткала системна криза. Народ рушив шукати альтернативи і знайшов… «Свободу». Єдину натепер велику українську партію, яка не будується виключно на «офісно-піарному» принципі. При цьому ми не стверджуємо, що ВО «Свобода» не відноситься до лобістських партій. Її «ідеологічна чистота» під великим питанням, особливо після подій 9 травня. Але мова йтиме не про це. Мова йтиме про принципи побудови партійної структури.

 

Аналітики «Фіртки-магус» саме у «Свободі» вбачають зародження в Україні реальних політичних структур так званого «орденського типу». Структур, системність яких веде своє походження від середньовічних релігійно-військових орденів, містично-політичних ізмаїлітських братств та мафіозних угрупувань на кшталт китайських «Тріад» або ж сицилійської «Коза ностри».

 

Безперечно, спроби створити таку ПП в Україні були й раніше. Варто згадати талановитого політичного креатора Д.Корчинського з його УНА-УНСО, або Ю.Збітнєва та І.Каганця зі спробою побудови політичної сили на відродженні язичницького жрецтва. Але це були лише романтичні спроби. Адже кожному юнакові, що прочитав про Хасана ас-Сабаха та його асасинів, хочеться стати українським Старцем Гори і наводити жах на аморальних «жирних котів».

 

Мрії мріями, але реальність відкорегувала романтиків. Навіть при безпосередній підтримці «вболівальників у цивільному», різноманітні романтичні орденські проекти з часом зійшли на пси. Тому що все орденське, що не спирається на давню традицію, рано чи пізно гине через сварки лідерів, неподілені гроші і тому подібне.

 

На відміну від щирих любителів середньовічної історії, поетів та начитаних бізнесменів, батьки «Свободи» спиралися на таку традицію. Це була традиція українського «Пласту», який, у свою чергу, був «ідейно-методологічним спадкоємцем» британських скаутів, що вели свою традицію від право-консервативної масонерії Туманного Альбіону. А точніше, від її шотландської, «якобітської» гілки.

 

Саме у «Пласті» історично закріпилася і самовідтворювалась протягом десятиліть «дворівнева структура», характерна для орденських організацій. Там завжди присутні «зовнішнє» і «внутрішнє» кола.

 

Рівень «бійців» і рівень «посвячених у таємниці». А не аморфна піраміда виконавців та керівників-посадовців (плюс лідерів-клоунів), як у звичайних ПП.

 

У 30-ті роки пластова структура була перенесена С.Бандерою до «молодіжної» структури ОУН, яка протистояла мельниківцям (більш традиційній, якщо не сказати старосвітській, генерації УВО-ОУН). Це «пересадження структури» диктувала, у першу чергу, конспіративна необхідність. Адже відомо, що бідою кожної підпільної організації є зрадники (інсайдери, провокатори). Існування «внутрішнього рівня посвячених», зв’язаних багаторічною дружбою (від пластового дитинства), родинно-клановим походженням, релігійними переконаннями, є достатньо надійним захистом від зрадників. Достатньо тримати зрадників на «зовнішньому» колі, навіть невиявленими й не знешкодженими, щоби стрижень організації не зазнав катастрофи. Саме тому «звичайні» партії живуть роки, а орденські (або параорденські) – століття.

 

«Пластове» походження й стало основою для формування «внутрішнього кола» ОУН (у 30-ті роки) і ВО «Свободи» (У 90-их роках). Саме «Пласт», а не Соціал-націоналістична партія, як хибно вважають деякі київські  і львівські політологи, був і є політично-ідеологічною школою правих (і крайньоправих) радикалів в Україні. При цьому пластове виховання є в певному сенсі фундаментальним. Це достатньо ефективне «ідеологічне щеплення», а не поверхневе засвоєння гасел та слоганів. Щоправда, на відміну від пластунів покоління Бандери, які зростали, підпалюючи вночі будинки «ворогів нації», теперішні пластуни засвоюють ідеологічний матеріал здебільшого на теоретичному рівні. Дехто вважає, що саме це завадить їм потім, у дорослому віці, перейти на «практичний рівень». «Фіртці-магус» таке бачення видається суперечливим. Але це тема іншої аналітики.

 

На першому етапі створення партії орденського типу «дворівнева» схема значно гальмує чисельне зростання. За 2-3 роки лобістська ПП може набрати до мільйона членів, але орденська не перевищує двох-трьох тисяч. На першому етапі формується «внутрішнє коло», а у «зовнішньому» відбувається процес притоку-відтоку. «Внутрішнє коло» виявляє там амбіційних (і потенційних) лідерів-конкурентів і виводить їх за межі партії. «Внутрішньому колу» не потрібні нові лідери (воно, це коло, самодостатнє), а потрібні бійці, які виконуватимуть накази. На першому етапі бійців обмаль. Але це до пори до часу.

 

А потім він наступає, той очікуваний «час Х» і ситуація різко змінюється. Орденська партія стає популярною. Її конкуренти дискредитовані. Дискредитовані їхні методи і кадри. Весь якісний «людський матеріал» звідти прагне потрапити у «зовнішнє коло» партії-ордену (там і лише там, згідно нових уявлень, перебувають «справжні патріоти»).

 

Для ВО «Свобода» таким «часом Х» став 2010 рік, коли українські націонал-демократи і націонал-ліберали остаточно сіли в калюжу. Прихід до влади Януковича мобілізував радикалів. Тепер почалося швидке формування не лише «зовнішнього кола», але й «третього кола» - попутчиків і кон’юктурників, яких можна (і треба) використовувати в умовах дефіциту кадрів. Наприклад, в умовах, коли отриманих депутатських місць більше, ніж партійців, здатних написати слово «мандат» без помилки:)). Потім ці попутчики отримають коліном під зад. Тому що «не свої». Не «внутрішнє» й навіть не «зовнішнє» партійне коло. Не тепер і не потім. Але поки що попутчики про це не знають. І наївно думають, що згодом їм можна буде увійти до партійної еліти.

 

На другому етапі  у «внутрішньому колі» орденської партії виникає криза. Це було у більшовиків у 1921 році («робоча опозиція»), в НСДАП (у 1934, знищення верхівки СА), в КПК (заколот Лінь Бяо у 1971). Криза неминуча і витікає із самої природи орденської структури, коли певний клан (група прихильників гіперрадикальної «чистої лінії») починає оспорювати лідерство вождя).

 

Слід очікувати такої кризи і в ВО «Свобода». Напевно, вона вже визріває. Частина лідерів ВО «Свобода» занадто захопилася свастиками, расовими питаннями та факельними ходами. Вождь, навпаки, явно тяжіє до створення респектабельної, визнаної на міжнародному рівні право-націоналістичної ПП на штиб лепенівської або австрійської «Партії свободи». Це принципові розходження. Тому що, скажімо, між антисемітизмом у гаслах та антисемітизмом у діях велика різниця. Перше зрозуміють (хоча і покривляться для годиться). Друге однозначно закінчиться погано, в першу чергу для самого вождя. Тому криза неминуча.

 

А вже після неї почнеться третій етап. Коли партія, скоріше за все, перестане бути орденською…


Коментарі (20)

пеха 2011.05.18, 14:35
Цікаве спостереження щодо "Пласта". Походження цієї організації дійсно виводить нас в аристократичне середовище ьританців, які ненавиділи Ганноверську династію і ностальгували за Стюартами. Ностальгували в масонських майстернях з чітким католицьким присмаком. Там зростали ті лідери британської правиці, до яких летів але не долетів Рудольф Гесс. Порівняно з мельниківськими вусатими ротмістрами, це було просунуте середовище. Там тусувалася буржуазна золота молодь, діти священиків УГКЦ. Звідти може йти ТРАДИЦІЯ. Це не гнила інтелігенція, яка сорок років товклася у приймальні Шептицького і лизала халяви польських журналістиків.
05 2011.05.18, 14:59
Знову онуки бандерівців рекламують своїх дідів. Вже вони орден! завтра стануть церквою. А мельниківців, які були вчителями, адвокатами і лікарями, яких гопи-бандерівці розпинали на брамах, тих записано до "старосвітських" тупаків. сичики кермують!
x 2011.05.18, 15:18
друга - Фронт змін!вірніше третя, а друга Батьківщина
ПЕДРО 2011.05.18, 18:48
Ого "Свободу" придумали тіпа масони. Дописалася Фіртка...... А Свобода навіть не здогадується))))))
Іван 2011.05.18, 19:00
Щось там масонське мабуть є:))
Ivan 2011.05.18, 21:43
барани вони а не масони.
A 2011.05.19, 07:33
Ото і вся дискусія - чи вони барани чи вони масони. Зрештою, нічого дивного, бо сайт франківський, а мова йде, якщо я правильно зрозумів, про львівську "Свободу". Дивлячись на на ших марсінківих важко уявити організацію орденською:) Але ж не всюди так, там є дуже й дуже недурні люди.
Я 2011.05.19, 08:51
фіртці просто добре платять, щоб обливати брудом Свободу. от і все...
До Я 2011.05.19, 10:47
Ну і де тут бруд побачив чоловіче? Це швидше Свобода їм платить за піар.
Олег 2011.05.19, 17:27
Ця накалякана херна не може мати змісту, бе не має автора. І тільки ДолбоДятли можуть таке читати, я вже не кажу писати. Краще йдіть пиво пити.
ннн 2011.05.19, 21:39
Цікава альтернативна позиція. В той час, коли свободу всі намагаються представити як орду імбецилів, люди шукають корені. Олеже, нафуя тобі аффтор? Хочеш з ним випити пива?
Universal 2011.05.19, 21:44
Той старший по параньці, шо підписується олегом, то є жабовдавлена істота. пише безграмотно. Може це бацака з "поклику"? Там бігає якийсь олег. То не ти братику?
Werde- Green 2011.05.19, 22:51
Что принесет Украине тандем Янукович-Тягнибок ? 4-ри варіанти розвитку подій - Читати статю на сайті ОСТРІВ ГАЛИЧИНА
Олег ло ннн 2011.05.20, 12:17
Кажу що писали цю хрень ДолбоДятли. Якщо в тексті є зміст - то немає потреби робити стільки виділень слів чи фраз. Якщо люди навчилися копіювати кусками інформацію - це ще не означає, що її можна подавати людям як щось розумне і потрібне людям.
Олег до Universal 2011.05.20, 12:19
Ти ніколи не завагітнієш, бо ти навіть не гандон, то - гумовий чобіт.
ннн 2011.05.20, 23:51
Олег - троль. Й чому усі тупі копіпастери так поведені на тому, що копіює хтось інший?:)))))))))))))))))))))))))))))))
Dop 2011.05.21, 01:33
Краще читати долбодятлів ніж гірника. тут хоч щось таке свіженьке а політики пишуть самозаказуху.
Jozef 2011.05.21, 11:50
Не личить ВО Свободі приписувати собі все на світі.що містить у собі слово "Націоналізм".Не варто,на мій погляд, "вставляти" себе в різноманітні ордени.Бо Пласт є всеукраїнська організація, а точніше світова, а світ, на жаль, Свободу мав у дупі.То ж і з чорно-червоним прапором ОУН,різноманітними відзнаками і значками.Просто свободівцям ще ніхто інший з націоналістів не давав по писку.А варто було б остуд ити голови окремих шмаркачів.Не присвоюйте собі здобутки минулих поколінь до яких ви жодного відношення не маєте.Маєте власну символіку,користуйтесь нею.Бо все інше-від Лукавого.І попахує провокацією.
Щемак 2011.05.21, 14:01
Йозеф все бореться зі "Свободою", не розуміючи того, що "Свобода" вже стала головним виразником і репрезентантом волі і чину Українського народу. "Свобода" - це Орден Лицарів України, за яким рано чи пізно піде весь народ, а представники дрібних порлітичних проектів, створених на гроші закордонних фондів (й серед них Йозеф) залишаться на смітнику політичної історії. Як свого часу ОУН дорівнювала Україні, так і в 21-ому столітті ВО "Свобода" і Україна є синоніми. Тягнибок вже у списку найпотужніших вождів Народно-правої Європи. правий марш не зупинити! Й не гавкайте з вашого смітника, "пане" Йозефе. Смішно і бридко. СЛАВА НАЦІЇ!
Jozef 2011.05.22, 20:17
До Щемака.Смерть ворогам.Коли Ви друже на гівно казали Гога,я в силу можливостей молотив рудобороді мармизи.І може я й на смітнику тепер, але ще раз кажу "не творіть собі кумира".І не робіть з шмаркачів Організації орденського типу. Їм до неї(маю на увазі ОУН(б) як до неба. Хоча й згідний з тим,що у Галичині Свобода в даний час найліпше з того дрантя що "розводить" звичайного обивателя.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1176
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2504
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2102
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2155
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6509 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2442 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

325

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1133

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1268

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1385
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

262
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

577
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2052
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26502
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

542
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10449 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7998
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

526
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

389
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

536
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

612
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1564